Modern en comfortabel wonen met het oog op later

Category: Editie 106

Modern en comfortabel wonen met het oog op later
 
Hij wilde de woonkamer van hun nieuw- bouwwoning in het West-Vlaamse Gulle- gem op het gelijkvloers. Zij wou de woon- ruimtes liever op de eerste verdieping. Onder impuls van de binnenhuisarchitect won de vrouw des huizes het pleit. En haar echtgenoot kreeg carte blanche voor de wijnkelder. Het werd een echte belevingsruimte, waar ook gasten regelmatig mee genieten van een zalig glas. De rode bakstenen, de kubistische volumes en het platte dak maken het van buitenaf meteen duidelijk: al van bij de start van het ontwerp viel de keuze op een moderne bouwstijl. De houten lamellen met ingewerkte deur en garagepoort geven de gevel een warme uit- straling. Een oud huisje op het smalle perceel werd verruild voor een nieuw- bouw met alle moderne comfort. De uiterlijke vorm werd getekend door de Roeselaarse architect Rik Vandaele. Bij de inrichting hielden de bewoners al rekening met hun oude dag, zodat ze zolang mogelijk kunnen genieten van hun nieuwe stek. “De gezinswoning was altijd bij onze zaak.We baten een benzinestation uit”, verduidelijkt de bewoonster. “Daardoor heb ik voor onze woning nooit helemaal mijn ding kunnen doen. Hier kon dat eindelijk wel. En ik ben tevreden met het resultaat.”
 
Maximaal genieten met een minimum aan onderhoud

Met hun nieuwbouw deden de bouw- heer en -vrouw niet enkel hun zin qua stijl en inrichting: ze bereidden zich meteen ook voor op de toekomst. Zo is er onder meer een lift ingewerkt die je van de kelder tot op de bovenste verdieping brengt, waar de slaapkamers zich bevinden. Enkele grootouders zitten in een rolstoel en kunnen zo volop mee- genieten van de nieuwe gezinswoning. Bovendien zijn heel wat keuzes gemaakt met het oog op weinig dagelijkse klussen in het huis. Dat onderhoudsgemak be- gint al buiten de voordeur. Het echtpaar heeft geen eigen tuin. “We wonen naast onze dochter en schoonzoon en genieten mee van het zicht op hun tuin, zon- der te moeten maaien en te moeten wieden. Om buiten te zitten hebben we vooraan een leuk terras, op de eerste verdieping. Aan de achterzijde is nog een klein terrasje, waar we bijvoorbeeld wat kruiden kunnen kweken.” Het comfort voor vandaag en morgen is doorgetrokken binnen in de woning. Onderhoudsvriendelijke materialen, zoals het Dekton voor het keukenblad en het badkamermeubel, slaan er de hoofdtoon. Bovendien is er domotica ingewerkt. De lichten dimmen en een muziekje kiezen? De verwarming een graadje hoger zetten? Het alarm aan- of uitschakelen? Via de tablet is het kinderspel.

Binnen de grenzen van het bouwplan
Toen de bouwheer overstag ging om de leefruimtes naar de eerste verdieping te verhuizen, was het initiële bouwplan al goedgekeurd door de gemeente. In plaats van een nieuwe bouwaanvraag in te dienen, werkte binnenhuisarchitect Jelle Vandecasteele van het Kortrijkse bureau COBRAS binnen dat kader. De buitenkant bleef dus ongewijzigd, net als de venster- openingen. Door het verplaatsen van de leefruimtes naar de eerste verdieping, moest de badkamer wel wat krimpen. En de dressing, die aanvankelijk voorzien was op diezelfde verdieping, werd geschrapt. Naast de kelder en het gelijkvloers – een grote inkomhal met voldoende ruimte voor grotere (familie)bijeenkomsten – zijn er twee volwaardige verdiepingen. Boven de woonruimtes liggen de slaapkamers. Inclusief een logeerkamer met een driedubbel stapelbed en een twee- persoonsbed. “Zo kunnen de kleinkinderen en onze kinderen comfortabel blijven logeren. Ja, we zijn echte familiemensen. We vonden het belangrijk dat er vol- doende plaats was voor hen. Achter de keuken ligt trouwens nog een half afgescheiden plekje. Aanvankelijk zou ik daar een bureautje maken. Nu is mijn bureau weggewerkt in een kast bij de living en is die ruimte getransformeerd tot speelka- mer. De kleinkinderen kunnen er onge- stoord hun ding doen en wij houden van- op afstand een oogje in het zeil. Het was een goede beslissing om dat plekje voor hen te bewaren”, aldus de bouwvrouw.
 
