Strakke lijnen in het groen

Category: Editie 90

Strakke lijnen in het groen
 
 
 
De wens van de bouwheer was duidelijk. Hij wou een strakke, hedendaagse woning bouwen op een mooie locatie. Geen ‘ma’s-tu-vu’ villa maar een woning dat ook als waardevolle investering kon dienen. De keuze viel op een groot stuk groen van 4.500 m2 in het noordoosten van de provincie Antwerpen. Home Sweet Home zag dat het goed was.
De toegang naar de woning is vrij bescheiden gehouden met een metalen poort die vlot wegschuift in het groen. Geen bombastische boorden of kasseien, maar een strakke oprit afgewerkt met grind en betonplaten. Via een stenen trap kom je op het niveau van het gelijkvloers. Parkeren gebeurt rechts in de ruime garage onderaan. Het eerste zicht op de woning verraadt niet veel. Voor de grote ramen hangen gordijnen. De witte bepleistering en zwarte aluminiumframes zorgen voor het contrast. We zijn benieuwd naar meer.
 
Maar eerst spreken we met Michaël Matheussen van Sels Villabouw die het volledige project in goede banen leidde. “We zijn begonnen met een leeg blad papier, de klant zocht zelfs nog een bouwgrond. Via ons netwerk hebben we hem dit stuk kunnen voorstellen. U moet weten dat mooie stukken vaak discreet worden verkocht en niet zichtbaar te koop gesteld zijn. De volgende stap was het uittekenen van een eerste ontwerp. De vraag van de klant was duidelijk. Hij wou een strakke woning met heel veel contact tussen de binnenruimtes en het groen buiten.”
De villa bevindt zich in een chique woonwijk tussen twee opvallende gebouwen. Rechts staat een groot, wat duister, beschermd monument. Links een landelijke cottage uit het begin van de vorige eeuw. “De uitdaging was om een woning te bouwen dat, naast deze twee mastodonten, niet in het niets zou verdrinken”, zegt Michaël Matheussen. “Daar een hedendaagse villa plaatsen is een statement. De woning eist haar eigen plaats op.”
 
De stilste ter wereld
We wandelen rond de woning. Het lijkt wel alsof de villa geland is in een mooi stukje natuur. De tuin op zich is vrij sober. Ruw beplant, zodat er niet te veel knip- en scheerwerk is, en een grote gazon. Op het overdekt terras, vlak aan de keuken, werd een barbecue ingebouwd in de zijmuur. Vanop het zuidelijk georiënteerd terras dalen we een paar treden af richting zwembad.
 
“Bedoeling was om een modern zwembad te creëren, weg van het klassieke”, vertelt Ellen De Cock van de firma De Cock Zwembaden & Co. “We hebben aan de bouwheer een strak overloopbad voorgesteld, een infinity zwembad zoals we dat noemen. Daar we moeilijk een berg konden neerzetten in de tuin, is er gekozen om de betonnen kuip deels boven de grond te plaatsen en het water langs één kant te laten overlopen. Dat geeft een heel speciaal effect. Je kijkt van in het zwembad niet uit op de boord of de grassprieten voor je neus, maar je hebt een mooi weids zicht over de tuin. Heel relaxerend.”
 
Het zwembad sluit goed aan bij het buiten-gedeelte van de woning. Ellen De Cock: “Zo koos de bouwheer om voor de boorden dezelfde natuursteen te gebruiken als voor het terras. Wij hebben ervoor gezorgd dat de tegels een beetje boven het zwembad zweefden, dat raden we vaak aan. Het geeft dat extraatje meer. Als bekleding van het zwembad koos hij een donkere kleur, zonder mozaïeken of fantasietjes. Voor de verlichting werden het halogeenlampen, die een mooi warm wit licht geven en qua verbruik toch lager liggen dan klassieke verlichting. Verder is er ook nog het fijn afgewerkt rolluik, dat bestendig is tegen de hagel en prima isoleert.”
 
