Wanneer het volledige plaatje van design, beleving en functionaliteit klopt

Category: Editie 105

De gedroomde locatie vinden voor je bouwproject is vaak een werk van lange adem. In dit geval kostte het de bouwheer maar liefst drie jaar om een geschikt en betaalbaar perceel in de buurt te vinden. Uiteindelijk moesten ze het zelfs iets verderop zoeken, maar hun geduld werd beloond. Ze konden daar beslag leggen op twee percelen, wat de mogelijkheden naar inplanting gevoelig vergrootte. De zoektocht naar een geschikte architect verliep gelukkig iets vlotter. Ze konden de strakke, minimalistische stijl van Architectuuratelier De Jaeghere, met wie ze via vrienden in contact kwamen, heel erg smaken en bij een eerste ontmoeting klikte het meteen.

Steven De Jaeghere: ‘Qua inplanting van het gebouw was privacy aan de voorzijde van belang. Gelegen op twee percelen biedt dat mogelijkheden voor een royale tuin en dat wou ik maximaal benutten.Vandaar de excentrische inplanting. De toevoeging van de tuinmuur die meegaat in de compositie van de architectuur aan de voorgevel, zorgt voor een leuke dynamiek. Net als de luifels. Die zijn niet alleen functioneel omdat ze deels het harde zonlicht bufferen, ze hebben ook een ruim- telijk effect waardoor ze afhankelijk van het standpunt soms lijken te zweven.’

De luifels werden in de ruwbouw met prefab betonbalken gerealiseerd. De volledige ruwbouwwerken zijn uitgevoerd door bouwwerken Bouckaert en bouwwerken Dirk Van Keirsbilck bvba. Geert Bouckaert: ‘Wij werken vaak samen en hebben vroeger nog een gemeenschappelijke firma gehad. We zijn voor dit project gecontacteerd door de architect met wie we nog al pro- jecten hebben gedaan. Wij stonden in voor het volledige gamma van ruwbouwwerken, van de grondwerken en riolering tot de plaatsing van de prefab betonbalken in combinatie met ter plaatse gestort beton. Ik werk vaak aan de kust en doe regelmatig appar tementenbouw maar dit geniet mijn voorkeur. Het contact met één bouwheer met wie je snel kan schakelen is fijn. Dat leidt tot mooiere resultaten en tevreden klanten. Het is een prachtige realisatie, jong en fris, en een mooie referentie voor mijn bedrijf. In de toekomst hoop ik nog meer dergelijke projecten te mogen doen.’

Dirk Van Keirsbilck: ‘Het was misschien niet de gemakkelijkste bouw, maar bij Steven krijg je altijd een uitgebreid en gedetailleerd dossier waarbij alles perfect uitgetekend is. Dan kom je minder voor verrassingen te staan en verloopt alles goed. De bouw, een combinatie van prefabelementen en ter plaatse gestort beton, is niet altijd eenvoudig maar zijn wij wel gewoon. De muren en kolommen zijn ter plaatse gestort vanwege een betere verankering. Daarop kwamen dan de prefab betonbalken voor de luifels. Door onze ervaring in de appar tementenbouw zijn we evenwel ver trouwd met betonbouw. Net als we de werkwijze van Steven intussen al kennen. Voor moderne woningen wordt er vaker mee gewerkt waardoor we ook mooie referenties hebben opgebouwd. Dat geeft ver trouwen aan nieuwe klanten. Net als de ervaring die je met grijze haren uitstraalt na 38 jaar actief te zijn in de sector. Dit knappe project met zijn mooie lijnen en uitkragingen zal ongetwijfeld helpen bij het winnen van het ver trouwen van nieuwe klanten.Wij zijn in elk geval fier dat wij dit mee hebben helpen realiseren.’ Ondanks de gesloten voorgevel in witte gevelbepleistering wou Architectuuratelier De Jaeghere toch nieuwsgierigheid opwekken. Dat is precies de functie van de tuinmuur. Die dient de privacy, maar begeleidt de bezoeker die ervoor parkeert ook naar de voordeur. De bewoners zelf volgen een meer functioneel traject naar de achterliggende garage en dienstingang. De inkom zelf is royaal en lichtrijk en opent dankzij de integratie van een patio een nieuw perspectief. Door de donkere lamellen heen waarmee die is afgeschermd en die perfect in het vlak van de zijgevel staan, heb je immers zicht op de achterliggende velden. De integratie van de patio is ook niet gratuit. Die biedt immers licht en zicht voor de master bedroom die zich ernaast op het gelijkvloers bevindt. De positie van de master bedroom beneden was geen uitdrukkelijke wens van de klant, maar kwam er mede door een stedenbouwkundige beperking voor de tweede bouwlaag. Steven De Jaeghere: ‘Die is nu maximaal benut en liet niet toe om alle kamers daar te positioneren. Maar in dit geval heeft op het gelijkvloers slapen, dankzij de patio, zeker zijn voordelen naar comfort toe. Door de iets kleinere bovenverdieping, krijg je architecturaal ook een mooie horizontale compositie en automatisch ook een iets slanker volume. Logischerwijze opent de woning zich volledig naar de royale tuin die ook opzij, dankzij de tuinmuur, maximaal wordt benut.’

