Via vormentaal en materialisatie een woning laten blenden in de natuur

Category: Editie 106

Via vormentaal en materialisatie een woning laten blenden in de natuur
 
 
Je hebt mensen die er elke week op uit trekken om van de natuur te kunnen genieten, maar wat als je dat kan vanuit je eigen living. Dat geldt alvast voor deze bouwheer die een perceel wist te bemachtigen in de buurt waar hij is opgegroeid, aan de rand van de Damvallei, een laagveen, gevormd door enkele verlande meanders van de Schelde. Door het maaiveld iets op te tillen, genieten ze er een uitzonderlijk zicht en het stoort hen niet dat dit via grote raampartijen aan de voorzijde van de woning gebeurt Het bouwproces verliep minder idyllisch, gezien de zonevreemde ligging en de daarbij horende beperkingen die werden opgelegd. Het duurde dan ook een tijdje vooraleer er een match was met een architect die het project desondanks volledig zag zitten. Met CAS architecten was dat wel het geval. Pieter-Jan Leenknecht: “Wij hebben wel wat ervaring met projecten met een zonevreemde ligging. Het vraagt doorgaans wat meer tijd om toestemming voor je project te krijgen, maar uiteindelijk komt dat wel en op 1000 kubieke meter kan je al heel wat creëren, zeker als je niet aan een stijl gebonden bent. De natuurlijke omgeving is een dankbaar kader en die hebben wij maximaal proberen integreren in het ontwerp. Vandaar ook de grote raampartij vooraan die voor een tableau vivant zorgt. Voor ons is dat logisch omdat wij vinden dat een woning verankerd moet zijn op zijn locatie. Het is bovendien een rustige straat. De lichten en zichten die je ermee wint, wegen dus op tegen de mogelijke hinder van inkijk. De bouwheer, die nauw betrokken was bij zijn project, volgde ons daarin.”
 
Net als in de rest van het ontwerp. En cours de route gebeurden nog wel wat kleine aanpassingen maar dat was ook een gevolg van de veranderende privésituatie van de bouwheer: gestart als single, maar intussen gehuwd en trotse vader. Desondanks bleef het ontwerp overeind. De woning is opgebouwd uit twee grote balken met de bovenste dwars op de andere. Daardoor ontstaat een grote overkraging waaronder vooraan het inkomgebeuren en de carport zijn voorzien en achteraan het overdekte terras. De benadering van de woning loopt niet recht maar zwenkt uit in de richting van die overdekking. Dat laat toe om het niveauverschil zachtjes op te vangen in de omgevingsaanleg. Die gebeurde op aanraden van de architect door Tuinarchitect Frederiek Snaet. “De bedoeling was om met de aanleg de architectuur van de woning extra in de verf te zetten en het geheel zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te houden. Vandaar dat we in ons ontwerp voor die golvende bewegingen hebben gekozen, als contrast met de strakke architectuur. Op die manier komt die laatste mooi tot zijn recht. Mochten we gewerkt hebben met strakke hagen, creëer je alleen maar extra lijnen en dat kan niet de bedoeling zijn. Wij zijn er om de sfeer en de architectuur beter uit te laten komen. Een ander gegeven waar we in dit project mee om moesten gaan, was het niveauverschil. In de tuin achteraan hebben we dat opgevangen met een betonnen muurtje dat eveneens dienst kan doen als zitbank bij het zwembad. Bijkomend voordeel is dat het zwembad zo wat dieper ligt waardoor het rolluik, als het zwembad dicht is, niet overheerst in het zicht van binnenuit. Een andere manier om dat niveauverschil op te vangen is via bloemenperken. Daarin hebben we gekozen voor bloemen die weinig ziektegevoelig zijn en heel lang bloeien - van mei tot november - zoals de Verbena bonariensis. Om dezelfde redenen hebben we een aantal ziekteresistente sierperen aangeplant. Rechts van de woning, aan de rand van de velden, hebben we dan weer voor een meer natuurlijkere aanpak geopteerd met onder meer een wadi, die daar een aantrekkelijke poel voor dieren vormt. Met daarbij ook het bloemenveldje gaan we daar echt terug naar de natuur, zo je wil. Het hele project is gekenmerkt door een zekere soberheid die het verlengde is van de architectuur en die we doorgetrokken hebben in de tuin. Het houten terras bijvoorbeeld vertaalt zich binnen in het parket en ook de poolhouse hebben we ontworpen in dezelfde materialen die ook in de woning terugkomen. Zo creëer je rust en dat is wat mensen graag willen als ze thuis zijn.”
 
