Wel compact, totaal niet klein

Category: Editie 106

Wel compact, totaal niet klein
 
 
Steeds meer architecten kiezen ervoor om bewust om te gaan met de ons beschikbare ruimte. Toen architect Tom Mahieu de weidse vergezichten van de Vlaamse Ardennen achter zich liet om zich met zijn gezin in Oudenaarde te vestigen, was het creëren van een compacte woning het hoofddoel. Zonder weliswaar het gevoel te hebben klein te wonen. Missie geslaagd, als je het ons vraagt.
 
De voornaamste reden om te verhuizen, was bereikbaarheid. Ze wilden graag centraler wonen, zeker met een kind erbij, zodat ze heel veel met de fiets of het openbaar vervoer konden doen. Ze hadden een stuk grond in een wijkverkaveling. Dan weet je dat je, in tegenstelling tot ergens ten velde in de buurt van de Koppenberg, aan ruimte moet inboeten. Tom Mahieu: “Daar waren we ons terdege van bewust maar anderzijds zullen we in de toekomst allemaal compacter moeten gaan wonen. Dit is inderdaad een vrij klein perceel en we hebben er dan nog maar de helft van bebouwd, maar ook daarop kan je comfortabele woningen bouwen. 6 m breed en 15 m lang, en dat op twee verdiepingen, is zeker niet groot maar ik denk niet dat je hier het gevoel hebt dat we klein wonen. Een breed gevoel met een kleine footprint, dat was de uitdaging en ik vind dat we erin geslaagd zijn.”
 
Een zwarte afsluiting waaruit een witte blok torent met daarvoor een groene voortuin met siergras, dat is het zicht dat voorbijgangers te zien krijgen. Het ziet er allemaal heel eenvoudig uit, maar dat is het niet. Bij het openen van de poort geeft het gebouw al iets meer van zijn geheimen prijs, dan zie je dat de witte blok boven rust op een nagenoeg volledige glazen sokkel. De fijne lijnen van het slanke volume worden versterkt door de naadloze afwerking in witte gevelbepleistering. Wesley Degroote: “Een project mooi in zijn eenvoud. Ik heb het geluk van vaak samen te werken met Tom en altijd zijn het smaakvolle projecten. Tom werkt graag met gevelbepleistering en dat was in zijn eigen woning dus niet anders. Ditmaal kwam het wel op een uitvoering in houtskelet (CLT), wat maakt dat je fijner moet gaan werken. Na het aanbrengen van de isolatie en gevelbepleistering hebben we het geheel afgewerkt met Willco Clean, een afwerking met twee lagen verf die de pleister beter beschermt. Die zorgt ervoor dat er geen vuil kan hechten waardoor de pleister langer zijn glans houdt. Ik werk altijd met Willco Products. Kwaliteit is immers belangrijk, zowel voor mij als voor mijn klanten. Net als netjes werken, ik dek alles steeds mooi af. Maar klanten werken ook graag met mij door mijn ervaring. Ik heb altijd meegewerkt met mijn vader die een bedrijf had in gevelwerken en -renovatie. Toen ik het overnam heb ik er bewust voor gekozen om mij te specialiseren in gevelbepleistering. Mijn neef en ik staan zelf ook op alle werken en dat geeft de klant vertrouwen. Vandaag zijn we vooral actief in villa-bouw, in opdracht van architecten. En we merken dat een afwerking zoals de Willco Clean steeds meer gevraagd wordt, ook al hangt daar een hoger prijskaartje aan vast. In ruil daarvoor krijg je uiteraard nog een beter resultaat en langer genot van een stralend witte gevel. Dit project is daar het bewijs van.” 
 
Door de glazen gevel krijg je het idee dat de tuin nog ruimer is dan daadwerkelijk het geval is. Hetzelfde geldt voor de waterpartij in de smalle strook tussen woning en afsluiting. Van overal heb je constant contact met de tuin. Maar een volledig glazen gevel heeft ook een ander gevolg. “Om de bovenverdieping te kunnen dragen, wilden we die zo licht mogelijk houden. Zo kwamen we bij CLT uit, een geweldig product dat extra voordelen heeft zoals dat het uiterst nauwkeurig is, prefab en het bouwproces aanzienlijk versnelt. Je hebt panelen die tot 15 m lang zijn en 3,15 m hoog. In principe is de ruwbouw ook de afwerking zoals hier. Dat maakt dat we de draagkolommen voor deze bovenverdieping vrij smal hebben kunnen houden. Voor de rest zitten we - naar dwarsstabiliteit toe - enkel met een betonnen kern waarrond we alles hebben gepuzzeld: keuken, trappen, toilet, vestiaire. Die regelt ook de circulatie in de woning en dat geheel zorgt ervoor dat de rest van de leefruimtes een vrij open plan hebben.”
 
