Leven en werken tussen fruitbomen

Category: Editie 90

Leven en werken tussen fruitbomen
 
Een bestaande fruitboomgaard in Roeselare omtoveren tot een domein waar het heerlijk werken en leven is. Het idee an sich klinkt veelbelovend, maar als de werkelijkheid de droom ook realiseert, zit je helemaal goed.
Zeven jaar geleden werden Koen Rygole en zijn vrouw Virginie Debrabander eigenaar van een oude boerderij met fruitboomgaard om om te bouwen tot hun woning, en nadien ook kantoor. Dat zoiets veelbelovend klinkt, daar hoeft geen tekeningetje bij. De oprijlaan alleen al, tussen het gras en de fruitbomen, maakt meteen duidelijk dat een idyllisch idee ook realiteit kan worden. Het domein is ruim een hectare groot. Appel- en perenbomen staan her en der verspreid, al dan niet in zones afgebakend met lage golvende meidoornhagen. De hagen vormen graasweides voor de schapen en pony – de geluidsloze grasmachines van het gezin. Een grote vijver met hoog riet maakt het plaatje compleet. “Ik wou een tuin die verrast, waar je kan rondwandelen, waar kinderen zich kunnen verschuilen en waar je continue nieuwe zaken ontdekt”, vertelt Koen. Als zaakvoerder van landschaps- en tuinarchitectuur burO Groen tekende hij de plannen - uiteraard -zelf uit. Als tuinarchitect kan je je geen mooier visitekaartje wensen.
 
Bouwen met zon
De vroegere boerderij met schuur is vandaag onherkenbaar.Twee volumes nemen hun plaats in. Aan de ene kant de woning van Koen, Virginie en de kinderen Médard en Paulette. Aan de andere kant bevindt zich de schuur met de kantoren van burO Groen. Van tijd tot tijd wordt er ook een feestje gebouwd in de bar genaamd naar zoon Médard. Schuur, kantoor en feestruimte: het zijn geen twee, maar drie vliegen in een klap. In tegenstelling tot wat je zou verwachten staan de twee volumes niet evenwijdig met elkaar. “We kozen bewust voor een andere invulling. Dat zorgt voor een spanningsveld. De woning volgt de lijnen van de boomgaard en is volledig georiënteerd volgens de zon. In het slaapgedeelte genieten we van de ochtendzon. Het leefgedeelte is naar het zuiden gericht en het salon profiteert van de avondzon. Bovendien kijken we overal uit op de tuin en de omgeving”, aldus Koen.
 
Recuperatie
Moderne lijnen gecombineerd met authentieke materialen en een warme uitstraling. Dat is de kunst die hier toegepast wordt. Dat zoiets een extra inspanning vraagt, is geen struikelblok.
De verweerde dakpannen – duidelijk ouder dan de leeftijd van het interieur – werden door Koen en enkele opgetrommelde vrienden en familieleden eigenhandig verzameld bij de afbraak van een oude boerderij. Stuk voor stuk werden ze gespaard van de sloop om enkele kilometers verder een nieuw leven te beginnen. Die extra inspanning maakt vandaag het verschil. Net zoals de keuze voor de gevelstenen. Ook hier geen nieuwe, netjes afgewerkte bakstenen, maar bakstenen met een verhaal en een geschiedenis. “Die haalden we bij Vandemoortel Rustieke Bouwmaterialen uit het West-Vlaamse Zarren. Zij zijn gespecialiseerd in het recupereren van oude gevelstenen, pannen en vloeren. De uitstraling van de stenen past perfect in onze groene omgeving. Ze zijn authentiek en echt”, aldus Koen.
Voor het plaatsen van het dak en het aanvullende materiaal deden de bouwheren een beroep op dak- en zinkwerken Cauwelier, een Stadens familiebedrijf gespecialiseerd in het
gebruik van recuperatiemateriaal. “Bourgondische tegelpannen of natuurleien: oude dakpannen creëren meteen charme. Het geeft een woning instant karakter. In dit project is dat uitstekend gelukt”, vertelt zaakvoerder Filip Cauwelier. Hoewel de dakpannen in deze renovatie op leeftijd zijn, is de kwaliteit tiptop. “Je moet durven een strenge selectie maken. Pannen die niet meer voldoen, moeten er van tussen. Op lange termijn is dit de enige goede keuze.” Oude dakpannen hebben geen invloed op energiezuinigheid of duurzaamheid van de woning. Ondanks de gevorderde leeftijd worden ook hier de modernste dakisolatietechnieken toegepast. “Onder de oude dakpannen ligt een nieuw onderdak met een UV-beschermende laag. Het recuperatiemateriaal is enkel de buitenste schil. Onder die buitenlaag is alles gloednieuw.” Ook de zinkwerken en dakafwerking, onder andere met verbindingen tussen hellende ramen, dak, oversteken en muur, gebeurde door dezelfde firma. Cauwelier spitst zich vooral toe op villabouw en renovatie. “Omdat we hier een verschil kunnen maken in de afwerking. Elk detail is belangrijk voor een perfect resultaat. We willen fier zijn op ons werk.”
 
