Meer dan een geslaagde renovatie door b+ van een klassieke villa

Category: Editie 91

Een gulden middenweg tussen klassiek en modern. Dat was de opdracht bij de renovatie van deze mooie villa in de Limburgse fruitstreek. Het resultaat mag er zijn, beide stijlen werden harmonieus gecombineerd tot een geheel. Strak maar toch warm.
 
Langs de automatische poort, stappen we de grote tuin in. De voorkant van de villa bevindt zich een dertigtal meter van de straatkant, privacy genoeg dus. Het totale verbouwingsproject stond onder leiding van villabouwer b+. Zij verzorgden niet alleen het architecturale concept maar ook de totale aanneming en coördinatie. Voor de klant waren zij het enige aanspreekpunt van ontwerp tot de oplevering. De link van het moderne met het klassieke wordt ons meteen duidelijk. Met de strakke, zwarte raamomlijstingen kreeg de villa een moderne toets mee. Terwijl  het schuine dak en de dakramen hun klassieke look behielden. De witte hedendaagse buitenmeubelen op de grijze terrastegels, gaan perfect op in het geheel. Van buiten is de mix duidelijk geslaagd, het is allesbehalve een mix van stijlen geworden. Integendeel, het blijft een mooi geheel.
 
“Dat was inderdaad de uitdaging”, vertelt binnenhuisarchitecte Annelies Zaman van b+ ons. “De bouwheer wou de klassieke villa een modernere toets geven, maar hij wilde zeker geen volledige stijlbreuk realiseren. Het moest allemaal toch een beetje in dezelfde stijl blijven. Zo hebben we bijvoorbeeld de brede luiken aan de ramen verwijderd en strakke ramen tot aan de grond geplaatst. Ook de houten deur hebben we vervangen door een van aluminium. De lichtblauwe natuursteen errond hebben we dan weer behouden. Oorspronkelijk was het trouwens een symmetrische gevel, die symmetrie hebben we verwijderd. Een van de vragen van de bouwheer was om de keuken naar de tuin te trekken. Die bevond zich vroeger aan de andere kant van de woning, met een gesloten zicht. Nu kijkt de keuken uit op de tuin en is het er veel aangenamer om te koken. Het zijn toch grote werken geweest. Zo hebben we binnenin ook de structuur veranderd en steunbalken moeten bijplaatsen. Tevens werden de technische installaties, zoals sanitair en  elektriciteit vernieuwd.”
 
Asymmetrie troef
Aan de straatkant van de villa heeft de familie haar apotheek. De renovatie richtte zich dus niet alleen op de woning, maar ook op het professioneel gedeelte. Annelies Zaman: “Daar moest inderdaad een stuk aan bijgebouwd worden. Aan de buitenkant van de apotheek sluit het nieuwe gedeelte mooi aan bij het bestaande. Waar vroeger de ingang was, is er een groot raam geplaatst. Ook hier bleef de lichtblauwe natuursteen behouden.”
 
We betreden de woning en komen in de inkomhal. Op de vloer ligt wit gespikkelde grijsbruine natuursteen. Een mooie klassieke kast brengt wat warmte in de ruimte. Rechts werd de trap naar boven behouden, al werd deze wel wit overschilderd. Iets verder om de hoek is er een toilet. Daarvoor is er een kleine ruimte met een aparte wastafel uit dezelfde steen als de vloer. Deze werd op maat gezaagd en heeft een hellende oppervlakte voor het water. De kraan en de verlichting in de hal werden asymmetrisch opgesteld. Dat zal typisch blijken voor de woning.
 
We komen in de ruimte waar vroeger de keuken stond. Deze is nu de eetkamer geworden. Een modern schilderij siert de muur. De ruimte werd volledig opengetrokken langs twee kanten. “De woning heeft zo een veel groter ruimtegevoel”, zegt Annelies Zaman. “Weliswaar kan de doorgang van de eetkamer naar de keuken afgesloten worden door een schuifwand, maar die wordt maar zelden gebruikt. Het ruimtegevoel primeert. Een effect dat we ook bereikt hebben door dezelfde vloer te gebruiken in zowel de eet- als leefkamer en de keuken. Het is een parketvloer met gekrabde naad en handmatig verouderd.”
 
