Een warme leef-ervaring die werd vormgegeven met chirurgische precisie

Category: Editie 106

Een warme leef-ervaring die werd vormgegeven met chirurgische precisie
 
 
Comfort, leefbaarheid, dynamiek… Het zijn stuk voor stuk essentiële begrippen in de missie van een architect. Punctualiteit en perfectionisme klinken dan wel iets minder warm, het zijn dé voorwaarden bij iedere schakel van het (ver)bouwproces om een perfecte leef-ervaring te creëren. Dat blijkt ook uit de quasi onnavolgbare afwerking in deze gerenoveerde villa in Brasschaat. Interieurarchitect Kurt Wallaeys is dan ook vol lof over de manier waarop zijn intenties hier minutieus werden vormgegeven. Met gepaste trots loodst hij ons doorheen zijn creatie.
 
Mertens Architecten: Strakke lijnen geven vorm aan ruimte
Kurt Wallaeys mag dan wel onweerlegbaar de eer opstrijken voor de uiteindelijke beleving in dit huis, de grote lijnen werden neergepend op de creatieve tekentafel van Mertens Architecten. Stijn Mertens legt uit hoe deze vruchtbare onderlinge samenwerking het hele project optilde. Stijn Mertens: “De globale structuur voor deze renovatie werd door ons uitgetekend. De opdracht was om hier ruimtes te creëren waar een koppel, wiens kinderen het nest verlaten, in alle rust en openheid kan genieten. Het decor voor een dynamische ‘herfst van hun leven’, mét spelruimte voor kleinkinderen natuurlijk. De ligging van dit pand was ideaal: tegen het bedrijvige centrum van Brasschaat, maar ook grenzend aan het groene park. Onze aanpak wordt doorgaans gekenmerkt door strakke, moderne vormgeving die tegelijk alle warmte toelaat. In dit geval werd het een grondige transformatie; ruimtes werden weggehaald en toegevoegd. Onze opzet was om de binnenruimtes zo open mogelijk te maken. Dit is als concept natuurlijk ook erg dankbaar voor de interieurvormgeving; je kan er alle kanten mee uit. Hoe Kurt (Wallaeys) dit finaal heeft aangepakt is ronduit magnifiek. Het bewijst ook de meerwaarde van een uitvoerige dialoog tussen architect en interieurarchitect. Een dergelijk exclusief project is voor ons altijd leuk om te doen. Dat neemt niet weg dat we met evenveel goesting en toewijding ook andere projecten aanpakken, zoals appartementen, lofts, luxeflats, scholen, meer standaardwoningen voor tweeverdieners… ons werkterrein is behoorlijk uitgestrekt. Als architect is ieder project een uithangbord; onze geestdrift, creativiteit en kunde zijn daarom een evidentie bij iedere opdracht.”
 
Wiboco: focus op degelijkheid door uitgebreide expertise
De uiterst hoogwaardige afwerking van dit huis wordt meteen duidelijk bij het betreden van dit perceel. De feilloos neer geplante betonnen vloerplaten laten wat dat betreft niets aan de verbeelding over. Ook dit heeft alles te maken met de verregaande expertise van de betreffende plaatser. Wiboco nam alle verhardingen voor dit project op zich. betonnen vloerplaten en alles daarrond is dan ook hun core business. Tom Willemsens, Wiboco: “Betonnen vloerplaten plaatsen wordt steeds meer gedaan, maar het gebeurt niet altijd met even grote deskundigheid. We kunnen bij Wiboco terugplooien op een specifieke ervaring van 15 jaar (we waren in België één van de eersten die dit deden), waarin we onze techniek en kennis permanent konden vergroten. Met name de particuliermarkt, die extra veeleisend is op vlak van afwerking, is ons actieterrein. We gaan altijd in overleg met de opdrachtgevers of tuinarchitecten en geven gepast advies rond mogelijkheden en beperkingen. Die beperkingen zijn stilaan onbestaande; net door onze grote ervaring vinden we bijna altijd de juiste oplossing. We focussen daarbij vooral op totaalprojecten. Ook in dit project hebben we op die manier de wensen van de architect, bouwheer en tuinarchitect mooi kunnen realiseren. Ook wat betreft de kleinere materialen waarin de betonnen vloerplaten rusten, garandeert onze rijke geschiedenis een grote keuzevrijheid, waardoor alle mogelijke esthetische verzuchtingen mogelijk worden.”
 
