Serene eenvoud boordevol persoonlijkheid

Category: Editie 106

Serene eenvoud boordevol persoonlijkheid
 
Wetenschappers van de Michigan State University hebben het al aangetoond: wonen met zicht op zee heeft een positieve invloed op je mentale gezondheid. Je hoeft maar even naar buiten te kijken en je voelt je meteen helemaal ontspannen. Geen wonder dat ons bouwkoppel koos voor een tweede verblijf aan zee. Het gezin is verzot op de zee en grijpt elke gelegenheid aan om de zee op te zoeken en even te onthaasten. Ze twijfelden dan ook geen moment toen ze een nieuwe residentie zagen verrijzen pal op de zeedijk. Het weidse uitzicht op het strand, de zee en de horizon die vaak voor een prachtig kleurenspektakel zorgt, deed hen al dromen over hun tweede nieuwe thuis. Het appartement dat ons bouwkoppel uitkoos, bevindt zich op de eerste verdieping. De royale breedte van de appartementen en de bijhorende terrassen zorgen dat men steeds optimaal kan genieten van de zee. De voorgevel werd dan ook strak gehouden. De doorzichtige balustrades aan de voorkant laten je weerom volop genieten van de omgeving. De witte voorgevel laat deze residentie in het oog springen tussen de andere appartementsgebouwen en is meteen een voorbode voor wat de binnenkant in petto heeft. Het appartement van ons bouwkoppel werd casco opgele- verd.Voor de volledige inrichting ervan klopten ze aan bij Nils Van der Celen. Deze interieurarchitect heeft een eigentijdse ontwerpvisie en streeft naar tijdloze en leefbare oplossingen voor elk interieur. Al van de eerste ontmoeting zat de interieur- architect op één lijn met het bouwkoppel en kreeg hij carte blanche voor de volledige inrichting van het appartement. De wensen waren meteen duidelijk: een functionele indeling met veel opbergruimte en voldoende slaapgelegenheden. Qua sfeer wilden ze de sereniteit van buiten laten terugkeren in de inrichting. Ze prefereerden een minimalistische aanpak, maar met oog voor details die er dan ook gerust mochten uitspringen. Deze opvatting resulteerde in een homogeen concept waarbij rust en eenvoud primeren door het gebruik van natuurlijke, kwalitatieve en zelfs luxueuze materialen. Bij het binnenkomen valt meteen de lichtheid op. We worden dan ook als het ware gezogen naar het leefgedeelte waar we meteen een dankbare glimp op het strand en de zee te zien krijgen via het kamerbrede raam. Als hoofdmateriaal koos de interieurarchitect voor een licht eiken houtfineer met een verticale nerf en een verbleekte grijzende look. De tint van het hout refereert naar het zand.

De raamdecoratie werd afgestemd op het homogeen karakter van het interieur. De natuurlijke eenvoud is dan ook weerspiegeld in de keuze van het overgordijn. Samen met de interieurarchitect ging het bouwkoppel kiezen bij Verbeeck Home Collection. Deze familiezaak in hartje Antwerpen is gespecialiseerd in binnenhuis- inrichting in de ruime zin van het woord. Onder andere hun rijke en uitzonderlijke collectie stoffen in luxueuze materialen geeft hen naam en faam in de stad en ver daarbuiten. Het bouwkoppel vond dan ook meteen iets dat hun beviel. “Ze kozen voor een zogenaamde ‘in between’”, vertelt zaakvoerster Valérie Verbeeck. “Dat is een gordijn dat toch transparant is waardoor je toch een connectie met de buitenomgeving behoudt”. De stof is een mengeling van linnen met wol waardoor ze heel soepel aanvoelt en een zekere luchtigheid in de ruimte brengt. De lichtgrijze tint is afgestemd op het kleurenpalet van het interieur. De stof is kamerhoog waardoor er geen naden zichtbaar zijn en ook in gesloten toestand dezelfde luchtige feel heeft. Op de kop van het gordijn werd telkens een zogenaamde ‘wave’ gestikt. Hierdoor heeft het gordijn een perma- nente golving en blijft ze altijd fantastisch mooi hangen. Deze wave straalt weerom rust uit en gaat dan ook volledig op in de bezieling van de leefruimte. Ook in de twee slaapkamers achteraan werden gordijnen in dezelfde stof voorzien. Bij Verbeeck Home Collection gebeurt alles, van de opmeting tot de plaatsing, in eigen huis. In het atelier worden alle gordijnen en maatwerk zorgvuldig gemaakt.
Deze persoonlijke touch uit zich in prachtige stoffen die door de kwalitatieve afwerking telkens volledig tot hun recht komen. De leefruimte werd verder aangevuld met enkele decoratieve elementen die zorgvuldig geselecteerd werden door het bouwkoppel en uitblinken in hun eenvoud. De modulaire sofa zorgt voor een speelse twist in het salongedeelte. De flexibele opstelling laat toe om de leefruimte volop te beleven vanuit verschillende optische hoeken. De keuken loopt over in het leefgedeelte en is opgevat als één groot meubelblok met een geïntegreerde zit- bank en een keukeneiland. Zo worden losse elementen vermeden en over- heerst een rustgevend gevoel. “In een ontwerp werk ik graag met een lijnen- spel dat zich herhaalt en op mekaar afgestemd is”, zegt Nils Van der Celen. “Dat creëert rust en eenvoud en dat is net hetgeen wat hier verlangd wordt. Met eenvoud bedoelen we geen eenvoud in de zin van ‘simpel’, maar eenvoud in uitstraling door te imponeren met een uitgepuurde minimalistische en toegankelijke stijl in combinatie met een touch van exclusiviteit “.
 
