U droomt van een woning? T.PALM zorgt voor alles !

Category: Editie 88

U droomt van een woning? T.PALM zorgt voor alles !
 
T.PALM bestaat al sinds 1965 en is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in het woonklaar bouwen en verbouwen van woningen. De meer dan 550 medewerkers kunnen terugvallen op een zeer rijke ervaring en beheersen als geen ander de meest diverse bouwtechnieken. Bovendien gaat T.PALM voortdurend op zoek naar vernieuwing en materialen om nog efficiënter, beter en energiezuiniger voor u te kunnen bouwen. Bij T.PALM kijken we vooruit, niet naar morgen, wel naar overmorgen. Het nieuwe Access-concept dat de basis vormt van deze nieuwe modelwoning, is hiervan een voorbeeld.
 
Access : een doordacht, compact en energiezuinig ontwerp…
In dit jubileumjaar opende T.PALM recent een nieuwe BEN-demowoning (Bijna Energieneutraal) in Erpe-Mere. Het werd een pareltje van slimme en mooie architectuur, een compact en doordacht ontwerp met een kleine voetafdruk (E 9), maar vooral met een heel warm, gezellig en ruimtelijk gevoel binnenin.
 
Bouwgronden zijn schaars en dus duur, en door de steeds strengere EPB-wetgeving worden ook bouwen en renoveren almaar prijziger. Bouwterreinen en woonhuizen worden daardoor steeds kleiner. De bewoonbare oppervlakte van de nieuwbouwwoningen waarvoor tussen januari en oktober 2014 een vergunning werd uitgereikt, bedroeg gemiddeld 5 vierkante meter minder dan in 2013 en 10 vierkante meter minder dan 2012. Zo blijkt uit gegevens van de Federale overheidsdienst Economie. Met het Access-concept biedt T.PALM een antwoord op de vraag van steeds meer mensen naar een compacte en energiezuinige nieuwbouw aan een betaalbare prijs. Twee-, drie- of viergevelwoningen, met of zonder bergplaats en een carport, en met een gevelbreedte van 6, 7 of 8 meter, in combinatie met een trendy architectuur en een hoog wooncomfort… Access is de ideale oplossing voor kleinere woningen op kleinere bouwpercelen. Deze BEN-demowoning, een ontwerp van architectenbureau Coppens & Coen (Aalst), maakt deel uit van een groep van vijf  woningen.  BEN staat voor Bijna Energie Neutraal. De principes van BEN zitten verscholen in ieder hoekje : van een doorgedreven en nauwgezet uitgevoerde thermische isolatie, over een tot in de puntjes uitgewerkte luchtdichtheid, tot en met de vooruitstrevende technische installaties en het gebruik van hernieuwbare energie. Hoewel de grondoppervlakte van deze gezellige woonst slechts 60m² bedraagt (totale bewoonbare oppervlakte 152,82m²) voelt het nergens klein aan, wel integendeel.
 
Een hippe, slimme binneninrichting en een onderhoudsvriendelijke stadstuin om in te genieten…Een woning is meer dan een dak boven het hoofd, en ook meer dan een opbergdoos voor de spullen die het leven makkelijker maken. Architectuur en interieurarchitectuur zijn op hun best wanneer ze harmonieus op elkaar zijn afgestemd. Samen moeten ze resulteren in een symbiose waarin je je als mens kan ontplooien en tot rust kan komen. Zo wordt een huis een echte thuis.
 
De leefruimte wordt opengetrokken door het doorzon-effect tussen de ramen voor- en achteraan, wat het interieurontwerp van STAA-architecten (Oudenaarde) mooi in de verf zet. Het daglicht overspoelt het aangename thuisgevoel, met de warme parketvloer, de speels-stijlvolle inrichting met Scandinavische meubels en designelementen en het subtiele kleurenspel. De eetkamer bevindt zich vooraan, de zithoek achteraan, gezellig bij de keuken. Hierdoor blijft het uitzicht op het knappe tuintje van Greenarchitects (Laarne) ongehinderd.
 
