Compacte rijwoning met maximaal licht, zicht en ruimte

Category: Editie 88

Compacte rijwoning met maximaal licht, zicht en ruimte
 
Deze nieuwbouwwoning staat sober, strak en fraai in de rij. Het vooraanzicht is een discrete compositie van warme gelijmde gevelstenen en aluminium gevelplaten naar de kleur van het alu schrijnwerk. De openingen in de voorgevel zijn minimaal, de bewoonbare oppervlakte telt ‘maar’ 180 vierkante meter, mét inbegrip van de inpandige garage. Toch is deze plek een toonbeeld van kwalitatieve hedendaagse architectuur, met een wereld aan licht tot in het hart van de woonst, bevrijdende doorzichten en perspectieven en een tip top afwerking. “Je kan echt wel véél compacter bouwen, budget uitsparen voor je interieur en toch een heel ruim ogende en aanvoelende woning hebben.” Dat is de boodschap van architect Guy Wydouw.
 
Goede architectuur overwint hindernissen
Een nieuwe en comfortabele rijwoning met een gevoel van vrijheid, licht en ruimte. Dat was de vraag die een echtpaar van rond de 50 jaar zonder kinderen stelde aan de architect. Het koppel koos er bewust voor om kleinschaliger en niet vrijstaand te bouwen, om zo voor een betere afwerking te kunnen gaan. Architect Guy Wydouw en zijn echtgenote, interieurarchitecte Sabine Bruggeman, ontwierpen een oplossing voor het klassieke probleem met rijwoningen. “Het is altijd moeilijk om er voldoende licht binnen te krijgen”, vertelt Guy. “Hier heb je dan ook nog eens een garage die een groot stuk van de voorgevel inneemt. We hebben die voorgevel gesloten gehouden en maximale lichttoetreding gerealiseerd op een alternatieve manier: met een patio op de bovenverdieping en een vide naar beneden ernaast.”
 
De patio als hart van de rijwoning
De patio op de verdieping ligt tussen de master bedroom en de logeerkamer in. De logeerkamer is gesloten aan de voorkant maar vangt voldoende licht door een volledig glazen wand aan de patio, net zoals de master bedroom, die slechts kleine openingen naar de tuin heeft. Beide slaapkamers genieten nu van een zee aan licht én 100% privacy. De patio trekt verder massaal veel licht naar het thuisbureau aan de vide, waarlangs het tot in het diepste deel van het interieur valt. Deze dubbele ingreep van patio en vide brengt een heel verrassend effect in de schijnbaar gesloten woning, én zorgt voor een subliem contact tussen boven en beneden, en binnen en buiten. Guy: “Ruimte gaat veel verder dan het aantal vierkante meters. Het gaat ook om een visueel gevoel van ruimte, doorzichten en perspectieven.”
 
Geschakelde ruimtelijkheid
Bijkomende ingrepen versterken dit ruimtegevoel nog. De voordeur in matglas laat geen inkijk toe maar laat wel licht binnen. Tussen de inkom en de open leefruimtes op het gelijkvloers is een volledig glazen deur geplaatst, waardoor het zicht van in de entree tot aan het einde van de tuin wordt getrokken. De gevelsteen volgt het overdekt binnenkomen langs één wand, plooit zich binnen om de hoek tot aan de deur van het gastentoilet in de hal. Zo vervagen binnen en buiten al meteen. In de inkomhal zijn ook een vestiairekast en de trap naar boven ondergebracht. Een grote inkommat gaat er over in onderhoudsvriendelijk linoleum op het toilet en een antracietgrijze prefab betontrap naar boven.
 
Recht vooruit en links bevindt zich de zithoek, die één open geheel vormt met de eetplaats en de keuken. De zitplaats ligt onder de vide en is het meest ver afgelegen van elke buitenmuur. Het is het diepste en meest intieme plekje in huis en tòch zonovergoten dankzij de vide en het weerkaatsende wit. Achteraan het interieur bevindt zich een groot schuifraam waarvan de helft kan worden opengezet. Het raam loopt van keukenwand tot haardwand, en ter hoogte van de keuken is er een deur in verwerkt voor een vlotte doorgang naar de tuin. Het overvloedige licht valt mooi op het natuurlijke Z-Parket, dat in de volledige woonruimte op het gelijkvloers met zorg en liefde is geplaatst door Marc en zijn team van het Merksemse Parket Forum. Zowel de keuken als de haardwand aan de overzijde van de woonruimte zijn strakke ontwerpen die doorlopen van vloer tot plafond over de gehele muurbreedte. Het maatwerk is net zoals de badkamer boven met precisie vervaardigd door Cesar Cant Interieur uit Kalmthout, dat de keuken ook ontwierp. Het haardmeubel is getekend door interieurarchitecte Sabine.
 
De woonruimtes genieten niet alleen van een royaal tuinzicht maar ook van een blik in de hoogte en een contact met het thuiskantoor. De strakke witte keukenwand heeft ingemaakte kasten en toestellen. Het koken bevindt zich in een nis, met bovenin een ingewerkte dampkap. De afwas spoelen en informeel eten kan aan het keukeneiland. Deze ingrepen benutten elke millimeter ruimte maximaal. Aan de andere zijde van het woongeheel biedt de maatwerkwand met haard en televisie eveneens bergruimte te over.
 
De bewoners konden dankzij hun besparing door het compact bouwen niet alleen het interieur maar ook het tuintje inrichten. Er kwamen een mooi terras met waterpartij, een ietsjes hoger gelegen gazon en aanplantingen.
 
