Agrarisch en modern

Category: Editie 90

Agrarisch en modern
 
Groter kan het contrast niet zijn. Links een landbouwloods, rechts een strakke villa waarvan een grote glaspartij de rechterhelft van de gevel inneemt. De verwelkoming op het ‘erf’ is elegant. Voor het huis ligt een grote decoratieve tuin die is vormgegeven met afwisselend gemaaid gras en hoge grassoorten. Muurtjes gevormd van steenkorven signaleren formeel de 'poort' tot een stijloase in landbouwgebied. Over de hele breedte van de voorgevel loopt een rechthoekige vijver, waarin riet een antwoord biedt op de andere grassoorten. Via een zwart gelakt metalen bruggetje bereiken we de deur. Maar eerst genieten we nog van het grote witte beeldhouwwerk dat een vrouw in foetushouding afbeeldt. Achter het huis en de loods strekken aardbeienvelden zich uit, zo ver ons gezichtsveld reikt. De architect van dit project, Jef Beneens, realiseert vaak opdrachten in de landbouwsector. Hij heeft ook eerst de loods voor deze fruittelers gebouwd, vooraleer hun woning te ontwerpen. Maar een landelijk ogende villa was niet aan de orde. De vrouw des huizes heeft heel uitdrukkelijk de wil uitgesproken om een heel lichte woning te bouwen. Wit is daarom dominant aanwezig: de muren en plafonds, kasten in de keuken, het salon, het kantoor, de badkamer, de slaapkamer, ze zijn allemaal spierwit. In alle kamers wordt een warme tint toegevoegd dankzij eikenhouten vloeren. De ramen zijn in zwart aluminium uitgevoerd, wat hun aanwezigheid verkleint en het glas een grotere doorzichtigheid verleent.De woning moest ook open zijn, met zo weinig mogelijk muren of andere visuele belemmeringen. De villa is daarom hoofdzakelijk vanuit de vide in de woonkamer ontworpen. Die loopt over twee verdiepingen met aan de achtergevel een raam van de vloer tot het plafond. Er is bewust gekozen om geen gordijnen te hangen, zodat het zicht altijd vrij blijft naar de tuin en de velden. Een screen, dat elektrisch bediend wordt met de soberste lichtschakelaars uit het Biticino-gamma, gaat oververhitting tegen in de zomer. Dankzij de perforaties blijft deze zonnewering steeds doorkijk bieden. Vanaf de eerste verdieping geniet mevrouw ook al werkend van het wijde zicht. Haar bureau is open naar de vide. Zo hoort of ziet ze de mensen in de woonruimte of op het land. Het kantoor is een brede maar ondiepe ruimte. Door de aansluiting op de vide heb je echter een immens gevoel van ruimtelijkheid. De inrichting ervan is praktisch: over de hele breedte loopt een bureaublad langs de 'borstwering'. De achterwand bestaat volledig uit kastruimte.
 
Maar ook doorkijk binnen in de woning is van belang. Dankzij een dubbele glazen deur en een zwevende trapconstructie krijgen we vanuit de eetkamer en het salon een fraai gezicht op de voortuin.
Deze architectuur zonder franje benadrukt de gewenste helderheid en dat biedt plaats aan wat anders. De bewoners houden namelijk van kunst en de zintuigelijke maagdelijkheid van het huis is daar de perfecte drager voor. De bezielde kunst van Jan Peter van Opheusden gaat op verscheidene plaatsen in het huis een relatie met de bewoners aan. De kunststoffen sculptuur in de voortuin  getiteld ‘Wat hangt er boven mijn hoofd’, is van zijn hand. In de achtertuin zorgt het verguld beeldhouwwerk ‘Waternimpf’ voor een speelse toets. Op verschillende plaatsen sieren zijn schilderijen de wanden. In de vide hangt een groot doek, in de typische stijl van van Opheusden. Opvallend is zijn kleurpalet dat steeds uit heldere volle kleuren bestaat. Hij geeft met acryl op doek vorm aan gestileerde figuratieve beelden waarin de mens centraal staat.
Jan Peter van Opheusden: "Mijn werken zijn allemaal toverwerkjes. Ik kan er namelijk mensen mee aan het lachen brengen of ze doen huilen," vertelt hij, zelf breed glimlachend. "En dat zijn voorname dingen in het leven. Het is de reden dat ik op mijn 75 nog elke dag kunst maak. Maar eigenlijk schilder ik in de eerste plaats voor mezelf, want ik weet dat iedereen zijn eigen kijk op mijn werk zal hebben. Op de academie heb ik geleerd hoe het niet moest. Ik heb er zelf ontdekt dat schilderen een manier is om je ziel te verzorgen en die weg ben ik steeds blijven volgen." Van Opheusden is de laatste jaren heel actief in China, waar hij en zijn werk heel geliefd zijn. Onlangs is een film over zijn werk gerealiseerd, die samen met andere video's op zijn website te vinden zijn (www.jpvanopheusden.com).
 
