Overtuigd landelijk met een hedendaagse twist

Category: Editie 106

Overtuigd landelijk met een hedendaagse twist
 
 
Als het aan het bouwkoppel lag, dan trokken ze helemaal te velde voor het bouwen van hun droomhuis. Hoe landelijker, hoe liever, maar vanuit praktische besognes hebben ze die plannen dan toch wat bijgestuurd. Met drie schoolgaande kinderen is het immers niet altijd evident om zich helemaal terug te trekken op het platteland. De zoektocht naar het ideale bouwperceel ging verder en stopte plots tijdens een ritje met de fiets aan de stadsrand. De centrale doch rustige ligging, de oriëntatie van het perceel en de nabijheid van de stad, winkels en openbaar vervoer deden hen overstag gaan. Hun smaak en stijl bleef wel geëvenaard. Ze kozen voor een overduidelijke landelijke insteek met een eigentijdse toets. In de rustige woonwijk overheerst het groen waardoor de villa met landhuis-allures er helemaal tot zijn recht komt. De woning is afgeschermd van de weg door een groene taxushaag en een beukenhaag die de privacy garandeert. De daktoppen en de rieten kap die boven de haag priemen, lichten al een tipje van de sluier van wat komen gaat. Een dubbele poort in Afromosia biedt toegang tot de garages. Een kleiner poortje leidt via een wandelpad naar de inkom.
 
Bij een eerste aanblik valt op hoe de architect op een boeiende manier heeft gespeeld met een klassieke materiaalkeuze en maatvoering. Het rieten dak boven het garagegedeelte, de oude leien dakpannen in combinatie met een rustieke gevelsteen en de luiken op de benedenverdieping bevestigen het landelijk karakter van de woning. Het hout houdt alles mooi in balans en bepaalt mee de voorgevel. In combinatie met enkele frisse en moderne contrasten, zoals de strakke architectonische lijnen, krijgt de woning meteen ook een verrassend eigentijdse uitstraling. Dat is zeker en dat was ook de bedoeling van het bouwkoppel. “We wilden een strak landelijke stijl, maar het mocht geen klassieke pastorijstijl zijn”, zegt de bouwvrouw. “Het mocht een woning worden met verrassende hoekjes en kantjes en een tijdloos karakter”.
 
Een wandelpad in blauwsteen richting voordeur, zet vervolgens zijn weg verder enerzijds naar het parkeergedeelte in natuursteen en anderzijds naar de achterliggende tuin. De voortuin vormteen evident evenwicht tussen een verhard gedeelte, groenperken en een graszone die zich dan verder uitstrekt naar de effectieve tuin. De brede voordeur met het postuur van een poort benadrukt het ruimtegevoel dat zich in de volledige woning voltrekt. De rieten oversteek aan de inkom past naadloos bij de stijl van de voorgevel. De inkomhal voelt heel intiem aan. Interieurarchitect Philip Simoen koos hier heel bewust voor een donker kleurenpalet. Als we straks de leefruimte ontdekken, wordt meteen duidelijk waarom hij hiervoor opteerde. De intimistische, maar vooral warme sfeer wordt mee bepaald door het behangpapier. Het handgemaakt behang van jute en ‘grasscloth’ van Phillip Jeffries trekt niet alleen de aandacht door de natuurlijke feel, maar ook door de luxueuze uitstraling ervan. ‘Juicy Jute’ is dan ook een exclusief behangpapier dat door Devriese Painting werd geplaatst. Dit schildersbedrijf streeft bij elke opdracht naar de perfectie en dat was hier niet anders. Zaakvoerder Eddy Devriese werkt dan ook enkel met vakmensen die al jarenlang ervaring op de teller hebben. Verschillende schilderopdrachten brengen hen in gans Vlaanderen. Ze richten zich voornamelijk op de particuliere markt. Een goede voorbereiding is essentieel om een goed resultaat te bereiken en daar besteedt de schilder heel wat aandacht aan. “Het strak zetten - of gladplamuren - van de
muren en plafonds is een werk dat heel wat métier van de vakschilders vergt”, vertelt de schilder. “Eenmaal dat ok is, kunnen we naadloos afwerken”. Oog voor detail is zeker een van hun troeven. Ook de timing en de planning wordt steeds strak in de gaten gehouden. Goede afspraken met de klant en/of de interieurarchitect zijn daarom heel belangrijk. Een uitdaging was hier zeker de omvang van de werken. Devriese Painting stond immers niet alleen in voor het behangen van de inkom- en traphal, maar ook voor alle binnenschilderwerken. De preparatie van de muren werd gevolgd door het behangen met vlies en het eigenlijke schilderen. Doorheen de ruimten werd gekozen voor verschillende wittinten om de lichtheid doorheen de woning te bewaren. Enkel het exclusieve behangpapier in de hal heeft een donkerbruine tint.
 
