Met de glimlach ontwerpen voor het leven

Category: Editie 89

Met de glimlach ontwerpen voor het leven
 
Een interieurconcept en- uitvoering voor een strakke nieuwbouwwoning in een gezellige wijk in het centrum van het landelijke Wingene. Die opdracht kreeg Kurt Wallaeys van Wallaeys Designers voorgeschoteld. Aandacht voor licht, focuspunten en perspectief werd er moeiteloos geïntegreerd in een moderne, maar gezellige binnenhuisinrichting. Ken je klanten. Het is een dooddoener, maar blijft een waarheid als een koe. Ook voor Kurt Wallaeys was voorkennis een troef bij het inrichten van deze nieuwbouwwoning. De smaak en stijl van de opdrachtgevers kende Kurt op voorhand. Het interieur van de vorige woning van een van de bouwheren was al van zijn hand. “Dit is een het huis van een koppel wiens kinderen al lange tijd het huis uit zijn. Het koppel heeft graag vrienden en familie over de vloer. De inrichting houdt daar maximaal rekening mee”, vertelt Kurt. Kenmerken van de ontwerpen van Wallaeys Designers zijn het gebruik van duidelijke visuele assen en licht. Zowel overdag als ’s avonds. Die kenmerken zijn in dit gezellige interieur duidelijk aanwezig. “Nog voor het afwerken van de ruwbouw was het interieurconcept al getekend. Dat gaf ons extra mogelijkheden, want zo hadden we samen met het koppel nog de nodige inspraak bij de invulling en opdeling van de ruimtes.”
 
Onzichtbare praktische functies
Die inspraak is meteen duidelijk in de inkomhal. “Het perceel was eigenlijk voorzien voor twee aparte woningen. Maar door meteen een hand te hebben in de ruwbouw konden we de opdeling zo maken dat de twee aparte entiteiten perfect in elkaar overvloeien.” Eenmaal de voordeur geopend, is er een perfect zicht op het zonnige terras achteraan. Niet toevallig staat net daar een hedendaags bronzen kunstwerk te pronken op een sokkel in blauwe hardsteen. “Het zicht is vrij van obstakels. Dat zorgt voor lengteperspectief. Ook al is het perceel niet zo diep.” De praktische ruimtes zijn zo onopvallend mogelijk weggewerkt in de hal. Er is een toilet, een nis voor kunst met een ingewerkte verwarming en lichtplafond, een vestiairekast die amper zichtbaar is, net als schoenlades. Een automatische glazen schuifdeur scheidt in de winter de frisse tocht uit de inkomhal met de rest van de woning. De lichtschakelaars en stofzuigsysteem zijn amper zichtbaar. Voor de lichtschakelaars koos Kurt Wallaeys voor Mysterious van Niko. “Gewone schakelaars worden opgebouwd. Deze worden ingebouwd. Bovendien kan je ze mee behangen of schilderen. Het enige wat je ziet is een fijne ronde voeg.”
 
Eendracht maakt macht
De inkomhal zet meteen de toon. De materialen die je hier ziet, worden ook elders consequent gebruikt. Zo is de wand afgewerkt in Maroc-plaaster. Bruine tinten zorgen er voor aangename schakeringen. “Door eenheid te kiezen in materiaal, creëer je ruimte. Ook in de slaapkamer en zelfs badkamer komt het stucwerk terug.” Het huiselijke gevoel is ook op de vloer zichtbaar en voelbaar. Uniek is dat de keramische tegels ook doorgetrokken worden op het terras. Zonder kleurverschil. Uiteindelijk eindigt de inkomhal aan de trap. Die is afgewerkt – opnieuw net zoals overal elders in de woning – met massief eiken parket met een lichte natuurlijke vergrijzing. Een leuk detail is de witte lijn in Corian die de contouren volgt van de treden. De trap wordt gescheiden van de woonruimte door een grote glazen wand met glazen deur. Scharnieren zijn niet zichtbaar. Door gebruik te maken van een nieuw pompsysteem, zitten de scharnieren verwerkt in het plafond. Onzichtbaar voor het niet-geoefende oog. Vanuit de leefruimte heb je een prachtig zicht op de trap die afgewerkt is met Arte-behangpapier. Zeker in volle zon zorgt het gestructureerde papier voor een mooie gouden gloed in de visueel open traphal.
 
Een keuken als ankerpunt
Eens je de trap voorbij bent is de verwennerij nog niet voorbij. Ze moet eigenlijk nog beginnen. De luxueuze leefruimte met open keuken, ontbijtruimte, zithoek en eetruimte straalt pure elegantie uit. Het centrale punt in de leefruimte is de keuken en het uitgebreide eiland. “De bewoners ontvangen graag gasten. Een open keuken is een must. Dit is een plaats om te aperitieven, maar ook waar de gastheer of –vrouw alles kan voorbereiden, zonder de gesprekken te moeten missen”, weet Kurt. Het keukenblok is 6,5 meter lang. Een zwart granieten werkblad in hoogglans aan de ene kant en een met betonlook-laminaat afgewerkt tafelblad aan de andere kant zorgen voor erg veel oppervlakte. De keuze voor de twee materialen en het kleurverschil brengt dan weer zachtheid in het geheel. “Zowel het granieten werkblad als het tafelblad in laminaat zijn erg onderhoudsvriendelijk. Vlekken zijn eenvoudig te verwijderen.” In het keukeneiland is oog voor detail erg belangrijk. Alle hoeken werden in verstek geplaatst en vooraan zitten verwarmingselementen en kasten netjes weggewerkt. De afwerking van de kasten met donker eiken fineerhout is dan weer herkenbaar in de bibliotheekkast – dat met inklapdeuren overigens een compleet werkstation en bureau verbergt - en het haardmeubel. Een andere slimmigheid is het volume voor de dampkap boven het eiland. Een glanzende zwarte balk zorgt er voor licht, afzuiging, maar ook airco en ventilatie. In het volledige huis is geen enkele rooster te zien, maar zorgen ingewerkte of verborgen gleuven voor de nodige verse of koele lucht.
 