Dat de woning mooi opgaat in de omgeving, heeft het inderdaad ook aan de materialisatie te danken: de Linea baksteen in diverse rode schakeringen in combinatie met de houten partijen in afrormosia. Pieter-Jan: “We hebben de vormentaal consequent doorgetrokken in de volledige woning. Vandaar de keuze om van de baksteen ook strips te maken en die aan de onderkant van de overdekte delen te plaatsen. We hebben bij de bouwheer ook gepleit om het hout te behandelen zodat het een natuurlijke bruine tint behoudt. Door niet teveel te vergrijzen, past het hier beter in de omgeving.”
 
Door de raampartij vooraan vang je al een glimp op van wat zich binnen afspeelt. Dat maakt de bezoeker wel nieuwsgierig. De grote pivoterende inkomdeur valt op door de fijne afwerking van zijn handgreep. Openen gebeurt echter met automatische vingerscan, een ontwerp van Siedle. Wim Brusselaers: “Met Siedle kies je voor een investering op lange termijn en voor de expertise van een familiebedrijf uit Duitsland met meer dan twee eeuwen ervaring in communicatie. Gegroeid uit het vervaardigen van klokken in brons en het plaatsen van telefooncentrales, was Siedle het allereerste bedrijf dat met parlofonie en videofonie op de markt kwam. Sinds tien jaar bestaan deze toestellen voor toegangscontrole en sindsdien is de technologie voor het inlezen van de vinger altijd verbeterd tot een toestel dat vandaag helemaal op punt staat en uiterst betrouwbaar en veilig is. Het is bovendien heel handig en gemakkelijk in gebruik. In tegenstelling tot wat je op luchthavens terugvindt, hebben wij niet gekozen voor de optische vingerlezing in onze Fingerprint toestellen. Dan laat je immers altijd een afdruk achter en die is na te bootsen, niet ideaal als het je privéwoning betreft. Siedle werkt met de veiligste technologie, een thermische regelsensor met levendherkenning en op basis van een zelflerende software. Omdat je vinger niet op de sensor wordt geplaatst maar er overheen wordt getrokken, laat hij geen bruikbare sporen na en wordt de sensor tegelijkertijd steeds gereinigd. De Fingerprint is daardoor ook beter geschikt voor buiten. Siedle brengt met deze toegangscontrole het comfort en de zekerheid van de biometrische identificatie aan elke huisdeur. Iedereen heeft in principe dus altijd tien sleutels bij zich die hij niet kan verliezen. Het vraagt misschien een investering maar je krijgt wel een betrouwbare en uiterst veilige oplossing die gemakkelijk twintig jaar meegaat. Bijkomend voordeel is dat wij alles kunnen integreren in de gevelopbouw waardoor je achteraf geen storende elementen op mooie gevels moet aanbrengen. Wij kunnen het volledige programma aan technieken en functies van het deurstation perfect laten meegaan met het design en de architectuur van de woning. We hebben immers een groot aanbod en diversiteit binnen deze deurstations zodat we die kunnen blenden met de materialen van de gevels volgens de wens van de architect. Op die manier blijven de gevels zoals hier een mooi visitekaartje van de woning.”
 