De high-end afwerking van het maat- werk springt meteen in het oog. Vooral de achterwand achter de zitbank vormt een echte eyecatcher. De verticale houten lamellen geven extra dynamiek aan een anders neutrale wand. De zitbank is verder uitgerust met opbergruimte en ook de lage kastenwand biedt voldoende plaats zodat er niets hoeft rond te slingeren. De geïntegreerde ledstrip geeft een cosy feel aan dit hoekje en zorgt ongetwijfeld voor heel wat gezellige avonden. De lichtarmatuur boven de eettafel is een eigen creatie van de bouwvrouw. Alle maatwerk werd tot in detail uit- gevoerd door De Maatwerker. Zij kicken op een uitdaging en dit, samen met hun streven naar perfectie resulteer- de in een prima synergie tussen de binnenhuisarchitect en het team van de Maatwerker. Zaakvoerder Nick Van Kranenburg startte zo’n 10 jaar geleden met De Maatwerker als eenmanszaak. Onder tussen zijn ze met een der tigtal medewerkers die allemaal dezelfde visie voor ogen hebben: kwalitatief maatwerk aanbieden voor meerwaardezoekers.
Toen zaakvoerder Nick het ontwerp te zien kreeg van interieurdesigner Nils was hij meteen enthousiast. “We houden van out of the box ontwerpen die buiten de comfortzone liggen en waarmee we kunnen verbluffen en verrassen”, vertelt hij.“Nils had al heel wat detaillering in het ontwerp voorzien, maar met onze inbreng qua materialen, fineerkleuren en afwerking konden we een resultaat neerzetten dat er torenhoog bovenuit springt”. Liefhebbers van origineel maat- werk dat rock en roll uitstraalt, vinden beslist wat ze zoeken bij De Maatwerker. Zowel particulieren en bedrijven als handels-en horecazaken die willen uit- pakken met referentieel maatwerk zijn er meer dan welkom. Inhuis hebben ze twee interieurarchitecten die een ont- werp kunnen uitwerken op basis van je persoonlijke wensen. “We werken uiteraard graag ons eigen ontwerp uit, maar een design van een andere ont- werper, zoals hier het geval is, doet ons andere horizonten verkennen die we anders misschien niet zouden ontdekken”, vindt Nick. “Het geeft ons evenveel voldoening, zolang we ons maar kunnen onderscheiden van de rest”. Hun visie voor de toekomst is dan ook kristal- helder: één van de betere spelers wor- den in hun branche door erkenning te verwer ven met uitgesproken creaties die elke interieurinrichting naar een hoger niveau tillen.
 
Stijlvolle accenten in messing
Een gebruiksvriendelijke en duurzame keramische tablet in marmerlook vormt het werkblad en de spatwand ter hoogte van het kookgedeelte. De uitgesproken aandacht voor detaillering uit zich eveneens in het werkblad dat versneden werd uit één plaat waardoor de tekening in de keramische steen mooi doorloopt. Het kraanwerk, de spoelbak en de blind bevestigde legger in messing zorgen voor een luxueuze touch. Het bouwkoppel wilde geen traditionele kookplaat, maar koos voor een unieke uitstraling met Pitt Cooking, een concept waarbij losse, stoere gaspitten direct op het werkblad geplaatst worden. De vloer in microtopping blendt perfect met de andere materialen door de betonlook en de gelijkmatige en naadloze uitvoering. De zachte vegen en het wolkeffect in het vloeroppervlak benadrukken opnieuw de serene, rustige mood in het interieur. Deze vloer is heel onderhoudsvriendelijk en voelt heel aangenaam aan waardoor deze dan ook in het ganse appartement werd doorgetrokken. Voor we de leefruimte verlaten om de andere vertrekken te ontdekken springt een knap staaltje vakwerk in het oog in de vorm van een originele en nooit geziene pivotdeur. Deze deur is vervaardigd in natuurlijk staal met een messing coating en verschillende glassoorten. Deze gracieuze scheiding tussen de leefruimte en de rest van het appartement mag gerust aanzien worden als een van de details die er torenhoog bovenuit springt. Als we de leefruimte verlaten ligt een lange gang voor ons. De strakke vorm wordt hier meebepaald door de profielloze houten binnendeuren. Deze perfect ingewerkte deuren zijn het handelsmerk van Xinnix Door Systems. ‘Ik zie niks’ omschrijft perfect het resultaat dat deze deursystemen bereiken, namelijk naadloze onzichtbare deuren. Om deze deuren zonder omlijsting te bekomen, wordt een aluminium frame in de muur gemonteerd. Elk systeem voor draaideuren is een samengesteld frame dat bestaat uit witte voorgelakte aluminium profielen die bewerkt zijn om het beslag, dat inbegrepen is in het pakket, verborgen te kunnen monteren.