Sesam, open u
Voor de keukentoestellen kozen de bewoners de PureLine-collectie van Miele. De minimalistische vormgeving sluit goed aan bij de strakke keukenlijnen. Een mix van draaiknoppen en touch-bediening zorgt voor gebruiksgemak. De compacte oven beschikt over de Profi-functie voor een optimale vochtregeling. Dankzij de pyrolysereiniging, waardoor de oven zichzelf reinigt aan hoge temperatuur, is het toestel eenvoudig schoon te maken. Ook de roestvrijstalen ovenruimte van de combi-microgolfoven is gemakkelijk te onderhouden. Twee culinaire lades hebben elk vier programma’s waaronder de slow-cookingoptie. Het is dus veel meer dan een warmhoudlade, maar een volwaardig kooktoestel dat gerechten kan bereiden tot 90°C. De markante greep is als Miele-kenmerk mooi zichtbaar. Voor de inductiekookplaat viel de keuze op de grootste uit het PureLine-gamma. Die zit mooi verwerkt in het granieten werkblad. Door de PowerFlex-functie kunnen de vier kookzones twee aan twee aan elkaar worden gekoppeld, zodat moeiteloos grote pannen snel kunnen worden verhit. Het leukste snufje in de keuken is echter de greeploze en geïntegreerde vaatwas. Om te openen klop je twee keer op het frontpaneel. Sesam, open u. Knock2Open heet het unieke systeem. Miele leverde ook de ingebouwde koelkast, diepvries, grill en friteuse.
 
Ergonomisch en akoestisch op elk vlak
De uitgebreide keukenkast achter het keukenmeubel is maatwerk met mat wit laminaat en een fijnmazige structuur. Drie luiken, waarvan een in aluminium, verbergen de obligate keuken-benodigdheden. Alle kasten worden overigens volledig automatisch geopend. Even een lichte vingertoets en de lades of kastdeuren openen zich spontaan. Het huis en alle voorzieningen geven  op die manier de bewoners de kans om levenslang te wonen in eigen huis. Ergonomie en gebruiksvriendelijkheid is in elk detail ruimschoots overwogen. Zo is in de berging een inloopkoelkast en staan de wasmachine en droger verhoogd. Maar terug naar de leefruimte. Meerbepaald het plafond. Die bestaat uit een akoestisch spanplafond met ingewerkte spots en een lichtgevende ronde zone. “In de woonruimte zijn er veel harde materialen aanwezig: graniet, parket, keramische tegels … Het akoestisch plafond van Barissol bestaat uit duizenden micro-perforaties. Onzichtbaar, maar erg doeltreffend. Alle geluiden worden geabsorbeerd voor een warme sfeer en akoestiek.” Een lichtgevende cirkel met dimbare led-verlichting – in elke kamer wordt gebruik gemaakt van energiezuinige leds – is overdag amper zichtbaar, maar zorgt na zonsondergang voor een heerlijke blikvanger en vooral erg veel sfeer. Vier centrale led-spots lichten details uit. De zitruimte nabij de haard en ingewerkte tv wordt ingevuld met twee driezitters van Le Corbusier en in de hoogte verstelbare bijzettafeltjes van Eileen Gray. Het oranje zorgt voor een kleurrijke toets en is ook herkenbaar in de Lia-tafelstoelen van Zanotta die mooi aansluiten bij de B&B Italia-eettafel.
 
Altijd een glimlach in huis
Uit praktische overwegingen is de master bedroom op de benedenverdieping. Het bed neemt er een centrale plaats. Kasten in grijs laminaat beschikken over een maximale bergruimte. Ook hier weer met inschuifdeuren en zelfs een uitschuifbare plooiplank. De bedrug is ingelegd met leer en herbergt schoenruimte en twee uitschuifbare nachtkastjes. De slaapkamer biedt meteen toegang tot de badkamer. Het typische stucwerk aan de muur en akoestische spanplafond blijft aanwezig. Een inloopdouche met zitbank is gemaakt met gehard graniet die ook op de trap op terras te zien is. Ook op de bovenverdieping is de hand van de designer duidelijk zichtbaar. Aarde kleuren, mooie volle lijnen en functionele toepassingen zijn de rode draad. Toch is er ook ruimte voor speelsheid. Een leuk detail is de ingekerfde smiley op het uiteinde van de trapleuning en de handgrepen van de trapdeur. “Het leven is al serieus genoeg”, lacht ontwerper Kurt Wallaeys.
 
Met dank aan:
 
Wallaeys  Designers
www.wallaeys-designers.eu
 
Miele
www.miele.be