Boury 2.0. moderne invulling in een huiselijk kader

Category: Editie 92

In de dichte nabijheid van het provinciaal domein Sterrebos in Roeselare, vonden Tim Boury en Inge Waeles hun oase van rust. Daar waren ze naar op zoek voor het tweede leven van hun sterrenrestaurant Boury. Na zes jaar hadden ze nood aan meer ruimte, zowel voor de klanten als voor het eigen personeel. In samenwerking met Waeles Interieur, de vader en broer van Inge, die samen een interieurzaak leiden, toverden ze een verouderd herenhuis om in een hedendaagse en moderne setting met hier en daar behoud van authenticiteit, naar een ontwerp van Ruben
Waeles en Marie Bossuyt.
 
Restaurant Boury staat garant voor gastronomische kwaliteit. Diezelfde kwaliteit en creativiteit mogen dan ook aanwezig zijn in de locatie. Los van elkaar hadden zowel Inge en Tim als de ouders van Inge dit pand opgemerkt toen het te koop werd gezet. Waar Inge aanvankelijk nog twijfelde wegens het verouderde karakter van de woning, zagen haar vader en haar broer meteen het enorme potentieel. Een rustige omgeving en de mogelijkheid om uit te breiden. Ze wisten Inge en Tim hiervan te overtuigen en gingen aan de slag met het ontwerp. Ze schakelden een architect in die hun ideeën en wensen omzette in een adequaat plan, maar voor de rest van de werken zorgden ze zelf voor de opvolging en coördinatie. Hun ervaring en knowhow was een grote hulp voor Inge en Tim, maar de uiteindelijke keuze voor partners in het project, die maakten ze zelf.
 
Ruimte creëren deden ze op diverse manieren. De imposante villa, met een opgefriste gevel, werd volledig onderkelderd. Daarin bevinden zich de technieken en de wijnkelder. De benedenverdieping is volledig gereserveerd voor het restaurant. Met vijftig couverts overtreft dit nauwelijks de vorige locatie, maar het verschil zit hem vooral in de ruimte die de klanten nu krijgen. Aan de voorzijde van het gebouw kunnen ze voor en na de maaltijd terecht in de lounge, een ruimte die via gordijnen al dan niet volledig kan afgesloten worden en die vanuit de inkomhal een aparte ingang heeft. De aanpalende eetplaats is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel, naast de lounge, maakt nog deel uit van de oorspronkelijke woning. Het tweede deel, erachter en met zicht op de tuin, is net als de keuken en een aparte seminarieruimte nieuw. Het restaurant is zowel van uit de keuken als vanuit de bureau van Inge heel overzichtelijk, dat was één van de voorwaarden die Inge vanuit haar ervaring had gesteld.
 