 
Xinnix: what’s in a name? Minimalistische elegantie, onder andere…
In een huis waar soberheid de doorslag moet geven, mag het niet verbazen dat de keuze voor de binnendeuren al snel viel op Xinnix. De fonetische kwinkslag van de naam zegt het al: je ziet werkelijk niks van de achterliggende deurtechniek. Deur en muur vloeien onzichtbaar in elkaar over. Chris Vermeulen: “Xinnix ontwerpt, crëeert en produceert hoogwaardige deursystemen voor binnendeuren. Door de zeer specifieke en unieke techniek bevat ons assortiment stuk voor stuk tijdloze en elegante exemplaren. De naam Xinnix (Ik zie niks) zegt het al: onze deursystemen zijn quasi onzichtbaar. Een omlijsting is niet nodig, doordat een aluminium frame in de muur zelf wordt gemonteerd. Aan de hand van een Xinnix magneetslot en 3D onafhankelijk regelbare scharnieren, kunnen we zo ruim 30 soorten verschillende sluitingsvormen produceren. Hoge deuren, zoals bij dit project, vormen geen probleem; tot wel 3.5m hoogte is perfect mogelijk. Ook aan degelijkheid boet dit systeem hoegenaamd niet in. Brandwerende of akoestische deuren zijn getest volgens de Europese normen die gelden in België, die tevens de strengste van Europa zijn. Elegantie wordt hier gekoppeld aan functionaliteit. Ook schuifdeuren, in een veelheid aan formaten en materialen, die volledig in de muur verdwijnen zijn bij ons in grote getale en variatie te vinden. Voor projecten als dit is zo’n Xinnix deur dus de perfecte oplossing om alles strak te houden, mét extra cachet uiteraard.”
 
Maatwerk van uitzonderlijke kwaliteit
Wallaeys: “Zoals gezegd ben ik enorm opgetogen over het afgeleverde werk. Je kan als architect natuurlijk erg ambitieus zijn in je ontwerp, maar vaak wijkt de uitvoering toch net een beetje af van je beoogde resultaat. Hier was dat niet het geval: alles wat ik tekende is gelukt. En de ontwerpen waren bovendien erg ambitieus. Dit is een droom voor iedere architect. De voorbeelden zijn erg talrijk. Zo is er de naadloze overgang van de parketvloer in de keramische natuursteen-effect tegel. Naadloos mag je letterlijk nemen: naden lopen perfect in elkaar of in het meubilair of andere objecten over.
 
Vimmo Woonconcepten
Ere wie ere toekomt: Een belangrijke partner bij het behalen van deze hoge kwalitatieve lat is Vimmo. Zij realiseerden de door Kurt Wallaeys uitgetekende ontwerpen en plaatsten alles op maat. Ook de sanitaire- en centrale verwarmingswerken namen zij voor hun rekening. De tevredenheid over dit project wordt door Vimmo gedeeld: “Zoals bij alles wat we doen, zijn we ook hier trots op het geleverde werk. Wij namen al het maatwerk en de plaatsing ervan voor onze rekening. Dat het eindresultaat zo juist uitkomt is het resultaat van een doorgedreven expertise in de modernste digitale tools, het verregaande vakmanschap van onze mensen, onze veelzijdigheid wat betreft materialen en, last but not least: ons perfectionisme. De samenwerking met Kurt verliep vlot en aangenaam: we begrepen elkaar goed. Een uiterst hoogwaardige afwerking is één van onze speerpunten. Daarom starten we ook steeds vaker totaalprojecten waarbij wij als aanspreekpunt en eindverantwoordelijke optreden. Op die manier kunnen we de bouwheer optimaal ontzorgen. Gaat er toch iets mis, dan nemen wij onze verantwoordelijkheid, zonder een ‘paraplu’ open te trekken. Duurzame relaties en een smetteloze reputatie zijn voor ons belangrijker dan korte termijndoelen. Uiteraard is het ook mooi meegenomen dat we zo de controle behouden over het totaalplaatje. Het is niet zo dat we losse opdrachten niet even graag verwelkomen, maar we merken dat het coördineren van totaalprojecten toch enkele belangrijke voordelen oplevert: voor ons én voor de klant. Deze woning zal ook als een soort kijkwoning fungeren, omdat ze een erg representatieve weerspiegeling geeft van wat klanten voor zulke projecten van ons mogen verwachten.”
 