Picknicken in het salon
Opvallend in de woning is het niveauverschil. Tweederde van de woning ligt vijftig centimeter onder grondniveau. Met een reden. Koen Rygole verklaart: “De fruitbomen zijn erg mooi, maar de kruinen van de bomen bevinden zich telkens op ooghoogte. Door de leefruimtes te zakken, kijken we mooi onder het bladerdak. Bovendien winnen we ook ruimte onder het zadeldak, waardoor de bruikbare oppervlakte op de verdieping groter is.” Het interieur is strak, maar niet klinisch. Modern, maar niet minimalistisch. Het terugkerend gebruik van eik als parket en Pietra dei Medici-natuursteen draagt hier in grote mate aan bij. In het salon heersen zachte witte tinten in combinatie met aardkleuren. Gebruikte houten stapelpaletten doen dienst als salontafel. De open haard is ingewerkt in een centraal volume die het salon van de eetruimte scheidt. Openheid, maar toch geborgen. Dat is in de volledige woning het principe.
De televisie is netjes weggewerkt achter een metalen schuifraam. “Als je in de zetel zit, heb je echt het gevoel dat je in de tuin zit. Het gras komt op ooghoogte en zorgt voor een weids zicht.” Le déjeuner sur l’herbe, maar dan in de luxe van een salon. Dat de achtergevel van het huis quasi volledig in grote glaspartijen is opgebouwd, helpt natuurlijk ook. En heeft het gezin extra volk over de vloer? Zitruimte is er altijd in overvloed. “De vensterbanken in natuursteen bakenen het interieur af, maar zorgen er ook voor dat we in het salon een grote groep kunnen entertainen, zonder extra stoelen te moeten aanschuiven. Iedereen neemt rond om rond plaats.”, vertellen Koen en Virginie die een beroep deden op interieurbouwer Lieven Vandemoortele voor de volledige binnenhuisafwerking. 
 
We love
Aan de andere kant van het haard- en televisievolume is de eetruimte. Het hoge zadeldak reikt ook hier tot aan de nok wat zorgt voor een zee aan ruimte. Een strak afgewerkte trap – opnieuw in eik – richting bureau/speelkamer zorgt met een motiverende tekst in gele letters voor een leuk detail. De conclusie van de tekst? We love. Een mooiere boodschap verwoorden in twee lettergrepen is erg moeilijk. Via een trap in natuursteen met twee lange treden kom je in de keuken. Hier zijn opnieuw de kenmerkende gezelligheid, de eenheid met de natuur en de herkenbare materialen van de partij. Het centrale keukeneiland is afgewerkt in Corian, net als de aparte keukentafel. Het maatwerk werd ook hier gerealiseerd door Lieven Vandemoortele interieurbouw. Het keukeneiland bestaat echter uit twee delen. Een strak wit meubel en een annex met een fijn houten kapblok die als bar zijn dienst bewijst. In de bar zijn twee uitschuifbare en perfect geïntegreerde barkrukken verwerkt. “Hier eet ik ’s middags het liefst. Ik heb een vrij zicht op de tuin en vanuit de schuur en de kantoren ziet niemand me. Hier zit ik honderd procent op mijn gemak”, aldus Koen. De eetzone van de keuken geniet van een heerlijke lichtinval door de grote schuiframen aan beide zijden. Ook hier is een leuk detail aangebracht: een schoolbankje in opvallend geel waar de kinderen hun huiswerk maken terwijl Virginie in de keuken staat. Een tweede interessant detail - vooral voor de vleesliefhebbers onder ons - is de ingewerkte haard met bijhorende barbecue. Lente, zomer, herfst of winter: de weersomstandigheden hebben hier geen invloed op de grill. Om het evenwicht te bewaren is naast de haard een handige ontbijthoek geïnstalleerd in de inbouwkasten met een natuurlijke houten look.
 
Baden onder de sterren
De woning telt vier slaapkamers. De kinderen hebben op de verdieping het rijk voor zich alleen. Médard en Paulette beschikken elk over een haast identieke slaapkamer die ze naar hartenlust kunnen inrichten. Op dezelfde verdieping hebben ze ook een eigen badkamer.  Voorlopig wordt die amper gebruikt - “De kinderen zijn nog jong. Meestal helpen wij ze in onze badkamer.” - maar wie hier een bad neemt, is zeker een ervaring rijker. Het bad is afgewerkt in Corian en volledig onder het schuine dakraam geplaatst. Hier heb je geen zicht op traditionele badkamermozaïekjes, maar wel op de hemel. Wolken, zon of sterren: terwijl je lichaam geniet van warm water en zeepsop lijkt ons alvast een heerlijke ervaring.
Ook in de ouderlijke slaapkamer op het gelijkvloerse is het bad een van de blikvangers. “We vonden geen geschikte plek voor het bad, dus hebben we het ingewerkt in de brede vensterbanken. Hier opnieuw in natuursteen”, glimlacht de heer des huizes.
 

Met medewerking van:

burO Groen
www.burogroen.be
 
Vandemoortel Rustieke Bouwmaterialen
www.vandemoortel.com
 
Cauwelier Dak- en Zinkwerken
www.cauwelier.be
 
Lieven Vandemoortele Interieurinrichting
www.vandemoortelelieven.be 
 
architectuur : Declerck - Daels
www.declerck-daels.be

Interieurarchitectuur : Julie Thiers - Atelier 10.8
www.10-8.be


foto’s : Hendrik Biegs