Verdieping plooit rond patio
Heel de circulatie boven is rond de patio geplooid, waardoor er nergens een eng ganggevoel ontstaat. Dat werkt bevrijdend. Het bureau kijkt naar beneden via de vide en recht vooruit op de patio, waar witte keien en een boompje een vakantie- en buitengevoel scheppen. De deuren naar de master bedroom en de badkamer zijn, als dressingdeuren, aan het zicht onttrokken. De hoofdslaapkamer kijkt door het grote raam - een volledige wand - over de patio heen uit op de gastenkamer. Boven de dressing en boven de badkamer - eveneens maatwerk van de hand van Cesar Cant Interieur - zijn lichtkoepels geplaatst op het plat dak. In de badkamer is een handige nis vaar badproducten uitgewerkt aan het vrijstaand bad, en ook het zwevend wasmeubel bespaart ruimte.
 
Architectuur brengt hoop
De tijden veranderen. Wonen wordt duurder met alle energetische voorschriften. Zeker voor jonge starters. Percelen - en zeker die voor vrijstaand bouwen - worden schaarser en er zijn altijd moeilijkheden met hun vorm en/of oriëntatie. Waarom dus geen halfopen bebouwing of een rijwoning? Een goed ontwerper helpt je om het beste te halen uit elke vierkante centimeter. Woonkwaliteit kan overal ontstaan, indien je dromen, je vragen en verwachtingen grondig worden doordacht en architecturaal beantwoord.
 
De parketteur en de Belgisch behandelde natuurvloer
De woning naar het ontwerp van Architectuurburo Wydouw is een strakke, hedendaagse woning met een bijzonder ruimtegevoel en een exceptionele lichttoetreding. De materiaalkeuze is bewust beperkt gehouden, om een gevoel van eenheid en rust te bewaken. Eén keuze is verantwoordelijk voor veel warmte en een puur natuurgevoel in het totale interieur, met name het Belgische natuurlijke Z-Parket. Het is niet enkel met veel aandacht en passie ontwikkeld, maar evengoed geplaatst door Parket Forum uit Merksem.
 
Het Parket Forum van Marc en Patrice
Marc en Patrice van het Parket & Laminaat Forum zijn niet alleen een super sympathiek echtpaar. Ze zijn al 25 jaar gespecialiseerd in laminaat-, parket- en plankenvloeren in nieuwbouw- en renovatieprojecten. Hier kon de bouwheer terecht voor een vlotte service en een gedegen kennis bij het vinden van een complete ‘tailor made’ vloer in natuurlijk Z-Parket. De bouwheer koos voor de Z-Parketlijn Argos X-Line. Deze is op hun vraag behandeld met een indringende bruine kleuring. De vloer, die initieel vergrijsd wordt gelegd, verkleurt door het unieke procédé van Z-Parket na verloop van tijd en onder invloed van het uv-licht, naar een heel eigen bruin patine. De klant koos verder voor een ‘midden verouderde’ vloer met een gekrabde naad. Het betreft een samengesteld parket van 15 mm dik, met een toplaag van 4 mm en vaste lengtes van 1,85 m. Deze planken zijn rechtstreeks op de chape verlijmd, met een flexibele lijm omwille van de vloerverwarming. Marc: “Hierdoor moet de klant wel zorgen voor een luchtbevochtiger die periodes van te droge lucht compenseert. Een systeem daarvoor kan worden ingebouwd in de vloerverwarming.”
 
Het Parket & Laminaat Forum is het moederbedrijf aan de heel centraal gelegen Ringlaan in Merksem, dat zelfstandige maar vaste plaatsingsteams uitstuurt. Hun werkwijze staat voor een grote flexibiliteit naar werking en planning. In Merksem vind je alle vloertypes, met als specialisatie de trendy, hedendaagse vloeren in legklaar en semi-legklaar parket. Marc en Patrice werken vaak voor architecten en bouwfirma’s, maar helpen ook de doe-het-zelver aan materialen en advies. Via hun internetwinkel en de vaste transporteur vertrekt er zelfs Belgische kwaliteit naar het (verre) buitenland. Over Z-Parket zegt de ervaren Marc het volgende. “Z-Parket is een heel innovatief bedrijf en je bent altijd zeker van de kwaliteit. Ze testen hun hout en afwerking zeer grondig vooraleer er iets wordt verkocht. Hét leuke is dat je elke lijn van Z-Parket volledig op maat kan ‘customizen’: kleur, vorm, bewerking, toplagen van verschillende diktes of massief, enzovoort.”
 
Natuurlijk Parket
Z-Parket heeft van in het ontstaan in 2004 systematisch ingezet op de liefde en passie voor hout en de natuur. Het bedrijf kleurt het hout op een puur organische, natuurlijke manier: niet door het aanbrengen van een gepigmenteerde oppervlaktebehandeling, wél door het hout minutieus en indringend te behandelen in de diepte. Met bepaalde natuurlijke producten die reageren met de natuurlijke bestanddelen van het hout, waarna de reactie aan de oppervlakte komt vanuit het hout zélf. Dit zorgt voor een levendige kleur, met een patine en schakering die niet ‘gemaakt’ is, en ook niet saai, maar die organisch ontstaat. Meer info over deze unieke kleuren en al de andere ‘opties’ van Z-Parket krijg je van de geselecteerde dealers Marc en Patrice,
of lees je op de website van Z-Parket.      (foto’s : Hendrik Biegs)
 
Met dank aan:
 
Architectuurburo Wydouw bvba
www.wydouw.be
 
Met medewerking van:
 
Parket & Laminaat Forum
www.parketforum.be

 Z-Parket
www.z-parket.be
 
Cant Interieur bvba
www.cesarcant.be