Als strak samengaat met landelijk: de schoonheid van een schijnbare tegenstelling

Category: Editie 90

Als strak samengaat met landelijk: de schoonheid van een schijnbare tegenstelling
 
 
Wie vertrouwd is met de lage-energiewoningen van Arkana uit Arendonk, weet dat  sleutel-op-de-deur in hun geval synoniem is voor kwaliteit en betrouwbaarheid. En voor klasse, zo bewijst het charmant-stijlvolle huis van Maarten en Sus uit Oud-Turnhout.
Zelf typeren ze de stijl als ‘strak landelijk’ en het is meteen duidelijk waarom. De rustieke baksteen staat er harmonieus achter de industrieel ogende aluminium raamkozijnen, de eiken balken passen even goed in het geheel als de hightech domotica. Achter het huis lopen paarden te grazen. Maarten en Sus vertellen me hoe hun huis er is gekomen. Paul Janssens van Arkana is erbij, luistert mee en vult aan. 
 
Een minimum aan rompslomp
Sus: “Op een bepaald moment hebben we beslist om niet langer te huren, maar in een huis te investeren. De keuze voor een houtskeletwoning was snel gemaakt. We hadden geen zin in een jaren aanslepend bouwproject en wilden in het huis kunnen als ons driejarige huurcontract afliep. Dankzij het sleutel-op-de-deurprincipe kwam er voor ons bovendien maar een minimum aan stress bij kijken en konden we het vakwerk overlaten aan de vakmannen.”
Maarten en Sus weten wat ze willen en kijken wat de markt te bieden heeft. Zo komen ze uit bij Arkana, waarvan de aanpak, de stijl en de duidelijke communicatie hen het meest bevalt.
Paul Janssens (Arkana): “We bieden de klant een totaalproject dat natuurlijk is aangepast aan de geldende bouw- en milieuvoorschriften, maar ook volledig is afgestemd op de wensen en het budget van de klant. Zo werken we samen met verschillende architecten, zodat we het ontwerp kunnen laten maken dat het beste bij de klant past. We bieden geen conceptwoning, maar vertrekken van een wit blad.”
 
Variëren en combineren
Het is vooral Maarten die zijn creatieve stempel op het huis drukt en met succes het landelijke en het moderne weet te combineren.
Maarten: “We wonen in een landelijke omgeving, het sprak dus een beetje voor zich dat we dat decor zouden respecteren en hier geen betonnen blok zouden neerpoten. Maar een klassieke pastoriewoning zagen we ook weer niet zitten. We hebben links en rechts ons licht opgestoken door rond te kijken en info te winnen bij een gespecialiseerde architect. Zo hadden we uiteindelijk een goed beeld van waar we heen wilden.“
Dat blijkt meteen uit de gevel van het huis, waar rustieke gevelsteen gecombineerd wordt met verschillende soorten raamschrijnwerk. Er zijn de bleekhouten kozijnen, die ook terugkeren in de garagepoort en de grote toegangspoort aan de straatkant. Maar er is ook het radicaal tegenovergestelde met raamwerk in zwart aluminium, gewaagd gecombineerd met eikenhouten balken waar de sfeer van een oude stalling wordt opgeroepen  De grote boogdeur die uitgeeft op de tuin en de vorm van een oude
staldeur suggereert, verwijst op die manier heel natuurlijk naar verleden, heden en toekomst tegelijk. Tot slot is er het raamwerk in wit pvc, bovenaan afgeboord met blauwe hardsteen. En dat allemaal harmonieus naast elkaar, alsof het altijd zo is geweest.
 
