Hedendaags-klassiek landhuis in het groen

Category: Editie 81

Rijzig en robuust, statig en stijlvol, zo staat dit klassieke landhuis op een zeer ruim perceel in het Turnhoutse groen, grenzend aan bosrijk natuurgebied. Hoewel de ruime woning grotendeels is opgetrokken uit oude, gerecupereerde bouwmaterialen in combinatie met een zeer gedetailleerde, traditionele bouwwijze, gaat het hier toch om een ‘nieuwe’ gezinswoning. Het is de thuis van een Nederlands echtpaar, zakenlui van net over de grens, en hun drie kleine kinderen.  
 
Het grondplan van deze woning heeft de vorm van een T. In het middelste woonvolume, waarvan de steen wit is geschilderd, is de inkom ondergebracht. Aan weerszijden van dit centrale deel is dan weer gebruik gemaakt van een mooi zichtbare oude paepesteen. Langs de voorgevel bekeken, bestaat de dakbedekking uit een combinatie van nieuwe leitjes rechts en oude, blauwe gesmoorde dakpannen links. Rechts verbindt een muurtje dit landhuis met een dubbele carport in Schotse eik, bedekt met authentieke tegelpannetjes. Oorspronkelijk bevatte het ontwerp van de woning een dubbele inpandige garage vooraan in het linkervolume, maar daar is het kantoor van de ouders ondergebracht. De twee panoramische boogramen kunnen later nog altijd vlot worden verbouwd tot garagepoorten. Over de hele woning zijn er flink wat ramen voorzien en hun verdeling lijkt op het eerste gezicht misschien symmetrisch, maar wie wat langer kijkt ziet ook hier dat het gaat om symmetrie met een twist: een boograam dat wat hoger uitkomt of wat uit het midden staat, de speelse inplanting van ossenogen en vierkante raampjes in smeedwerk en dergelijke meer. Kortom, het gaat hier om een hedendaagse interpretatie van klassiek. De bewoners zijn zakenlui afkomstig van een Nederlands dorpje juist over de grens. Als u de bouwheer graag zelf hoort vertellen hoe deze droomwoning precies tot stand is gekomen dan kunt u daarvoor terecht in de nieuwe Home Sweet Home. 
 
www.vlassakverhulst.com