Gerenoveerde hoevewoning : Het land achter de gevel

Category: Editie 89


Gerenoveerde hoevewoning : Het land achter de gevel
 
Het project in Geel waar ik naartoe rijd, is een gerenoveerde hoevewoning. Kan interessant zijn, ik ben dan ook benieuwd naar de bijzonderheden. Maar zodra ik de woning binnenkom, besef ik dat ‘interessant’ hier de lading niet dekt.  Het zijn adjectieven als ‘veelzijdig’, ‘vernieuwend’, ‘verrassend’ en ook gewoonweg ‘mooi’ die in me opkomen als ik zie wat er schuilgaat achter de vrij traditionele gevel.
Interieurarchitect Leo Aerts van Alinea Interieurarchitectuur leidt ons rond in zijn ontwerp, dat in verschillende stadia en in constant overleg met eigenaars en aannemers tot een innovatief en uniek resultaat heeft geleid.
Leo Aerts: “Het project is in verschillende stadia tot stand gekomen, steeds in overleg met de klant en de leveranciers, tot we uiteindelijk hier zijn beland. We zijn vrij ver gegaan in de renovatie, maar de buitengevels hebben we gelaten. Het was niet de bedoeling het huis te gaan afbreken. Dat de gevels de schijn opwekken van een klassieke landelijke woning, maakt het effect des te specialer als je het huis binnenkomt.”
 
Het échte buitengevoel
Als ik het indrukwekkend lange keukeneiland zie, de grote eettafel in de tuin, de stoeltjes, ligzetels en statafels naast het zwembad, is mijn eerste gedachte dat hier een wel erg kroostrijk gezin moet wonen. Een kookeiland dat plaats biedt aan dertien mensen, ik had het nooit eerder gezien. Mijn vermoeden blijkt onjuist, we zijn te gast bij een gezin van drie. Maar algauw hoor ik de verklaring voor de al die eet-, sta- en zitruimte : de vrouw des huizes is een gepassioneerd hobbykok. De woning is dan ook hieraan aangepast, met het bijna negen meter lange kookeiland als in het oog springende kenmerk.  Ik vraag me af hoe het massief eikenhouten blad – het werkgedeelte aan de wasbakken en het vuur bestaat uit inox - ooit in het huis is binnengeraakt. Bij Van Gestel uit Retie, dat de volledige schrijnwerkerij van het huis voor zijn rekening heeft genomen, weten ze daar vast meer over.
Liesbeth Van Gestel: “Het vervoer is gebeurd met een speciaal transport en verder is het te danken aan de heel grote ramen dat we het blad hebben binnen gekregen. Dat was op zich niet zo vanzelfsprekend, nee, maar we proberen zo veel mogelijk mee te denken met de architect om ook de minder voor de hand liggende concepten te doen slagen. Kijk maar naar de grote schuiframen, waarvoor we het systeem mee hebben ontwikkeld. Dat was een uitdaging, maar het resultaat mag er zijn. We hebben een bijzonder ontwerp helpen realiseren en dat geeft ons voldoening.”
 
De ramen vragen om een woordje extra uitleg van de ontwerper.
Leo Aerts: “De oorspronkelijke achtergevel was vrij gesloten, met een aantal kleine raampjes. Gezien het prachtige uitzicht achter het huis, zou het zonde geweest zijn die gevel niet open te trekken. Dat hebben we dus gedaan, vrij letterlijk zelfs. Ik heb de grens tussen binnen en buiten zo veel mogelijk willen wegnemen, vandaar het idee van de schuiframen die over de gevel schuiven.”
 
Ja, dat hebt u goed gelezen. Anders dan bij traditionele schuif-ramen, schuiven de helften van de ramen niet over elkaar heen, maar schuift het volledige raam weg over de achtergevel. Als de twee ramen open staan, verdwijnt het onderscheid tussen binnen en buiten haast volledig. Een van de twee ramen kan nog verder dan de gevel worden geschoven, waar het een hoek vormt met de gekleurde terraswand en dienstdoet als windscherm.
Van donkere ruimte naar spelen met licht
De uitzonderlijke ramen zijn niet het enige aspect aan het huis waarbij een out-of-the-box-aanpak tot bijzondere resultaten heeft geleid. De kastenwand in de zitkamer bestaat uit afgelakt MDF uit eigen atelier. De kastenwand in de keuken is dan weer afgewerkt met door en door gekleurde HPL.
Liesbeth Van Gestel: “Die aanpak past in de stijl van de ontwerper, die met zo weinig mogelijk zichtbare naden werkt. De details zijn bij de afwerking dus erg belangrijk geweest. Die aanpak is overal doorgetrokken. Zo is de open haard volledig geïntegreerd in de kastenwand. De deurtjes zijn voorzien van een tip-on systeem om strak en greeploos te kunnen werken.”
 