Leefruimtes: verschillend én verbonden
De parketvloer uit de inkomhal loopt door in de leefruimte, waar een gezellige ronde tafel al meteen het algemeen strakke karakter doorbreekt. Exclusieve lichtarmaturen trekken net voldoende aandacht om dit spel mee te spelen. Wallaeys: “Evenwichten zijn belangrijk. De leef- en werkruimtes werden opgevat als losstaande entiteiten die steeds de verbinding met elkaar behouden. Vanuit de keuken zie je de eetruimte en het salon… en omgekeerd. Ook de trap ligt open. Dit vergt een uitgebalanceerd geheel van keuzes en details. De basisverlichting en tinten zijn uitgesproken zwartwit, maar telkens wordt dit doorbroken door warme, zachte of zelfs gouden accenten. Een uitgekiende plaatsing van de designmeubelstukken en armaturen, waaronder de prestigieuze artisjoklamp (een stijlicoon van Louis Poulsen) in het aperitiefhoekje of de wellustige ‘Here Comes the Sun’ armaturen (een collectie van het Franse DCW éditions) boven de ronde eettafel, brengt extra persoonlijkheid binnen. Ook kunst werd mooi geïntegreerd in het geheel. Schilderijen van o.a. Jan Decleir en Christine Comyn, een 3D sculptuur… het zorgt allemaal voor extra raffinement. Tegelijk blijft een heldere structuur gehandhaafd. Het zwarte aluminium schrijnwerk loopt ononderbroken doorheen alle ruimtes om extra warmte te brengen bij de rijke lichtinval die de grote raampartijen naar binnen trekken. Witte accenten zijn nooit echt wit, waardoor het geheel een extra warme gloed opwekt, zeker ’s avonds. Het licht wordt als het ware geabsorbeerd. Ook het meubilair wordt gekenmerkt door een zekere lichtvoetigheid en uitzonderlijke oppervlaktes. Het bureaublad is in leder, om maar een voorbeeld te geven. Een nostalgisch ‘Elvishoekje’ met oude platen en platenspeler, een ruime salon en een bibliotheekje vervolledigen dit oergezellige, maar sobere geheel. Aan de zuidkant; de achterkant, houden zwarte rolgordijnen de overtollige warmte tegen (in samenwerking met super isolerend glas), terwijl aan de straatkant zwarthouten lamellen de inkijk beperken.” In de keuken vinden we de wijnkast die perfect aansluit bij de vloer. Onder de trap is er een uitrolbare module: dit was een waar huzarenstukje. Deze module was enorm zwaar, maar biedt nu een zeer handig extra opbergvak dat bovendien uiterst elegant aan het oog wordt onttrokken. Het enorme keukenblad, ook Dekton, werd in verstek gemaakt en perfect geplaatst… over deze ‘details’ zou ik uren kunnen doorgaan.”
 
