Als huis en landschap één worden

Category: Editie 89

Als huis en landschap één worden

Glooiende landschappen tussen akkers en bossen. Als je een haast Provençaalse omgeving hebt in je achtertuin, dan maak je daar gebruik van. Niet enkel in de tuin, maar ook binnenin. Deze moderne woning in het Oost-Vlaamse Balegem is daar een prachtig voorbeeld van. Eén met het landschap. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is dat opzet uitstekend geslaagd in deze strakke architectuur. Het mooiste zicht krijg je achteraan, maar vooraan dient er zich al een voorbode aan. Het gesloten woonvolume verrijst tussen golven van beukhagen. Lang gras en enkele solitaire bomen heten je welkom op de oprit in grind. Het is een voorzichtige inleiding van wat zal volgen. Het natuurlijke landschap voltrekt zich ook binnenin. Interieurbouwer Luxhome ontfermde er zich op de benedenverdieping over het interieurconcept en de realisatie.
 
Lijnenspel met kleurdetail
“De bewoners wilden een licht en wit interieur, met zwarte details”, zegt Pieter Dhaenens van Luxhome. Daar werd duidelijk rekening mee gehouden. Achter een zwarte voordeur schuilt een witte, haast naakte inkomhal. Vestiairekasten afgewerkt met een matte structuurlak zijn quasi onzichtbaar. Enkel een kleine inkeping voor het openen van de kasten, verraden hun aanwezigheid. Hetzelfde geldt ook voor het toilet en de toegang tot de bureauruimte met een zwevend tafelblad. In de inkomhal breekt enkel een strakke trap even de bleke perfectie. De hal wordt van de leefruimte gescheiden door een statige stalen dubbele deur. De grote glaspartijen, netjes verdeeld in telkens drie compartimenten, nodigen uit om de woning te betreden. Eenheid van materiaal zorgt voor een totaalconcept. Hier zijn geen aparte ruimtes. Er zijn enkel aparte functies per ruimte. Onder andere een mooie, licht bewerkte parketvloer is overal herkenbaar. Om niet in conflict te treden met de vloerverwarming werd gekozen voor samengesteld hout. De nerven van hout zijn mooi zichtbaar en het parket zorgt voor een wat nonchalante look. Perfect wat de bewoners zochten. “Ons parket is erg onderhoudsvriendelijk. Morsen is niet erg. Door de levendigheid in de structuur vallen vlekken nooit op”, aldus de vrouw des huizes.
 
Licht en ruimte
De leefruimte doet precies wat het moet doen: ruimte geven om te ademen en te leven. De volledige zone kijkt uit op een prachtig landschap en witte, erg lichte gordijnen zorgen voor een zomers effect. Zeker als een zacht briesje door het huis waait en zonnestralen in bundels gebroken worden. Het strakke witte interieur met zwarte details wordt opgevrolijkt door enkele strategisch geplaatste functionele hebbedingen in cognac- en koperkleur. Zoals enkel poefjes of een leuke camelbag voor het opbergen van de televisiedekentjes. Een zwart driedelig salontafeltje van Flexform zorgt voor een leuk contrast en vooral veel vrijheid. De drie tafeltjes in verschillende hoogtes schik je naar believen. Het trio past uitstekend in combinatie met de uitgebreide witte zetel waarin een zwart tijdschriftenrekje vervat zit. Het is de ideale plek om te genieten van de haard die is ingebouwd in een zwarte hoek van het wandmeubel. Dat wandmeubel, met uitschuifbare deuren die de televisie verbergen, is opnieuw afgewerkt in mat witte structuurlak.
 
Het vormt één vlak.
In de eetruimte pronkt een set van MDF Italia. Een strakke witte tafel wordt er gecombineerd met gezellige witte kuipstoeltjes met een retro-uitstraling. Luxhome koos hier in samenspraak met de bewoners voor een op maat gemaakte zwevende kast met nissen. Opnieuw met de intussen herkenbare witte afwerking.
 
Pivoterende binnendeuren
De leefruimte wordt enkel door een zwevende schuifdeur gescheiden van de keuken. Als de schuifdeur opent is die volledig ingewerkt. Toe maakt het deel uit van een haast vlakke wand. “Erg handig als er in de leefruimte bijvoorbeeld vergaderd wordt. Dan doe ik de deur dicht en behoud ik mijn privacy in de keuken”, getuigt the lady of the house. Trouwens, aan de keuze en afwerking van de binnendeuren werd erg veel
aandacht besteed. Ook in de inkomhal merk je dat. Alle binnendeuren – op de schuifdeur na – zijn zogenaamde pivoterende deuren. Ze reiken van de vloer tot aan het plafond, maar een scharnier is nergens zichtbaar. Die zijn netjes ingewerkt. Dicht passen de deuren perfect in het vlak van de muur. Enkel een kleine voeg verraadt dat er zich een ruimte achter bevindt. Een omlijsting is er niet. Voor de handgrepen werd gekozen voor een strakke streep in aluminium. In geopende stand zorgt de evenwijdigheid met de muur voor een strak lijnenspel. Tussen de keuken en bergruimte werd gekozen voor een pivoterende deur die opent in beide richtingen. “Als je met de handen vol staat, is een duwtje voldoende om de deur te openen. Om het even aan welke kant van de deur je staat. Dankzij een ingewerkte pomp of vloerveer sluit de deur automatisch achter je”, aldus de fabrikant. Voor de binnendeuren klopten de bewoners en ontwerpers aan bij Anohid, een deurenspecialist die in hun eigen atelier erg bekwaam is in maatwerk. Ook voor deze woning was dat maatwerk nodig.
 