Vandaag situeert het wonen zich niet meer in aparte ruimtes. Ook in deze demowoning vloeien keuken en woongedeelte in elkaar over. Het ontwerp volgt volledig de nieuwste trend : eenvoudige, sobere lijnen die rust en tijdloosheid uitstralen en de ruimte groter doen lijken.
 
Op de eerste verdieping bevinden zich drie slaapkamers en een comfortabele badkamer met keramische vloer.  Er werd niet gekozen voor een klassiek badkamermeubel, maar wel voor een functioneel, in het oog springend maatontwerp. Ook de muren zijn hier niet alledaags : geen wandtegels maar een fraai stucwerk.
 
De tweede verdieping onder het zadeldak is ingericht als mooie polyvalente ruimte maar kan heel vlot worden omgebouwd, bijvoorbeeld tot royale master bedroom. Hier bevindt zich ook, op een minimaal oppervlak, hét technische hart van de woonst…
 
De houten vloer geeft de woning een duurzame, warme en stijlvolle uitstaling. Voor de leefruimte werd gekozen voor een meerlagenparket in een zachtwitte tint, in de slaapkamers ligt fineerparket. De trap in eik sluit perfect aan bij het parket, en de geïntegreerde ledverlichting in de tussenwand verhogen het ruimtegevoel.  De tubespaanverfdeuren, voorzien van een magneetslot en verdoken scharnieren,  zorgen voor een moderne en strakke uitstraling.
 
Topscore, tegen scherpe prijs
Deze demowoning speelt zeker in op de emotie met haar esthetiek, comfort en gebruiksvriendelijkheid. Maar ze prikkelt de ratio minstens even sterk. Johan Vanden Driessche, directeur van T.PALM Erpe-Mere: “Veel mensen vrezen dat bouwen onbetaalbaar is en de EPB-regelgeving onhaalbaar. Wij roeien met de nieuwe demowoning in tegen die stroom. We bewijzen met dit type van driegevelwoning dat je door compact en doordacht te bouwen op een kleine oppervlakte, toch een zeer comfortabele en mooie woning kan realiseren. Even interessant voor jonge en minder jonge gezinnen als voor investeerders, omwille van het terugverdieneffect van de innovatieve technieken die erin zijn verwerkt.”
 
De woning is dus gebouwd volgens de Access-principes van T.PALM, waarbij de bewoonbare oppervlakte maximaal wordt benut. Het technische hart op de tweede verdieping maakt het huis tot BEN-woning, in combinatie met de sterke isolatie en luchtdichtheid. De performante pvc-profielen hebben genoeg aan dubbel glas, omdat de oriëntatie en oppervlakte driedubbel glas onnodig maken. Het D-verluchtingssysteem meet het CO2- en luchtvochtigheidsgehalte in de natte ruimtes en slaapkamers en ventileert enkel waar en wanneer het nodig is. De afgevoerde warme lucht wordt gerecupereerd met de warmtepomp en hergebruikt voor het sanitair warm water en de vloerverwarming beneden. De convectoren boven zijn gekozen omdat ze prima werken op lage temperatuur. Gaan er vier mensen om beurten douchen of vriest het buiten meer dan een graad of 5, dan neemt de lichte gasketel met laag verbruik het over, in dit slimme hybride systeem. Het verbruik van de warmtepomp en de opbrengst van de zonnepanelen op de voorkant van het zadeldak worden gemonitord door de betaalbare domotica (die ook nog véél meer kan). Zelfs de wisselende gas- en elektriciteitsprijzen zijn bijvoorbeeld jaarlijks in te voeren, waardoor het systeem zich aanpast aan het beste rendement.
 
Pvc-ramen van de beste kwaliteit
T.Palm koos voor zijn gloednieuwe, Bijna Energie Neutrale demowoning bewust voor pvc-raamprofielen van Verona. Dit Belgische bedrijf produceert al 25 jaar ramen en deuren in pvc, aluminium en hout. Verona voert ieder project van a tot z uit, van de productie en plaatsing tot de service na verkoop. Het bedrijf maakt enkel gebruik van kwalitatief hoogstaande materialen uit West-Europa. Dit geldt zowel voor de gebruikte profielen als voor de sloten, het beslag enzovoort.
 