Kreon: het concept treffend in de spotlights
De beleving valt of staat natuurlijk met de juiste belichting. Bij deze woning was dit simpelweg cruciaal om de gewenste dynamiek en sfeer tot hun recht te laten komen. De opvallende reliëfs, de fijnzinnige evenwichtsoefening… zonder de juiste lichtinval zou dit mooi zijn, nu is het prachtig. Voor dit soort exclusieve spielerei is Kreon de geschikte partner. Ze leggen ons uit waarom: “Kreon maakt systemen die zich telkens mooi inpassen in hun context. In een steeds sneller veranderende wereld en markt, vergt dit behoorlijk wat toewijding; die hebben we natuurlijk in overvloed. Sfeer scheppen met alle mogelijke architecturale en decoratieve verlichting is een dankbare missie. Al sinds 1982 luidt onze bedrijfsfilosofie: zuiverheid door eenvoud.
 
Kreon staat voor tijdloze en innovatieve verlichtingsconcepten, voor een dialoog met en tussen de verschillende architecturale elementen. Vanuit ieder perspectief belichten we zo exact datgene wat een ruimte mooi maakt. We werken hiervoor samen met architecten en lichtplanners. Zo is de klant zeker van een uitwerking waarbij iedere keuze wordt gemaakt door doorgewinterde professionals. Het hogere segment is onze geliefde speeltuin. In dit project zorgden we voor de subtiele spotjes en LED strips die het strakke karakter benadrukken, maar ook de uitbundige lichtbronnen, letterlijk eyecatchers, waren hier belangrijk. Ze vormen een verfrissend tegengewicht tegen de rustgevende neutraliteit.”
 
 
Bruynseels-Vochten optimaliseert de buitenervaring
Een prestigieuze woning als deze heeft natuurlijk ook de juiste ramen en buitenschrijnwerk nodig. Zo werpt het zonlicht haar gevarieerde glans steeds royaal, maar ook beheersbaar het interieur binnen. Bovendien wordt deze woning gekenmerkt door enkele subtiele, maar onversneden huzarenstukjes op vlak van ontwerp; het buitenschrijnwerk mocht daarbij niet achterblijven. Om deze kunstgrepen steeds tot een goed en functioneel kloppend einde te brengen, werd Bruynseels-Vochten onder de arm genomen voor het plaatsen van de raampartijen.
 
Pieter Van Oevelen, Projectleider: “We hebben in deze woning inderdaad enkele behoorlijk hoogstaande klussen tot een goed einde gebracht. Zo zijn de voordeur en de garagepoort geplaatst met een aluminiumprofiel dat volledig is weggewerkt in de gevelbekleding. Het schuifraam achteraan in de hoek gaat volledig open, wat in een (vrij zeldzame) open hoek resulteert. De grote terrasramen lopen helemaal gelijk met de gevel en liggen er dus niet ‘in’. De dakrand gaat over in de inlek-dorpel van de ramen… Dit zijn allemaal vrij atypische, exclusieve uitvoeringen. Als gepassioneerde vaklui doen we dit natuurlijk maar ál te graag én met het nodige oog voor detail. Die passie en vakkennis uit zich overigens even sterk bij meer dagdagelijkse opdrachten. We willen iedere klant kunnen helpen, ongeacht de technische en esthetische uitdaging. Als bewijs van ons kunnen zijn dit soort projecten natuurlijk wel erg waardevol en uiterst veelzeggend.’
 
Eurodal: gebetonneerde deskundigheid
De betonnen vloerplaten juist en bevallig plaatsen op het terras en rondom het huis is één zaak. Alles begint natuurlijk met het juiste materiaal. Door permanent in te zetten op vernieuwing en vakkennis, levert Eurodal al jarenlang oerdegelijke vloerplaten die de tand des tijds én alle trends met gemak doorstaan. Phillipe Segers, zaakvoerder: “De kwaliteit van onze materialen heeft alles te maken met enkele belangrijke stokpaardjes in onze bedrijfsvisie. Zo zijn we steeds op zoek naar nieuwe, betere ontwikkelingen op deze markt. Onze doorgedreven kennis en technische expertise maken dat ons advies en onze ondersteuning een absolute meerwaarde blijven doorheen heel het project. Dit kan trouwens zowel een industrieel als een particulier project zijn. Onze vloerplaten vervullen hun rol met verve: als duurzame vloer voor zware professionele belasting, maar ook als robuuste stijliconen in een residentieel kader. Uiteraard moeten betonnen vloerplaten ook de elementen weerstaan. Ook dat wordt gegarandeerd door onze verregaande inzet op permanente kennisverbreding. Vloerplaten nemen sowieso een prominente plek in voor elk huis of bedrijf. Een eerste indruk is belangrijk. Met onze uiterst hoogwaardige vloerplaten krijgt ook dit huis het extra cachet waarnaar de bouwheer en architect op zoek waren. Ook qua trends is dit een blijvende toepassing. Met name grote betonnen vloerplaten behouden steeds hun esthetische meerwaarde.”
 