Gevoel van ruimte
Hoewel de woning opgetrokken is op een smal perceel krijg je er toch met- een een gevoel van ruimte, zeker op de eerste verdieping, waar het grootste deel van het gezinsleven zich afspeelt. Dat is onder meer te danken aan de openheid waarmee de living in de keuken overloopt en vice versa. Dat gevoel van een uitgestrekte leefruimte wordt versterkt door de glasbalustrade aan het terras vooraan de woning. “Zeker met het groene uitzicht was een glasbalustrade hier de beste keuze”, licht Xavier Goethals toe. Hij is ondertussen de derde generatie die mee aan het roer staat van familiebedrijf Topglass. “Er zijn geen visuele obstakels. De verbinding met buiten komt zo nog beter tot zijn recht.” Topglass installeerde een glasbalustrade met brede panelen en smalle voegen. Het glazen vlak is quasi naadloos afgewerkt. Als je bewust kijkt, zie je glas. Anders ervaar je vooral een gevoel van vrijheid. Het doel van Topglass is in hun eigen woorden “glas maximaliseren”. Dat betekent het materiaal zoveel mogelijk op de voorgrond plaatsen. Voor de balustrades vertaalt zich dat in glazen panelen die onderaan ingeklemd zijn. “Zo zijn er ook weinig hoekjes en kant- jes aan de balustrade. Het zijn vooral vlakken. Een voordeel voor het onder- houdsgemak, een van de belangrijke pijlers in dit project. Het is en blijft glas, maar op lange termijn is dit systeem zeker eenvoudig te onderhouden.”
 
Dialoog in zwartwit
Een sterk contrast tussen zwarte en witte vlakken slaat de hoofdtoon in het interieur.Naveertigjaarrustiektewonen, was het koppel aan verandering toe. Al was zwartwit niet hun eerste keuze voor het kleurenpallet. Het was een voorstel van de interieurarchitect. “We waren samen met Jelle gaan kijken naar een ander project waar met zwart en wit gespeeld werd. Qua stijl sprak ons dat wel aan, maar qua onderhoud minder. De voegen waren hier en daar al vervuild.Veel onderhoud was net wat we wilden vermijden.” Die bezorgdheid loste de binnenhuisarchitect op door met Dekton te werken. De witte volumes – onder meer het keukenblad, het badkamermeubel en het meubilair rond de haard – hebben een grijze adering. Dat breekt het strak- ke witte en geeft een wat zachtere uitstraling. “Het grote voordeel: Dekton is heel eenvoudig in onderhoud. Zeker voor het keukenblad was dat belangrijk. Ik kook graag en vaak”, klinkt het bij de vrouw des huizes. Dat wordt eens te meer onderstreept door de hogedruk- stoomoven, die op nadrukkelijk verzoek in het keukenontwerp werd voorzien. Het duet van zwart en wit is aangevuld met warme materialen, zoals fineereik en messing. Die keren terug in diverse accenten in het interieur. De messingpoot van de ronde eettafel is bijvoorbeeld in overeenstemming met de messing afwerking van de ronde designarmatuur die boven de tafel zweeft. De combinatie van kleuren en materialen geeft een strak resultaat. Tegelijk stralen de leefruimtes warmte uit. De ingebouwde gashaard brengt extra gezelligheid.
 