De absolute trekpleister van Boury 2.0. is zonder enige twijfel de buitenkeuken op het ruime terras. De bijzondere vorm in Inox laat niemand onberoerd. Net als kunst is deze multi-interpreteerbaar. En noem het gerust een kunstwerk, want dat is het zonder meer. Artiest van dienst is Herman Maes van Maes Inox: ‘Inge en Tim zijn voor mij geen onbekenden. Wij hebben de binnenkeuken voor hen gemaakt op de vorige locatie en zijn intussen vrienden geworden. Voor Boury 2.0. stelde ik voor dat ik op de buitenkeuken zou focussen. Binnenkeukens doen we al zoveel. We hebben realisaties staan in binnen- en buitenland, van Denemarken tot Abu Dhabi en Dubai. Samenwerkingen met topchefs en minder gekende chefs. Voor Noma mogen we trouwens – nadat we al de vorige keuken hebben gemaakt – nu ook een nieuwe ontwerpen. Verandering van spijs doet eten, zegt men. Daarom wou ik nu voor Inge en Tim een speciale en unieke buitenkeuken ontwerpen die zowel praktisch – met inbegrip van alle nodige keukenapparatuur (inclusief pizzaoven) – als indrukwekkend
zou zijn. En ik denk dat we daarin geslaagd zijn. De tuin heeft er alvast een pronkstuk bij. Het heeft ons zes maanden gekost om het uiteindelijke ontwerp te realiseren. Goed voor een constructie van 3 ton die met een kraan over het dak is getild. Een huzarenstuk voor iedereen die eraan meegewerkt heeft. Ik denk dan vooral aan de lassers in het atelier want er zit maar liefst 240 meter laswerk in. Het is voor iemand als mij heel dankbaar dat ik van Inge en Tim carte blanche kreeg. Inge wou gewoon dat er een link was met het keukengebeuren en toen ik haar mijn ontwerp toonde, zag ze er een oester in. Zoals het met kunst gaat, zal iedereen er wel iets anders in zien en dat is voor mij geen bezwaar. Namen als ‘mossel’ en ‘the beast’ zijn de revue al gepasseerd. Het zal niet onbesproken blijven en hoewel het er pas enkele weken staat, is er al veel aandacht aan geschonken. Zelfs vanuit het buitenland. Dat is goed voor zowel de eigenaar als voor mij als keukenbouwer. Ik hou van nieuwe uitdagingen. Dat is ook gebleken uit de keuken in de vorm van een diamant die we mochten maken voor het Belgisch paviljoen tijdens de wereldexpo in Milaan vorig jaar. Als bedrijf, opgestart in 1999, hanteren we de filosofie om uit te gaan van de noden van de klant, in dit geval chefs. Maar van bij aanvang met de wetenschap om vernieuwend te zijn en iets anders te brengen dan traditionele keukenbouwers. Aanvankelijk enkel in inox, vandaag combineren we dit materiaal ook met hout en Corian. Wij hebben altijd goed geluisterd naar wat chefs wilden bereiken met hun keuken. Toen ik begon, heb ik het geluk gehad om de steun en de nodige input van iemand als Peter Goossens te krijgen.
Na ruim 16 jaar hebben we zelf veel ervaring en kunnen we al eens nuttige informatie aanreiken aan chefs waardoor ze nog adequater en meer kostenbesparend kunnen werken. Met deze eerste professionele buitenkeuken in de Benelux, hopen we dat we opnieuw een zelfde parcours kunnen afleggen als bij onze binnenkeukens. Net als bij Inge en Tim staan we open voor nieuwe avonturen.’
 
