Als hedendaags tijdloos wordt

Category: Editie 92

Dat op tijdloze architectuur geen leeftijd staat bewijst een indrukwekkend domein in de Brugse regio. Het gebouw dateert uit de jaren zeventig, maar werd vorig jaar compleet gerenoveerd. De gigantische ruimtes en indeling bleven intact, maar het interieur kreeg een heerlijke moderne make-over.
 
Een groot gezin heeft ruimte nodig. Dat is precies wat de nieuwe eigenaars aantrok toen ze voor het eerst het domein betraden. De lange oprijlaan geeft meteen een juiste indruk. Alles is hier groot, uitgestrekt en imposant.
Op het einde van de oprijlaan wachten verschillende paviljoenen je op, ingenieus verbonden met elkaar via dwarsende volumes. De paviljoenen geven een hint van de geschiedenis van de plek. Ooit, lang geleden, was dit een hoeve met stallen en koterijen. Vandaag ontdek je een gestileerde versie van een landelijke hoeve. Een moderne variant waarin de ene ruimte nog indrukwekkender is dan de andere. Met dank aan de schitterende groene omgeving vol volwassen bomen en een gigantische vijver die het vaste panorama vormt vanuit elke leefruimte. Om je een idee te geven van perspectief: een eenvoudige taak als het gras afrijden, duurt hier tien uur. Met een tractor.
 
Gestileerde vormen
“Het huis en het domein is enorm groot, maar ook enorm mooi. Toen we hier voor het eerst binnenstapten, was ik meteen verkocht”, bekent de dame des huizes. Als nieuw samengesteld gezin met vijf kinderen gingen de bewoners bewust op zoek naar een nieuwe thuis om te renoveren. “De warmte en uitstraling van een bestaand gebouw kan je nooit kopiëren in een nieuwbouw. Ook een volwassen tuin creëer je niet zomaar. Dat kost tijd. Hier vonden we alles op één plek. Met een prachtige architectuur. En ook al is het ontwerp ruim veertig jaar oud: het heeft nog niets aan uitstraling ingeboet. De strakke, moderne lijnen hebben een erg hedendaagse look.” Die tijdloze klasse is te danken aan de vorige eigenaar en bouwheer. Niet toevallig een architect.
 
Driehoeksverhouding
Een renovatie plannen en een interieur uittekenen is één zaak. Daarna volgt natuurlijk de uitvoering. En dat tussen plan en realiteit aardig wat denkwerk en handenarbeid zit, is altijd een feit. Vraag het maar aan Talperbouw. De algemene bouwonderneming is gespecialiseerd in renovaties en restauraties. Hier namen ze alle bouwwerken en buitenschrijnwerk voor hun rekening. “De grote uitdagingen waren de twee puntramen in de zijgebouwen. Om dat mogelijk te maken werd een volledige constructie in steunbalken uitgedacht. Zowel om het dak te ondersteunen als de vloer op te houden. Niet evident, maar op die manier werd een raam in één stuk mogelijk. Het resultaat is fantastisch. De grote ramen zorgen voor een schitterend zicht op de vijver en de bomen”, vertellen Dieter Taillieu en David Ketels van Talperbouw. Ook de verrassende gevelbekleding werd door hen uitgevoerd. “Voor de verticale latjes kozen we voor thermowood. Zowel in de binnentuin als aan het overdekte terras. Het geheel is erg geslaagd in combinatie met de zwarte gevelplaten. Eigenlijk zijn dit multiplex-panelen met levenslange garantie. Door de zwarte uitvoering vormen ze een mooi strak geheel met de grote glaspartijen aan de achtergevel.”
Memorabel marmer
Voor de renovatie werd de hulp van interieurarchitect Philip Simoen ingeschakeld. “De samenwerking verliep perfect. Zijn stijl is helemaal onze smaak. We moesten geen compromissen sluiten. Hij gaf ons ook heel wat inspraak”, aldus de eigenares die
duidelijk houdt van strakheid, eenvoud en natuurlijke klasse. Dat merk je als je de voordeur van de woning binnenstapt. Geen overdaad, maar een lange, strakke hal die je verwelkomt. Twee zaken vallen meteen op: het grote schuine dak dat hier voor een intieme gezelligheid zorgt, en de kleurrijke marmeren vloer in Brocatello. De grote tegels tonen een ongezien kleurenspectrum van grijs tot aardekleuren in een verrassende en afwisselende schelpformatie. De Brocatello-vloer (Tegels Desimpel) begeleidt je van de hal tot in de keuken en is duidelijk aanwezig. “Omdat het marmer zo opvallend is, hielden we de rest van de decoratie sober en strak. Anders zou het te veel worden.”
 