Je betreedt de woning langs de ene zijde van die kern waardoor je blik meteen wordt geleid naar de eetruimte met daarachter de leefruimte. Tom vreesde even voor de akoestiek in de woning vanwege het ruime aandeel hout (CLT) als afwerking boven, maar dat werd probleemloos opgevangen met performante spanplafonds beneden. Ondanks de witte vloer en wanden voelt de woning allerminst koel aan. Dat heeft het te danken aan de vele lichtinval en warme elementen zoals de houten eettafel die perfect uitgelijnd staat met de terrastafel en op één lijn met de inbouwkasten in de gang. Behalve de eettafel is er ook ruimte aan het keukeneiland om aan te zitten. Dat valt op door zijn lengte en bevindt zich aan de andere zijde van de centrale kern. Een systeem dat ingenieus in elkaar zit en waarvoor Tom beroep deed op de mensen van Keukens Vossaert Interieur. Stefanie Floren: “Werken rond een centrale betonnen kern is inderdaad niet alledaags. Het werd dan ook flink puzzelen om er alles in verwerkt te krijgen, zowel de keuken aan de ene zijde als de trap naar boven, de inkom met keldertoegang, vestiaire en toilet aan de andere zijde. Alles hangt aan elkaar en vormt als het ware één geheel. Het spreekt voor zich dat de details dan goed moeten zitten want als er ook maar één iets niet klopt, heeft dat een grote invloed op de rest. Goed opmeten en uitgebreide technische plannen gaan daaraan vooraf, net als dat we alles goed doorspreken met de klant. Ik denk dan vooral aan die details, afwerkingen en uiteraard ook de uitwerking. Om er een mooi geheel van te maken dat bij de architectuur past, is er geopteerd om nagenoeg alles in door en door witte laminaat uit te voeren. Belangrijk was eveneens om deurgrepen niet zichtbaar te maken. Dat werd opgelost door alles in te werken in de fronten zelf aan de zijkant. Op die plaatsen zijn blokjes Corian ingewerkt, met laminaat overlijmd en vervolgens werden de grepen daaruit gefreesd. Op corpusdiepte zitten ook telkens led-strips ingewerkt. Dit gebeurt rondom de hele kern, dus ook in de schuifdeuren en toiletdeur. Op het keukeneiland ligt een werkblad in Silestone composiet. Niet alleen vanwege de kwaliteit van het product, ze hebben bovendien een uitgebreide keuze in wit waardoor de laminaat er perfect bij aansluit. Hetzelfde geldt voor de kraan en spoelbakken. Op die manier creëren we een egaal geheel. Het was zeker geen evident project, maar wel een leuke uitdaging. Zeker ook met de schuifdeuren die de trap verbergen - naar wens van de klant - en tegelijkertijd de inkom afsluiten. Keukens Vossaert Interieur staat voor maatwerkmeubilair voor zowel woon- als werk interieurs en werkt vaak samen met (interieur)architecten. Dat leidt tot boeiende samenwerkingen en mooie resultaten.”
 
In de lange witte blok van het keukeneiland waarin alles is ingewerkt, geniet de kraan extra aandacht. Deze en de spoelbakken zijn van Blanco Benelux. William Verbiest: “De Blanco Subline 350/350-U spoelbakken zijn perfect geïntegreerd in het composieten werkblad waardoor je een mooi naadloos geheel krijgt. Ze zijn van het type Silgranit, een authentiek Blanco materiaal. Kenmerkend is de hoogwaardige afwerking met verdekte C-overflow® overloop. Silgranit bestaat voor 80% uit de hardste granietdelen die de spoelbakken uiterst hard en krasvrij maken. Die vangen de impact van pannen en kookpotten probleemloos op, dus zonder breuk of barst tot gevolg. Hoogwaardig acryl bindt het materiaal levenslang en verleent de spoelunit een glad oppervlak zonder poriën. Bovendien hebben we met Silgranit een gepatenteerde hygiënebeschermingsformule die de groei van bacteriën gemiddeld met 98% vermindert. We zien ook de bijpassende, witte mengkraan Blanco Linus-S die het geheel mooi afwerkt. Met zijn minimalistische vorm en uitrekbare sproeikop oogt hij niet alleen heel mooi, hij is eveneens heel handig in gebruik. Zowel spoelbakken als kraan vormen een harmonieus geheel met de rest van het kookeiland en de keuken. Daar zet Blanco heel sterk op in. Alle producten zijn esthetisch op elkaar afgestemd om een totaalconcept te creëren dat zorgt voor de finishing touch in de keuken. Blanco is één van de toonaangevende internationale aanbieders van spoelunits, kranen en afvalsystemen voor in de keuken en wil steeds een symbiose nastreven van design en functionaliteit. Dat doen we door continu de markt en de huidige trends te analyseren en steeds in dialoog te gaan met onze consument. Blanco kranen en spoelbakken staan dan ook bekend om hun kwaliteit, functionaliteit en design en dat op het hoogste niveau. Alleen zo kunnen we mooie projecten zoals hier mee helpen realiseren.”
 
