Futuristisch interieurdesign: Space, the Final Frontier

Category: Editie 87

Het contrast tussen het eerder rustieke exterieur en het volledig nieuwe en markante interieur met retro-futuristische looks had niet groter kunnen zijn. Hier mocht product- en interieurdesigner Gerd Couckhuyt van creative design unit BHOOM uit Kortrijk zich helemaal laten gaan. Het resultaat is een open en minimalistisch maar organisch gestileerd interieur vol met origineel en gebogen maatwerk. Dat is ontstaan door teamwork op hoog niveau en ingevuld met de modernste technieken. Bij momenten herinnert de woonst aan de eerste reeks van Star Trek uit de sixties. Beam us up, Scotty!
 
De woning is in de jaren ’60 gebouwd door de ouders van de huidige bewoners. Alleen de buitenkant en de ritmiek van de oude houten ramen is behouden. Het verouderde interieur met balkenplafonds werd volledig gestript. Gerd Couckhuyt: “De bouwheer wilde veel meer openheid creëren in zijn interieur. Voordien was het hier best oubollig en donker aangekleed. Er was wel al een hip sixtieskeukentje van Obumex met ronde vormen, maar dat was versleten.We hebben ook een binnenmuur weggebroken die de keuken afsloot van de rest van het interieur. Nu vormt de eethoek met zicht op de tuin één geheel met de keuken en, in een L-vorm, met de woonkamer die doorloopt tot aan de straatkant.De bestaande ramen brengen aangenaam veel licht in de ruimte, dus die mochten blijven.” Het interieur was nu opnieuw een leeg blad papier waarop het ontwerp van Gerd kon worden gematerialiseerd. “De bouwheer verlangde wel een modern interieur, maar hij wilde iets aparts en niet alledaags”, vertelt Gerd. “In plaats van het strak minimalistische dat je vandaag de dag veel ziet, wilde hij nog een stapje verder gaan. Organisch en met rondingen, meer bepaald, maar toch ook uitgezuiverd en minimaal van gevoel. En uiteraard dienden alle kasten en toestellen zeer functioneel en gebruiksvriendelijk te zijn.” Het futuristische woongeheel is nu dus in een L-vorm rond de entreehal geplooid. De hal zelf sluit aan op de lange nachthal. Die groepeert de beide kinderkamers en de master bedroom netjes op een rij aan de straatkant.Maar we betreden eerst de sierlijk afgeronde ‘woonmachine’, de Starship Enterprise, zeg maar. De keuken is bijvoorbeeld een echte stijlparel. Die is dan ook grotendeels in het solid surfacemateriaal Kerrock vervaardigd, in combinatie met fineer van notelaarhout dat doorheen de woning terugkomt.Het eiland en de ontbijthoek zijn één geheel van Kerrock, dat hier in een oneindige en naadloze lijn - een lus dus - is geplooid. Knap hoe het ontbijtgedeelte op een dun voetje staat en het kookeiland op een zwart sokkeltje. Het is een smal eiland, waarvan het Kerrock-werkblad een binnenstuk in inox heeft. Dat laatste ligt een centimeter diep verzonken, wat heel handig is bij voedselbereidingen. Pal erboven prijkt een spiegelbeeld van de rondingen in de bijzondere luifel met ingewerkte dampkap. De verticale vlakken van het eiland zijn in notelaar.Vooraan is een mooie en handige nis ingewerkt, achteraan zijn onder meer een vaatwasser en de technieken voor een kokendwaterkraan ingewerkt achter automatische deuren. Maar leest u vooral verder in onze printversie - editie 87 - hoe ,al deze futuristische vormen en technieken zo vloeiend zijn ontstaan. (foto's: Hendrik Biegs)

www.bhoom.eu
www.vink.be
www.vdbproductions.eu
www.stevencoopman.be
www.lefebvrehaarden.be
www.novy.be
www.miele.be