Lichtrijke villa met ruime vide

Category: Editie 106

Lichtrijke villa met ruime vide
 
 
Gearticuleerde rechthoekige volumes met ruime terrassen op de verdieping en de harmonieuze combinatie van sierpleister en baksteen kenmerken de stijl van Schellen Architecten. Voor een koppel in Brasschaat ontwierp het architectenbureau een modern, transparant gebouw met een heel ruimtelijke structuur die zich integraal richt op zon en daglicht. De villa bevindt zich op een achtergelegen perceel, achter een langgerekte oprijlaan die als het ware de rode loper uitrolt voor het gebouw. “De oriëntatie van het perceel bepaalt in grote mate de vorm van deze woning”, legt architect Reginald Schellen uit. “We hebben hier te maken met een achterin gelegen perceel dat je betreedt via een lange rijweg. Daarnaast waren de stedenbouwkundige voorschriften redelijk beperkt. Dat maakt natuurlijk dat je kunt spelen met de vorm zoveel je wilt. Om het huis optimaal te laten genieten van zon en daglicht hebben we het negentig graden gedraaid. De zijkant van de woning is nu de achtergevel geworden, waarbij elke ruimte of kamer volledig uitgeeft op de tuin.”
 
Op de gevel wordt witte sierpleister gecombineerd met donkerbruine, bijna zwarte, gelijmde baksteen die mooi aansluit bij de kleur van de raamprofielen. Reginald Schellen: “De gevel is het eerste wat je ziet. Die verander je normaal gezien nooit meer. Vormgeving en materiaalkeuze zijn hier heel belangrijk. De witte sierpleister zet de eigentijdse toon van de villa extra kracht bij. Het is een uitstekend alternatief voor baksteen. De firma Consteca heeft in dit geval excellent werk geleverd. Zoals ik dat overigens gewoon ben, wij werken regelmatig samen.” Het bedrijf uit het Vlaams-Brabantse Londerzeel is inmiddels bijna zestig jaar gespecialiseerd in hoogwaardige gevel- en wandafwerkingen. “Wij leggen de focus op binnen- en buitenpleisters, Gyproc en steenstrips”, duidt zaakvoerder Werner Casier. “Daarbij nemen we zowel nieuwbouw als renovatie voor onze rekening en werken steeds vanuit hetzelfde principe: het moet perfect zijn. Onze klanten krijgen een standaardgarantie van 10 jaar, dat zegt genoeg. Het is de bedoeling dat een witte crepi ook wit blijft, zeker in een omgeving met veel groen zoals hier. Gevelpleister voorzien wij daarom altijd van een speciale afwerkingslaag die beschermt tegen koude, vocht en vuil. De balans vinden tussen esthetiek en kwaliteit is voor mij als zaakvoerder het allerbelangrijkste. Vakmanschap mag dan een modewoord zijn, voor ons is het geen loos begrip. Het gaat erom je eigen vaardigheden tot het uiterste door te drijven. Bovenop het pleisteren zijn we bijvoorbeeld gaan specialiseren in steenstrips, om de pleister te combineren met vlakken in andere materialen. In dit geval lag de keuze voor gelijmde baksteen op voorhand vast, maar evengoed zijn combinaties mogelijk met strips in natuur- of kalksteen.”
 
Warm, exotisch getint interieur
Het valt meteen op: zowel aan architectuur als interieur is bijzondere aandacht besteed. Het prachtige werk van Schellen Architecten kreeg nog een upgrade door Britt Van Aken en Isy Van Houtven. Samen vormen zij QTD Interieurarchitecten. Hun inbreng wordt al duidelijk vanaf de inkomhal, waar een lederen inleg een luxueus accent toevoegt aan de greeplijsten van de witte vestiairekast. Doorheen de woning komt het materiaal nog een aantal keren terug. In het toilet bijvoorbeeld is dezelfde lederstructuur verwerkt in het tablet en is ook een zebramotief aangebracht op een van de wanden. Samen geven ze een anders doodgewone ruimte een heel aparte uitstraling. Britt Van Aken van QTD: “De eigenaars hebben een voorliefde voor verre landen. Het zijn allebei reizigers en die passie wilden ze subtiel zien terugkomen in het interieur. Overal in het huis zijn er verwijzingen naar de exotische wereld die hen zo na aan het hart ligt.” De woonkamer betreed je langs een deur met zwart gefumeerd glas. “Het geeft een ander gevoel dan traditioneel glas”, zegt Britt. “De eigenaar wilde transparantie, maar ook privacy. Dan is dit een subtiele oplossing. Je zit noch bloot, noch helemaal afgescheiden.”
 