Binnen en buiten liggen in deze woning heel dicht bij elkaar. Ze worden dan ook nauw bij elkaar betrokken. De eet- en zithoek sluiten aan op het grote terras en omgekeerd. Dat kan via het open plan van de leefruimtes, maar anderzijds zijn er voldoende visuele afscheidingen om toch geen loftgevoel te krijgen. Eén daarvan is wat lijkt op een hanghaard maar het eigenlijk niet is. Tom: “Alles zit klaar voor een haard, maar we hebben beslist om het toch niet te doen. De woning is zo goed geïsoleerd en de technieken - een kleine warmtepomp, dito hoogrendementsketel, zonneboiler en PV-installatie - werken zo goed dat een extra warmtebron niet noodzakelijk is. In de glazen gevel zitten twee schuiframen en die hebben een ventilatiestand. In de zomer staan die altijd op waardoor je, met een elektrisch dakvenster boven, een soort van schouweffect krijgt die de relatief vochtige, koude lucht aan de noordzijde door de woning naar boven trekt. Dat laat ons toe een aantal graden te koelen op een natuurlijke manier. Bovendien zorgt die vochtige (vijver)lucht ervoor dat het CLT hout boven op vochtigheidsgraad blijft. Uiteraard is een haard gezellig, maar het belast ook het milieu. Wij hebben er een soort room divider van gemaakt die plaats biedt aan de televisie en eveneens als opbergruimte dient. We vinden het even gezellig zo.”
 
De zithoek voelt licht en transparant aan,  een gevoel dat wordt versterkt door de gietvloer van Liquidfloors die zorgt voor een aangenaam loopoppervlak voor de eigenaars. Jean-Philippe Delberghe: “Bijkomend voordeel van onze naadloze en strakke gietvloeren is dat die, zeker in eerder compacte woningen zoals hier, ruimtevergrotend werken. In plaats van alles in aparte vakjes te verdelen, maken ze er één grote ruimte van. Met onze gietvloer realiseer je bijna een canvas waarop je dan verder kan werken en details kan aanbrengen. Op die manier komen meubels, maar ook andere accenten, sterker naar voor. Als je bovendien de gietvloer doortrekt doorheen de hele woning, creëer je echt één mooi samenhangend geheel. Met deze Liquid Mellow, onze allereerste gietvloer die verkrijgbaar is in maar liefst 44 kleuren, wonnen we meteen diverse Awards voor zowel design als innovatie. Het was de eerste gietvloer met een vlakke en strakke afwerking die ook heel resistent en antislip is. Het typeert de firma Liquidfloors die altijd sterk heeft ingezet op productontwikkeling. Vernieuwen en inspelen op trends hoort daarbij. Zo hebben we recent een nieuw type vloer op de markt gebracht, de Socrete. Dit betreft een minerale, harsgebonden vloer waarin minuscule deeltjes marmer verwerkt zitten waardoor je meer nuance en structuur krijgt. We zien op de markt immers een toenemende vraag naar dergelijke vloeren met een betonlook. Het voordeel van de Socrete is dat die, net zoals de Mellow, zeer sterk en krasvast is maar je krijgt opnieuw een mooie naadloze afwerking. En dat is in de residentiële markt toch heel belangrijk. Beide toepassingen kunnen we bovendien inzetten voor badkamers waarbij ook douchewanden en badkamermeubels worden meegenomen. Met de Socrete hebben we nu dus ook een ideale oplossing voor mensen die op zoek zijn naar een meer genuanceerde en gestructureerde vloer.”
 
