Gerenoveerd landhuis in ‘architecturaal landelijke stijl’

Category: Editie 88

Gerenoveerd landhuis in ‘architecturaal landelijke stijl’
 
We rijden over een kronkelend Kempens landweggetje. Hier en daar staat een boerderij of een oude hoeve maar er zijn vooral veel akkers, weilanden en stroken bos te zien. Dan bereiken we een zijpad naar de plek waar we moeten zijn. Het gerenoveerde landhuis tekent zich steeds duidelijker af. In het zonlicht schitteren de nuances van rood in de gevels en blauwgrijs op de daken… Je kijkt ook dwars door het statige huis heen eenmaal je er dichterbij staat. De rust van de natuur - die ook in de woning zelf voelbaar zal blijken - doet onze hartslag dalen. Enkel de vogels bezingen deze lentedag in het zeldzaam stille gebied. De bloesems van de magnolia naast de woonst wuiven in een aangenaam warm windje. Wat een locatie, en wat voor een huis!
 
Oud en nieuw in uniek landelijk gebied
Dergelijke grote percelen bestaan niet meer, of ze horen bij een oude hoeve of een ander pand in agrarisch gebied. Deze woning toonde al voor de drastische renovatie veel cachet en karakter, nog meer dan de gemiddelde hoeve, want ze is meer volumineus en statiger. Architecte Mieke Van Herck en haar team zijn gespecialiseerd in een unieke moderne vorm van landelijke nieuwbouw en renovatie, en ze hebben ook hier oud en nieuw op een bijzondere wijze versmolten, in samenwerking met een keur aan vakmensen en ambachtslui. Haar typische signatuur - de ‘architecturale landelijkheid’ - nemen we eerst onder de loep. Wat verderop zoomen we in op enkele componenten ervan… Maar eerst eens goed rondkijken.
 
We gapen met aangename verbazing rond. De vernieuwde architectuur is veel strakker en meer uitgepuurd dan wat we gewend zijn van dergelijke woningen. De strakke volumes worden wat getemperd met al vrij hoge taxushagen voor- en achteraan, tegen de gevels aan en ingewerkt in de terrassen en paden. Her en der gaat het groen over in toetsen van buxus en rododendron. De grote solitaire bomen en struiken beginnen nog maar net te knoppen in de zon - het is half april - maar de magnolia rechts van het landhuis eist al wel alle aandacht op. Niet toevallig kijkt een enorm panoramisch boograam erop uit. De oude kasseien van de oprit, de parkings en de toegang tot de voordeur gaan over in een pad in kleiklinkers, om achteraan de woning te eindigen in terrassen met getrommelde blauwsteen. Daar ontspannen onze ogen helemaal, dankzij het indrukwekkende vergezicht over de tuin en de maïsvelden, die ook bij het perceel horen, en de bossen aan de einder.
 
Fraaie details in een strak geheel
We nemen wat tijd om de onderdelen van het mooi samenhangende geheel te bekijken. De Beerse gevelstenen zijn gerecupereerd uit een vorig leven en vertonen subtiele nuances van rood, met hier en daar een uitschieter naar blauw. De dakbedekking is nieuw, maar heeft wel een heel overtuigende verouderde look. Het hoogste dak, een noordboomdak, is bedekt met Spaanse natuurleien, net zoals de zijkanten van de dakkapellen vooraan. Het lager gelegen maar bredere zadeldak is bedekt met oude Pottelbergse pannen. De houten ramen zijn met veel detail gefreesd en blauwzwart geschilderd. De venstertabletten zijn van Belgische blauwsteen. In plaats van een blauwstenen gevelplint is er gekozen voor dezelfde oude stenen als die van de gevels, maar dan met de kopse kant naar voren gemetseld.
 
Een trapje leidt naar de voordeur in prachtig sierlijk smeedwerk en glas. De boogdeur is omlijnd met een blauwstenen boord die met een frijnslag is afgewerkt. Het binnenkomen is helemaal ‘ingemetseld’ in een gebogen overdekking, waardoor gasten nooit in de regen moeten wachten. Als dit geen stijlvolle overgang van buiten naar binnen is, dan weten we het niet meer.
 