Eventjes terug met de voeten op de stevige ondergrond. Het gebouw is volledig uitgevoerd in beton. Jef Beneens bouwt bijna steeds met een kelder. Aangezien in de zanderige Kempen de fundering altijd minstens tot een meter onder het maaiveld moet worden gebouwd, zijn de meerkosten voor een volledige kelder relatief klein. Dat schept veel nuttige ruimte waar de technische functies kunnen worden ingericht. Bovendien blijft er hier zo'n 50 m2 oppervlakte over om een ontspanningsruimte in te richten. Het is een specifieke vraag van de tienerdochter, die graag vrienden uitnodigt voor een feestje. De inrichting heeft ze zelf bepaald in de stijl van een Latijns-Amerikaanse bar. Om het voor de ouders rustig te houden, beschikken de salsadansers over hun eigen zij-ingang die uitgeeft op een buitentrap onder de carport. Door de luifel van de carport op te hangen tussen de woning en de loods, voorkomt de architect dat de trap onder water loopt bij regen. Het is een verstandige keuze, want de optie om een buitentrap van een pomp te voorzien, is niet steeds betrouwbaar bij hevige regenval. Tot slot is over de hele lengte van de inkomhal een glasstrook in de vloer gelegd die extra licht in de kelder laat binnenschijnen. De hanglampen van Terzani hangen er ook precies juist: zij houden het midden tussen de eenvoud die de bouwmeesteres wenst en haar liefde voor poëtische expressie.
 
Dochterlief wordt verder nog in de watten gelegd. Voor haar is op de eerste verdieping een grote slaapkamer met aangrenzende badkamer voorzien. Dat weerhoudt de ouders er niet van om eveneens voor goed slaapcomfort te kiezen. Hun slaap-en badkamer ligt symmetrisch aan de andere zijde van het huis, gescheiden door de vide en het kantoor. Met deze indeling zorgt Jef Beneens voor ieders nachtrust en privacy. Dams & Company uit Retie adviseren op hun beurt om het goede bed te kiezen. Vooral door het groot toegenomen aanbod aan slaapcentra, is het van belang om een leverancier van kwaliteitsproducten te kiezen.
Chris Vanderhoydonks van Dams & Co. licht zijn aanpak toe: "Een goede slaap heeft een gunstig effect op onze productiviteit overdag en is essentieel om een goede gezondheid te ondersteunen. Er is gelukkig de laatste jaren veel aandacht besteed aan het belang van een goed bed. Daardoor kunnen wij vandaag de beste kwaliteitsbedden aanbieden. Onze klant wou graag het comfort van een boxspring. Dat is op zich een heel goede keuze, maar het blijft belangrijk om de juiste uitvoering te kiezen. Wij verkopen in de eerste plaats oplossingen op maat van elke persoon. Iedereen heeft immers een specifieke slaap-behoefte. Met onze jarenlange ervaring en uitgebreide technische kennis over matrassen en boxsprings, kunnen wij de beste combinatie persoonlijk samenstellen. Voor zowel ons eigen huismerk Mezza Luna als het uitstekende merk Schramm, gespecialiseerd in boxsprings, waken wij nauwlettend over de kwaliteit van de verwerkte materialen. Wij doen geen enkele toegeving die de kwaliteit en bijgevolg het slaapcomfort zou verlagen. Dat geldt voor elk onderdeel waaruit onze bedden zijn samengesteld. De prijs die u bij Dams betaalt, weerspiegelt de waarde van de gebruikte materialen en de hoge graad van afwerking.
Wij informeren onze klanten uitgebreid over hun geplande aankoop, zodat zij jarenlang kunnen genieten van een goede nachtrust. Dat comfort vervolledigt Dams met een keuze uit een groot assortiment hoofdkussens, dekbedden en het fijnste bedlinnen. De respectieve badkamers en slaapkamers van ouders en dochter worden door een dressing verbonden. Zij kan aan beide kanten worden afgesloten met een blind inglijdende schuifdeur. Het binnenschrijnwerk, met name deze dressing, de kastenmuur in de woonkamer met ingewerkte haard en de badkamermeubels zijn uitgevoerd door Interieurbouw Wils. Filip Wils vertelt ons over zijn bedrijf: "Onze specialiteit is maatwerk. Wij maken fijn schrijnwerk, voornamelijk kasten en keukens, op maat van de woning en volgens de wens en de behoeften van de klant. Ook voor de inrichting van kantoren staan wij klaar. Daarnaast zijn wij ook toeleverancier van keukens voor keukenwinkels. Onze kracht zit hem in het afleveren van een goede kwaliteit tegen een scherpe prijs. Voor onze realisaties kan ik rekenen op een team van 5 heel vaardige en efficiënte vaklui. We gebruiken steeds hoogstaande materialen. Voor een mooie afwerking zullen we vaak het hout lakken of bekleden met fineer. In
de badkamer hebben we bijvoorbeeld het wastafelmeubel in eiken fineer uitgevoerd. Natuurlijk werken we ook met massief hout als de klant dit wenst."
 
