Bezoek het Huis van vandaag

Category: Editie 79

Het ‘Huis van vandaag’ is een originele samenwerking tussen verschillende partners uit de interieurwereld. In hun zoektocht naar de sterkste interieurcompositie – de juiste verlichting, parket, gordijnen, meubels, decoratie en domotica – gaan ze een onderlinge kruisbestuiving aan. Zo verenigen ze hun respectieve creativiteit op een stijlvolle manier en tillen ze die ook naar een hoger niveau. Het resultaat is een gezellige, mooie ‘woning’ waarin prachtmaterialen, meubelen en mensen perfect worden belicht. U kunt het Huis van vandaag in de loop van dit jaar nog bezoeken op de exclusieve lifestylebeurs Eccentric in Knokke-Heist en tijdens de biënnale ClassicA in Kortrijk.

Wij bezochten het Huis van vandaag eind vorig jaar tijdens zijn eerste voorstelling aan het publiek, op de beurs Xenses in het Casino van Knokke. Het Huis is een grote constructie van twee verdiepingen, een Huis in een huis (of in een beurshal) eigenlijk. Bezoekers van de beurs voelen hun nieuwsgierigheid onmiddellijk geprikkeld als ze deze unieke stand benaderen: om de 15 à 20 minuten schuiven de plafondhoge gordijnen aan de buitenzijde automatisch dicht en wie zich dan in het Huis bevindt, wordt getrakteerd op een professionele sessie lichtbeleving.

Wat doet licht met een mens?

Initiatiefnemer van het Huis van vandaag en verlichtingsexpert Tom Claeys: “Het gaat hier over de beleving van het licht. Geïnteresseerden gaan samen met mij in afzondering voor een lichtbad, intiem en in privacy, achter gesloten deur en met de gordijnen dicht. Ik toon ze hoe je sfeer maakt en hoe je sfeer kraakt. Verlichting is daarbij van essentieel belang.”

We begrijpen onmiddellijk wat Tom bedoelt wanneer hij met de iPad in de hand aan zijn lichtdemonstratie begint. Hij toont het verschil tussen algemene verlichting, waarbij luchters, staande lampen en wandlampen een ruimte vullen met licht, en accentverlichting, waarbij spots een smalle lichtbundel werpen op een schilderij of een beeld. Tom Claeys: “Veel mensen, onder wie ook grote architecten, maken de fout om hun hele interieur te willen verlichten met accentverlichting, zoals inbouwspots. Maar een spot dient om te ‘spotten’, niet om algemeen te verlichten.” Met één veeg over zijn iPad zet Tom zijn stelling kracht bij: wanneer het Huis enkel met spots wordt verlicht, verdwijnt meteen de gezelligheid. Verder toont hij de meerwaarde van verlichting met gloei- en halogeenlampen tegenover spaarlampen en leds. Tom: “Gloei- en halogeenlampen geven het beste licht omdat ze het best het licht van de zon benaderen. Dergelijke lampen geven ook in gedimde toestand een maximaal kleurrendement. Zo zien alle kleuren er beter uit, maar ook onze huid.”

Een huis afgewerkt tot in de puntjes

De partners van Claeys Verlichting die het Huis van vandaag mee hielpen realiseren, zijn gegaan voor een zeer hoogstaande afwerking. De sturing van het licht, de gordijnen, televisie en muziek, verwarming en koeling, zijn allemaal gecentraliseerd op één iPad met de domotica van het Brugse Duotecno. Zaakvoerder Peter Gitsels: “Hoe meer toepassingen u onder onze domotica laat plaatsen, hoe meer u de woning naar uw hand kunt zetten met één druk op de toets. Dit Huis is niet alleen een prima medium voor een lichtdemonstratie, maar ook voor een demonstratie van het nut en comfort van domotica.”

Het ontwerp van het Huis is van de hand van interieurarchitect Peter Vanooteghem, die vormgeving en beleving op mekaar heeft afgestemd. Peter: "Voor mij was het een must om een dynamisch huis te ontwerpen, waarbij zowel de buitenschil als het interieur een levendige sfeer uitstralen, uitgekiemd met de juiste materialen en hun toepassingen. Het gelijkvloers kreeg een open karakter, zonder in te boeten aan gezelligheid en intimiteit. De verdieping is voorzien van grote nissen, die refereren naar terrassen en balkons uit Pallazo's in Italië en die hier gebruikt worden als uitstalramen voor de kristallen luchters." Ook het ontwerp van het maatmeubilair binnenin het Huis is van de hand van Peter. Toen Peter het ontwerp aan de partners voorstelde, waren deze meteen enthousiast en ieder van hen heeft alles uit de kast gehaald om het huis te kunnen realiseren. Peter: "Het mooie ervan is dat mijn ontwerp van het Huis een bron van inspiratie vormde om ieder hun eigen vakmanschap op een creatieve manier toe te passen.” Peter Vanooteghem is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Hij ontwierp reeds verscheidene beursstanden voor Claeys verlichting, net zoals de showroom in Avelgem. 