Een volledig ingewerkte keuken
Naar de keuken dan. Ook hier werd het concept volledig ontworpen en geplaatst door b+. Het grote witte keukenblad komt van de firma Cosentino. Joris Mertens vertelt: “Het is een Silestoneblad in kwartscomposiet dat uit meer dan 90% natuurlijke kwarts bestaat. Daardoor is het een buitengewoon hard materiaal dat temperaturen tot 150 graden verdraagt. Het is ook kras-, vlek- en zuurbestendig. Zo kan je heel makkelijk wijn, azijn of citroenresten verwijderen. En natuurlijk is het ook bestand tegen krassen. Dat maakt dit materiaal uitermate geschikt voor een keukenblad. We geven er dan ook eengarantie van 25 jaar op, als enige in de markt.” Het keukenblad is wit en steekt niet af tegen het andere wit in de ruimte. “Wit is nog altijd de populairste kleur voor een keuken”, vervolgt Joris Mertens. “Dit is trouwens een van de meest witte composieten op de markt. Door onze strenge selectie van kwarts is het dan ook echt kleurvast op langere termijn. Een ander voordeel zijn de naadloos geïntegreerde
spoelbakken in hetzelfde materiaal. Dat is visueel sterk: het vormt één geheel. Het keukenblad werd natuurlijk op maat gemaakt. Qua afwerking bieden we de keuze tussen matte, ruwe of gepolijste tabletten. En natuurlijk zijn er voor de niet-witliefhebbers ook tientallen kleuren om uit te kiezen.” Boven het inductievuur valt de ingebouwde dampkap nauwelijks op. “Dat is natuurlijk ons streven”, zegt Stijn Vanhessche van Ventomatic. “Ons maatwerk laat ons toe dampkappen te produceren volgens de wensen van de klant. Dit maakt een harmonieuze integratie in de keuken mogelijk. Zeker in een open leefkeuken wordt dit ervaren als een grote meerwaarde.
 
In dit project hebben we gewerkt met een inbouwfilterelement, wat een snelle en eenvoudige montage in het dampkapgeheel mogelijk maakt. Gezien de relatief hoge opstelling opteerden we voor het principe van randafzuiging, waarbij de dampen met een correct berekende snelheid worden afgevoerd. Het geheel is zeer onderhoudsvriendelijk. De inox vetfilters zijn makkelijk in- en uitneembaar en kunnen simpelweg in de vaatwasmachine gereinigd worden. Verder staan wij natuurlijk ook bekend om onze geluidsarme dampkappen.
 
“De dampkappen van Ventomatic zijn allemaal van Belgische makelij”, vervolgt Stijn Vanhessche.“Alles wordt hier geproduceerd. Naast ons eigen atelier hebben we ook onze eigen ontwerpafdeling en studiedienst. Die bepaalt voor elke situatie het ideale systeem door berekening van onder meer aanwezige tegendruk en benodigd debiet, zodat de dampen perfect worden afgezogen en de vetten ook effectief door de vetfilters worden opgevangen.
 
Heel de keuken is trouwens strak van opzet. Alles werd ingebouwd: de wijnkoelkast, de luidsprekers, de greepvrije kasten en vooral de vaatwasmachine en de ovens die op een heel praktische hoogte werden geplaatst. Achter de keukentafel staat een lage ronde ontbijttafel met inderdaad een mooi open zicht op de tuin. Via de glazen deur ben je zo op het terras. De ingewerkte vloerconvector zorgt voor een gezellige warmte. Vanuit de keuken zijn er drie discrete deuren zonder omlijsting. Eentje biedt toegang tot de inkomhal, een tot de wasruimte en een tot de apotheek.
 
Op zoek naar de juiste sfeer
We keren terug naar de eetkamer. Het losstaande meubilair werd er net als in de andere ruimtes verzorgd door RR Interieur. Valerie Vercruysse: “De twee opvallendste stukken in huis zijn waarschijnlijk de grote marmeren ovale tafel in de eetkamer en de egg chairs in de keuken.Maar het gaat natuurlijk over veel meer dan enkel wat meubels. Onze werkwijze onderscheidt zich door onze persoonlijke aanpak. De bedoeling is dat we echt voelen en begrijpen welke sfeer de klant in huis wil. Als interieurarchitecte help ik zoeken naar de perfecte match om van een huis een thuis te maken waar het fijn wonen is. We verkopen dus niet zomaar iets.”
 
“Voor deze woning zijn we vertrokken van naakte ruimtes”, vervolgt Valerie Vercruysse. Het is dan samen zoeken naar de kleur voor de muren, naar de soort verlichting, naar welk systeem om de ramen af te schermen… tot de meubels, zetels en accessoires. Onze oplossing is dus een totaalpakket, dat we kunnen aanbieden dankzij de talrijke merken die we in huis hebben.”
 