Bij het betreden van het gebouw voel je meteen het spel van de volumes, je komt als het ware recht in het hart van de woning. De ruime keuken aan de ene zijde, de eetkamer aan de andere zijde en recht voor je een blik op de tuin: dat zijn heel wat indrukken die op je afkomen maar wel een enorm boeiend perspectief. In de balk voorbij de eetkamer liggen achtereenvolgens de zithoek en een bureau. Met grote raampartijen aan beide zijden ligt deze rechthoek er lichtrijk bij. Meteen links van ons bevind zich de naadloos ingewerkte deur naar het gastentoilet. De plafondhoge deur, strak in één lijn met de muur, zorgt voor rust in de gang. Chris Vermeulen, Xinnix: “Zoals onze naam laat vermoeden, streven wij er altijd naar om naadloze, onzichtbare deuren te creëren met onze deursystemen. Om dergelijke deuren zonder omlijsting te bekomen wordt er gebruik gemaakt van een aluminium frame dat in de muur gemonteerd wordt. Het inbegrepen beslag omvat 3D onafhankelijk regelbare scharnieren en een Xinnix magneetslot. Daarin zijn meer dan 30 soorten sluitingswijzes mogelijk, waaronder elektronische driepuntsluitingen. Het systeem kan toegepast worden voor draaideuren tot op 3500mm hoogte en in dezelfde stijl kan je ook brandwerende en / of akoestische systemen krijgen, volledig naadloos. Naast de vlakwandige binnendeuren hebben wij ook schuifdeursystemen in ons gamma die ervoor zorgen dat de deur volledig weg in de muur kan schuiven. Dergelijke systemen zijn zowel beschikbaar voor houten als voor glazen deuren en zowel enkele als dubbele deuren. Met Xinnix zijn we voortdurend bezig met innovatie om architecten en consumenten nog betere systemen te kunnen aanbieden. Zo hebben we onder meer ingewerkte Xinnix plinten ontworpen die volledig in de muur geïntegreerd kunnen worden en zo toelaten om dezelfde trend van de deuren aan te houden. Elk jaar ontwikkelen we zo nieuwe producten, upgrades aan ons gamma en esthetisch, ergonomische oplossingen  zoals de Push&Go, een ergonomische opening van de passieve deur van een dubbele deur en een symmetrisch schuifdeursysteem waarbij de twee deuren tegelijk openschuiven. Jaar na jaar proberen we het gebruiksgemak voor openen en sluiten toe te laten nemen. Recent hebben we zo zelfsluitende scharnieren voor plafondhoge deuren gelanceerd en een nieuw openings- en sluitingsmechanisme voor onze dubbele deursystemen. Dat is waar Xinnix voor staat.”
 
Vanuit elke ruimte heb je zowel zicht op de damvallei vooraan als op de bomenrij achteraan de tuin. Om het loftgevoel tegen te gaan is er tussen de verschillende functies met slimme roomdividers gewerkt. De toevoeging van schuifdeuren biedt bovendien de mogelijkheid om elke ruimte te compartimenteren. Door de dwarse ligging van de keuken op deze balk heb je weliswaar contact vanuit de eetkamer, maar behoud je in lichte mate toch de nodige privacy als je voor je gasten aan het koken bent. Hoewel je de andere ruimtes voelt, heeft elke functie in de balk op zich zijn eigen aangename sfeerbeleving. Het haardmeubel bijvoorbeeld creëert enorm veel sfeer in de zithoek, net als het losse meubilair. Daarvoor deed de bouwheer een beroep op Cockaert Design. Interieurarchitecte Esther Tuytschaever: “De klant kwam bij ons op bezoek en zocht naar een originele tafel en stoelen voor in de keuken en een passende zetel voor in hun zithoek. Net als de architectuur van hun woning wilden ze ook een klassevol maar sober interieur. Weliswaar in zachtere tonen en met speelsere en ronde vormen, in tegenstelling tot de strakke en rechte lijnen die de woning zelf typeren. Zo heeft de Valera eettafel van Willisau in de keuken afgeronde poten. Ook de Close stoelen van Arco bij hun op maat gemaakte tafel in de living zijn rond. In de zithoek voegt de Nuvola van Rolf Benz dan weer veel gezelligheid toe. Net als de About A Stool barkrukjes van HAY in de eetkamer. Bij de Willisau eettafel hebben we geopteerd voor Alki Kuskoa stoelen. Het resultaat is een mooi en evenwichtig geheel en heel belangrijk, gezellig en leefbaar. Het is nog altijd de bedoeling dat we ons goed voelen in ons interieur. Dit resultaat bereik je samen met de klant en is bij ons meestal een combinatie van een gesprek waarbij we polsen naar de noden en wensen van de klant en een rondleiding in de toonzaal waarbij zij aangeven wat ze leuk vinden. Dan is het aan ons als binnenhuisarchitect om er een lijn in te krijgen. Wij gaan ook eens ter plaatse om de ruimtes op te meten en de lichtinval te bekijken zodat we de klant kunnen begeleiden in andere zaken zoals kleurgebruik. Als de klant dat wenst, maken wij vooraf nog een plan op. Met onze drie afdelingen samen, Cockaert Design, Cockaert Interior en Sleep-Sense, kunnen wij onze klanten een heel uitgebreid pakket aanbieden. Dat gaat van relatief betaalbaar design tot heel exclusief. Voor liefhebbers van design, kunnen wij nog meegeven dat we de toonzaal van Cockaert Design nagenoeg volledig vernieuwd hebben.”
 