De uitvoering van het Huis is het werk van Idealis uit Schepdaal met Geert Straetmans als zaakvoerder. Deze firma ontwerpt en produceert maatmeubilair en realiseert totaalinterieurs vanuit een eigentijdse visie op de mens en zijn woonomgeving. Het Huis is tot in de kleinste details uitgetekend en volledig in hout uitgevoerd. De fijne belijningen in de structuren en ramen geven aan dat dit bedrijf kiest voor een vormgeving met karakter en een stijlvolle afwerking. Het meubilair in het Huis is uitgevoerd  in gezandstraald eikenhout en toont hoe een televisie met een liftsysteem discreet in een kast kan verdwijnen. Het Huis geeft aan welke mogelijkheden Idealis kan aanbieden op vlak van vormgeving, materialen en know how. 

Voor warmte zorgt ook de parketvloer van Parket Line uit Roeselare. Het betreft een meerlagenparket met een breedte van 20 cm in een neutrale kleur. Die sluit perfect aan bij het vast en los meubilair en komt ook mooi tot zijn recht in het verhaal van de lichtbeleving. De naturel kleur van deze vloer is perfect behouden dankzij de gepatenteerde Ligneo.be afwerking van Parket Line.

Deze vloer vormt de basis waarop Geko Woonwereld uit Zulte zorgvuldig uitgekozen meubilair heeft geplaatst. Een eettafel van de Brusselse meubelontwerper Alain Gilles, designer van het jaar 2012, wordt gecombineerd met zes witte skai stoelen. Wie een lichtdemonstratie krijgt, mag ook plaatsnemen in een lederen sofa die is gecombineerd met een poef in stof.

De decorateurs Devi en Denneb Vervaeke van Fort Lapin uit Brugge stonden in voor de afwerking van het Huis. Devi: “We hebben gekozen voor een leemtechniek om de wanden te decoreren. Leem is een oud product dat wat in de vergeethoek was geraakt. Wij werken samen met een kunstenaar-producent die het product verbeterd heeft. Zijn leem is zeer fijn en uitermate geschikt voor hedendaagse interieurs. Het leem is nu ook verkrijgbaar in verschillende kleurtinten. De klant heeft dus uitgebreid de keuze om het leem aan te passen aan zijn of haar interieur, meubels, gordijnen… Het product kan eventueel ook gepatineerd worden om meer diepte, meer sfeer en meer authenticiteit te creëren.”

Meester in raamdecoratie Patrick Ponseele uit Anzegem, ten slotte, is bij de aankleding van de ramen van het Huis vertrokken vanuit het concept van beeldend kunstenaar Christo, die vooral bekend is voor het ‘inpakken’ van gebouwen en landschappen. Als de lichtdemonstratie van start gaat, schuiven de buitenste gordijnen dicht en lijkt het Huis ook ingepakt. Patrick Ponseele: “Het grote gordijn heeft twee stoffen, verdeeld over een bovenste en een onderste deel. De bovenste stof is semi-transparant, wat een mystieke uitstraling heeft. In gesloten toestand zijn de luchters van Claeys Verlichting op de verdieping toch nog te bewonderen. Wat binnen op het gelijkvloers gebeurt, staat los van wat boven te zien is. We wekken nieuwsgierigheid op voor het interieur. Daar gebruiken we trouwens gordijnstof in dezelfde materie als het onderste gedeelte van het buitengordijn: katoenvelours met een bronskleur. Met deze gordijnen dicht is de gezelligheid zo opgewekt.” Patrick Ponseele meent dat twee stoffen in één gordijn een techniek is die in de toekomst meer en meer zal worden toegepast, bijvoorbeeld om een dieptegevoel te creëren in kleinere woningen.
 

www.fortlapininteriors.com
www.claeysverlichting.be
www.patrickponseele.be
www.petervanooteghem.be
www.gekowoonwereld.be
www.idealis.eu 
www.parketline.be