Een dergelijke volumewoning vraagt een aangepaste domotica om vooral het dagelijkse leven van de bewoners te vergemakkelijken. Hiervoor werd een beroep gedaan op Qbus. Dit Belgisch bedrijf ontwikkelt al sinds 1999 technologieën om residentiële en commerciële gebouwen ‘slimmer’ te maken. Een slim gebouw biedt immers niet alleen meer comfort en gemoedsrust, maar verbruikt ook minder energie. Qbus beschikt hiervoor over verschillende producten en diensten. Omdat het bouwkoppel de dimfunctie op heel wat verlichting wou voorzien, werd geopteerd voor een DALI-sturing. Het DALI-systeem laat toe om met dezelfde kabel verschillende verlichtingsarmaturen te verbinden, maar elk van die armaturen toch afzonderlijk of in groepen te kunnen dimmen. Naast de eenvoudige sturing en aanpassingen is het dimbereik van de DALI maximaal: de armatuur kan heel laag dimmen zonder flikkering of uitval.
 
In de woning zijn ook heel wat lamellen elektrisch bedienbaar. Het bouwkoppel wenst deze zowel individueel als samen te kunnen bedienen. Naast de manuele bediening worden de lamellen ook automatisch gestuurd op basis van de astronomische klok, een standaard klok en een lichtsensor. Via de ingebouwde astronomische klok weet het Qbus-systeem wanneer de zon opkomt en ondergaat op die specifieke dag. Twintig minuten na zonsondergang gaan de lamellen dicht. De buitendetector, die de verlichting aan de inkom activeert bij beweging, heeft een ingebouwde lichtsensor. De keuken telt verschillende gedimde lichtkringen en diverse lamellen. Om deze individueel aan te sturen op een vereenvoudigde manier, werd een Tastu Display voorzien. De Tastu Display heeft een ingebouwd kleurenscherm waardoor je ziet wat je bedient. Met deze ‘Room Controller’ kunnen tot 20 bedieningen worden uitgevoerd.
 
Een “bediening” kan zowel een licht aan-/uitzetten zijn, een dimmer sturen, een lamel op/neer sturen of een bepaald % kantelen, of een “sfeer” uitvoeren. De bediening van de lamellen en lichtkringen in de keuken gebeurt meestal via sferen die aangestuurd worden via deze Tastu Display. Een ingebouwde temperatuursensor laat zelfs toe om de Tastu Display als thermostaat te gebruiken. De proximity-sensor zorgt er dan weer voor dat het scherm enkel oplicht als het bediend wordt. Naast Qbus heeft de Qbus-installateur, Kristof Debal uit Zedelgem, ook de toegangscontrole en het audiosysteem geplaatst en vervolgens met Qbus geïntegreerd.
 
We verlaten de hal en gaan linksweg waar we arriveren in de ‘mudroom’ die tenslotte leidt naar de tuin. Een bijkeuken, extra toilet en koelcel zijn er praktische extra’s omdat deze ruimte in directe verbinding staat met de keuken. Nu wordt duidelijk waarom de interieurarchitect er bewust voor koos om de hal dat knusse gevoel toe te eigenen. In de keuken valt het licht aan alle kanten binnen. De keuken, met een uitgebreid zicht op het groen, vormt ongetwijfeld het hart van de woning. Het is dan ook een echte leefkeuken. De keuken is praktisch ingericht en uitgerust met alle nuttige apparaten. De bouwvrouw houdt van zwart en hout en dat openbaart zich hier helemaal. De keuken is samengesteld uit hoge en lage kasten in licht geborsteld stevig eikfineer. De keukentablet van zowel het aanrecht als het kookeiland is in Zimbabwe, een decoratieve donkere natuursteen die tegen een stootje kan. De dampkap strekt zich uit over het volledig kookeiland dat ook een ingebouwde friteuse en tepannyaki bevat. De keuken werd volledig op maat gemaakt door Decota Interieur, een familiebedrijf in Maldegem dat reeds 55 jaar gespecialiseerd is in keukens, badkamers en maatmeubelen. Heel vaak staan ze ook in voor de totaalinrichting van een woning en dat was ook hier het geval. In samenspraak met de interieurarchitect ontwierpen en maakten ze alle vast meubilair, zowel beneden als boven. Ze blinken uit in kwaliteit en dat uit zich niet alleen in de hoogwaardige afwerking, maar ook in hun gebruik van high end materialen en producten van topmerken. Bij een totaalconcept of het maken van een keuken of maatmeubel neemt Decota Interieur het ganse proces voor haar rekening. Op basis van jouw ideeën en wensen, werken ze een ontwerp uit dat daarna volledig op maat wordt uitgewerkt in eigen atelier. Dankzij een grote voorraad van allerlei materialen kunnen ze heel kort op de bal spelen en de meubelen op maat aan een strakke timing ter plaatse afwerken en installeren. Ondanks dat ze een eigen ontwerpteam hebben, werken ze vaak samen met een interieurarchitect - zoals hier het geval was - en voeren dan het ontwerp met evenveel bravoure uit. Hun passie voor een feilloze afwerking in combinatie met het gebruik van kwaliteitsmaterialen resulteert altijd in een prachtige prestatie.
 