Ruraal én architecturaal
De inkomhal biedt ook een hele ervaring. Onze blik gaat langs de witte wanden recht naar boven, waar de muur naadloos overgaat in de balustrade van de nachthal. Zo ontstaat een vide, een gulle ruimtelijkheid tussen de niveaus. Links bevindt zich de strakke eiken trap naar boven, rechts is een thuisbureel met strakke maatkasten ondergebracht en recht vooruit schermen hoge witte deuren de leefruimtes af. Eenmaal deze witte vleugels openzwaaien, vloeien binnen en buiten compleet door elkaar. De prachttuin wordt naar binnen gezogen door de grote glaspartijen van de zijgevels en achtergevel. De fijne zwarte stores filteren het daglicht, en contrasteren mooi met het spierwitte schilderwerk. Dit zwart-witcontrast wordt tot rode draad verheven in heel het interieur, dat soms haast even uitgepuurd is als een minimalistische villa.
 
Keuken, eetkamer en zithoek zijn ondergebracht in één pure ruimte, met veel wit, moderne architecturale inbouw- en opbouwspots, openheid en doorzichten, op een warme basis van verouderd eiken Di Legno parket, geleverd door Hout Luyten. Ook de keukenwand, die volledig uit ingemaakte maatkasten van ILB Interieur bestaat, geeft een naturel aan de ruimte dankzij het donker gekleurde eikfineer. Aan de andere zijde van de leefruimtes zorgen de antracietgrijze wanden in de zithoek voor intimiteit, en voor evenwicht met de vergrijsde houttint van de keukenwand. Het spierwitte kookeiland met een werkblad in Kerrock zou niet misstaan in een moderne kubistische woning en brengt een spannend contrast. Maar het geheel valt samen in een heerlijk evenwicht.
 
Boven loopt de rode draad van zwart, wit en hout consequent door. In de grote badkamer zie je dat duidelijk in de volgende fraaie compositie: het houtfineer van het zwevende wasmeubel met een tablet in spierwit Kerrock, net zoals de badomkasting (én het keukenwerkblad), de mozaïekbekleding van de inloopdouche, de tegelvloer en de wit geschilderde wanden. Een robuuste, sobere en warme luxe met strakke lijnen brengt eenheid met het totale interieur. Deze toon weerklinkt op de gehele verdieping.
De nachthal onder het schuine dak is heel ruim bemeten, vangt daglicht door een viertal thermisch onderbroken stalen raampjes en heeft hele knappe armaturen met indirecte verlichting. En de vide geeft ruimte aan de kamers en de circulatie boven, zonder dat er enig gang-gevoel ontstaat. Wat een weldoordachte ruimte, logisch, functioneel en mooi…
 
Het landelijke karakter van de woning is dus architecturaal gezuiverd. De noodzakelijke warmte komt niet van ornamenten of krullen, maar enkel en alleen van de natuurlijke materialen, die strakke vormen, vlakken en lijnen maken. Deze stijl is zeker de jongste jaren dé specialisatie van Mieke Van Herck en haar team, en wordt tegenwoordig veel gevraagd, vertelt ze ons.
 
Aanpak team Mieke Van Herck
Mieke: “Wij bouwen en renoveren hoofdzakelijk woningen die landelijk zijn aan de buitenkant - en daardoor vlot opgaan in hun rurale setting - maar waarvan het interieur een zeer strakke basis heeft. Het leuke daarvan is dat je er zowel moderne als iets meer klassieke meubels in kan zetten, zonder dat het overdadig wordt. We spelen sterk op de binnen-buiten-relatie, omdat we een mooie groene ligging willen laten doorvloeien naar binnen, waar ze voelbaar wordt gemaakt. We kiezen recuperatiestenen, houten ramen, natuurleien, blauw gesmoorde pannen of riet voor buiten, maar we halen de natuur ook naar binnen met parket, natuursteen, houten maatwerk en zo meer. We mixen oud en nieuw maar we zoeken ook de contrasten op: hoe modern kunnen we gaan met een landelijke buitenkant? Om dit te doen slagen, doen we een beroep op goed gekende aannemers, want we houden vakmanschap en ambacht hoog in het vaandel. Wie we aanprijzen bij onze bouwheren moet wel vakbekwaam zijn. Als energiebewust architect besteden we verder heel veel aandacht aan het EPB-verhaal en de energiezuinigheid, en ook daar laten we ons bijstaan door professionals. Zo willen we de wensen van onze klanten op de best mogelijke manier vertalen in totaalconcepten van architectuur, interieur en tuin. We streven naar een zorgeloze bouwbegeleiding van a tot z, waarbij het interieurverhaal van bij de start meegenomen wordt. Bij dit landhuis hebben we daar de krachtlijnen voor uitgezet, maar de bouwheer heeft veel van het interieur zelf aangepakt met de schrijnwerker.”
 
