MODERN WONEN AAN HET WATER

Category: Editie 91

In het pittoreske decor van het Limburgse Maasland bezoeken we een nieuwbouwvilla. De woning is gelegen in een nieuwe woonwijk, pal aan het kanaal in Dilsen-Stokkem. We worden er verwelkomd door de dame des huizes die ons rondleidt in haar strak vormgegeven woning.
 
De vastgoedfirma’s Kolmont & Vestio lanceerden het ‘Willemsvaart’ project in Dilsen-Stokkem in 2013. Evie Martens van Kolmont: “Wonen aan het water is voor veel mensen de ultieme droom. De Zuid-Willemsvaart leent zich hier perfect toe. Het kanaal verbindt Maastricht met ’s-Hertogenbosch en is vooral populair bij de vele pleziervaarders die er hun kleurrijke bootjes door het water loodsen. Rust alom in een mooie groene omgeving.” Pal aan het kanaal verrees een geheel nieuwe woonwijk. “Aan de rand van het water zijn veertien ruime woningen voorzien”, vervolgt Evie Martens. “Allemaal met zuidelijk georiënteerde tuinen en natuurlijk het uniek rustgevend zicht. De woningen werden ontworpen door drie verschillende architecten. Ze pronken allemaal met een strakke vormgeving, veel lichtinval en ruime vertrekken die het wooncomfort verhogen. De grote glaspartijen laten je versmelten met het mooie buitendecor.”
 
De woningen worden all-in verkocht, volledig afgewerkt met sanitair en keuken. “Een modelwoning biedt u een prima beeld van hoe uw woning eruit zou zien”, zegt Evie Martens. “Maar er is meer. Voor mensen die geïnteresseerd zijn, maar nog wijzigingen willen aanbrengen, is nog heel veel mogelijk. Zo werd de woning in deze reportage ook volledig aangepast aan de wensen van de bouwheer. Dat kan dus ook. Tegenover deze 14 woningen, verkopen wij ook nog 25 bouwgronden. Vandaag is trouwens al zo’n 55% van het geheel verkocht.”
 
Dwars door de woning
Voor de dame des huizes was het de perfecte match, vertelt ze ons. “Ik heb het project leren kennen via een reportage op televisie. De ligging sprak me dadelijk aan. Het was liefde op het eerste gezicht, het zicht op het kanaal is gewoon fenomenaal. De oorspronkelijke plannen voorzagen een wat kleinere woning. Gelukkig hebben we die plannen goed kunnen bijsturen. Alles was immers bespreekbaar. Zo zijn we tot een akkoord gekomen om de woning casco aan te kopen en hadden we de vrijheid om de afwerking en de inrichting volledig naar onze eigen wensen uit te voeren. Het hele interieur heb ik dan ook zelf bedacht. Ik heb daarvoor heel wat beurzen afgeschuimd en zaken online opgezocht. Maar het resultaat  is er: de inrichting is volledig geworden hoe ik het wilde.” Het mag gezegd worden, de bouwdame heeft een prima smaak.
 
We staan eerst even stil aan de voorzijde van de woning. Wat ons meteen charmeert, is de mooie steen die gebruikt werd voor de woning, dezelfde als voor de andere huizen aan de waterkant. Volgens de dame des huizes werd de steen speciaal voor het project ontworpen. De brede garagepoort is van hout gemaakt, met brede verticale latten, en gaat automatisch open. Het valt niet op dat slechts het linkergedeelte opengaat. Via een overdekt gedeelte gaan we richting voordeur.  Al meteen heb je een prachtig onbelemmerd zicht op het kanaal. Het was de uitdrukkelijke bedoeling om van aan de voordeur al een onbelemmerde doorkijk te hebben tot aan de overkant van het water. Dwars door de woning. Indrukwekkend.
We betreden de woning via de inkomhal. Aan de linkerkant heb je een verborgen toilet. Niet meteen de eerste ruimte die je bezoekt, maar we doen het toch. De toon is meteen gezet. Als hier de afwerking al zo in de puntjes is verzorgd, met een prachtige lang hangende kraan uit het plafond, dan zal de rest van de woning wel een juweeltje zijn. Terug in de inkomhal valt onze blik op de accentmuur aan de rechterkant. Het lijkt wel een tegelmozaïek, maar als we dichter komen, merken we dat het behangpapier is. Een techniek die nog elders in de woning gebruikt werd.
 