Binnen hebben Maarten en Sus radicaal gekozen voor wit. De enige uitzondering is de muur van het donkergrijze benedentoilet. Door de witte muren en het volledig ontbreken van overbodige franjes, komen de eikenhouten vloeren en het houtwerk van de keuken en eetruimte – één geheel – helemaal tot hun recht. Doordat twee slaapkamers op de bovenverdieping voor Maarten en Sus voldoende waren, kwam er in de keuken plaats vrij voor hoge ramen en plafonds, en de bijgaande adem- en bewegingsruimte. Ook de rest van het huis wordt bepaald door de combinatie van wit en hout, contrasterend met zwarte aluminium elementen. Maar ook binnen één kleur en materiaal speelt contrast een rol. Zo springt bij de stalen deur tussen de leefruimte en de hal naar de bovenverdieping meteen de rustieke, gegroefde klink in het oog. Het zijn zulke details die dit huis mee zijn unieke karakter geven. Ook op de bovenverdieping ligt overal eikenhouten vloer, behalve in de badkamer. Daar is het donkere natuursteen die voor het contrast met de muren zorgt. Witte muren, natuurlijk. De badkamer is erg ruim en heeft zowel een bad als een inloopdouche. Sus: “Net zoals bij de keuken, hebben we de ruimte voor deze badkamer vooral te danken aan het feit dat we maar voor één extra kamer hebben gekozen.”
Maarten: “En zo veel plaats is geen overbodige luxe voor ons. We werken voor hetzelfde bedrijf en staan ’s morgens op hetzelfde moment in de badkamer. Voldoende bewegingsruimte vonden we belangrijk.”
De dressing tussen de badkamer en de master bedroom vangt natuurlijk daglicht dankzij een charmant vierkant raampje vlak boven de grond. Met ook hier weer het zwarte aluminium dat flink wat pit toevoegt aan het rurale karakter van het venster. Hetzelfde soort raam, en hetzelfde contrast, zien we in de slaapkamer. Die is met zijn rustieke venstertje, witte muren en uitzicht op een groene omgeving een potentieel decor voor een Laura Ashley-interieur. Maar ook hier hebben Maarten en Sus voor het tegenovergestelde gekozen: geen franjes, lintjes of strikjes te bespeuren, less is more en in dit geval: modern. 
 
Niets zonder reden
Het hele huis is onderkelderd en de kelder is beslist een bezoekje waard. Wat in veel huizen niet meer is dan een handige berg- of voorraadkamer, is bij Maarten en Sus een indrukwekkende ruimte met uiteenlopende functies. Alle techniek van het huis bevindt zich in de kelder, van de wasmachine en droogkast tot het regenwatersysteem, van de hoogrendementsketel tot de condensafvoer. Zo zijn alle ondergrondse buizen en leidingen zichtbaar en bereikbaar. De rest van de kelder kan multifunctioneel worden ingezet.
Maarten: “Misschien maken we van een van de delen een home cinema, maar zo ver zijn we nog niet.”
 
Als laatste stuk van de rondleiding nemen Maarten en Sus me mee naar buiten. Daar kan ik nog eens goed de gevel bekijken, die een aantal verrassende elementen bevat. Bepaalde delen van het metselwerk springen uit de gevel, wat het huis nog minder de
uitstraling van een ‘blok’ geeft en nog meer die van een levende woning. Naast het huis biedt een overdekt terras met bar, ingebouwde barbecue en loungezetels de perfecte locatie voor een middagje ontspannen of een avond met vrienden en familie. Ook hier gaat de houten constructie naadloos over in het geheel. 
 
Een succesvolle samenwerking
Tijdens mijn bezoek valt me op hoe enthousiast en betrokken Paul Janssens van Arkana het verhaal van zijn klanten aanhoort en aanvult. Dit project lijkt me het resultaat van een zeer goede samenwerking?
Paul Janssens: “Je ziet duidelijk het speciale karakter van de woning, het huis is volledig gepersonaliseerd en met een zeer mooi resultaat. Dat persoonlijke is het uitgangspunt bij al onze projecten. Daarnaast bieden we de klant een hoog comfort met een zo laag mogelijk energieverbruik en de garantie dat we alleen met goede, kwaliteitsvolle materialen werken. Dat vertrouwen is belangrijk, over het hele project. Ook wat de keuze van aannemers en onderaannemers betreft. Arkana zorgt voor het hele plaatje en de klant kan erop vertrouwen dat alles gebeurt volgens de hoogste standaarden, rekening houdend met zijn budget.” 
 
Dat laatste kunnen Maarten en Sus alleen maar beamen.
M en S: “We zijn zeker tevreden met de aanpak en het resultaat. Ook qua timing liep alles zoals afgesproken. En ook belangrijk: de dingen waarvoor we zelf iemand wilden inschakelen, zoals de domotica, konden we zonder problemen zelf in handen nemen, in volledig overleg met de vakmensen van Arkana.”
 
ARKANA
www.arkana.be