Dakwerken op maat: Raf Beirinckx
De afbraak van het laagst gelegen dak werd door de ruwbouwaannemer uitgevoerd omdat er een volledig nieuwe betonplaat moest worden gegoten tussen de niveaus. Het daktimmerwerk en de spanten zijn uitgevoerd door Raf Beirinckx en zijn ploeg, waarna ze de Pottelbergse pannen (451 vieilli blauw gesmoord van Koramic) hebben geplaatst. Achteraan rust het dak voor een deel op een fraaie, nieuwe eiken balk boven de glaspartijen. Die balk is ook door de dakwerker aangebracht, net zoals de halfronde koperen dakgoten en de ronde koperen afvoerbuizen met onderaan gietijzeren voetbuizen.
 
Het daktimmerwerk van het hoogst gelegen dak kon grotendeels worden behouden. Er kwamen Spaanse natuurleitjes op (Cupa 4 in oude look). De kamers op de verdieping zitten grotendeels onder het schuine dak. Onder de punt is de ventilatie-unit van AVS weggewerkt.
 
Raf Beirinckx begon als dakwerker in dienst van een ander bedrijf in 1996. Tijdens die job heeft hij alle fijne kneepjes van het vak geleerd. In 2006 begon hij zijn eigen zaak als dakwerker, helemaal in zijn eentje. Na een halfjaar kwam zijn neef bij in de zaak, en de ploeg is inmiddels aangegroeid tot 5 medewerkers die meestal op twee werven tegelijk werken. Wie een beroep doet op Raf Beirinckx geniet dus van bijna twintig jaar kennis en ervaring van de meewerkende zaakvoerder, die het centrale aanspreekpunt is van de dakwerken in uw eigen project.
           
Schilderwerken op maat: Kurt Beneens
Kurt Beneens noemt zichzelf een fijnschilder. En terecht, zo bewijzen de projecten die hij met zijn team heeft gerealiseerd in de voorbije 20 jaren. Ook in het Kempense landhuis leverde zijn team vakwerk met veel oog voor detail af. “Of het nu grote projecten zoals dit of veel kleinere opdrachten betreft, wij streven altijd naar de perfectie”, zegt Kurt.
 
De kwalitatieve afwerking springt overal in het oog, van de fraai afgewerkte houten ramen tot de enorme witte oppervlakken en het intieme antracietgrijze contrast in de zithoek. Dit is een renovatieproject, maar de wanden waren compleet vernieuwd. Bij minder perfecte oppervlakken werkt het team vaak met een renovatievlies, waardoor de bewoners jarenlang plezier beleven aan de decoratiewerken. Behang, kaleiwerken, Marokkaans stucwerk, maar ook gyprocwerken, het plaatsen van binnendeuren, plinten en mouluren behoren eveneens tot de competenties van de ervaren schilders.
 
Zaakvoerder Kurt gaat altijd eerst persoonlijk bij de klant langs voor de werken van start gaan. “Ik volg alles graag zelf op”, zegt hij. “Zo leer ik de klanten persoonlijk kennen, weet ik welke sfeer ze in gedachten hebben en kan ik alles mooi voor hen opvolgen.” Gaat het project van start, dan vertrouwt Kurt de praktische uitvoering grotendeels toe aan zijn team van geschoolde schilders. Want ook zij hebben de nodige technische bagage en worden voortdurend bijgeschoold in nieuwe technieken, om het vakwerk af te kunnen leveren waar Kurt Beneens zo trots op is: een piekfijne afwerking met de beste materialen en kwaliteitsverven uit het topsegment. Tijdens de werken wordt de werf systematisch netjes opgeruimd. Zijn de werken klaar, dan zie je alleen een perfect afgewerkt resultaat, dat de architectuur heel mooi in de verf zet.
 
 
Schrijnwerk op maat: ILB
Het interieurschrijnwerk en de binnendeuren in dit project zijn ontworpen, geproduceerd en geplaatst door ILB Interieur uit Kasterlee, de firma van Luc Beullens en Karin Geerts en hun team. Ze specialiseren zich in moderne, persoonlijke interieurs die van ontwerp over productie tot plaatsing door eigen mensen worden gerealiseerd.
 
Het keukeneiland bestaat uit fronten in HPL-laminaat en een werkblad in het solidsurfacemateriaal Kerrock. De maatkasten in eikfineer strekken zich uit over een gehele wand, en verbergen onder meer een doorgang naar de wasplaats en een ontbijthoek achter openklap-inschuifdeuren.
 
Het thuisbureel ontworpen door ILB herhaalt wit en zwart, met een strakke witte kastenwand en een werkblad in donker houtfineer. De architecturale verlichting van Kreon erboven en het zwart geschilderde houten schrijnwerk krijgen er een bijzonder contrast. Dit alles bovenop de warme basis van parket.
 