Duwen of trekken volstaat
We gaan twee trapjes omhoog en komen te staan voor een imposante, pivoterende glazen deur. Koen Dries van Anyway doors: “De deur is standaard uitgerust met een ingebouwde hightech comfortsluiting, die in beide draairichtingen werkt. Hoewel deuren zonder omlijsting populair zijn, is het werken mét een stuk veiliger. De zwarte omlijsting past ook perfect in het zwartwit concept van de woning. Het systeem is trouwens volledig ingebouwd in de deur. We moesten maar twee gaten van vier centimeter in de vloer boren. Je moet dus geen enkele voorziening op voorhand treffen en andere aannemers hoeven met onze deuren geen rekening te houden.” Ook in de rest van de woning, vind je overal deuren van Anyway. “Het zijn hoge deuren in een strakke zwartwit-uitvoering, op maat gemaakt”, vervolgt Koen Dries. “Je kan ze in beide richtingen draaien of kiezen om een richting te laten blokkeren. Je kan ze ook van kant wisselen, het is een heel modulair concept. In onze deuren verwerken we trouwens geen hout. Dat kan bij temperatuurwisselingen reageren en kromtrekken, wat toch een probleem is bij hoge deuren. Het deurpaneel is gemaakt van vollkern, een slagvast en watervast materiaal dat tegen alle onderhoudsproducten kan. Dit model heeft ingebouwde verticale grepen. De greep kan niet tegen de wand aanslaan en er kan geen kledij achter blijven haken. Duwen of trekken volstaat. Voor de deur van het toilet en de gastenbadkamer hebben we de grepen van plexi gemaakt. Dat laat het licht door, waardoor je onmiddellijk ziet of de ruimte nog vrij is.”
 
We komen in een grote ruimte, met links de keuken en rechts de leefruimte. Onze blik blijft naar buiten gaan. Met de grote raampartijen en het zicht op het kanaal, kan het ook niet anders. Wonen aan het water, krijgt hier zijn volle betekenis. De raampartijen werden geproduceerd door Alu Design Corswarem. Dirk Peters, projectleider bij Corswarem: “Het doel bij dit project, was om het buitenzicht optimaal te benutten door de toepassing van zo groot mogelijke glasvlakken en zo slank mogelijke profielen. Wij hebben beroep gedaan op de Schüco reeksen ASS 70 BE Monorail voor de schuifdeuren en Schüco AWS 75 en Schüco ADS 75 voor ramen en deuren om dit alles te verwezenlijken.” Gaby Ahn van Schüco vult verder aan: “Op zomerse dagen vormen binnen en buiten hier één geheel wanneer je de schuifdeur helemaal openzet. Maar ook in de winter geniet je volop van het buitenzicht. Bovendien zijn onze schuifdeuren heel eenvoudig te bedienen. Design is erg bepalend voor de uitstraling en het karakter van de woning. Daarom besteden wij extra aandacht aan het design bij de ontwikkeling van onze producten.” Dirk Peters: “In dit project was de combinatie van design en techniek een belangrijke vereiste. Zo is er bijvoorbeeld ook gewerkt met verborgen scharnieren voor de ramen en deuren om een zo strak mogelijk aanzicht te verkrijgen.  Aangezien Schüco een totaalconcept van profielen tot toebehoren aanbiedt, is alles op elkaar afgestemd, met deze mooie verwezenlijking tot gevolg.”
“Niet alleen design is een belangrijke troef van Schüco, ook veiligheid wordt een steeds belangrijker thema. We gebruiken het juiste materiaal en de beste sluittechnieken, die optimaal weerstand bieden tegen inbraakpogingen. Tenslotte zijn onze systemen ook heel milieuvriendelijk.  Aluminium is een uiterst duurzaam materiaal dat oneindig recycleerbaar is en nauwelijks milieubelastend. En uiteraard zijn de ramen heel goed geïsoleerd.”, vult Gaby Ahn aan ter afronding.
 
Stylist op huisbezoek
We draaien ons naar rechts en kijken in de leefkamer. Voor ons staat een grote tafel met een ruw houten blad, gedragen door een metalen onderstel. Lichte stoelen met een leren koemotief schuiven aan. Het hout brengt wat warmte in het strakke witzwart interieur Het zwarte hoeksalon staat deels onder een groot horizontaal raam aan de straatkant. Wanneer je de zwarte gordijnen aflaat, gaan deze mooi op in de zwarte muur. De ingebouwde geluidsinstallatie is hier, net als elders in de woning én buiten, van het topmerk Bang & Olufsen.
 