Rechtstreekse connectie met de tuin
In het verlengde van het kookeiland staat een grote eettafel waar iedereen comfortabel kan plaatsnemen. Omgeven door de grote raampartijen krijg je er het gevoel in een tuinkamer te zitten en heb je bijna een rechtstreekse connectie met de tuin. Een aansluitend ontbijtterrasje doet het concept alle eer aan. Een deur in staal en glas tussen de keuken en de leefruimte accentueert het ruimtegevoel en zorgt voor een fraaie entree naar een ruime living dat bestaat uit een eetgedeelte en een zithoek. Al het vast meubilair werd hier eveneens door Decota Interieur uitgewerkt. De strakke dressoirkast in Wengé speelt een glansrol in de eethoek en vormt een harmonieus duo met de donkere tafel en bijpassende kuipstoelen in een zachte oudroze tint. Quasi naadloos wordt overgegaan naar de zithoek met een riant haardmeubel en tv-wand. Om de lichtheid te behouden werden deze kastwanden uitgevoerd in mdf en vervolgens geschilderd in een wittint. De combinatie van deze tinten en contrasten blenden perfect met de parketvloer in natuureik. Voor de haardwand werkte Decota Interieur samen met Haarden De la Meilleure. Zij leverden en plaatsten de haard. Het bouwkoppel koos voor een gashaard van het merk Kalfire. De pure uitvoering met oog voor detail tilt deze haard naar een hoog niveau op vlak van esthetiek en mogelijkheden. De prestigebranders, waar deze gesloten gashaard toe behoort, zijn gepatenteerd en de meest innovatieve modellen in hun genre. De gasbrander is verwerkt in de ambachtelijke en met de hand vervaardigde keramische stammen waardoor je de perfecte imitatie krijgt van een houtvuur. Een hybride functie waarbij ledverlichting de gloed op de bodem van de haard simuleert en een NSG of Natural Spark Generator die levensechte vonken creëert, versterken het realistisch vuurbeeld nog eens extra en laten toe om aparte sferen te scheppen met je haardvuur. De combinatie van deze drie features is uniek en enkel te vinden bij Kalfire. Het familiebedrijf dat ooit begon als klein kachelwinkeltje, groeide uit tot een gerespecteerd productontwikkelaar en producent van houtgestookte gesloten liftdeurhaarden en gashaarden met meer dan 80 werknemers. De Kalfire haarden worden geëxporteerd naar verschillende landen in Europa en daarbuiten. Innovatieve verbrandingstechnieken zoals een speciale eco-stand maken deze haarden heel duurzaam, zuinig en milieuvriendelijk in gebruik. Daarnaast hanteren ze ook een gebruiksvriendelijk principe voor het onderhoud van de haard of het reinigen van het glas dankzij een Easy Door System. Hiermee verwijder je in vier eenvoudige stappen de deur zonder dat er extra gereedschap nodig is. Alle technieken zijn ook meteen tastbaar, wat een enorm voordeel is.
Twee meetsondes op het rookkanaal, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant, inspecteren de kwaliteit van het rookkanaal die vervolgens kan gecheckt worden via de woonkamer. Alle Kalfire gashaarden worden bediend met afstandsbediening, maar kunnen ook geïntegreerd worden in het domoticasysteem of bestuurd worden via een app. Voor een perfecte installatie van de haard rekent Kalfire uitsluitend op erkende en ervaren dealers. Haarden De la Meilleure beschikt over meer dan 25 jaar ervaring in het creëren van unieke haardbelevingen. Je kunt er terecht voor zowel gas- , elektrische- als houthaarden, inbouwcassettes en kachels. In de ruime toonzaal laat je je inspireren door verschillende haardconcepten in diverse stijlen. Hun passie voor vuur en design wordt er meteen duidelijk. Het hele productieproces gebeurt bovendien volledig in eigen beheer waardoor je je kunt vergewissen van kwalitatief hoogstaand werk.  Stap je er binnen met een plan van de architect of weet je nog niet welke richting je uitwilt? De binnenhuisadviseurs helpen je graag met het ontwerp en met een 3D-voorstelling heb je meteen een idee hoe het er bij jou thuis gaat uitzien. Een vakkundig team staat steeds in voor het plaatsen van de haard. Zowel het installeren van de haard als de volledige afwerking gebeurt steeds volgens de regels van de kunst en de wensen van de klant. De haard werd hier verzonken geplaatst zodat het glas evenredig met de parketvloer loopt. Daarnaast werd de haard uitgewerkt met een optische verlenging waardoor de achterwand als het ware doorloopt en de haard groter lijkt. De zijkanten in geribd designstaal vormen een aantrekkelijk contrast met het witte haardmeubel. Ook dankzij het hoog ontspiegeld glas geniet je volop van een realistisch vlammenspel. Na het installeren van de haard zit hun taak er nog niet op. Ook voor het onderhoud van de haard blijven ze het aanspreekpunt. Dankzij een uitstekende vakkennis en een voortreffelijke service na verkoop geniet je jaren van een gezellig haardvuur zonder zorgen.
 