 
Tilborghs Hout en Interieur: net dat ietsje meer
Voor een maximaal strakke look zijn Xinnix binnendeuren simpelweg het summum. Om zulke deuren te plaatsen deed Kurt Wallaeys een beroep op Tilborghs Hout en Interieur. Subtiele eyecatchers als deze Xinnix deuren zijn aan hen wel besteed… Tilborghs: “Xinnix streven naar een uitgesproken minimalisme in uitstraling. Je ziet letterlijk niets aan de overgang tussen deur en muur. Uiteraard zijn vakmanschap en expertise bij het plaatsen dus cruciaal. Bij Tilborghs mikken we vooral op projecten die net dat ietsje verder gaan dan doorsnee schrijnwerk. Het spreekt voor zich dat we ook standaard werk met een uitzonderlijke afwerkingsgraad realiseren, maar opdrachten die dit overstijgen: dat is onze comfortzone. Vaak krijgen we daarom ook vragen van mensen die ergens tegenaan botsen bij het realiseren van hun wensen. Een bouwproject is vaak een once in a llifetime experience; Wij zorgen ervoor dat zaken die eerst bijna onmogelijk lijken, toch naar wens gerealiseerd worden. Oplossingen bieden rond hout en interieur, waarbij out of the box denken vereist is: dát is waar we ons onderscheiden.”
 
Ergonomie door pro-activiteit
Wallaeys: “Deze renovatie had mee als doel om een woning te creëren waar twee mensen van middelbare leeftijd kunnen blijven wonen. Ergonomie wordt dan erg belangrijk. Dit uit zich natuurlijk in de aanwezigheid van een lift, maar ook in andere details. Zo is de bijkeuken helemaal ontworpen om zo comfortabel mogelijk te zijn. Kasten onder heuphoogte bevatten alleen laden, wat veel makkelijker is dan deuren. De was-/linnenkamer is het resultaat van een zeer bewust keuzeproces. Ook in de badkamer, de master bathroom, werden het toilet en de douche volledig aangepast aan eventuele noden van mensen op leeftijd.”
 
Schindler: autoriteit in mobiliteit
Om deze bouwheer en -vrouw ook in de toekomst volop te laten genieten van heel dit huis, werd er pro-actief gedacht aan een lift. In zo’n geval kom je al snel uit bij Schindler; dé referentie op vlak van professionele en particuliere liften en andere mobiliteitsoplossingen. De diepgaande facelift van dit gebouw vroeg dan ook om een uiterst handige, oerdegelijke lift. Wim Stockx, Sales, Marketing & Product Manager bij Schindler: “Bij Schindler vind je een erg uitgebreid gamma aan mobiliteitsoplossingen voor  diverse gebouwen. Van de grootste industriële lift, tot de kleinste huislift; de kwaliteit die onze naam impliceert blijft altijd dezelfde. In dit huis werd er een lift voorzien die groot genoeg is om later eventueel ook een rolstoel te verplaatsen. Uiteraard is het altijd een goed idee om bij (ver)bouwplannen al rekening te houden met het plaatsen van een lift. Zo wordt zo’n technologisch hoogstandje optimaal geïntegreerd in de structuur van het huis. Onze mensen  beschikken dan uiteraard over de nodige deskundigheid om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen. Kwaliteit is natuurlijk dé voorwaarde voor veiligheid. Zowel in uitvoering, als in resultaat streven we naar absolute onberispelijkheid. Ook bij dit project beaamt de bouwheer dat alle afspraken minutieus werden gerespecteerd. Degelijkheid straal je uit op elk aspect van je werk.” 
 