Heel wat van het interieur werd verzorgd door de firma Marres. “We hebben een heel team van interieurarchitecten die klaar staan voor de klant”, vertelt Peter Marres. “Typerend voor onze aanpak is dat we een echt luisterend oor bieden aan de klant en willen begrijpen welke sfeer hij in gedachten heeft voor zijn interieur. We gaan natuurlijk ook ter plaatse kijken. Tijdens zo’n huisbezoek zie je toch details waar je rekening mee moet houden die je anders niet zou opmerken. En tijdens het gesprek in de woning zelf komen er vaak nog dingen aan bod die anders vergeten zouden worden.” “Persoonlijke betrokkenheid en diepgaand advies, daar draait het om”, vervolgt Peter Marres. “We bieden zowel advies over het volledige interieur als gespecialiseerde raad over de kleur, aankleding, meubels, gordijnen… Daarbij gebruiken we bijvoorbeeld ook een moodboard om de gewenst sfeer te concretiseren. En we bezorgen de klant een 3D-presentatie zodat hij zich een goed beeld kan vormen, vooraleer hij iets beslist. Als kers op de taart kan er na plaatsing ook een home stylist langskomen met ideetjes om het geheel verder in detail af te werken. En qua merken bieden we een hele brede collectie aan. Van Minotti, Vitra, Linteloo tot Ligne Roset en Zanotta. Keuze te over.”
 
We kijken verder in de leefkamer en merken naast de ingebouwde kasten, én bureel, de haard op. Deze komt van de firma Daniëls die een hele resem topmerken aanbiedt. “Het is een open gashaard, heel handig in gebruik. Met een druk op de knop, ontspan je meteen bij de mooie vlammen en heerlijke warmte. De nieuwe modellen zijn zuinig in gasverbruik en hebben een hoog rendement. Bijkomende voordeel is dat het onderhoud tot een minimum beperkt is. Je moet dus enkel nog genieten.”
 
Koken als een drummer
We draaien ons om naar de keuken. Het grote kookeiland met keramisch werkblad is bestendig tegen krassen en hete olie. Maar de show wordt gestolen door de pitt cooking: de vier kookpitten zitten rechtstreeks verwerkt in het werkblad. De gasvuren staan opgesteld in de vorm van een drumstel. Heel praktisch, want ze zijn zo geplaatst dat de snijplank er perfect voor kan geschoven worden. Boven het kookeiland domineren twee grote lichtkoepels, die boven het vuur doet ook nog dienst als dampkap. Uniek. Met de hoge krukjes schuif je gezellig aan en de led-verlichting onder het eiland brengt extra kleursfeer in huis. De keukentoestellen zijn ingebouwd in de witte maatkasten, blikvanger is de wijnkoelkast. Vanuit de keuken kijken we nog even in de wasplaats binnen, waar een trap toegang biedt tot de kelder en een deur tot de garage.
Niet alleen de keuken is maatwerk, alle kasten in  de woning werden eveneens op maat gemaakt. Daarvoor stond Schreurs Project in. Erwin Jacobs: “Wij hebben ingestaan voor de uitvoering van alle maatwerk. Zowel de keuken, de badkamer, de leefruimte, de dressing en ga zo maar verder. De bouwdame had een goed idee van wat ze wou, denk maar aan de dampkap en de kookpitten. Eén van onze vier interieurarchitecten heeft geluisterd naar haar ideeën en deze vertaald naar het uiteindelijke resultaat. De grootste uitdaging bleek uiteindelijk het monteren van de koelkast. Een prachtig exemplaar.
 
Projecten als deze zijn op maat geschreven voor Schreurs Project. “Een van onze grote voordelen is dat we alles in huis hebben”, vervolgt Erwin Jacobs. “Naast onze eigen plaatsingsdienst, hebben we ook een eigen atelier en lakkerij. We maken dus alles zelf en kopen geen kastjes elders. Een andere troef voor de klant is dat hij één aanspreekpunt binnen de firma heeft. Ons team van interieurarchitecten staat gedurende het ganse project in voor alle contacten. Zowel voor het financiële als de praktische opvolging van de werken en de termijnen. Zij coördineren ook alle onderaannemers. Dat wordt heel hard geapprecieerd door onze klanten.”
 
