Dynamisch exterieur, rustgevend interieur

Category: Editie 85

De bewoners van deze moderne woning met ogen op de wereld zijn een jong samengesteld gezin met vier kleine kinderen. Ze wilden een uniek huis, dat anders was dan de andere, speelser, met meer dynamiek. Er moest een eigen plekje zijn voor elk kind, maar de woning mocht tegelijk niet té groot zijn en moest het contact tussen de bewoners steeds behouden. De bouwheer vroeg Architectenbureau Jan Aerts om ‘out of the box’ te denken. Wel, het zijn verschillende boxen geworden.
 
Architecten Jan Aerts, Sofie Cuyvers en Annelies Liekens moesten voor deze oefening dus uit hun comfortzone stappen, out of the box. Dat hebben ze met deze strakke volume-architectuur in beton bekleed met crepi dan ook vrij letterlijk gedaan. De woning koppelt drie volumes aaneen, waarbij externe beweging en interne sereniteit de leidraad zijn. Het ontwerp herbergt een ruim programma met 5 slaapkamers, 2 badkamers, een bureau boven en een thuiskantoor op kelderniveau. De drie ‘opkijkende’ volumes bieden onderdak aan respectievelijk twee meisjeskamers links opzij, het hoger gelegen bureau vooraan links en twee jongenskamers vooraan rechts. De vormgeving van deze volumes belijnt de richting naar de lucht. Het eindpunt van elk volume wordt zo een oog naar de wolken, een blik op de wereld. Heel open maar tegelijk privé, want inkijk is er nergens. De unieke vorm van de volumes - in stijgende lijn - maakt dat er in één volume, in één beweging, twee niveaus met elkaar zijn verbonden als een split-level. Bijvoorbeeld de leefruimte en het hogere bureau in het ‘oog’ links vooraan. Deze werkwijze haalt ook massaal veel licht in het rustgevend serene en mooie interieur. Ook de verbondenheid en het contact tussen ruimtes staat centraal. Links van de inkom liggen woonkamer en eetkamer op één lijn om langs de achtergevel over te gaan in de mooie witte leefkeuken. Centraal in de ruimte ligt de zithoek voor de kids geborgen, een beetje afgezonderd en tegelijk open door een ruimteverdelende, wit gelakte bibliotheekkast. Wit is een thema in de gehele ruimte, slechts hier en daar in contrast met zwart, bijvoorbeeld van het schrijnwerk. De gietvloer op de begane grond is zachtgrijs, wat het vele wit lichtjes tempert en een aangename, onderhoudsvriendelijke basis vormt. Het eiland in de leefkeuken is een strakke witte monoliet in wit en naadloos Kerrock®, een composiet- en solid surface-materiaal. Jan Aerts: “Kerrock is een heel mooi en heel zuiver materiaal waar wij veel en graag mee werken. Het laat zich plooien in alle vormen, je kunt het uitfrezen tot een verlek bijvoorbeeld én het voelt zacht en warm aan. Kerrock heeft voor mij de klasse van marmer. Het is alleen gebruiksvriendelijker.” (foto’s Hendrik Biegs)

www.vink.be

www.janaerts.be