Het inbegrepen beslag omvat 3D onafhankelijk regelbare schar- nieren in standaard wit alu en een speciaal Xinnix magneetslot. Het systeem kan zelfs toegepast worden voor draaideuren tot op 3,5 m hoogte. In dezelfde stijl zijn ook brandwerende en/of akoestische systemen mogelijk. In lijn van hun vlakwandige systemen heeft Xinnix de XP50© ingewerkte plinten gecreëerd. Deze plinten worden volledig geïntegreerd in de muur om dezelfde trend van de deuren aan te houden. Om dit mini- malistische designinterieur af te werken heeft Xinnix bovendien haar eigen gamma deurkrukken. Xinnix Door Systems blijft innoveren en nieuwe concepten ontwikkelen. Ze maken dan ook, naast de volledige vlakwandige binnendeuren, ook furore met hun schuifdeuren. Deze schuifdeursystemen zorgen dat de deur volledig in de muur schuift. Deze deur, die tot 3,5 m hoog en tot 3 m breed per deurblad kan meten, verdwijnt volledig in de gewone muurdikte. Zowel voor houten als glazen, enkele als dubbele deuren zijn er systemen beschikbaar. De binnendeuren werden hier mee geschilderd in dezelfde schildertechniek als de wanden waar- door het naadloze en vlakke aspect nog meer versterkt wordt.

De eerste deur, recht tegenover de inkom huisvest een eerste slaapkamer. Daarnaast bevindt zich de kinderbadkamer. Het wastafelmeubel in terrazzo trekt meteen alle aandacht naar zich toe. De verschillende kleurvlekken geven een speelse kwinkslag aan de badkamer en refereren naar de veelzijdigheid aan schelpen en stenen op het strand. “Waar men terrazzo vroeger aantrof in schoolgebouwen of in de keuken, is deze stijlvolle eye catcher vandaag weer op en top trendy”, klinkt het bij Stone nv. Deze specialist in natuursteen, keramiek en terrazzo blikt terug op bijna 100 geschiedenis en vakmanschap. In 2018 bundelden Bomarbre, Stone en Cerabos, drie gevestigde waarden, zich tot één nieuw bedrijf. Stone nv is actief als groothandel van tegels en platen, maar levert ook maatwerk voor onder andere trappen, keukens en hier de wastafels. Door hun fijn en kwalitatief vakmanschap werken ze heel vaak met architecten en aannemers samen voor het realiseren van unieke creaties. Terrazzo is verkrijgbaar in heel wat uit- voeringen. Grof of fijn gespikkeld, mono- toon of eerder een explosie van kleur. Het kan allemaal. Door de kleurrijke partikels van marmer, kwarts of gra- niet zorgt terrazzo steeds voor een stijlvolle indruk in om het even welk ruimte. De interieurarchitect koos hier voor het type Murano. Dat is een soort marmercement dat verzoet of gezand- straald wordt waardoor het oppervlak een meer natuurlijke uitstraling krijgt. Door het hier toe te passen voor de tabletten van de wastafel krijgt de bad- kamer, het toilet en de gastenkamer meteen een decoratief accent. Daarnaast is terrazzo ook een heel dankbaar materiaal en kan het wel tegen een stootje. Het is dan ook heel geschikt als wastafeltablet.

Voor de inloopdouche werd dezelfde microtopping gebruikt als de vloer waardoor alles mooi en naadloos in mekaar overvloeit. Het toilet ernaast kreeg eenzelfde terrazzo uitvoering. De vrolijke spiegeltjes in verschillende vormen versterken het speelse karakter. In de gastenkamer vormen dezelfde verticale lamellen uit de leefruimte het hoofdbord van het tweepersoonsbed.
Het éénmeubelprincipe vindt ook z’n weg in de masterbedroom waar het bed mee is ingewerkt in een massief houten meubel dat doorloopt tot in de aansluitende badkamer. Geen enkel detail werd uit de weg gegaan om de eenvoud in volle expressie te laten zegevieren. In de masterbedroom uit zich dat bijvoorbeeld in de ingewerkte stopcontacten en laders in het bedmeubel. Ook de speciale handgrepen aan alle kasten komen overal in dezelfde vorm terug. Door aan de slag te gaan met slechts enkele hoogwaardige mate- rialen komt de eenvoud en de sereniteit die men hier wou berei- ken volledig tot zijn recht. De interactie met de buitenomgeving zorgt steeds opnieuw voor het perfecte vakantiegevoel.
 
Met dank aan:

Nils Van der Celen
www.nilsvandercelen.com

De Maatwerker BVBA
www.demaatwerker.be

Xinnix Door Systems
www.xinnixdoorsystems.be

Verbeeck Home Collection
www.home-collection.be

Stone nv
www.stone.be

VOLA Studio
www.vola.be