Hedendaagse en duurzame technieken
Niet één, twee, maar liefst drie technische ruimtes zitten netjes weggewerkt in de woning. Er zijn dan ook heel wat technie- ken ingebouwd, kwestie van alle modern comfort te voorzien. In de leefruimte voedt een warmtepomp de vloerverwarming. De slaapkamers zijn uitgerust met een gecombineerde airco. In alle ruimtes is ventilatie voorzien. En dan zijn er nog de twee boilers. Er is namelijk zowel warm als koud regenwater beschikbaar. Op enkele bedrade luidsprekers – er is overal in het huis muziek – na zitten alle technische systemen ingewerkt in het maatinterieur. Net als de technische ruimtes, die op elke verdieping schuilgaan achter enkele deuren van de op maat gemaakte kastenwand. Inclusief de twee afzon- derlijke zekeringskasten, die alle systemen van elektriciteit voorzien.
 
Ultiem genot in een wijnglas
De kers – of in dit geval de druif – op de taart vind je ondergronds. Als fervent liefhebber van wijnen kon de bouwheer er zijn ultieme bele- vingsruimte verwezenlijken. Interieurarchitect Jelle Vandecasteele tekende met plezier het ontwerp voor de uitnodigende wijnkelder. De wijnen lig- gen opgeslagen in nisjes met een glazen deur. Actieve koeling was niet nodig, gezien het natuurlijke klimaat van de kelder volstaat voor een goede bewaring van de wijnen. Het akoestisch spanplafond maakt het er ge- zellig babbelen, ook als er muziek speelt. Dv Spanplafond is gespecialiseerd in het leveren en plaatsen van spanplafonds en spanwanden bij zowel professionelen als particulieren. In Gullegem zorgde het bedrijf voor een plafond op maat van de wensen van de bouwheer. Voor de wijnkelder viel de keuze op een micro-geperforeerd spanplafond in combinatie met akoestische isolatie. “Het was de beste manier om de akoestiek in deze ruimte te optimaliseren. We analyseren elke kamer en zoeken telkens naar de meest geschikte technieken. Enkel zo kunnen we het comfort van de bewoners garanderen”, zegt zaakvoerder Ignace Deturck. Die vraag naar een hoog wooncomfort resul- teerde in witte, matte spanplafonds doorheen de volledige woning. De plafonds zijn gemonteerd met een verborgen aluminium profiel. Alle verlichting zoals inbouwspots, pendels en trackrails zijn geïntegreerd in het spanplafond. Net als de bewegingsdetectoren, ventilatie- monden, sprinklers en zo meer. Ignace Deturck: “Dit project is een mooi voorbeeld van hoe spanplafonds mee een strakke afwerking creëren. Ze zijn trouwens afwasbaar en dus erg onderhouds- en gebruiksvriendelijk.” Bij Dv Spanplafond geven ze vijftien jaar garantie op de geïnstalleerde plafonds. Die zijn overigens een ecologisch verantwoorde keuze. Naast een CE-keurmerk zijn ze volledig te demonteren en honderd procent recycleerbaar.

In goed gezelschap 
Wat van bij de start van de bouwplannen het opzet was, blijkt tot nu toe geslaagd: het is maximaal genieten in de nieuwe gezins- woning. Met zijn twee, met familie of met vrienden. Dat merk je aan de ruime inkom, de uitnodigende open leefruimte en de logeerkamer, waar de bedjes altijd gedekt zijn voor eventuele overnachters.Het hoogtepunt schuilt echter onder- gronds. Wanneer er bezoek is, wordt de avond vaak afgesloten in de wijnkelder. Wat sferische verlichting, een aangenaam plaatje op de achtergrond en een goed glas wijn: dat is voor de bewoners echt genieten. Het oude vat dat dienst doet als tafel verhuisde het koppel mee uit de wijnkelder in de oude woning.“Dat is een van de weinige zaken die zijn gebleven. Voor de rest is onze nieuwe woning in weinig te vergelijken met ons oud huis. En dat was precies waar we voor gingen”, besluiten de trotse eigenaars.
 
 
COBRAS
www.cobras.be

Architect Vandaele Rik
www.architect-vandaele.be

Topglass
www.topglass.be

Dv Spanplafond
www.dvspanplafond.be