Het binnenschrijnwerk werd verzorgd door Waeles Interieur, het bedrijf van Inge’s vader en broer.  Wanden in donkere fineer met een fraai lijnenspel combineren mooi met het subtiele gebruik van een materiaal als messing en contrasteren met de overige witte wanden en spanplafonds. Dit komt vooral tot uiting in de seminarieruimte waar de donkere wand rechts enkel onderbroken is door een raam met een kader in bronsgekleurde messing die een inkijk biedt op de keuken. Het gebruik van hout komt ook terug in de parketvloer van Parket Line in Hongaars punt, aanwezig in de lounge, eetruimte en seminarieruimte. Het integreren van kunst in de aankleding van de ruimte, zorgt voor een fijn kleuraccent en draagt bij tot het verhevene van de gastronomie. Inge nam hiervoor contact op met VanhaerentsArtCollection uit Brussel die een unieke collectie in hun bezit hebben. Zij stemden tot grote vreugde van Inge en Tim in met het voorstel om hiervoor enkele werken af te staan. Deze kunstwerken creëren een meerwaarde voor de ruimtes zonder al teveel aandacht te trekken. De twee kleurrijke plasticine werken in de lounge combineren mooi met het binnenmeubilair, een realisatie van Top Interieur. Christophe Vandenberghe: ‘Uiteraard kenden we het restaurant voordien, ook als klant. Wanneer dergelijke zaak een nieuw en ambitieus project plant, is dit in een stad als Roeselare snel gekend. Wij werden gecontacteerd door Inge en Tim zelf met de vraag om een voorstel te doen. Dat op zich vonden wij al een eer en we waren dan ook heel erg geneigd om hieraan onze medewerking te verlenen. Boury Restaurant is nu eenmaal een mooie referentie. Ruben en Marie van Waeles Interieur hebben in overleg met onze interieurarchitect hun keuze gemaakt.  Voor de tafels hebben we samen gewerkt met Waeles Interieur. Zij maakten de bladen, wij hebben de tafelpoten geleverd. De Elena stoelen komen uit onze PH Collection, een fabrikant uit Wavre die vooral gekend is voor zijn sfeercollecties. Strak landelijk, warm en toch modern. Een uitstekende keuze vind ik hier. Voor de lounge kozen we de bijpassende longchairs Elena. Verder hebben ze bij ons ook de poefs gekozen en de bijzettafeltjes Cros in zwart smeedijzer. We zijn blij dat ze voor ons hebben gekozen, een lokaal familiebedrijf dat in West-Vlaanderen best wel gekend is. Wij zijn de tweede generatie, mijn schoonouders hebben de meubelretailzaak in 1982 opgericht. Naast ons hoofdkantoor in Izegem, hebben we vorig jaar een nieuwe en ruime toonzaal in Massenhoven geopend. En onder de naam Reno Interieur hebben we ook een winkel in Diegem. We hebben een mooi aanbod waarin we streven naar een perfecte verhouding tussen prijs en kwaliteit, inspelend op de laatste nieuwe trends in de meubelwereld. Die volgen we dan ook nauwgezet op. Momenteel bedienen we hoofdzakelijk de private markt, maar binnenkort openen we in Massenhoven een projectafdeling met gediplomeerde binnenhuisarchitecten om zo  perfect totaalprojecten te kunnen realiseren. Een bewuste keuze, gezien we onze portefeuille aan dergelijke opdrachten als bij Boury, in de toekomst graag willen uitbreiden.’ 
 
Boury 2.0. heeft meerdere troeven uit te spelen. Met een parking die 20 voertuigen aankan, werken ze alvast een grote ergernis uit het verleden weg. Een andere meerwaarde voor hun klanten is zonder enige twijfel de mogelijkheid tot overnachting. Inge Waeles:  ‘Wij hadden op vraag van onze klanten al een formule uitgewerkt waarbij we een samenwerking hebben met het Mercure hotel in Roeselare. Een formule die gericht is op het comfort van onze klanten. Ze kunnen inchecken in het hotel, waarna een taxi hen tot bij ons brengt. Nadien worden ze door Tim zelf veilig terug naar het hotel gebracht. Een uniek gegeven dat al snel op veel succes kon rekenen. Dit gebouw, dat vier bouwlagen kent, stelde ons echter in staat om nog exclusiever te gaan werken. Op de eerste verdieping bieden wij daarom drie kamers voor overnachting aan. Hiervoor wilden we een originele naam gebaseerd op iets wat net uit drie bestaat en een link met horeca heeft. Een exclusief product als kaviaar voldoet daaraan. Je kunt bij ons dus overnachten in de Beluga, Asetra of Sevruga.’
 
De buitenkeuken en het ruime terras (180 vierkante meter) geven Boury dan weer de mogelijkheid om feesten allerhande en workshops te geven. Al dan niet in combinatie met de seminarieruimte voor pakweg bedrijfsincentives. Hiervoor bedachten Inge en Tim zelfs een pakket met daarbij een kookdemo van Tim. De nabijheid van talrijke ziekenhuizen zorgt ervoor dat vele dokters hiervan gebruik maken. Maar ook communie- en lentefeesten of babyborrels staan hier al op de agenda. Deze ruimte, met de Latijnse naam Musa gedoopt - dat staat voor mijmeren, nadenken - beschikt ook over een 80-Inch Touch Screen waarmee perfect presentaties en andere voorstellingen kunnen worden gegeven.
 