Ontmanteling
De structuur van het huis werd dan wel behouden. Dat wil niet zeggen dat er geen grote aanpassingen gebeurden. Cru gesteld: op de ruwbouw na werd het volledige huis ontmanteld. Van de vloeren tot het dak. Van de technieken tot de kleinste details.
“Al het overbodige lieten we verdwijnen om enkel het essentiële over te houden”, legt interieurarchitect Philip Simoen uit. Zo ruilde hij een bestaande eetplaats in voor de nieuwe keuken, en werd de oude keuken ingepalmd door een bijkeuken en overdekt terras. Ook de lange gang richting slaapgedeelte werd opnieuw uitgevonden. Om extra licht te creëren werd een bakstenen muur vervangen door een grote glaspartij. Ook de voorzieningen voor sanitair in elke kamer is nieuw, net als de volledige verdieping voor de master bedroom. “Het grote voordeel in dit project was de mooie architectuur als basis. En natuurlijk de schitterende omgeving.” De inrichting is volgens de interieurarchitect nog volop in ontwikkeling. “Ik ontwierp de vaste meubels en koos samen met de bewoners losse meubels, maar dat proces is nog niet ten einde. Een huis inrichten is een organisch proces volgens de noden en wensen van een gezin. Anders verval je in een modelwoning.”
 
Ruimte om te dromen
De volledige achtergevel geniet van plafondhoge ramen. Wel vier meter hoog. Een indrukwekkend geheel dat zich ook in de minstens even ontzaglijke woonkamer ontplooit. Hier worden de marmeren tegels ingeruild voor notelaarparket. Een originele zetel met een aaneenschakeling van zithoekjes in bleek leer is het focuspunt van de living. De ideale plek om te relaxen, te keuvelen of gewoon van het enorme zicht op de tuin te genieten. En ook hier is de stijl van de bewoners en de interieurarchitect duidelijk zichtbaar: ogenschijnlijk eenvoudige elegantie. Warme, natuurlijke elementen zorgen voor een gezellige sfeer in de grote ruimte. Plafondhoge gordijnen benadrukken de hoogte. Fijne kokervormige Otylight-spots zorgen voor reliëf en een speels schouwspel. Ondanks de omvang van de leefruimte voelt het nooit kil aan. Integendeel. Unieke kussens en tapijt in etnische kleuren vormen mooie stijlelementen met behalve praktisch genot ook een grote toegevoegde decoratiewaarde. De kleurrijke materialen zijn afkomstig van interieurzaak Munt in Brugge, de meubelen komen dan weer van Loft Living, Final Touch en Frederique Rozier. In de leefruimte is ook plaats voor een bureau en een op maat gemaakte wandkast: een combinatie van bibliotheek, familiefoto’s en praktische opbergruimte. De meest knusse hoek van de leefruimte is het verzonken haardvuur. Hier zijn nog de originele bakstenen zichtbaar. Zowel in de muur als op de vloer. In combinatie met de betonnen schouw voel je hier de authenticiteit. Stijl, comfort en gezelligheid: het gaat hand in hand.
 
Koken met een zicht
Via de hal is de keuken de volgende tussenstop van de rondleiding. Dit is het hart van het huis. En wat voor een hart. De rechthoekige oppervlakte wordt ook hier gedomineerd door de kleurrijke marmeren vloer en het hoge schuine dak. Maar vooral door het adembenemende zicht op de gigantische tuin met vijver. Paaslelies bloeien gegroepeerd in het gras. Wilde eenden duiken in het water. Winter, zomer of lente: elk seizoen toont hier zijn charme in alle glorie. Geen wonder dat het ruime kookeiland gericht is naar het terras en de tuin. De inrichting van de keuken is sober en stijlvol. De werkbladen in de keuken zijn afgewerkt in inox. Lage maatkasten in zwart hout – met ingewerkte ladekoelkasten – zorgen voor een rustig geheel met veel gevoel voor de aanwezige ruimte. De grote eettafel – met vijf kinderen in huis heb je wat plaats nodig – zorgt met een tropisch houten tafelblad en gezellige lederen stoeltjes voor een aantrekkelijk geheel en een natuurlijk gevoel. Een klein salon met leestafel en -stoel nabij het ingebouwde haardvuur brengt extra sfeer. Het maakt het geheel af.  De open haard in de keuken werd toegevoegd tijdens de renovatie. Meteen werd ook de ingebouwde barbecue op het grote terras voor de keuken voorzien van een vuurkorf. Kwestie van de côte à l’os van de perfecte cuisson te voorzien. Voor beide werken tekende De Puydt Haarden.
 