Wat je niet ziet aan het zwembad is de warmtepomp.“Dat moet zowat de stilste ter wereld zijn”, besluit Ellen De Cock. “De warmtepomp werd speciaal ontwikkeld voor het kanton Basel in Zwitserland, waar de milieunormen qua geluid heel streng zijn. Ze is niet alleen muisstil maar behaalt ook een uitmuntend rendement.”
 
Een doos in een doos
Van aan het zwembad hebben we een prima zicht op de achtergevel van de woning. De wit bepleisterde gevel vormt samen met de strakke lijnen en de hoge raampartijen, echt wel een strak geheel. Verantwoordelijk voor de gevelbepleistering was het familiebedrijf Pubro & Co. En daar kruipt meer werk in dan je zo zou denken. Dave van Den Putte: “Het wordt vaak onderschat. Zo’n bepleistering vraagt toch tot zeven à acht handelingen per vierkante meter, waarbij je telkens de droogtijden moet respecteren. Reken dus maar op een week of vijf voor zo’n project.”
 
De eerste stap in het proces bestaat eruit de isolatielaag te kleven op de ondergrond. “Als isolatie gebruiken we panelen van een halve op een hele meter”, zegt Dave van Den Putte. “Daarna vullen we de voegen op om een goed geïsoleerd geheel te krijgen. De volgende stap is het gelijk schuren zodat je een fijn en proper resultaat, zonder oneffenheden in het oppervlakte, krijgt. Vervolgens komt er een wapeningslaag en een voorstrijk dat de hechting van de buitenlaag garandeert.”
En dan is het aan de klant. Hij kiest de korreldikte en kleur voor de afwerking. Dave van Den Putte: “Hier hebben we twee schilderlagen gezet met extra bescherming tegen mos- en groenvorming. Qua kleur koos de klant voor een rauwere witte kleur. Dat wordt vaak gevraagd, het is niet zo straf als puur wit.”
 
We gaan verder rond en dalen langs steenkorven af tot wat je een ‘cour anglaise’ zou kunnen noemen, een lager gelegen stuk op ondergronds niveau. Ook hier spelen de glaspartijen een glansrol, drie verdiepingen sterk, tot in de kelder toe. Enfin, kelder? Michaël Matheussen: “Het is eigenlijk een doos in een doos. Een betonnen kelder maar met extra binnenmuren, volledig geïsoleerd en geventileerd. De ruimte is helemaal evenwaardig aan de rest van het huis en beantwoordt aan dezelfde epb-normen (energieprestaties en binnenklimaat). Je hebt dus totaal geen keldergevoel.” De ondergrondse relax- en fitnessruimte kijkt uit op een koivijver én op de blauwe lucht en het kruin van de bomen. De belevenis met het groen en de tuin is totaal.
 
Onzichtbare profielen
Naast de bepleistering op zich, vallen natuurlijk ook de strakke lijnen van het gebouw op. “Dat was de grootste uitdaging”, zegt Michaël Matheussen. “We wilden alle wensen van de klant verwerken zonder de strakke lijnen te verliezen. Daarvoor moet je uiteraard echt alles helemaal op voorhand uitteken en zien of elke lijn wel technisch mogelijk is. Je kan gaandeweg niet meer bijsturen want dan valt heel je concept in duigen. Ook de bouwtechnische beperkingen mogen geen invloed hebben op het uitzicht van de woning. Alles tot in de kleinste details doordenken, is dus de boodschap.”
Een mooi concreet voorbeeld zijn de profielen van de ramen. Van binnen naar buiten zie je geen profielen, het is alsof het glas helemaal van het plafond tot de vloer reikt. Michaël Matheussen: “Dat hebben we kunnen bereiken door de profielen te integreren in de vloerplaten. Van buiten uit zie je de frames natuurlijk wel, dubbel zelfs, maar van binnen totaal niet. Een mooi hedendaags effect dat rekening houdt met de grenzen van het materiaal.”
 