Daarmee zijn we aanbeland bij een ander belangrijk gegeven, met name muziekweergave. Omgevingsgeluid veroorzaakt door de aanwezige mensen of bijvoorbeeld door apparaten uit de keuken kunnen een zeer storende factor zijn. Het is dus belangrijk om eerst een zo stil mogelijke omgeving te creëren. Om de ruimteakoestiek te verbeteren, werden spanplafonds met onzichtbaar bijhorend dempingsmateriaal geplaatst. Pas dan kan een optimaal resultaat uit een adequaat geluidssysteem gehaald worden. Hiervoor werd een beroep gedaan op Deltavox Projects die met een oplossing op maat kwam.
Johan Missault: ‘Wij zijn trendsetter in klank, licht en beeld en Bose Pro Partner. Wij bieden pasklare oplossingen op topniveau aan voor de publieke sector en schuwen zeker de speciale projecten niet. We durven daarbij out-of-the-box te denken om de best mogelijke oplossing voor de klant te realiseren. Dit niet alleen voor hotels en restaurants, maar ook voor danscafés, winkels, kantoren, musea, scholen, kerken en uitvaartcentra. Vakmanschap is belangrijk. Daarom werken we uitsluitend met eigen technisch ervaren en onderlegde mensen. Daardoor bieden we een uitstekende service voor, tijdens en na de plaatsing. We hebben in de loop der jaren een zeer goede reputatie opgebouwd in de horecasector, waardoor we reeds mooie referenties zoals onder andere Restaurant Hertog Jan kunnen voorleggen. Zo zijn Inge en Tim bij ons terecht gekomen, maar uiteraard kende ik Boury voordien al. Veel restauranteigenaars vergeten dat aangenaam klinkende muziek een belangrijke aanvulling is op gastronomische beleving. Inge en Tim raakten hiervan ook overtuigd, maar wilden liefst geen zichtbare luidsprekers. Doordat we een twintigtal Bose luidsprekers aangevuld met vijf subwoofers onzichtbaar boven het spanplafond monteerden onttrokken we deze niet alleen aan het oog, maar konden we de luidsprekers optimaal positioneren, wat resulteert in een perfect homogene geluidsverdeling in de volledige ruimte, waarbij elke klant van dezelfde geluidskwaliteit kan genieten. Onze knowhow en expertise liggen in het adequaat gebruiken van een kwaliteitsproduct zoals de Bose luidsprekers, maar wijzelf kunnen door onze expertise een merkelijke meerwaarde creëren. Technische kennis van producten en weten hoe die te gebruiken, maakt dat we in projecten als deze het maximum resultaat halen. Luidsprekers die boven het spanplafond gemonteerd zijn, geven een ander geluid weer, wij kunnen door ter plaatse geluidsmetingen te doen, het frequentiespectrum aanpassen, zodoende krijgt u terug een top muziekweergave van studiokwaliteit. Eens de installatie door ons volledig is geprogrammeerd en afgesteld, hoeft het zaalpersoneel zich enkel te bekommeren om het volume en de muziekkeuze. Dit kunnen ze bedienen vanaf een centraal geplaatst touchpanel, op het Bose bedienings-paneeltje, die door ons naar de zwarte kleur werd aangepast, of via een op maat geprogrammeerde app. op de smartphone. Ook aan de mensen in de keuken is gedacht. Daar kunnen ze tijdens en vooral na de service naar hun favoriete muziek luisteren. Tim Boury kan zelfs, door middel van een draadloze headset, instructies doorgeven aan het keukenpersoneel zonder zijn stem te verheffen. Er zijn luidsprekers gemonteerd in de keuken tot zelfs in de kelder. Op die manier heerst de rust niet enkel in de zaal, maar ook in de keuken. In de vergaderzaal kan men indien gewenst los van de zaal in het restaurant een andere muziekkeuze maken, een toespraak houden of een presentatie tonen op het 80 inch grote touch-screen, dat ook dienst kan doen als whiteboard. Zelfs in de sanitaire ruimte, de lift en de tuin, goed verstopt tussen de struiken, zijn luidsprekers geplaatst voor een sfeervolle muziekbeleving.
 
