Levenslang landelijk wonen in Buggenhout

Category: Editie 90

Levenslang landelijk wonen in Buggenhout
 
De eigenaars van dit mooie huis in het landelijke Buggenhout wisten van de meet af aan dat zij wilden bouwen. Meneer, een zelfstandig transporteur, had reeds een perceel ter beschikking, en huren was niets voor het koppel. Het paar was het direct eens over wat ze wilden: een halfopen bebouwing in landelijke stijl, zonder al te veel poespas. Een perfect plaatje middenin de groene omgeving. Na wat rondkijken kwam het koppel terecht bij Qubo, en daar paste het plaatje meteen.
 
“Het klikte meteen”
Dat het koppel wist wat het wou was meteen duidelijk. Het moest een huis worden in landelijke stijl, maar zonder al te veel franjes. Door de beroepsactiviteit van meneer diende er ook voldoende plaats te zijn voor het parkeren van de vrachtwagen. Verder was het de wens van het paar dat het huis zou kunnen mee-evolueren met de levensomstandigheden. En alles moest af tot in de puntjes, dat ook. Met een uitgewerkt plan en een verzameling ideeën stapten zij naar Batibouw, waar zij verschillende stands aandeden. “Toen kwamen we bij de Qubo stand, en dat klikte meteen. Het was duidelijk dat de persoon met wie we spraken wist waar ze het over had. Het gevoel zat al goed tijdens Batibouw, en toen we naar een open huizen dag in De Pinte gingen was de knoop doorgehakt.”
 
Praktisch, ook naar de toekomst
“Het concept van levenslang wonen is iets waar wij bewust rond werken”, vertelt Bart De Malsche van Qubo. “Een huis dat kan mee evolueren met de levensfases van haar bewoners wordt belangrijk, en dat was ook hier de vraag. Zo zal je zien dat de trappen en deuren in deze woonst breder zijn, dat is niet alleen mooier, maar is ook flexibel voor later.” “We hebben meteen laten weten dat we zo weinig mogelijk verloren ruimte wensten”, vult meneer aan. “We wilden een gerieflijk huis waarin we levenslang konden wonen, ongeacht de omstandigheden. Stel: ik kom in een rolstoel terecht. Als het huis daar niet op voorzien is wil dat zeggen dat we moeten verhuizen. In dit huis kan je perfect op het gelijkvloers wonen, en dat is een investering, maar wij zijn liever op alles voorbereid.” Een modulair gelijkvloers dus. Het bureau, aan de voorkant van het huis, kan geconverteerd worden naar een slaapkamer. In de berging zijn ook douche en wasbak voorzien. Indien nodig kan er een wand geplaatst worden, en wordt de hoek omgevormd tot een badkamertje, zodat je beneden een appartement bekomt.
 
De bouw: af tot in de details
Het koppel wilde een huis waar ze na de bouw meteen konden instappen en genieten, alles moest dus tijdens de bouw gebeuren en af raken. Alles was zorgvuldig ingecalculeerd. “We moeten ons nergens nog zorgen over maken. Qubo heeft ons vanaf het lastenboek ook stap voor stap op de hoogte gehouden van evolutie en kosten: de uiteindelijke afrekening scheelde maar 10€ met de vooropgestelde prijs!”
Bart De Malsche: “De liefde voor de woning van dit koppel is zeer voelbaar, en dat is erg aangenaam werken. Als onze vakmannen dat oppikken komen ze met meer plezier werken. Meneer en mevrouw waren geregeld aanwezig, en dan krijgt je werf een gezicht.” Tijdens het verloop van de bouw had het koppel één aanspreekpunt waar ze terecht konden en die voor directe oplossingen zorgde. Deze goede communicatie is cruciaal voor een goed gevoel bij opdrachtgevers en vakmannen. Het bouwproces duurde ongeveer 10 maanden. Voor de sneeuw was het dak getimmerd met onderdak zodat het niet kon binnenregenen, de uiteindelijke verhuis vond plaats tijdens de zomervakantie.
 