Door de integratie van inbouwkasten tussen gang en eetkamer en in de roomdivider tussen die laatste en de zithoek, worden de ruimtes optimaal gebruikt. Met als klap op de vuurpijl de bar op de kop van de wand die de gang en de eetkamer van elkaar scheidt. Totaal onverwacht, maar heel handig daar op het scharnierpunt met de keuken. Die laatste en al het vast meubilair werden ontworpen door Luxhome. Yvette Robbens: “Wij vertrekken altijd vanuit een goed gesprek met de klant om hun wensen te achterhalen, we kijken naar hoe de woning is opgebouwd en proberen dan hun wensen te vertalen in hun maatwerk. Het was voor de klant belangrijk om, net als aan de buitenzijde van de woning, niet te werken met een overdaad aan materialen. Het strakke zwart-wit verhaal zijn ze genegen, weliswaar gecombineerd met hout om warmte toe te voegen. In het interieur mocht de strakke belijning van de bouw terugkomen en verder mocht het sober en tijdloos zijn. Dat is ook onze betrachting in elk project. Wij willen dat het interieur, mits enkele aanpassingen van accessoires, over zoveel jaren nog overeind blijft. In de keuken hebben we gewerkt met de zwart gestructureerde WS laminaat van Resopal die een link legt met het haardmeubel en die zowel horizontaal als verticaal is gebruikt. Die is gecombineerd met witte laminaat en een composieten werkblad, de pure white Anticato die ook een lichte structuur heeft. Het werkblad hebben we zo fijn mogelijk gehouden en loopt door naar beneden toe. In de keukenwand zelf hebben we een werknis voorzien waarachter je gemakkelijk wat kwijt kan. Een schuifpaneel laat toe om te kiezen voor heel strak of eerder huiselijk met in die kast, uitgewerkt in zwart laminaat, aangenaam licht in verwerkt. Ook de zwarte magneetwand voegt een gezellige huiselijke sfeer toe. Verder hebben we ernaar gestreefd alle deuren te integreren in het strakke kastenontwerp zoals de verborgen deur naar de berging die in een ritme van panelen opgaat waarvan sommige enkel decoratief zijn. Soberheid komt terug in de uitgefreesde grepen van de kastdeuren. Wij proberen in het ontwerp creativiteit en functionaliteit te combineren. De barkast, met een uitloper naar de vestiaire en het toilet in de gang, is praktisch maar tegelijkertijd verrassend. We hebben voor de klant ook nog een zitmeubel ontworpen voor in de inkom waar ze zowel schoenen in kunnen bewaren als ze gemakkelijk aan- en uittrekken. We vertrekken altijd vanuit de keuken, de kern van de woning, en stemmen daar alles op af. Hetzelfde verhaal van beneden hebben we boven doorgetrokken. Het is leuk als je het volledige project mag doen omdat je dan de architectuur van de woning kan doortrekken in het maatwerk van het interieur. En het is fijn als er zoals hier een klik is met de klant.”
 