Panoramische kaders
De grote raampartijen in het salon laten het buitenpanorama helemaal tot hun recht komen. Linnen gordijnen in zachte kleuren creëren een extra huiselijke sfeer en dragen eveneens bij tot een goede akoestiek in de woning. Voor het kiezen van de raamdecoratie ging het bouwkoppel langs bij Artline Wooncreatie. Zij zijn gespecialiseerd in raamdecoratie en -systemen. Artline Wooncreatie is een klein team waardoor de klant profiteert van een persoonlijke service en een strikte opvolging bij elke stap. Hun jarenlange ervaring impliceert een grondige productkennis, zowel qua stoffen en producten als op technisch vlak. Alle stoffen worden verwerkt in eigen atelier en door een eigen vakman zorgvuldig geplaatst. Het bouwkoppel koos voor een mix van overgordijnen en horizontale zwarte lamellen voor de aankleding van de ramen. Samen met de interieurarchitect werd beslist om in te zetten op een zacht kleurenpalet dat de gezelligheid van de woning benadrukt. Het bouwkoppel koos dan ook krachtige en exclusieve stoffen voor de overgordijnen in gedempte kleuren. Voor de keuken gingen ze voor een 100% linnen stof van Bruder in een rood-beige kleur. Ook in de leefruimte genoot linnen de voorkeur, maar hier werd het een stof van Mark Alexander. Alle overgordijnen werden bevestigd op elektronische rails en gevoerd met een zwarte voering. Op die manier wordt een uniformiteit gecreëerd met de zwarte lamellen, die als voordeel geven dat ze aan de buitenzijde van de woning niet opvallen en de ramen er uit laten zien als één vlak. Het bouwkoppel opteerde voor een stoere lamel met een houtnerfstructuur voor een naturelle look. Lamellen zijn echte sfeerbrengers omdat het binnenvallend licht op verschillende wijzen gefilterd kan worden en zo zorgt voor een aangename omgeving. In de slaapkamers werd een combinatie geplaatst van American stores met overgordijnen. In de kinderkamer werd in functie van onderhoudsgemak een stof van Romo in linnen en katoen gekozen. Voor de slaapkamer van de ouders werd het een trendy stof uit de Bruder collectie.
 