De leefruimte is een grote zone waarbij elke woonfunctie een eigen identiteit krijgt via diverse interieurelementen. Zo wordt het salon geflankeerd door een grijsgroene accentwand met een pythonachtige textuur. Donkere schabben bieden er plaats aan persoonlijke foto’s van de eigenaars. De gashaard met televisiemeubel markeert dan weer de overgang naar een kantoorruimte. Opvallend zijn daar een gigantische gouden klok met zwarte wijzers en een enorme landkaart boven het bureaumeubel. Isy Van Houtven van QTD: “Het interieur mocht niet te clean zijn. De eigenaars wilden een gezellige woning. Daarvoor hebben we gezorgd met diepe, warme kleuren, eigenzinnige texturen en af en toe een persoonlijke twist die iets extra’s toevoegen aan de beleving in huis. De landkaart bijvoorbeeld hebben we op maat laten maken op speciaal textielbehang. Voor de bewoners vormde zij een leuke bijkomende referentie aan het reizen.” Het bureaublad lijkt te zweven boven een lage wandkast, vervaardigd in black velvet laminaat met een nanostructuur.  “De eigenaars wilden geen traditionele meubelkast met de tiptoetsen die vandaag de dag zo populair zijn”, zegt Britt Van Aken. “In samenwerking met Vasco hebben we daarom dit meubel uitgewerkt. Specifiek is de horizontale lijn die over heel het meubel loopt en de eigenlijke greep vormt. Zij geeft mee dynamiek aan het geheel en versterkt het zwevende effect.”
 
Maximale transparantie
De achtergevel is volledig beglaasd en biedt integraal zicht op de tuin. Ter hoogte van de eetruimte is er een metershoog en –breed raam gerealiseerd dat over twee verdiepingen loopt. In tweeklank met een vide zorgt dit voor een heel ruimtelijk effect, versterkt door hanglampen in messing die uit het plafond lijken te vallen. “Deze gigantische glaspartij zorgt voor een overvloedige toestroom van licht”, vertelt Reginald Schellen. “Bovendien haalt al dat glas de natuur heel mooi naar binnen. Het verankert de woning als het ware in de tuin.” Grote hoeveelheden glas bieden natuurlijk vrij spel aan de zon. In de zomer wordt de lichtinval beperkt door de overkraging van de terrassen op de tweede verdieping. Daarnaast doen ook gordijnen dienst als buffer. “Al is het effect natuurlijk even esthetisch als functioneel”, legt Britt Van Aken uit. “We hebben hier te maken met enorme glaspartijen. Die mag je niet verhullen, maar je hebt toch iets nodig dat de zon helpt tegen te houden. Of dat simpelweg bijdraagt aan de gezelligheid en algemene sfeer in huis. De keuze in deze woning is gevallen op semitransparante vouwgordijnen met een fluwelen stoffering die voor een sobere, klassevolle uitstraling zorgt. We hebben ze toegepast over de hele lengte van de leefruimte. Het meest opvallende zijn daarbij de XL-vouwgordijnen aan de glaspartij ter hoogte van de vide. De draperieën zijn wel vijf meter hoog en dat is toch redelijk uniek. Bovendien kan alles elektrisch aangestuurd worden, wat uiteraard zorgt voor een optimaal gebruiksgemak.” 
 
De gordijnen zijn afkomstig van Van Hauwe Somers & Co, een familieonderneming die al meer dan drie decennia lang aan de slag is. Behalve voor raamdecoratie kan je er terecht voor bed- en badlinnen, behang, tapijten, kleuradvies of totale interieurprojecten. In deze woning nam het bedrijf naast de gordijnen beneden en boven, en het behang ook alle verfwerken voor zijn rekening. Ingrid Van Hauwe: “Wij kunnen een volledige woning aankleden. Van het louter decoreren tot een echte inrichting op maat. Voor ons gaat het veel verder dan gewoon meubels kiezen of adviseren welke zetel of stoel waar moet komen. Wij zorgen voor een complete styling, waarvoor we op voorhand uitgebreid de tijd nemen: we komen langs, meten op, geven advies, helpen met de kleurkeuzes, enzovoort. Alles gebeurt met veel zorg en oog voor detail. We geven professioneel kleur- en decoratieadvies, staan voor stijlvolle totaalconcepten en werken met gewaardeerde topmerken. Kwaliteit en service zijn voor ons het allerbelangrijkste.”
 