Op weg naar deze leefruimtes passeer je bergruimtes die naadloos zijn verwerkt in een strakke rij inbouwkasten met greeploze deuren die de woning vooral helpen met het uit- stralen van rust. Hetzelfde geldt voor de pivoterende deur die het inkomgedeelte scheidt van de leefruimtes. Zodra je die betreedt, wordt je verwelkomd in een bad van licht en zicht. Via de grote aluminium raampartijen treedt de royale tuin naar binnen. De raampartijen en alle buitenschrijnwerk is een realisatie met Schüco van De Jaeghere uit Meulebeke.

Lieven De Jaeghere:‘De architect is mijn neef en onze vaders werkten al samen, dus je kan wel stellen dat we op elkaar ingewerkt zijn. Wij werken met Schüco en voor dit project hebben we de AWS 70 reeks voor de ramen en deuren en de ASS 70 voor het schuifraam voorgesteld. Verder hebben we eveneens screens van Renson geplaatst.We hebben gekozen voor deze profielen van Schüco omdat ze hoogisolerend en slank zijn, ideaal voor moderne woningen zoals deze. Als bedrijf zijn wij ook gespecialiseerd in het fijne werk van de betere en moderne woningbouw. We zijn ook actief in projectbouw maar onze expertise ligt in de particuliere en moderne woningen. Daar gaat onze voorkeur naar uit.Wij bieden totaaloplossingen voor volledig afgewerkt alu en pvc buitenschrijnwerk en doen zowel nieuwbouw, uitbouw als renovatie. Na 51 jaar actief te zijn in de sector, kunnen we buigen op tonnen ervaring die we in elk project aanwenden om tot het beste resultaat te komen. Dit project, waar de ramen mooi verzonken zijn en binnen en buiten in elkaar overlopen, is daar een bewijs van en voor ons opnieuw een mooie referentie.’

Stéphanie Perugio, Schüco: ‘In dit project was het inderdaad belangrijk om zo naadloos en strak te kunnen werken als mogelijk. Er is hier geopteerd voor aluminium omdat het toelaat van heel fijn te werken en het is topkwaliteit. Het hoogwaardig raamsysteem Schüco AWS 70 HI en het sterke schuif- en hefschuifsysteem ASS 70 HI combineren excellente thermische isolatie aan alle voordelen van aluminium: een lange levensduur, robuustheid, smalle aanzichten en tal van designopties. Je kan zowel heel breed gaan werken als heel hoog (tot 3 meter). Schüco is toonaangevend in het aanbieden van hoogwaardige raam-, deur- en gevel- systemen, zowel in aluminium als in kunststof. Aluminium onderscheidt zich van andere materialen doordat het licht, roestvast en bijzonder stevig is. Bovendien staan de aluminium ramen en deuren van Schüco bekend om hun unieke combinatie van topdesign met een uitzonderlijke energie-efficiëntie. Ook belangrijk vandaag, onze aluminium ramen en deuren zijn onderhoudsvriendelijk en 100% recycleerbaar. Het laat ook toe je gevel te personaliseren zoals jij dat wil. Zo kan je een andere kleur buiten en binnen kiezen want het is beschikbaar in elke RAL kleur. Wij hechten veel belang aan innovatie om onze klanten steeds meer en betere opties te geven. Zo kom je tot mooie resultaten zoals hier.’

De zithoek is ruim en staat in nauw contact met de eethoek en keuken waarmee het een L vormt, maar je krijgt er toch een geborgen gevoel. Dat wordt mee in de hand gewerkt door de aanwezigheid van de tuinmuur die je daar als wezenlijk onder- deel van de woning aanvoelt en door de luifel die ervoor zorgt dat binnen en buiten mooi in elkaar overlopen. Het strakke uiterlijk van buiten wordt ook binnen doorgetrokken. En net als buiten herkennen we binnen het zwart- wit verhaal, al is het aandeel hout hier iets groter en nadrukkelijker. Het eiken parket voegt warmte toe en sluit in kleur mooi aan bij de tegels in de keuken en de inkomhal. De L-vorm van de leef- ruimtes wordt herhaald in het houten maatwerk rond het keukeneiland dat als subtiele buffer naar de eethoek fungeert.