Het maatwerk in de badkamer combineert eveneens donker houtfineer met witte tabletten in Kerrock, zowel op het zwevende meubel als op de badopbouw.
 
 
Parket op maat: Hout Luyten
Hout Luyten, het familiebedrijf uit Morkhoven met bijna 100 jaar ervaring, heeft een bijzonder parket aangeleverd. Charlotte Luyten: “De bouwheer is bij ons geweest en koos voor parket van Di Legno. Dit is een heel degelijk Belgisch product met een niet te imiteren veroudering en patine. Het wordt op maat gemaakt op het moment van de bestelling. Het is dus géén massaproduct dat ergens op stock ligt te wachten. Hier is het Di Legno-parket in de meerlagige variant gelijmd op de vloerverwarming. De kwaliteit van de lijm is in dat geval essentieel, en we hebben daarin geadviseerd. Omdat het supersnel moest gaan, heeft de bouwheer de plaatsing wel aan een kennis overgelaten. Maar wij hebben ook eigen plaatsers, ervaren ambachtslui die massief en meerlaags aankunnen, maar net zo goed traditionele legmodellen als visgraat, Hongaarse punt of Versailles-parket.”
 
Wie Di Legno of andere houtproducten voor binnen en buiten eens van dichtbij wil bekijken, kan daar sinds mei van dit jaar voor terecht in de gloednieuwe showroom van Hout Luyten. Die is ondergebracht in een gebouw waarvan de daken en wanden volledig in hout zijn bekleed. Binnen vind je parketten, laminaat en vinyl. Er is ook massief en meerlaags parket van Di Legno te bewonderen, onder meer ook in visgraat.
 
Comfort op maat: AVS Service
AVS Service uit Westerlo voorzag de woning van een ventilatiesysteem D. De ventilatiegroep zuigt de lucht weg in de vochtige ruimtes, recupereert in de winter de warmte ervan via het warmtewiel en voert zuivere en warme lucht aan in de woonkamer en de slaapkamers. De ventilatie-unit staat op een kleine zolderruimte. De ventielen van de ventilatie zijn strak weggewerkt in het schrijnwerk van de leefruimte. Elders zijn standaard designventielen gekozen.
 
De lucht/water-warmtepomp van Daikin onttrekt op een efficiënte manier warmte uit de buitenlucht waardoor het energieverbruik laag is en ze een gunstig effect heeft op het E-peil van de woning. Een groot gedeelte van de woning is voorzien van vloerverwarming. In de badkamer en de garage plaatste AVS Service een wandverwarming als extra warmte-afgiftesysteem. De binnenunit van de warmtepomp en de sanitaire boiler staan in de garage. De buitenunit van de warmtepomp staat aan de linkerzijgevel van het landhuis.
 
AVS Service bestaat inmiddels 10 jaar en heeft een 15-tal personeelsleden in dienst. Tien installateurs zijn elke dag op de baan. Zaakvoerder Philippe Coertjens installeert vaak zelf mee, en is het vaste aanspreekpunt doorheen het hele traject van de installatie. Verder zijn er 4 administratieve personeelsleden, zij geven advies op gebied van techniek, EPB, premies, enzovoort aan bouwheren, architecten, aannemers en studiebureaus. Sinds kort is er ook een zetel in Hasselt om de regio Limburg beter te kunnen bedienen.
 
De firma is vooral actief binnen de particuliere sector en voor kmo’s. Sedert vorig jaar is de service compleet: AVS Service plaatst sanitair, verwarming, ventilatie, airco én hernieuwbare energie zoals zonnecollectoren. Daarnaast verzorgt het bedrijf ook de naservice voor nieuwe en bestaande installaties. Een totaalpakket voor uw woning, dus.
 
Kwaliteit, persoonlijke service, flexibiliteit en nauwgezette afwerking zijn het handelsmerk van AVS Service. Dankzij deze ingesteldheid mag het bedrijf zich al meerdere jaren Superdealer van Daikin noemen.
 
De verschillende partijen in dit verhaal zijn alle afkomstig uit de Kempen en kruisen elkaars pad geregeld. Dat is wel heel interessant voor bouwheren, omdat ze goed op elkaar zijn ingespeeld.
 

Met dank aan:
 
Mieke Van Herck Architectenbureau
www.mvh-architectuur.be
 
 
Met medewerking van:
 
Raf Beirinckx Dakwerken
www.dakwerken-beirinckx.be
 
Schilderwerken Kurt Beneens
www.kurtbeneens.be

ILB Interieur
www.ilb.be
 
Hout Luyten
www.houtluyten.be
 
AVS Service
www.avsservice.be