Een mooi samenspel
Gelijk waar je je bevindt in de woning, overal heb je mooie doorzichten en boeiende perspectieven naar de tuin. Als het groene verlengde van de woning werd gekozen voor een harmonische tuin die vooral heel onderhoudsvriendelijk is. Organische vormen en perken met onder andere Hortensia’s, grassen en andere inheemse beplanting vormen een mooi samenspel met de buitenterrassen en de uitgestrekte graspartij dat verder onderbroken wordt door een buitenzwembad. De klinkers in blauwsteen worden hier aangevuld met grotere bijpassende buitentegels. Achter de haag en volledig uit het zicht staan zonnepanelen opgesteld. Op de bovenverdieping zijn alle slaapkamers zuidgeoriënteerd. De drie kinderslaapkamers zijn allemaal iets anders geconcipieerd, maar hebben wel allemaal dezelfde functies. “Elke kinderkamer heeft een studeerhoek met een vast bureau en een slaapgedeelte”, verduidelijkt interieurarchitect Philip Simoen. “Elke kamer heeft ook een hoofdkleur dat terugkeert in de gordijnen en bepaalde accenten in de slaapkamers. Zo is er een blauwe, een groene en een roze kamer. De gemeenschappelijke badkamer voor de kinderen met bad, inloopdouche en twee wastafels in Corian bevindt zich op de kop van de nachthal”. De vrije delen in de hall werden opgevuld met een kastenwand die ook volledig op maat werd gemaakt door Decota Interieur. De deurknopjes die we telkens zien terugkeren, zijn van Dauby. Deze importeur uit Europa van exclusief deur-, raam- en meubelbeslag is gespecialiseerd in zowel handgemaakt retrobeslag als designbeslag van topontwerpers. Het Retrogamma van Dauby is volledig handgemaakt. Eerst wordt het metaal gegoten in zandmallen en daarna worden de producten met de hand verder afgewerkt. Het gietproces in zandmallen zorgt ervoor dat het beslag een korrelig oppervlak krijgt en dus kleine imperfecties vertoont. Hierdoor is elk stuk uniek en krijgt het een artisanale, oude look.
Hun totaalpakket van verschillende collecties van onder andere badkamer- en keukenaccessoires laat toe om je volledig interieur in dezelfde stijl in te richten. Voor de verschillende maatkasten doorheen de ganse woning gebruikte Decota Interieur steevast het meubelknopje PQ25 in verouderd ijzer. Dit strakke meubelknopje is te verkrijgen in vijf verschillende afmetingen. Het verouderd iJzer van Pure® is gebaseerd op het authentieke gietijzer van weleer. Omdat Pure® streeft naar volledig onderhoudsvrije materialen, heeft ze een hoogwaardige roestvrije metaallegering ontwikkeld die de charme van het verouderd ijzer uitstraalt. Pure® brengt daarop met behulp van elektrolyse een zwarte laklaag aan. Hoewel er geen enkele coating bestaat die volledig krasvrij is, staat deze techniek garant voor een extra goede hechting. De natuurlijke verwering van het verouderd ijzer geeft het product een authentiek karakter. Ondanks de rechte vorm straalt het meubelknopje toch warmte uit door de natuurlijke materialen waaruit het werd vervaardigd. Het meubelknopje breekt de strakheid van de witte maatkasten en past volkomen in een tijdloos interieur.
 
Een stalen deur in glas geeft verder toegang tot een tweede linnenkamer die daar ook vooral gekomen is uit praktische overwegingen. Daar schuin tegenover bevindt zich een bureau dat eveneens via een deur in glas en staal in verbinding staat met de master bedroom. De slaapkamer van de ouders bevat een dressing,ruime badkamer en een slaapgedeelte. Vanaf  hier heeft men ook toegang tot een balkon om bij het ochtendgloren meteen een frisse neus te nemen. In de badkamer trekt het marmermozaïek, dat de wand achter de wastafels en de inloopdouche siert, de aandacht. De woning ademt authenticiteit, maar met een dikke knipoog naar modern comfort en eigentijdse elementen. Ondanks dat de bewoners er zich nu al helemaal thuis voelen, heeft de woning nog potentieel om te groeien samen met de leefstijl en behoeften van de bewoners.
 
Met dank aan:
Architect Kris Baekelandt
arch.baeckelandt@telenet.be
 
Interieurarchitect Philip Simoen
www.simoeninterieur.be
 
Devriese Painting
Bremdreef 90  -  8750 Wingene
 
Qbus
www.qbus.be
 
Qbus installateur: Kristof Debal
 
Decota Interieur
www.decota.be
 
Haarden De la Meilleure
www.haarden-delameilleure.be
 
Kalfire Fireplaces
www.kalfire.com
 
Artline Wooncreatie
www.artline-wooncreatie.be
 
Dauby
www.dauby.be
 
Dewitte-mg Projects bvba
www.dewitte-mg.be
 
Franke
www.franke.be
 
Venduro
www.venduro.be
 
Quooker
www.quooker.be