“Zoals reeds gezegd, het akoestische gegeven is een belangrijk aspect, zeker wanneer het om een restaurantervaring gaat”, bevestigt Irven Kindt van Caractère Systems, dat instond voor de volledige akoestische spanplafonds. Niemand wil het gevoel hebben in een refter te zitten. In een restaurant als Boury, waar de absolute perfectie wordt nagestreefd, neem je gewoon geen dergelijke risico’s wat geluidskwaliteit betreft. Tim zocht naar een degelijke akoestische oplossing voor zijn project en nam hiervoor contact met ons op. Wij hadden net een groot project voor Decospan in Menen gerealiseerd, het Decospan Experience Center, waarbij we zo’n 700 vierkante meter van ons Softsound systeem hadden geplaatst. We hebben Tim
meegenomen naar deze showroom van de toekomst en het bleek precies wat hij zocht. Vandaar de keuze voor het Softsound spanplafond van Caractère Systems, een spanplafond dat speciaal ontwikkeld is voor een optimale, akoestische beleving. Die hebben wij in de hele woning voorzien waardoor
ze overal van een magistrale geluidskwaliteit
kunnen genieten.
 
We keren terug naar de eerste verdieping, waar de naam: ‘Boury family only’ opvalt. Dit is geen priveruimte voor Inge en Tim zelf, maar wel voor het personeel en is via een aparte trap bereikbaar. In de kamers valt vooral het gebruik van liquid floors op, die zelfs in de douches zijn doorgetrokken. Het zorgt voor een strak en mooi effect, zeker wanneer het zijwaarts zonlicht erop valt. De witte en strakke liquid floor komt ook terug in de keuken en in het privé gedeelte van Inge en Tim, dat zich op de tweede – en in feite ook derde (mezzanine) - verdieping bevindt. De gietvloer is een realisatie van LiquidFloors. Miguel Garcia: “Ik ben de gemeenschappelijke noemer tussen Caractère en LiquidFloors. Het ene run ik met mijn broer, het andere met mijn schoonbroer. Met LiquidFloors stonden we in voor de gietvloeren en douchewanden. In de kamers en het privé gedeelte is dat onze Liquid Mellow, die – zoals de naam laat vermoeden – een zacht vloersysteem is met een hoog loopcomfort. LiquidFloors won met deze ontwikkeling vorig jaar de ITW Innovatie Award van de Vlaamse Overheid. De douches zijn gerealiseerd met onze Liquid Showers. In de keuken hebben we gekozen voor onze Liquid Endure, een functionele gietvloer met heel hoge resistentiewaardes. De andere eigenschappen van deze liquid floor is dat die enorm hygiënisch is en onderhoudsvriendelijk. Onder de firma LiquidFloors zitten drie producten die we zelf hebben ontwikkeld: Liquid Floors, Liquid Bathing en Liquid Steps. We zijn gespecialiseerd in kunstharsvloeren voor de moderne woon- en werkomgeving. We zijn uniek omdat wij een systeem - dat oorspronkelijk industriële toepassingen kent - verregaand hebben ontwikkeld naar comfort en finesse in plaatsing. Deze vloeren zijn volledig vlak, scheuroverbruggend en 100% naadloos.Beide firma’s dragen innovatie hoog in het vaandel. Wij proberen steeds bestaande systemen te optimaliseren of nieuwe producten te ontwikkelen, als die nog niet bestaan. Met veel oog voor duurzaamheid bij onze productontwikkeling.”
 
U ziet, Inge en Tim hebben niets aan het toeval overgelaten om u een optimale restaurantbeleving te bezorgen. Boury 2.0. heeft daarvoor zeker alle troeven in huis en ziet de toekomst dan ook smaakvol tegemoet…

Met dank aan :
 
www.restaurantboury.be
www.waeles.be
www.maesinox.be
www.topinterieur.be
www.deltavox-projects.eu
www.liquidfloors.be
www.caractereplafonds.be
www.parketline.be

 
Fotografie : Hendrik Biegs