De opdrachtgever hechtte er uitgesproken belang aan om een lage-energiewoning te laten bouwen. Toen de bouwvergunning werd ingediend, lag de norm nog op een E-peil van 60, maar deze woning haalt 28, waardoor deze voldoet aande BEN-norm (Bijna Energie Neutraal) die vanaf 2021 van toepassing zal zijn. Een mooi initiatief van de bouwheer en een prima realisatie van de aannemer. Steven van Olmen is energiedeskundige van opleiding en leidt sinds enkele jaren mee Etib nv, de firma die zijn vader 20 jaar geleden heeft opgericht. Hij geeft uitleg over hun realisatie van de constructie: “Beton leent zich perfect voor dit type moderne architectuur waarin wij gespecialiseerd zijn. Het gaat in het bijzonder om grote open ruimtes met veel buitenschrijnwerk en grote overkragingen.” Het is met andere woorden deze techniek die de architecturale aanpak van iemand als Jef Beneens mogelijk maakt. “Bouwen met beton biedt namelijk het voordeel dat er weinig balken en kolommen moeten worden geplaatst, aangezien de betonnen muur in zijn geheel als balk en kolom dienst doet. Dat maakt het mogelijk om heel weinig binnenwanden te plaatsen en de ruimte open te houden wat volledig aansluit bij het woningconcept dat de opdrachtgever wenst.” De betonnen muren en plafonds zijn zo glad uitgevoerd dat bepleistering niet nodig is.
Ze kunnen rechtstreeks worden geschilderd en het resultaat is heel strak. Dat scheelt niet alleen in de kostprijs, maar ook in de snelheid van afwerking. Er zijn immers geen lange droogtijden te respecteren. Steven van Olmen wijst nog op een ander groot voordeel: “Naast de mogelijkheden qua vormgeving, draagt beton bij tot het behalen van goede energieprestaties, wat vandaag de dag natuurlijk van het allergrootste belang is. Beton is een zogenaamd inert materiaal, wat betekent dat het gemakkelijk warmte kan opslaan en het ook traag afgeeft. Een woning koelt niet alleen trager af, maar warmt ook minder snel op. Dit betonsysteem is op zich al luchtdicht, zodat de warmte in de woning blijft. In combinatie met een goede muurisolatie aan de buitenzijde, ramen en deuren met een laag warmteverlies, het gebruik van een warmtepomp en een onzichtbaar ventilatiesysteem dat de warmte uit de uitgeblazen lucht recupereert, hebben we voor deze villa een energiepeil behaald dat ver onder de voorgeschreven norm lag op het moment van bouwaanvraag en vandaag nog steeds onder de veel strengere norm blijft. We waren met deze constructie dus onze tijd vooruit. Ondertussen gaan we nog verder om aan de nieuwste normen te beantwoorden. Een ander aangenaam detail van dit verwarmingssysteem is het gebruik van vloerverwarming, zodat er nergens in het huis nog radiators staan." En dat draagt mooi bij om een strakke interieurafwerking te verkrijgen. "We realiseren voornamelijk dit type van vrijstaande eengezins-woningen, maar we krijgen ook steeds meer de vraag van vrije beroepen en kleine ondernemingen die een gelijkaardig comfort in hun werkomgeving wensen."
Een woning bij een landbouwbedrijf kan dus duidelijk modern ogen en praktisch blijven, zoals tot slot bijvoorbeeld nog de zij-ingang onder de carport, waar de wasplaats is voorzien en een extra douche voorhanden is. Dankzij deze 'Mr Proper-sas' stappen de tuinbouwers vanaf het veld netjes gewassen het huis binnen om hun dag te beëindigen in onopvallende, strak en tegelijk gezellig vormgegeven luxe. Wat kan een hardwerkend mens zich mooier wensen

Met dank aan:

Architectenbureau Jef Beneens
www.jefbeneens.be
 
Jan Peter Van Opheusden
www.jpvanopheusden.com
 
Dams & Company nv
www.damsencompany.com
 
Interieurbouw Wils
www.interieurbouwwils.be
 
Concrete House
www.concretehouse.be


foto’s : Hendrik Biegs