Poort naar het kanaal
Tijd om een luchtje te scheppen. Het buitengedeelte is opgebouwd uit drie verschillende hoogtes. Grote tegels sieren het naakte terras, de tuinmeubelen zijn voorzien voor de lente. Links staat een grote vogelkooi, op maat gemaakt voor de papegaaien. De bouwdame vertelt ons dat de vogels vrij rondvliegen, ook buiten en soms zelfs in huis. Via mooi afgelijnde trapjes ga je tot het kunstgras, rechts staat een extra terras waar later een lounge op zal komen. Een strakke zwarte waterpartij in het midden zorgt voor extra cachet. Vandaag is ze bevroren. Een lange boot vaart voorbij, pittoresker kan haast niet.
 
Op het bovenste gedeelte aan het kanaal staan bomen met er net achter een indrukwekkende bruine poort. Deze zorgt zowel voor de privacy als de veiligheid. Rob Beyen van MRB Metaalwerken: “Het zijn twee strakke schuifpoorten op rail die naar elkaar toekomen. De poort is volledig afgewerkt met eerste keus afrormosia hout en helemaal gemonteerd op een stalen frame. Beide poorten zijn ook geautomatiseerd.
De poort is ook heel geruisloos, wat zeker bijdraagt tot het rustgevend effect van de omgeving.” Voor de poort vooraan is een nieuw systeem gebruikt. Rob Beyen:“Normaal heb je aan de binnenzijde een steunpaal die de poort in evenwicht houdt bij het open en dichtgaan. Maar die hebben we kunnen weglaten, wat het geheel natuurlijk veel strakker maakt. We hebben wel wat moeten zoeken en kijken hoe we dat gingen oplossen. Het was de eerste, maar zeker niet de laatste keer dat we dat toepasten.” Dezelfde firma stond ook in voor de papegaaienkooi. “Dat was ook volledig maatwerk”, zegt Rob Beyen. “We hebben hiervoor speciale draadnetten voor vogels gebruikt. De poort is volledig gestraald, gemetalliseerd en gepoedercoat. De kooi is tot in detail afgewerkt en volgt de trappen helemaal mee naar beneden.”
 
Diffuse en aangename lichtkleuren
Terug naar binnen. Binnenhuisarchitecte Elke Steyvers en zaakvoerster Lut Dubois van TD-Lighting vertellen ons meer over het lichtplan voor de woning. Het lichtplan werd opgemaakt in overleg met de klant, wij hebben gepeild naar de wensen van de klant qua lichtuitput, sfeer en vormgeving. In de leefruimte hebben we aan de ramen een doorlopende inbouwrail voorgesteld, met op een doordachte plaats de dimbare led-modules (14W). Dit zorgt ervoor dat niet enkel de leefruimte maar ook een gedeelte van het terras wordt verlicht. Dit was een must want het was niet opportuun om verlichting op de achtergevel boven de raampartij te voorzien. Bovendien hebben deze leds 2700°K ook een zeer aangename lichtkleur. Boven de tafel is er geopteerd voor een lamp die enkel de tafel aanstraalt, daar de rail zorgt voor een diffuus licht buiten de tafel. De donkere houtstructuur van de lamp stemt mooi overeen met de houten tafel.” De inbreng van TD-Lighting bleef niet beperkt tot de leefruimte. Hun lichtplan omhelst de hele woning. De twee dames halen nog enkele voorbeelden aan: “Buiten aan de inkom hebben we drie opbouwspots die de looplijn bepalen en de houten wand aanstralen. Eens binnen, hebben we in de inkomhal gekozen voor een indirecte lichtlijn die zowel de wand als de traptreden benadrukken. De ingebouwde ronde lichtelementen aan de trap zijn mee bepleisterd en onzichtbaar als het licht uit is. In de hal boven hangen zwarte open kubussen met indirecte led-verlichting aan de wand en het plafond. Vermelden we tenslotte nog de twee plafondlampen in de vorm van een druppel in de badkamer. Dat is natuurlijk een referentie naar het water.” We zijn benieuwd en gaan naar boven.
 