Interessante esthetiek, energiezuinigheid én prijs
Buitenschrijnwerk bepaalt in grote mate het totale uitzicht en karakter van de woonst. Zo ook bij de BEN-demowoning van T.Palm, waar de strakke pvc-profielen in een bruingrijze tint (één van de meer dan 50 kleuren) heel mooi de totale look van deze realisatie onderstrepen. Maar de raamprofielen spelen ook absoluut een belangrijke rol in het energieverhaal dat T.Palm heeft geschreven. Het heeft immers geen enkele zin om uitstekend isolerend glas te plaatsen en er dan een kader omheen te zetten dat de koude gewoon binnenlaat…
 
De raamprofielen van Verona scoren heel goed inzake energiezuinigheid, en dit zowel bij de productie ervan als in het uiteindelijke gebruik. Pvc is een zeer duurzaam materiaal dat zijn thermische waarden en luchtdichtheid blijft behouden. Door zijn interessante prijs-isolatiewaardeverhouding en het geringe onderhoud is pvc ook economisch zeer voordelig.
 
Technische details
Verona koos bij de T.Palm demowoonst voor de profielen van het merk Veka, één van de pioniers van pvc-ramen. Veka-profielen hebben een unieke buitenwanddikte van 3 mm, wat de ramen bijzonder stabiel maakt. De bouwdiepte van 82 mm en een middendichtingssysteem met drie dichtingen maken een ideale verhouding tussen het inzetten van het materiaal en het behalen van de gewenste isolatiewaarden. Het middendichtingssysteem zorgt bovendien voor een uitstekende akoestische isolatie. Dankzij de 82 mm bouwdiepte past ook elk type van beglazing in de profielen.
 
Budget- en onderhoudsvriendelijke tuin
Mooi, compact, goed uitgerust en onderhoudsvriendelijk. De tuinomgeving van de BEN-demowoning van T.Palm weerspiegelt perfect de filosofie van het totale huis. De grond- en betonwerken, afsluitingen en de aanleg van de terrassen en de oprit is uitgevoerd door Dries De Waele en zijn team uit Erpe-Mere.
 
Vooraan
Dries De Waele (DDW) heeft de oprit voor de woning uitgevoerd in grind. Dat werd geplaatst  met behulp van Eccogravelmatten met een honinggraatstructuur, die het grind mooi op zijn plaats houden. Dergelijke matten zijn een heel budgetvriendelijke oplossing voor een stabiele ondergrond. Enkele stroken basalttegels verlenen de oprit een toegevoegde waarde.
 
Achteraan
In de achtertuin wordt de inkijk in het tuintje, ontworpen door Greenarchitects uit Laarne, beperkt door hoge, organisch geschoren groenstructuren. Een pad leidt van de oprit naar de tuinberging en gaat via twee traptreden naar een terras dat is uitgevoerd in basalttegels in verschillende breedtes. Basalt heeft een warme kleur én is bijzonder onderhoudsvriendelijk. In het verlengde van de tuinberging loopt een constructie met
spankabels op hoogte over het golvende gazon heen. Daar beginnen diverse klimplanten over te groeien, zoals blauweregen en kamperfoelie. Weldra brengen ze kleur, geur en wat schaduw in de fraaie tuin. De overige beplanting is sober, mooi en onderhoudsvriendelijk.
 
DDW plaatste ook het hekwerk van de tuinafsluitingen. Verder heeft de firma alle afboordingen voor het gazon en de plantvakken gemaakt en gevuld met teelaarde. Deze boorden zijn afgerond - passend bij het organische tuingeheel - en voorzien van een duurzame aluminium dekplaat.
 
Dries startte zijn werkzaamheden in 2002, in bijberoep. In 2008 werd hij volledig zelfstandig en inmiddels groeide zijn ploeg uit tot 11 medewerkers, met inbegrip van de zaakvoerder. Dries volgt de werven zelf mee op en blijft het centraal aanspreekpunt voor de klant tijdens de duur van de werken.
 