Een totale verrassing voor de nietsvermoedende bezoeker is de grote bijkeuken die uitgeeft op de tuin en waar mevrouw het grote kookwerk verricht dat ze liever uit de gastenkeuken houdt. Het  werkblad met de keukenapparatuur kan volledig van de rest van de kamer worden gescheiden met een witte plooiwand, wat de keuken transformeert tot een extra zitruimte. Ernaast bevinden zich een badkamer met douche en een logeerkamer.
 
De inkomhal is ruim, hoog en klaar, een groot verschil met de oorspronkelijke hal.
Leo Aerts: “Deze hal was net als de rest van het huis heel klassiek, donker ook. Het plafond was lager dan nu en hierboven was een dakkapel. Die heb ik weggenomen, het plafond en de voordeur heb ik verhoogd. Nu heb je een gevoel van ruimte en voldoende natuurlijk daglicht.”
Wat dat laatste betreft, heeft het huis nog een aantal verrassingen in petto. Als je langs de nieuwe eikenhouten trap naar boven gaat, valt ook daar de instroom van natuurlijk daglicht in de gang op. Die is te danken aan de lichtopeningen in het plafond van de badkamer, de master bedroom en het bureau, waardoor daglicht via de veluxramen op de bovenliggende zolder naar binnen valt. Het zorgt voor een spel met licht dat een extra speciaal effect krijgt door de gekleurde wand van de inloopdouche, die een oranje gloed op de gang werpt. De badkamer, niet alleen met ruime douche maar ook met luxueus ligbad, bevindt zich in een zinken uitbouw aan het dak en krijgt licht van bovenaf, maar ook via ramen die uitgeven op de tuin.
 
De tuin zelf wordt onvermijdelijk deels bepaald door het zwembad, de jacuzzi en de buitenkeuken. Aangrenzend ligt de paardenstal, die van de rest van de tuin is afgeschermd met een stalen constructie. Ook uit het zicht ligt het poolhouse met douche, toilet en de technische ruimte voor het zwembad. De grote vierkante terrastegels zijn uit gezandstraald graniet, wat zorgt voor een antislipeffect.
 
Wanneer vorm techniek ontmoet
Als interieurarchitect heeft Leo Aerts niet alleen ingestaan voor het ontwerp van de verbouwing, maar ook voor de afwerking en inrichting. Het is een totaalconcept dat werkt, waar in huis je je ook bevindt. Het gekleurde glasraam in de tuin dat terugkeert in de badkamer, de schuifwand van melkglas die beneden de keuken van de inkomhal scheidt, en boven wordt herhaald als badkamerwand. En niet onbelangrijk:
de vele inbouwkasten die er zowel in de keuken en de leefruimte als boven in de slaapkamers voor zorgen dat de strakke look van het huis gevrijwaard blijft.
 
Als ik de architect vraag naar wat dit project uniek maakt, blijken een goede verstandhouding met de klant en een betrouwbare samenwerking met de aannemers de kern uit te maken.
Leo Aerts: “Neem nu de ramen, waarmee we bijna aan de grens zitten van wat technisch mogelijk is. Zo’n raam weegt bijna 400 kilo. Het is geen sinecure om een systeem te bedenken waarmee je zo’n zwaar vlak uit één stuk kunt verschuiven. Ik kan wat dat betreft het belang van goede aannemers en uitvoerders niet genoeg benadrukken. Architectuur is een combinatie van vorm en techniek. Als je als architect een vernieuwend idee hebt, kun je dat alleen uitwerken als ook de aannemers durven te vernieuwen. Ik werk met sommige mensen al heel lang samen. Zo kun je samen telkens een beetje grenzen verleggen en kennis uitbouwen. Ik heb heel veel respect voor de uitvoerders. Als de klant dan ook nog eens meegaat in dat verhaal, kom je tot een ideale combinatie.”
 
Liesbeth Van Gestel kan die visie helemaal beamen. “De stijl van de architect is strak en minimalistisch en wij zijn daarin kunnen meegaan, hebben kunnen leveren wat gevraagd werd. Geïntegreerde elementen, zo weinig mogelijk voegen of overgangen. Als de architect en de klant tevreden zijn, zijn wij dat natuurlijk ook.” Als ik het resultaat bekijk, moet ik concluderen dat die tevredenheid terecht is. Het maatwerk dat Van Gestel voor deze woning heeft afgeleverd, klopt op elk gebied met het concept en schiet eruit door net de manier waarop het naadloos overgaat in het geheel.                                        
 
Met dank aan:
Interieurarchitect Leo Aerts van Alinea nv
www.alinea.be
 
Met medewerking van:
Van Gestel nv


foto’s : Hendrik Biegs