Een aaibare keuken
Door de schuifdeur betreden we de moderne keuken. Ook hier is de eenheid en de natuurlijke lichtheid een troef. Het samengesteld parket met kleurschakeringen is er doorgetrokken. Centraal in de keuken huist een omvangrijk eiland. Dat eiland doet dienst als ontbijt- en barelement en is opnieuw erg licht en wit. Het eiland schenkt ruimte voor berging, vaatwas, spoelbakken in inox en een lade om keukenafval kwijt te kunnen. Het tafelblad van het eiland bestaat uit composiet met anticato. Er is duidelijk reliëf aanwezig. “Het materiaal maakt het geheel aaibaar en zachter. Vlakke materialen kunnen in overdaad streng ogen. Dat doen we hier duidelijk niet”, aldus Pieter. Twee zijdes van de keuken zijn volledig in glas en geven opnieuw dat prachtige zicht op de omgeving. Aan de andere kant is een inductiekookplaat ingewerkt in een wandmeubel met ingebouwde koelkast en bergruimte. Ook hier zijn de kasten greeploos en afgewerkt met matte structuurlak. Eenheid van materiaal, weet je wel. Opvallend is het terugkeren van de composietsteen als spatwand. Het reliëf in de spatwand wordt netjes uitgelicht door twee led-stroken aan beide zijden van de kookplaat. Ook ’s avonds bepalen de led-strips de sfeer in huis. De kookzone is overigens de enige plek in de volledige benedenverdieping waar de samengestelde parket even vaarwel wordt gezegd. Uit gebruiksgemak kozen de bewoners als vloerbekleding voor het composietmateriaal dat ook in de spatwand en in het keukeneiland verwerkt zit. Op het einde van de ruimte maken de keukentoestellen mooi deel uit van het wandmeubel. Een stoomoven, oven, combi-oven en koffiezet zijn er geïntegreerd en vormen twee aan twee gestapeld een afgewerkt kwartet. Hier heb je meteen alles bij de hand. Voor de toestellen viel de keuze op Miele. Aan de kopse kant van de keuken zijn opnieuw twee maatmeubels zichtbaar. Brede, plafondhoge kastdeuren verbergen er enkele nissen en lades. Ideaal om de ontbijtbar of een televisie eenvoudig te verbergen. Eenmaal gesloten vormen de meubels samen met de deur richting bijkeuken een mooi afgesloten vlak.
 
Terugkeren naar de natuur
En dan is het tijd voor de pièce de résistance van deze moderne woning. De reden waarom er een prachtig zicht is vanuit de keuken en leefruimte: de tuin. Of moeten we zeggen de velden. Want tuin en landschap vormen hier één geheel. Er is een perfecte harmonie tussen de aangelegde tuin en de landbouwzone achteraan. De graanvelden gaan naadloos over in lang gras. Met golvende bewegingen, net als de golvende beweging van het landschap, doet het gazon zijn intrede. Her en der zijn er verschillende zones voorzien. Van een gezellige kampvuurkring tussen het wilde gras, tot een kleine boomgaard, een gezellige, windstille loungehoek met leisteen tot een op maat gemaakt houten terras. De houten planken hebben precies dezelfde breedte en zelfde ligging als het parket in de woning. Zo lopen interieur en exterieur perfect in elkaar over. De landschapstuin is een ontwerp en realisatie van Frederik Snaet. “Er is zoveel mogelijk respect voor het landschap”, zegt Frederik. En met succes. De sobere beplanting maakt dat de woning opgenomen wordt in de omgeving. Goura-planten zorgen voor enkel kleurrijke details. Met tjilpende krekels en een gouden gloed van koren waan je je hier wel degelijk in de Franse Provence en niet in het Vlaamse binnenland. De weidsheid van het landschap zorgt voor een erg aantrekkelijk geheel. Hier kan je uren slijten en genieten. Ook ’s avonds, want strategisch geplaatste gazonstralers zorgen voor een mooie verlichting in de tuin. Ook de solitaire bomen worden in de spotlights geplaatst en de loungehoek is stijlvol aangeduid met een fijne led-strook. De zwart-witte-kleurencombinatie van binnen keert ook in de tuinmeubels terug. Zelfs de koperen toets in het interieur is zichtbaar in het landschap. Met dank aan de gouden korenvelden of de roeste weilanden in de winter. “Het grote voordeel van deze tuin is de onderhoudsvriendelijkheid. Eigenlijk onderhoudt de landbouwer het prachtige zicht.  De tuin zelf is strak, sober. Zo volgen we hier de nieuwste trend: een terugkeer naar de natuur”, weet tuinarchitect Frederik Snaet.
 
Met dank aan:

Vekeman Koen Architenbureau bvba
www.vekeman.be
 
Tuinen Snaet
www.tuinensnaet.be
 
Luxhome interieur
www.luxhome.be
 
Anohid deuren
www.anohid.be
 
Miele
www.miele.be 

foto’s: Hendrik Biegs