Met slechts twee schuifdeuren kan je de woning een ander gelaat geven: door de trap naar boven vrij te maken in de leefruimte, sluit je de inkomsas af en dat kan je ook in de keuken doen waar een paneel tot tegen de voorgevel schuift en waardoor een zwart krijtbord in de witte keukenwand opduikt. Alles van elektriciteit in en rondom deze kern werkt met bewegingssensoren en aan elke deur zit een LED-strook. Dat maakt het mogelijk zo efficiënt mogelijk te verlichten en zonder schakelaars. Het zijn die details die het verschil maken en voor intimiteit zorgen. Zo krijgt elke ruimte indien gewenst een nog sterkere identiteit. Anderzijds heb je wel de mogelijkheid om volledig rondom de centrale kern te lopen.
 
Wanneer de schuifdeur in de leefruimte de houten trap naar boven laat zien, krijg je zin om die verdieping te ontdekken. Eens boven krijg je een warm gevoel van al dat hout. Sommige mensen die met CLT bouwen, bedekken de wanden en laten misschien enkel het plafond zichtbaar. Dat wou Tom absoluut niet. “De troef van CLT is net dat de ruwbouw de afwerking is en wij vinden dit hout net mooi en warm. Vandaar dat we er op deze verdieping zo eerlijk mogelijk mee zijn omgegaan. We hebben er enkel een natuurlijke beits op gezet zodat het niet zou verkleuren.”
 
Overal waar je kijkt, komt het terug, tot zelfs in de badkamers. De plafondhoge deuren in bad- en slaapkamers die mooi op één lijn staan, versterken de rust die deze verdieping uitstraalt. De Xinnix deursystemen dragen bij aan dit effect. Chris Vermeulen: “Zoals onze naam laat vermoeden, streven wij er altijd naar om naadloze, onzichtbare deuren te creëren met onze deursystemen. Om deuren zonder omlijsting te bekomen wordt er gebruik gemaakt van een aluminium frame dat in de muur gemonteerd wordt en van verborgen beslag. Het inbegrepen beslag omvat 3D onafhankelijk regelbare scharnieren en een Xinnix magneetslot. Daarin zijn meer dan 30 soorten sluitingswijzes mogelijk, waaronder elektronische driepuntsluitingen. Het systeem kan toegepast worden voor draaideuren tot op 3500 mm hoogte en in dezelfde stijl kan je ook brandwerende en/of akoestische systemen krijgen, volledig naadloos. Naast de vlakwandige binnendeuren hebben wij ook schuifdeursystemen in ons gamma die ervoor zorgen dat de deur volledig weg in de muur kan schuiven. Dergelijke systemen zijn zowel beschikbaar voor houten als voor glazen deuren en zowel enkele als dubbele deuren. Met Xinnix zijn we voortdurend bezig met innovatie om architecten en consumenten nog betere systemen te kunnen aanbieden. Zo hebben we onder meer ingewerkte Xinnix plinten ontworpen die volledig in de muur geïntegreerd kunnen worden en zo toelaten om dezelfde trend van de deuren aan te houden. Elk jaar ontwikkelen we zo nieuwe producten, upgrades aan ons gamma en esthetisch, ergonomische oplossingen zoals de Push&Go, een ergonomische opening van de passieve deur van een dubbele deur en een symmetrisch schuifdeursysteem waarbij de twee deuren tegelijk openschuiven. Jaar na jaar proberen we het gebruiksgemak voor openen en sluiten toe te laten nemen. Onze recente innovaties zoals zelfsluitende scharnieren voor plafondhoge deuren en een nieuw openings- en sluitingsmechanisme voor onze dubbele deursystemen kunnen op veel bijval rekenen. Dat is waar Xinnix voor staat en waarom architecten graag beroep op ons doen.”
 
Deze comfortabele woning beschikt over alle troeven die het bouwen in de toekomst zullen bepalen: stedelijk, compact, passief, duurzame materialen. En toch boet het niets aan kwaliteit, licht en sfeer in, integendeel. “Stedelijker wonen heeft zeker zijn voordelen, denken we maar aan toegankelijkheid en leefcomfort: de kinderen hoeven de deur maar uit te gaan en hebben meteen vrienden om mee te spelen. Dat is een grote meerwaarde. Ik zou liegen mocht ik zeggen dat ik het zicht vanop de Koppenberg niet mis, maar wij wonen hier heel graag. En het is een woning die toont waar ik als architect voor sta.”
 
Met dank aan:
 
Tom Mahieu Architect
www.tommahieu.be
 
bvba WES-DG gevelbepleisteringen
Broekstraat 224  -  9700 Oudenaarde
 
Keukens Vossaert Interieur
www.vossaert.be
 
Blanco
www.blanco.be
 
Liquidfloors
www.liquidfloors.be
 
Xinnix Door Systems
www.xinnixdoorsystems.be