Viking in de keuken
De toestellen in de keuken zijn haast even indrukwekkend als het decor. En misschien wel nog belangrijker. Want bij heerlijk wonen, hoort ook lekker eten en puur comfort. Bijvoorbeeld dankzij het imponerende Viking-gasfornuis. Met zes grote vuren maak je hier culinaire hoogstandjes voor een half leger. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Het toestel – met ingebouwde tepanyaki-bakplaat en twee mooie, grote ovens – gaat mooi op in het keukeneiland. Al doet de telescopische werkbladdampkap nog net een stukje beter. Die zit compleet onzichtbaar verwerkt in het eiland. Met een dito afwerking in inox. Alleen bij het koken toont de Downdraft CookCook, zo heet het toestel, zijn ware aard, produkt van samenwerking tussen Adek en Venduro. Met een druk op de knop verschijnt de dampkap automatisch uit het eiland. Precies op tijd om alle geurtjes aan volle kracht weg te zuigen. Makkelijk, handig en vooral elegant. Ook wanneer er niet gekookt wordt. Adek, specialist in exclusieve keukentoestellen, leverde en plaatste alle toestellen, inclusief de Zwitserse stoomoven van V-Zug en een Quooker, een waterkraan voor kokend water. Ook die zorgt voor extra comfort. Voor kokendheet water is het voldoende om aan het kraantje te draaien. Water opwarmen op het vuur is voltooid verleden tijd. Handig en vooral tijds- en energiebesparend.
 
Baden in luxe
Op naar de slaapvertrekken. Die zijn gegroepeerd in de bijgebouwen. Met zes slaapkamers en een logeerkamer is plaats alvast geen probleem. De slaapkamers van de vijf kinderen bevinden zich langs één gang op de eerste verdieping. Met zicht op de binnentuin. Op één slaapkamer na zijn alle kamers identiek. Ingewerkte maatkasten en aangepaste legplanken met bureau zorgen voor voldoende opbergruimte. Elk kind geniet er van een eigen badkamer met wastafel en douche, afgewerkt in wit marmer en witte glasmozaïek. “De slaapkamers zijn niet erg groot, maar de indirecte verlichting zorgt wel voor een aangename, knusse sfeer.” De mooiste slaapkamer bevindt zich op de kop van het gebouw, voorbehouden voor de jongste dochter. “Want zij blijft nog het langst hier wonen”, lacht de moeder. De dochter geniet van een eigen terras en van dat prachtige zicht op de tuin. Net als de ouderlijke slaapkamer die de volledige zolderverdieping inpalmt. Het plafondhoge puntraam creêert een prachtige lichtinval en vooral een onbetaalbaar panorama. Niet toevallig staat net hier het ovale, vrijstaande bad als pronkstuk. Een meer idyllische plek om te baden en te relaxen bestaat amper. De zolderverdieping vormt één open ruimte. Met bed, uiteraard, maar ook met een gangenstelsel als dressing, en op het eind een luxueuze badkamer. Beige natuursteen van Dominique Desimpel als wand en vloerbekleding, inclusief wastafel zorgt hier voor weelderige look. Zeker in combinatie met de roségouden kranen en douchekop. Een atypische stijl in vergelijking met de rest van het huis, maar net die twist maakt het verrassend en intrigerend.
 
Eén zaak is zeker: de bewoners van dit indrukwekkende domein gaan een mooie zomer tegemoet. De kano’s liggen al klaar om de woning van op het water te bewonderen. Want waar je je ook bevindt, je wordt op elk moment overdonderd door de natuur en een heerlijke ontspannende omgeving. Zowel binnen, als buiten.          fotografie : Hendrik Biegs
 
Met dank aan:

www.simoeninterieur.be
www.adek.be
www.venduro.be
www.talperbouw.be

Fotografie: Hendrik Biegs