Guest room en master bedroom: compromisloos comfort
Wallaeys: “Een tactiel reliëf op de muur aan de trap geeft een soort velours look. Zeker bij valavond wordt dit een erg fraai spel van fluweelzachte glinstering en intieme duisternis. Mede daarom is de trap zichtbaar vanuit de leefruimtes. De eiken treden worden door middel van een dieper liggende accentvoeg mooi gescheiden van de aanliggende donker eiken elementen. Boven zijn er, naast de wasplaats, twee volwaardige slaapvertrekken met badkamer. De gastkamer zou evengoed kunnen doorgaan voor master bedroom. De witte badkamer werd voor een groot deel opgetrokken in Corian; een uiterst dankbaar materiaal dat zonder belemmeringen in één geheel wordt doorgetrokken. Een douche en ligbad met extra opbergruimte zorgen voor extra comfort en esthetische accenten. Grote spiegelpartijen vergroten de ruimte.  Ook het bed en de nachtkastjes zijn van een opmerkelijk hoge kwaliteit (donkere eik, zwarte Dekton…) De master bedroom gaat nog net een tikkeltje verder: Op de parketvloer pronkt een groot dressingmeubel centraal in de ruimte. Zo wordt inkijk vermeden, zonder dat het beklemmend wordt. De matgelakte witte kasten (met niet toevallig sluitstukjes van 4 cm, net zoals de plinten), een subtiel led lijntje, een gestoffeerde bed achterbouw, technische elementen in de assen verwerkt… alles werd uiterst doordacht geplaatst. Ook het klimaat wordt perfect bewaakt met de super isolerende raampartijen en individuele airco- en ventilatie unit. De badkamer is zoals gezegd aangepast aan de noden van de leeftijd. Maar de esthetiek is daarom niet minder harmonieus, symmetrisch en stijlvol eigentijds als de rest van het huis. Dubbelzijdige spiegels wekken een nog ruimtelijker gevoel op.”
 
Tevredenheid gewaarborgd door betrokkenheid
Ook de bouwvrouw is uiterst tevreden over het resultaat. Dat heeft veel te maken met de manier waarop ze steeds het gevoel hadden om te kunnen ingrijpen. Als professionals in de sector weten ze hoe belangrijk dit is. Bouwvrouw: “Het was een zeer fijne ervaring om helemaal betrokken te worden bij dit proces. We hebben steeds mee kunnen nadenken over wat we exact wilden. Zeker de laatste maanden, waarin je automatisch steeds meer zicht krijgt en dus ook meer vraagtekens, hadden we altijd het gevoel dat we konden ingrijpen indien nodig. Het resultaat is een woning die perfect aansluit bij onze wensen. Als grootouder is het bovendien belangrijk om zowel binnen als buiten, met de prachtig vormgegeven tuin, een plek te creëren waar kleinkinderen onbezorgd en veilig kunnen spelen.” 
 
Met dank aan:
 
Kurt Wallaeys - Interieurarchitect
www.kurtwallaeys.be
 
Mertens Architecten
www.mertens-architecten.be
 
Wiboco bvba
www.wiboco.be
 
Van Looveren tuinaanleg
www.vanlooverentuinaanleg.be
 
Xinnix Door Systems
www.xinnixdoorsystems.be
 
Vimmo Woonconcepten
www.vimmo.be
 
Kreon
www.kreon.com
 
Bruynseels-Vochten
www.bruvo.be
 
Eurodal
www.eurodal.be
 
Tilborghs Hout en Interieur
www.tilborghshout.be
 
Schindler
www.schindler.com
 
Reynaers Aluminium
www.reynaers.be
 
Quooker
www.quooker.be