Tijd om naar binnen te gaan. We gaan terug rond en betreden de woning via de voordeur. Wat meteen opvalt is het open gevoel. Alle ruimtes zijn met elkaar geconnecteerd: de vestiaire, living, keuken… Het is een open vlak, dat indien gewenst ruimte per ruimte afgesloten kan worden met schuifbare panelen. Michaël Matheussen: “We vertrekken voor het ontwerp altijd van binnen naar buiten. En niet vanuit de gevel. Vaak werken we met grote ruimtes. Dat kan omdat alles heel goed geïsoleerd is. Vroeger waren er deuren nodig om de warmte te behouden, vandaag is dat door de techniek volledig achterhaald. De temperatuur is dan ook overal quasi hetzelfde.”
 
Binnenin vallen, net zoals buiten, de grote ramen en de mooi egale witten muren op. Voor de bezettingswerken stonden Torfs en Zoon in. “We hebben voor gans de woning binnenin de bezettingswerken en de gyprocplafonds verzorgd”, zegt Jiri Torfs. “Belangrijk is dat de muren geen bouwvocht meer bevatten. Eerst gronderen we de muren,   dan plaatsen we de hoek- en stopprofielen. Na de bezettingswerken, plaatsen we de gyprocplafonds en werken we deze af.. Een mooie uitdaging vormde natuurlijk ook het bezetten van de betonnen draaitrap. Met onze eigen stellingen kunnen we overal vlot aan. Dat is handig.”
De opdracht voor Jiri Torfs was duidelijk. “Zorgen dat alles klaar is voor het schilderwerk”, zegt hij. “Dat wordt verzorgd door een ander. Ieder zijn specialiteit. Een woning als deze is heel afwisselend voor ons om aan te werken. Er zijn kleinere en grotere oppervlakten. Belangrijk is wel om te zorgen dat je de grotere stukken in een keer kan doen. Dat is nodig om een prima resultaat te kunnen garanderen.”
 
De eyecatcher van de woning
De afwerking van de ruimtes is heel strak. Keramische tegels, discrete led-verlichting, kamerhoge kasten in afgelakt fineerhout… De sfeer wordt duidelijk bepaald door de vormgeving en niet zozeer de inrichting. Blikvanger is de spiltrap: in beton gegoten, bijgeslepen en met mortex aangekleed. Deze gaat van de kelder helemaal tot boven, los van de muren en afgeschermd met een stalen leuning. Een waar huzarenstukje, deze eyecatcher van de woning. Boven hebben alle kinderkamers en de master bedroom zicht op de tuin. De parketvloer en de natuurlijke schrijnwerkerij zorgen voor het natuurgevoel.
 
Voor Sels Villabouw was het belangrijk om een mooi esthetisch niveau te halen en te zorgen dat er geen budgettaire verrassingen waren voor de klant. Michaël Matheussen: “Als hoofdaan-nemer nemen we de volledige verantwoordelijkheid voor alle werken op ons. We zijn het enige facturatiepunt voor de klant. We besteden alle werken uit aan onderaannemers, die we samen met de klant kiezen na een prijsvergelijking. De klant krijgt dan één totaalofferte van ons, die alle kosten maar dan ook alle kosten bevat. Wij garanderen ons dat dit een maximumbedrag is en dat daar niets bovenop komt. De klant hoeft zich dus nooit zorgen te maken of alles wel goed voorzien is. Hij is zeker van zijn prijs én van de kwaliteit, doordat we onze hoge normen opleggen aan de onderaannemers. We voeren een zware controlerende functie uit en bepalen zelf of onze normen gehaald werden. Zo hoeft de klant zich nooit zorgen te maken. We staan altijd aan zijn kant.”
Sels Villabouw bouwt zowel moderne als hedendaagse woningen, en ook totaalrenovaties worden onder handen genomen. “We zorgen voor alles”, besluit Michaël Matheussen. “Van ontwerp tot offerte, van vergunningen tot aankopen, van begeleiding tot oplevering.”
 

Werkten mee aan deze reportage:
 
www.sels.be
www.decockzwembaden.be
www.pubro.be
E. Torfs en Zoon