In de keuken en in de rest van de woning valt het op hoe klaar het is. Dat heeft de woning te danken aan de vele en grote raampartijen. Zo kan het natuurlijke daglicht zijn rol optimaal vertolken. En wanneer dat verdwijnt, is er altijd nog de sfeervolle verlichting van kreon. Johan Van Acker: “Wij zijn er als architecturale verlichtingsfabrikant om de architectuur van de woning te dienen zodat beide elkaar versterken. Daarbij vertrekken we in de lichtstudie altijd van welk soort licht er nodig is, niet van een bepaalde vorm. Verlichting moet in functie gekozen worden van de toepassing en het licht mag niet verblindend zijn. In dit project is gekozen voor het kreon nuit profiel, een lineair kanaal dat lichtpuntjes in een discreet profiel samenbrengt. Het voordeel van dit profiel is dat het, behalve in een aantal standaard maten, ook volledig op maat verkrijgbaar is. De lengte is daarbij afhankelijk van het meubilair en de wensen van de klant. Bij kreon nuit kan je, zoals bij veel van onze producten, zowel in in- als in opbouw werken als dat je ze gependeld kan installeren. Bijkomend voordeel is dat de LED lichtbron die erin zit door de specifieke lensoptiek niet verblindend werkt als je in de ruimte staat. Dat is voor ons een algemene regel bij al onze producten. Wij koppelen aan de lichtbron technieken die ervoor zorgen dat het licht er op de gewenste en juiste manier uitkomt. Het nuit profiel is zowel verkrijgbaar in volledig zwarte als witte uitvoering en zelfs in wit met een zwarte voeg binnenin. De lichtbron komt naar voor in vijf lichtpuntjes na elkaar en daarbij kan je ook de gewenste lichtbundel bepalen door de lens die ervoor zit. Op die manier kan je zoals hier over de volledige keukenblok gelijkmatig licht hebben. Evengoed kan je de lichtbundel breder, smaller of langwerpiger maken in functie van wat je wil gaan aanlichten. Je kan in je lichtplan ook in- en opbouw combineren en diverse lichtbundels zolang je visueel en vormelijk dezelfde zaken herhaalt. Op die manier creëer je rust. Het voordeel van onze producten is dat je in onze brede collectie - in de diepte dan toch - zowel binnen een bepaalde toestellenreeks alle mogelijkheden hebt als dat er tussen de diverse reeksen in bepaalde raakpunten zijn die toelaten om te combineren zonder de herkenbaarheid te verliezen.” Via een verborgen deur in de keuken kom je in de berging en bijkeuken terecht en zo kan je doorsteken naar de carport. Eveneens in deze ruimte de toegang naar de kelder die zich over de volledige woning uitstrekt. Ook hier is er dus voldoende opbergruimte en plaats in overvloed om alle technieken in onder te brengen. Vanuit de keuken heb je een fantastisch zicht op de tuin en zie je hoe die terug afdaalt richting bos.
 
De woning wordt passief gekoeld met een warmtepomp met diepteboringen en er zijn zonnepanelen geïnstalleerd. Met een E-peil van E15 scoort deze BEN-woning dus ook heel goed op het vlak van duurzaamheid. In elk geval beter dan wat er voorheen stond en ook qua vorm en stijl is ze minder ingrijpend in het landschap. Dat kunnen we alleen maar toejuichen en de architect is dezelfde mening toegedaan. Pieter-Jan: “De woning mag misschien niet logisch in elkaar zitten, daardoor ontstaan net boeiende perspectieven. Ik ben ook heel tevreden over de volumewerking en de functionaliteit. Het is een heel praktische woning: bijkeuken en achterdeurverhaal aan het bureau maken het gebouw heel werkbaar. Dat het daarentegen zo niet aanvoelt en de architectuur overeind blijft, vind ik persoonlijk heel geslaagd. De architectuur zelf komt dan nog eens volledig tot zijn recht in die natuurlijke omgeving. Ze blenden mooi ineen waardoor ze elkaar nog versterken.”
 