Praktische keuken
Kasten, bureaumeubels, dressoirs: al het vast meubilair in huis is het werk van Vasco, dat alles op maat maakte en plaatste. Het bedrijf vervaardigt al meer dan 40 jaar maatkeukens, maar spitst zich ook toe op interieurdesign in het algemeen. Katrien Vanaken van Vasco: “Dit is een omvangrijk project geweest, dat een nauwgezette opvolging vereiste. Elk meubel is ontworpen met veel zin voor detail, alles moest tot op de cm juist zijn. We hebben eerst samengezeten met de architecten zelf, om hun ontwerpen met enkele praktische adviezen bij te sturen. Het resultaat van die meetings is vervolgens uitvoerig afgetoetst met de klant en verder afgestemd op zijn wensen. In een later stadium is het totaalconcept nog verfijnd in samenspraak met QTD Interieurarchitecten. Zij hebben ervoor gezorgd dat alles nog beter op elkaar aansluit. Gedurende het hele traject zijn er ook verschillende overlegmomenten geweest, zowel op kantoor als ter plaatse bij de klant. We wilden zeker zijn dat alles tot in de puntjes zou worden uitgevoerd.”
 
Doorheen het hele interieur vind je dezelfde details en materialen terug, wat voor eenheid zorgt in de woning. Zo is het zwart-witte contrast overal doorgetrokken en komen afwerkingen zoals leder, poederlak en laminaat veelvuldig terug. Een belangrijke verwezenlijking is de keuken. Centraal in de ruimte bevindt zich een groot eiland, waar een tafel doorheen snijdt. Als keukenblad is gekozen voor Dekton Kelya met een donkerbruine marmertekening die de warme lijn van de rest van het interieur volgt. Verder is er voldoende opbergruimte voorzien en een aparte werkkast. Alles is greeploos en uitgevoerd in witte poederlak, een kras- en slijtvast coating met een strakke uitstraling. Voorts is alles heel praktisch. De afzuiging bijvoorbeeld is in de kookplaat verwerkt, wat zowel een esthetische als ruimtelijke meerwaarde biedt. In samenspraak met Vasco is er ook gekozen voor de zwarte Quooker fusion, een elegante zwarte kraan die in een handomdraai koud, warm of kokend water geeft.
 
Mezzanine met boetiekgevoel
De metershoge vide mondt uit in een mezzanine vormgegeven als schoenendressing. Het uitzicht van boven is fantastisch en neemt de boomkruinen integraal op in de beleving van het eerste niveau. Isy Van Houtven: “De goed vijf meter hoge vide schept een soort van koekoeksnest en daar wilden we iets speciaals mee te doen. Het ontwerp van Schellen Architecten maakte plaats voor een royale ruimte met lage kasten voor schoenen, handtassen en accessoires. Wij hebben de zone verder geconcipieerd als een echte ‘shop at home’, zoals je ziet aan de accessoires en kledingstukken die op de kasten staan uitgestald.” Het meubel is afgewerkt in de lederstructuur die ook op het gelijkvloers regelmatig terugkeert en versterkt zo de uniformiteit van het interieur. Daarnaast zorgen een zebrakleed en poef met floeren bekleding voor een extra persoonlijke touch. “Naast ons kantoor beschikken wij over een boetiek waar je terecht kunt voor meubelen. Heel wat stukken in deze woning zijn van daar afkomstig.”
 