De doorgang naar de leefkamer werd breed opengetrokken en aan beide zijden kwamen inbouwkastjes. Het is een van de meest geslaagde ingrepen van het team van b+ die de woning extra cachet meegeven. In de leefkamer valt de grote houten kast op, de zwarte metalen stukken passen perfect bij de raamprofielen. Ook hier mengt de klassieke zetel zich goed met de moderne stoel. Voor het raam hangen grote linnen overgordijnen op een zwarte rail. In de hele woning werd er afwisselend gewerkt met enerzijds gordijnen en anderzijds donkere lamellen. Aan de muur schijnt een zwarte wandlamp. Via drie kleine treden komen we in de tweede leefkamer. Met een verlaagd plafond voelt deze meteen heel cosy aan. Ook hier is de belichting mooi asymmetrisch met zwarte kubusvormen uit het plafond. Een grote open haard brengt extra sfeer. Zelfs zonder dat deze opstaat, kan je je perfect de warmte van het hout inbeelden. Vanuit de witte zetel heb je een perfect zicht op de hangende televisie. De perfecte ruimte om je dag af te sluiten.
 
Elke ruimte zijn eigen karakter
Via de witte trap gaan we naar boven. De balustrade benadrukt het klassieke karakter van de woning. Net als beneden werd ook hier overal wit gebruikt voor de muren en het plafond. De bestaande deuren werd hergebruikt en wit overschilderd. De zwarte klinken zorgen voor contrast. De vloer is ook parket, maar niet gekrabd. Overal zijn er witte ingebouwde kasten met ingewerkte grepen. De raamprofielen hier zijn wit.
 
We gaan even enkele andere ruimtes binnen: de slaapkamers, de speelkamer en de strijkkamer. In deze laatste vinden we een vaste houten trap naar de zolder, die met een deurtje afgesloten is. Een heel praktische ingreep, zeker als je weet dat de toegang tot zolder vroeger via een uitklapbaar luik in de gang gebeurde. Door het schuine dak en de dakramen heeft elke ruimte zijn eigen karakter en vorm. Wederom die asymmetrie.
 
We gaan de master bedroom binnen. Voor het bed staat een witte kast van dezelfde hoogte, met één druk op de knop komt er een televisie naar boven. Leuk. De nachtkastjes links en rechts werden ook ingebouwd en gaan open met de deur van het bed weg. Het lijkt een detail, maar het is heel handig als je er iets uit wil nemen als je in bed ligt.
 
De meeste opvallende ingreep gebeurde in de badkamer. Waar er vroeger een grote badkamer was, zijn het er nu twee geworden. De eerste wordt gebruikt door de kinderen. Wat vooral opvalt, is de toegang tot de inloopdouche. Die werd opengelaten, geen glazen deur dus, en de inlijsting werd bekleed met marmer mozaïekjes. Een ander detail: de lijn boven het wastafelblad werd mooi doorgetrokken tot het blad in de douche, ideaal voor de zeepjes en douchtegels. 
 
De andere badkamer bereiken we via een schuifdeur in de master bedroom. Ook hier is het totaalconcept van b+ duidelijk voelbaar. Naast de uitvoering van dit maatwerk dat werd verzorgd door bouwcenter Dils, is deze firma ook leverancier van alle nieuwe vloeren in deze woning. Ludwina Dils: “Het valt op dat de klanten duidelijk gekozen hebben voor natuurproducten. Bijna de hele badkamer bestaat uit Avorio skintouch steen. De lichte zalmkleursteen is heel lichtjes gestructureerd, wat zorgt voor een anti-slip effect, is onderhoudsvriendelijk en je ziet er weinig vuil op. De vloerpanelen zijn op maat gesneden, net als de muurpanelen. In de wastafel hebben we met een hellend vlak gewerkt, dat zorgt samen met het houten meubel voor een rustige sfeer. Het bad is helemaal ingewerkt, maar er is voor gezorgd dat alle inbouw-elementen gemakkelijk bereikbaar zijn.”
 
In de douche valt de accentmuur op. Ludwina Dils: “Het is net zoals in de andere badkamer ook mozaïekmarmer. Een natuurlijk product met een echte natuurlijke kleurennuancering, dat bereik je niet met andere materialen. Het verlengt de douche en brengt wat meer diepte. Deze marmer is donker bruin, in een matte, niet glanzende uitvoering. We noemen dat broken, het zijn ruwe stukjes, heel onregelmatig van vorm. Dat zorgt voor een landelijk effect in een modern kleedje.” Wat meteen de cirkel rond maakt van deze meer dan geslaagde renovatie. Knap werk!
 
Met dank aan :
www.bplus.com
www.silestone.com
www.ventomatic.com
www.rrinterieur.be
www.bouwcenterdils.be