Parket voor een hele generatie
De trap is sober, een strakke grijze leuning links en de discrete verlichting langs de treden aan de rechterkant. Boven ligt overal eiken vloer, tijdloos en een meerwaarde voor de woning. Het geolied parket werd geplaatst door de firma Marc Fastré en zonen in Franse eik type Topline, opgebouwd op een multiplex onderlaag van berkenhout, vertelt Arlette Gielen ons. “Het is een heel stabiele vloer geproduceerd in Limburg. Een sterk lokaal product met de garantie van de nodige kwaliteit en service.” Dit type parket leent zich tot heel wat. Arlette Gielen: “We kunnen er eender welke kleur op aanbrengen, handmatig verouderen of niet, met v-voegje,  rechte kant of gekrabde naad werken…, en is ook verkrijgbaar in andere houtsoorten. Deze vloer is ideaal voor plaatsing op vloerverwarming. Belangrijk is een correcte opstart en een goede beheersing van een relatieve luchtvochtigheid, wat wel eens over het hoofd wordt gezien. Het onderhoud gebeurt met een aangepast product dat het parket reinigt en voedt.
 
Een echte vrouwendroom
We betreden de eerste kamer: enkel toegankelijk voor sportievelingen. De fitnesskamer wordt gedomineerd door een grote foto van een sportvrouw, die de hele muur bezet. Ingebouwde greepvrije kasten en twee zwarte verticale ramen houden het strak. Hier woont duidelijk een sportief koppel. De volgende stop is de gastenbadkamer. De douche en de vloer zijn bekleed met dezelfde tegels als beneden: een natuurlijke zandkleur. In de tweede kamer vinden we weer een muur geaccentueerd met behangpapier, met weliswaar andere motieven dan beneden. Deze kamer zal dienst doen als bureel en gastenkamer. Twee massieve zwarte hangkasten wachten op de logies.Vooraleer we de master bedroom betreden, kijken we nog even naar de ingebouwde kast voor ons. Wat een verrassing als het linkergedeelte open gaat en toegang geeft tot een kleine ruimte: de dressing van de bouwheer. Een ingenieuze vondst. Je ziet het niet als je het niet weet. De slaapkamer dan. Achter het zwarte bed is de muur behangen met stijlvolle zwarte motiefjes. Aan de andere muur hangen een televisiescherm en verticale boxen, perfect geïntegreerd, geen enkele draad te zien. Een doorkijkhaard geeft uit op de badkamer. Een prachtig vrijstaand wit bad staat midden in de ruimte. De kraan heeft de vorm van een druppel, net als de lampen. Zelfs het ventilatierooster is design. Hier is over nagedacht. Een tafeltje aan het bad is handig om de zeep of shampoo op te zetten. Wat moet dit relaxerend zijn ’s avonds, zicht op het kanaal en de led-verlichting onder het bad die voor extra sfeer zorgt… De twee witte wasbakken hebben een natuurlijke vorm en bieden een mooi contrast met de kleine zwarte tegels en de zwarte verticale hangradiator. Het toilet en de inloopdouche zijn wat verborgen, ook hier dezelfde tijdloze tegels.
 
De grote ramen hebben net als beneden zwarte profielen. Schermen beperken het zicht van buiten af maar bieden een mooie doorkijk van binnenin. Ook de zwarte overgordijnen kan je via het domoticasysteem bedienen, zo hoog of laag als je maar wil. Een heel gebruiksvriendelijk systeem volgens de bouwdame. Ze regelt er de sfeer in de woning mee. “Ben ik blij met hoe de gordijnen staan en hoe de verlichting geregeld zijn, dan kan ik het in vijf seconden opslaan. Wanneer ik het later wens, kan ik dan met één druk op de knop, exact dezelfde sfeer terug creëren.”
 
Naast het bed geeft een schuifdeur toegang tot de grote dressing van de dame des huizes. Een droom voor veel vrouwen: open kasten, een spiegel die een volledige muur bedekt, een schoenenkast met links en rechts nog spiegels… en een massieve zwarte blok pal in het midden van de ruimte, afgewerkt met leer en verborgen schuiven. Dat zorgt voor een ietwat ruigere toets. Laatste detail: de luster met rozen en gloeilampen brengt wat spielerei in de ruimte. Geen mooiere plaats dan deze om onze rondleiding te beëindigen.                
 
Met dank aan:
www.anywaydoors.be
www.kolmont.com  -  www.willemsvaart.be
www.schueco.be
www.corswarem.eu
www.marres.com
www.danielskachels.be
www.schreurs-project.be
www.mrb-metaalwerken.be
www.td-lighting.be
www.fastre.be

fotografie : 
www.hendrikbiegs.be