De dwarse bovenbalk is beduidend kleiner in omvang maar het beoogde effect werkt zeker en vast. In de ruimte die boven de carport zweeft, is opnieuw voor veel glas gekozen. Het is een flexibele ruimte waarmee het gezin nog alle kanten uitkan. Verder in deze balk heb je een kinderkamer en kinderbadkamer om uiteindelijk aan de tuinzijde uit te monden in het oudergedeelte met master bedroom en badkamer. Het niveauverschil in de tuin wordt mooi opgevangen door de organische bloemenperken en die paar treden in het gras. Net als de keerwand in poly-beton aan het mooi geïntegreerde zwembad dat de bouwheer eigenhandig heeft uitgegraven en mee heeft helpen plaatsen. “Hoewel ik een zittend beroep heb, heeft de bouw me altijd gefascineerd. Ik heb altijd meegewerkt op werven en volgde ook drie jaar avondschool sanitair en CV. Ik vond het belangrijk om zoveel mogelijk werken zelf uit te voeren.”
 
Het mooie zwembad zelf is van JDS Pools, Johny De Smet: “De klant wou een zwembad die aansloot bij de tuinaanleg, zo natuurlijk mogelijk dus. Een zwembad met de looks van een zwemvijver zeg maar. Maar uiteraard wel modern en hedendaags en met alle voordelen vandien. Wij hebben daarvoor afgestemd met Frederiek Snaet met wie we wel vaker samenwerken. Een blinkend model zou hier niet passen, vandaar dat er geopteerd is voor een grijs bad. Ook belangrijk was een zwembad te hebben met weinig onderhoud. Dit bad heeft een automatisch systeem wat de waterbehandeling betreft en meet en controleert dus zelf. Om te kunnen zwemmen bij aangename temperaturen is er een energiezuinige warmtepomp aan gekoppeld. Om het geheel verder te laten opgaan in de architectuur van de tuin, is er geopteerd om geen boordsteen te leggen. Met JDS Pools plaatsen we meer dan 100 baden per jaar en zowel gewone zwembaden als sinds kort ook zwemvijvers. In sommige gevallen vind ik dat een mooiere en elegantere oplossing. Bij de zwembaden zelf gaat het om monoblok baden en hebben we enerzijds de vaste baden van LPW die uitblinken in veiligheid en een belasting aankunnen tot 250kg per vierkante meter. Hoogwaardige kwaliteit waarbij het water tot tegen de boordsteen komt. Voor mensen die niet aan bepaalde afmetingen gebonden willen zijn, hebben wij ook het flexibel aanbod van Flexline. Dat zijn zwembaden op maat in polypropyleen en dus ideaal geschikt om volledig op te gaan in de architectuur van je woning en van je tuin omdat je echt tot op de millimeter kan werken zoals hier in dit project. Hierbij kunnen we gaan tot een lengte van 25 meter in één stuk. Bijkomend voordeel is dat die volledig recycleerbaar zijn.”
 
De tuinberging en poolhouse is aan de tuinzijde volledig in hout uitgewerkt. Door de verborgen deur krijg je één strak geheel. Ook opzij van de woning loopt de tuin wat af richting het naastgelegen maïsveld. Daarvan is gebruik gemaakt om een wadi te installeren die het regenwater in de drassige grond helpt opvangen. Vanuit de tuin valt opnieuw de aangename vormentaal van de woning op en zie je hoe de fijne bakstenen lijn strak wordt doorgetrokken. De strips in de oversteken aanbrengen, mag dan een enorm karwei zijn geweest, ze helpen dit effect versterken. Ook de smalle dakopstanden dragen bij aan de strakke belijning en aan de vormentaal. In combinatie met de nagenoeg volledig beglaasde achtergevel - in grote mate beschermd tegen oververhitting door de luifels en oversteken - en de accenten in hout op de bovenverdieping krijg je een eenduidig verhaal dat er eenvoudig uitziet maar dat duidelijk allerminst is. Het zijn details die het verschil maken en dat wist de bouwheer enorm te smaken. 
 
 
 
Met dank aan:
 
CAS Architecten
www.cas-architecten.be
 
Tuinarchitect Frederiek Snaet
www.tuinensnaet.be
 
Siedle Belux NV
www.siedle.be
 
Xinnix Door Systems
www.xinnixdoorsystems.be
 
Cockaert Interior Design
www.cockaert.be
 
Luxhome interiors
www.luxhome.be
 
Kreon nv
www.kreon.com
 
JDS Pools
www.jds-pools.be
 
Blanco
www.blanco.com
 
Kalfire Fireplaces
www.kalfire.com
 
Schüco
www.schueco.be