Landelijke uitstraling
Discretie, maar met hier en daar een knap detail, zoals bijvoorbeeld de streklaag boven de ramen in waaiervorm, of de blauwe steen in het pad naar de voordeur en aan het portiek, maken direct een statement aan de buitenkant. “We hebben ons laten leiden door de raad van Qubo, die gevelstenen in Floren Albion in haar pakket voorzien had. Daar hebben we nog geen spijt van gehad: het is eenvoudig, maar de subtiele verschillen in tinten geven een prachtig effect.”
“Bouwen is een ketting”, vult Bart aan: “je begint met een goed werkend grondplan en dan streef je naar een mooie bouw die binnen 30 jaar nog steeds de moeite waard is. Vandaar dat het ook zo belangrijk is dat een huis kan mee evolueren. Ook energiezuinigheid, duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid maken deze ketting compleet: we proberen het betaalbaar te houden zonder in te boeten aan kwaliteit, daarom stellen we een paar zaken zoals materiaal en isolatie voor die binnen het kostenplaatje passen.”
Naast de waaiers boven de ramen loopt er nog een discrete kopse laag helemaal rond het huis. De goten zijn rond afgewerkt en ogen zo slanker en minder opvallend.
 
Interieur: een cottage stijl in dienst van het functionele Bij het binnenkomen stap je voorbij het verbrede toilet door naar de grote open leefruimte. Links van de inkom en
uitgevend op de leefruimte is het bureau van meneer, dat eventueel kan omgevormd worden naar een slaapkamer. Grote, witte deuren die ons doen terugdenken aan de luiken aan boerderijen staan open naar de leefruimtes, zodat het gezellig werken is. De eetruimte en het salon zijn in alle eenvoud ingericht met rustiek ogende meubels waar de ruwe textuur van het hout wordt benadrukt. We zitten aan een prachtige massief houten tafel in rieten stoelen. Alles is in zachte aardetinten en gebroken wit.
De leefruimte loopt over in een L-vorm naar de halfopen keuken met zicht op het groot terras in blauwe steen en de tuin. Van daaruit lopen we verder in de grote, gerieflijke berging, voorbij de douche en terug naar de gang.
Op het bovenverdiep vinden we een ruime badkamer met bad en inloopdouche. De kurken vloer over heel het bovenverdiep accentueert nog het gevoel van warmte. Aan de open kant van de woonst treffen we drie kamers: een logeerkamer, een extra kamer en de slaapkamer met dressing. Een wit smeedijzeren bed, een gezellige poef, minimalistische decoratie in zachte kleuren, het cottage-gevoel is compleet in deze kamer.
Een brede, vaste trap leidt ons dan naar de grote zolder van circa 60 m2. Een ruimte waar nog niets mee gedaan is maar die zich verleent aan alle mogelijkheden: alle techniciteiten van het huis zijn daar weggewerkt, en verder is electriciteit, water en internet doorgetrokken. Het koppel kan er nog makkelijk twee kamers en een badkamer bij zetten, of een speelkamer van maken voor de kinderen.
 
Alle verwachtingen ingelost
“Moest ik het nodig hebben om opnieuw te bouwen, ik zou niet twijfelen”, sluiten deze tevreden klanten af. “Ik kan Qubo in ieder geval bij iedereen aanraden: we hebben ons nergens zorgen in moeten maken, alles is tot in de puntjes geregeld.” “Het is een wisselwerking”, vervolledigt Bart: “Qubo kan alleen goed werken als de klant doordacht en standvastig is, en we hebben hier echt met droomklanten gewerkt.
We hebben gerealiseerd waar we goed in zijn: een woning bouwen die écht in orde is, zonder focus op één aspect maar waar alles goed zit: duurzaamhed, ecologie, uitzicht, prijs,...”
Familiebedrijf Qubo, opgericht door Albert De Malsche, werkt met een team vakmensen: iedereen, tot de commercieel afgevaardigden toe, beschikt over de nodige expertise om de klanten bij te staan bij al hun vragen. Vakkennis, een goede communicatie en geen toegevingen doen op gebied van kwaliteit is wat de stevige reputatie van het bedrijf heeft gemaakt en, ook hier weer, voor stralende gezichten bij de klanten zorgt.
 
Met dank aan:

Qubo bouwbedrijf nv
www.qubo.be