Huislift voor levenslang thuis wonen
Waar de trap bovenkomt bevindt zich ook de schacht van de lift. Levenslang thuis wonen is een belangrijk thema voor de bewoners. De integratie van de gearless huislift van Verolift komt daaraan tegemoet.  “Een huislift is een veilige en duurzame oplossing die ook oudere mensen of personen die moeilijk te been zijn toelaat om zorgeloos en zelfstandig te blijven wonen in hun eigen huis”, reageert Reginald Schellen. “Tegenwoordig integreren wij de huislift regelmatig in onze ontwerpen. De bewoners hebben er nu en later geniet van zodat hun huis hun thuis kan blijven. Wat opvalt, is dat ze bijna onzichtbaar wegvalt in het vlak van de muur. Een extra pluspunt is dat je ze perfect kunt afstemmen op de stijl van interieur. In dit geval is de look heel sober. Binnenin heb je inox wanden, een vloer in linoleum en een zwart plafond. Op zich is dat een standaardafwerking, maar als je het liever opvallender of luxueuzer hebt, is dat allemaal mogelijk.” De lift werkt volgens een gearless aandrijving, met een permanent magneetmotor die zich in de schachtkop bevindt. Het stroomverbruik ligt daarmee nog lager dan dat van een hydraulische versie. Bovendien zorgt de aandrijftechniek voor een vloeiende en vooral stille rit tussen de verdiepingen. De hijskabels van de gearless zijn voorzien van een polyurethaan coating om elk geluid in de kiem te smoren. “De lift zet zich ongemerkt in beweging en voert je zachtjes naar je bestemming. Je geniet dus van maximaal comfort”, voegt Françis Verrone van Verolift toe. “Het is ook een heel compacte lift die naadloos te integreren is in projecten van zowat elke omvang. Naast woning- en villabouw is de huislift ook ideaal voor kleine meergezinswoningen, winkels, kantoren, hotels en B&B’s. De lift is standaard voorzien van ‘Smart Distance Control’, een wifi-module waarmee diagnoses vanop afstand uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast is ze uitgerust met een alarmknop, een fotocelgordijn over de volledige deurhoogte, een RGB ledstrip met groen/rood licht aan de kooitoegang en een communicatiesysteem zodat je op elk moment de buitenwereld kunt contacteren. Als je wil kan de telefoonlijn ook vervangen worden door een gsm-module met een simkaart. Bij stroomuitval keert de lift automatisch terug naar de dichtsbijzijnde verdieping. De huislift is aldus voorzien van alle moderne veiligheidsuitrustingen.
 
Dressing met catwalk
De rest van de eerste verdieping wordt ingevuld door enkele logeerkamers en de masterbedroom, een gigantische ruimte die bestaat uit vier delen: de dressing, de slaapkamer, het toilet en de badkamer. Daarbij vormt de dressing de inleiding tot de rest van de kamers. Ze is opgevat als een zwarte catwalk met links en rechts kasten en spiegels. Ook hier is de afwerking het werk van Vasco. Leuk detail zijn twee spiegels die uitgelijnd zijn recht tegenover elkaar. Zo kan de eigenares zichzelf vanuit elke hoek bewonderen als ze zich opmaakt. Om de lichtinval te regelen en de ruimte van de nodige privacy te voorzien, stelde Van Hauwe Somers & Co horizontale jaloezieën van Luxaflex voor. “Heel strak, tijdloos modieus en dus perfect op maat van dit type woning”, zegt Ingrid Van Hauwe. “De jaloezieën zijn vervaardigd met aluminium lamellen. In dit project kozen we voor de Megaview-uitvoering die een technologie gebruikt waarbij twee lamellen als het ware op elkaar geplakt worden. Daardoor wordt er een opvallend groter uitzicht gecreëerd dan normaal.” In de badkamer vallen opnieuw de greeploze fronten op in poederlak, waarbij het bovenste front in verstek werd geplaatst met werkblad. In de slaapkamer merken we opnieuw de accentwand met het pythontextuur en zeteltjes bekleed met floer die een knusse uitstraling verlenen aan de ruimte. Het bedlinnen is in dezelfde stof als de gordijnen, zodat alles een mooi geheel vormt. Ondertussen kijkt het terras uit over de tuin: het vakantiegevoel is zelden ver weg in dit exclusief stukje Brasschaat.
 
Met dank aan:
 
Schellen Architecten
www.schellen.be
 
QTD Interieurarchitecten
www.qtd.be
 
Consteca
www.consteca.be
 
Van Hauwe Somers & Co
www.vanhauwe-somers.be
 
Vasco Keukens & Interieur
www.keukensvasco.be
 
Verolift
www.verolift.be
 
Wienerberger
www.wienerberger.be
 
Quooker
www.quooker.be