Het maatwerk, zowel in de kastenwand met een onopvallend ingewerkte schuifdeur die de televisie verbergt als in de keuken, worden gekenmerkt door een fijne detaillering, mooi lijnenspel en knappe compositie. Waar de lijnen in de kastenwand in de zithoek eerder ver ticaal zijn geaccentueerd, gebeurt dat in de keukenwand eerder horizontaal. Een lijn die daar perfect doorloopt in het bureaublad. Het lijnenspel komt ook tot uiting in het karaktervolle werkblad van het keukeneiland. Het marmer van Fior Di Bosco in open boek heeft een naad die mooi is uitgelijnd met de kastenwand. Deze natuursteen zorgt bovendien als eyecather in de ruimte voor een warme uitstraling. Ook de deur naar de berging zit perfect ingewerkt in de kastenwand en valt geenszins op.

De berging blinkt opnieuw uit in functionaliteit met zijn positie achter de keuken en met rechtstreekse toegang zowel naar de kelder als via de dienstingang naar buiten, richting garage. De royale tuin en omgeving wordt door het gebouw stevig omarmd dankzij de tuinmuur en de muur van de garage. Het kleurenpallet van de natuur krijgt ook vrij spel door de neutrale en rustgevende opstelling van de tijdloze gevelbepleistering. Enkele treden in de tuin breken de grote omvang ervan en anticiperen op het terrein dat naar achteren lichtjes afloopt. Van daar heb je een mooi zicht op de opengewerkte achtergevel en het fijne lijnenspel van de architectuur. Tussen de witte horizontale balken zorgen zwar te houten lamellen voor eenheid met de raampartijen. Ook verticaal lopen de lijnen over de verschillende verdiepingen mooi door. Deze lamellen werden eveneens toegepast op de garagepoort. Enkel ter hoogte van de patio gaat het om bredere aluminium lamellen maar dat valt door de zwarte uitvoering nauwelijks te onderscheiden van de houten gevelbekleding. Zo krijg je dus een uniform verhaal.

Via een andere deur in de berging krijgen we toegang naar het gedeelte dat aan de ouders is gewijd: de dressing, verborgen via een schuifdeur in de gang, gevolgd door de master bedroom en badkamer die zich dus aan de patio bevinden. Die laatste twee genieten enerzijds intimiteit dankzij lamellen voor de ramen maar anderzijds houden ze via de patio toch contact met buiten en krijgen ze voldoende lichtinval. De badkamer is heel open en bijzonder sfeervol. Het badkamermeubel is naadloos afgewerkt in Corian en vormt een mooi vlak met de spiegel. Door de douche tussen twee open wanden te voorzien en net daar natuurlijk licht via het dak binnen te laten vallen, lijkt het bijna alsof je geniet van een buitendouche. Het witte vrijstaande bad voor de wand waarin de kranen perfect zijn ingewerkt is gerealiseerd in kunststof en staat er perfect op zijn plaats. Natuur- steen is de look in deze badkamer, al wordt dat gerealiseerd door de kwalita- tieve keramische tegels van Cotto d’Este in grootformaat en champagne kleur die zowel in vloer als wand zijn doorgetrokken. De materialisatie in de woning draagt zeker bij tot de sfeerbeleving en sluit naadloos aan bij de architectuur van de woning.

Via de badkamer kom je uiteindelijk terug in de inkomhal waar net voor de trap nog een bezoekerstoilet en een bijzondere wastafel voor de gasten is voorzien. Hier krijgt het karakter en de warmte van de Fior Di Bosco marmer van in de keuken een herhaling in het meubel waarachter een donkere spie- gel met daarachter verlichting voor leuke reflecties zorgt. De ingewerkte en zwevende houten traptreden in de inkomhal leiden naar de bovenverdieping. Hoe minimaal die ook mag zijn, de ruimtes zijn opnieuw maximaal benut en ook aan het perspectief is gedacht. Via een klein raam op het einde van de nachthal hou je contact met de buitenomgeving en hetzelfde geldt voor de zijgevel. Boven is er plaats voor een polyvalente ruimte/logeerkamer aan de ene zijde van de trap en aan de andere zijde liggen achtereenvolgens badkamer, toilet en twee identieke kinderkamers. Dit volume kraagt licht uit boven de voorgevel waar het dwars op staat. Functionaliteit en design gaan duidelijk hand in hand in dit project. Geen enkele meter is verloren ruimte en het plan zit zo in elkaar dat bewoners elke ruimte in de woning dagelijks aandoen. Het gevolg van een evenwichtsoefening tussen vorm en functie. Met bovendien een E-peil van slechts 3, te danken aan een geothermische warmtepomp in combinatie met ventilatiesysteem D en fotovoltaïsche panelen, is deze BEN-woning ook klaar voor de toekomst.

 

Met dank aan :

 

Architectuuratelier De Jaeghere

www.stevendejaeghere.be

Bouwwerken Bouckaert

www.bouwwerkenbouckaert.be

Bouwwerken Dirk Van Keirsbilck bvba

dirkvankeirsbilck@hotmail.com

De Jaeghere

www.de-jaeghere.be

Schuco Belgium NV

www.schueco.be