Energie zonder zorgen
Alfasun/Alfacool, de dynamische onderneming met hoofdzetel in Ninove en verschillende vestigingen in Vlaanderen, is specialist in energiebesparende technieken, verwarmen en koelen. Aan de voorzijde van de BEN-demowoning van T.Palm plaatste Alfasun een fotovoltaïsch systeem (pv-systeem) op het zuidgerichte en dus zeer rendabele dakvlak. Het voorziet de demowoning in haar stroombehoefte. De 18 monokristallijne, zwarte panelen van Bisol hebben een inbouwstructuur. Dankzij dit speciale montagesysteem konden dakpannen worden uitgespaard waar de zonnepanelen zijn geïntegreerd, enkel rondom de panelen kwamen pannen. Het zuidgerichte dakvlak wordt zo één mooi en egaal zwart vlak.
 
Kwalitatief, rendabel én mooi
Een pv-systeem bestaat uit een reeks pv-panelen en een omvormer. De omvormer zet de gelijkspanning die opgewekt wordt in de zonnepanelen om in normale wisselspanning. Een overschot aan opgewekte energie gaat naar het elektriciteitsnet. Alfasun koos voor panelen met monokristallijn silicium in plaats van polykristallijn silicium. Eerstgenoemde zijn wel duurder, maar wekken per vierkante meter meer vermogen op. Omwille van het beperkte dakoppervlak aan de voorzijde van de nieuwe demowoning van T.Palm en door de gunstige zuidelijke oriëntatie was deze keuze dus het meest aangewezen. De 18 Bisol-panelen zorgen dan ook voor een totaal vermogen van 4.680 Wp (Wattpiek). Omgerekend levert dit 4.190 kWh per jaar op, ruim voldoende voor een gemiddeld gezin. Een hoog rendement, een esthetische look én een groot aantal dakpannen uitgespaard met één pv-systeem, dus. Bisol is een hoogkwalitatief Europees product waarvan het lineaire vermogen 25 jaar garantie heeft. De panelen zelf komen met 20 jaar garantie.
 
Energie, verwarming en koeling op maat
Maar Alfasun/Alfacool levert en plaatst niet alleen zonnepanelen, zoals bij T.Palm, het is een totaalspecialist in alle moderne technieken voor energiebesparing, verwarmen en koelen. Dat maakt het bedrijf tot de ideale partner voor bouwers, verbouwers, architecten en bouwondernemingen. Isolatie (PUR en algemeen), elektriciteit en sanitair, warmtepompen, zonneboilers, airco, vloerverwarming, ventilatiesystemen, pelletkachels… Van zodra een gebouw wind- en waterdicht is, kan Alfasun van a tot z aan de slag, mét intern opgeleid en eigen personeel. Stefaan Delbaere van Alfasun Waregem: “We hebben een zeer breed en kwalitatief aanbod met het beste van wat er op de Europese markt te vinden is. Dat gaan we combineren, berekenen en in elkaar puzzelen op maat van de woning, de behoeften van de bewoners en het budget. Zo gaan we bijvoorbeeld het stroomverbruik van uw warmtepomp compenseren met gepaste pv-panelen die we op uw dak plaatsen. We zoeken altijd naar de optimale oplossing voor onze klanten.”
 
Partners
Vanuit zijn jarenlange professionele ervaring en knowhow kiest Alfasun/Alfacool bewust voor de beste merken. Volgende zijn de bevoorrechte partners van het bedrijf.
Ventileren, verwarmen & koelen: Renson, Vaillant, Daikin, Thermoduct, Viessmann, Zehnder. Pv-panelen & omvormers: Bisol, SolarFabrik, SunPower, RecSolar.
 
Alfasun/Alfacool geeft uitzonderlijke garanties op zijn kwaliteitstechnieken. De combinatie van Bisol-panelen en een SMA omvormer is bijvoorbeeld goed voor een garantie van liefst 20 jaar!
 
T.PALM-Elbo nv
BEN-demowoning T.PALM
www.tpalm.be
 


met de medewerking van :
 
Verona
www.verona.be
 
DDW - Dries De Waele
www.driesdewaele.be
 
Alfasun - Alfacool Ninove
Alfasun - Alfacool Zulte-Waregem
www.alfasun.be