Wonen op niveau

Category: Editie 87

Hier wordt gewoond op hoog niveau. Enerzijds omdat Architectenburo Bart Coenen het slapen onderbracht op het gelijkvloers en het wonen op de kelder lichte verdieping, met schitterende uitzichten en dito terrassen. Anderzijds omdat de pure architectuur met klare lijnen, goede verhoudingen, zuivere volumes en veel wit zo warm en hoogstaand werd ingevuld en aangekleed met kunst, mooie materialen, aaibare texturen en geweldig maatwerk.
 
Het was nochtans geen evidentie om dit hoogstaande doel te bereiken. De bouwheer had de opdracht voor deze woning initieel gegeven aan een exclusieve houtskeletbouwer. Deze aannemer, die voor z’n strakkere ontwerpen een beroep deed op Bart Coenen en zijn team, ging echter failliet - en met hem was ook het voorschot verdwenen. Maar de bouwheer wilde vooruit. Het ontwerp was volledig naar wens, de bouwaanvraag was rond, dus mocht het nu wel vooruitgaan. Bart Coenen: “Wij dachten: wat dat sleutel-op-de-deurbedrijf kon, dat kunnen wij ook.” En zo geschiedde. De architect koos voor traditioneel metselwerk in plaats van houtskelet, de plannen werden lichtjes aangepast maar het verschil tussen de eerste schets en het uitvoeringsplan bleef beperkt. Bijzonder aan het programma van de bouwheer was de nood aan vier kinderkamers - één kind studeert, is vaak op kamers en ‘vindt’ altijd wel een extra bed - en een master unit met slaapkamer en een badkamer met wellnessgedeelte dat zou aansluiten op het zwembad, naast twee kleinere badkamers. Voor het overige was het programma vrij klassiek, met een leefruimte, keuken en eetkamer. Omdat het slaapvolume groter werd dan het woongedeelte, opteerde de architect ervoor om de slaapkamers op het gelijkvloers onder te brengen en het wonen op de verdieping. Hierdoor kon ook extra buitenruimte worden gecreëerd, met terrassen op de grotere stukken van het gelijkvloers. Resultaat is een heel aangename landschappelijke beleving met een zicht over de kruinen van de bomen én veel meer licht dan op het gelijkvloers. Bovenop het dak van de carport is een west- of avondterras gecreëerd, waar de bewoners nu profiteren van een prachtig zicht op de kerk en hun voortuin bij de ondergaande zon. ’s Morgens en ’s middags is het dan weer volop genieten van een groot terras (5 x 15 m) boven de ouderslaapkamer. Een witte buitentrap in prefab beton maakt van hieruit de verbinding met tuin en- zwembad. Dit woonconcept is aan de voorzijde vrij sober en strak uitgewerkt en gesloten gehouden met het oog op de privacy. Van de straatkant gaat alle aandacht meteen naar de carport. Je wordt er gewoon heen getrokken, over een ruwere verharding in breuksteen die heel mooi contrasteert met het gladde witte pleisterwerk en de witte raamprofielen, die als vanzelf een fris en zomers gevoel brengen op deze site. En eenmaal binnen opent zich een bijzonder warme woonwereld vol met kunst, mooie materialen, hoogstaand maatwerk en aaibare texturen. Bekijk alle details in Home Sweet Home 87. (foto's: Hendrik Biegs)
 
www.bartcoenen.be
www.woonontwerp-peterdeckers.com
www.bulthaupgent.be
www.heliotherm.be
www.sierschouwendb.be