Verrassende woning met open blik

Category: Editie 105

In hartje Hasselt wonen, in een heerlijk rustige straat, met zicht op een glooiende tuin die aansluit op een park. De bewoners van deze strakke woning weten hoe ‘vrij’ dat voelt. Architect Massimo Pignanelli van UAU Collectiv zorgde voor de creatieve injectie, samen met de vrouw des huizes. Het is een plek waar oud en nieuw elkaar verrassend omarmen, waar elke ruimte optimaal benut wordt en ronde muren voor een bijzonder effect zorgen. En wij mochten binnenkijken. Een feest voor de zintuigen, zo laat ons bezoekje op een warme zomerdag zich het beste omschrijven.

1967 meets 2019

De eerste aanblik is er een van stijlvolle eenvoud, van rust en respect voor het omliggende landschap.Tijdens een wandeling rond de woning wordt duidelijk dat ze ontzettend vernuftig en met oog voor detail ontworpen is. Zo kennen we UAU Collectiv en architect Massimo Pignanelli. “Bijzonder hier is dat we niet van nul moesten starten”, vertelt Massimo. “Het moederhuis van 1967 was een charmante bungalow met uitstraling en die hebben we laten staan. Het oude gedeelte kreeg een renovatie en wordt sinds 2016 geflankeerd door een lagere nieuwbouw die uitgeeft op het zuiden. Een constructie die we bewust losgetrokken hebben van het hogere deel, zodat er tussenin patio’s ontstonden om meer contact te maken met de buitenruimte. Op het noorden voorzagen we een carport met een rasterstructuur en houten gebinte voor een authentieke look, met op de vloer polybeton.” De bewoners wilden oorspronkelijk de gevel kaleien, maar kozen uiteindelijk voor de ambachtelijke baksteen van het bestaande woongedeelte. Die was oerdegelijk Vlaams en nog altijd verkrijgbaar bij Membruggen. Het is die baksteen die zowat overal blijft fascineren, o.a. in de patio’s. Een knappe steen mag nu eenmaal gezien worden. Opvallend aan de buitenkant is verder ook het witte kader en de spiegel op de dakrand; die camoufleert subtiel het verhoogde dak.

Liberate yourself

Een gevoel van vrijheid en openheid overvalt je als je het huis aanschouwt en door de tuin wandelt. Geen hoge hagen, maar glooiende groenpartijen. Tuinaanleg en specialist in totaalprojec- ten Gert Kwanten uit Pelt zorgde voor een speels concept dat de bewoners net voldoende privacy geeft, maar hen toch ook laat genieten van een deugddoend vergezicht vanop de patio achteraan. De lichtletters tegen de wand daar zeggen het helemaal: ‘liberate yourself’. Gert Kwanten werkt al jaren samen met UAU Collectiv en weet een tuin perfect af te stemmen op de woning en de behoeften van wie er woont. Het team kan elk aspect onder handen nemen, van het eerste bodemonderzoek tot aan de snoeibeurten. Dat doen ze graag en goed. Niet voor niets behaalde Gert Kwanten al meerdere bekroningen als Limburgs en Vlaams tuinaannemer van het jaar.“Net zoals bij de planten in de tuin zorgen we voor voldoende voedingsstoffen om klantenrelaties te laten groeien. Wij beschouwen de architect niet als leverancier van de ontwerpplannen, maar als een heuse partner met wie we non-stop in constructief overleg zijn. Zo laten we onze creativiteit samenvloeien tot één mooi geheel”. Het resultaat in Hasselt is een onderhoudsvriendelijke tuin met wintergroene siergrassen op kleine heuvels en een gazon met daarrond een gegalvaniseerd profiel. Naast de voordeur staat een meerstammige Parrotia, een bijzonder decoratieve boom uit de toverhazelaarfamilie. Op de patio achteraan is een in de grond geplante vijgenboom ondertussen dikke vriend van de familie, met zo’n 70-tal vijgen per jaar. In deze minimalistische tuin met leuke details is het aangenaam vertoeven, dat voel je zo.

De betonklinkers passen ook perfect in dit plaatje. Het zijn smalle, duurzame exemplaren van Artstone, toonaangevend op vlak van trendy en kwaliteitsvolle tegels in beton, natuursteen of keramiek. In hun sobere chique vallen de klinkers bijna niet op, al zijn ze zowel aan de voor- als de achterkant een waardevolle aanvulling voor de woning.

Speciaal is toch wel dat de betonproducten van Artstone in-house worden gemaakt. “Bij de productie volgen we een eerlijk proces”, geeft Ann De Schutter mee. “De toevoer van grondstoffen gebeurt langs het water. Wij verbranden niet, maar we drogen. Dat is beter voor het milieu. Het ‘Artstone doet het anders’-verhaal gaat echter veel verder dan dat. Klein of groot, elke project krijgt bij ons evenveel aandacht. Iedereen heeft recht op advies op maat. We zijn geen hardsellers en dat is ook niet onze ambitie. Wij gaan – samen met onze plaatsers – voor de best passende oplossing. Strak, speels, modern of klassiek, met onze producten kan je alle kanten uit”. De betonklinker die Gert Kwanten hier in Hasselt gelegd heeft, maakt de buitenbeleving compleet. Hij is stevig, bestand tegen alle weers- invloeden en hij vraagt weinig onderhoud aan oprit of terras. Zijn cottage grijze kleur geeft een serene indruk en maakt connectie met de leefruimtes van de woning, waar de vloer veelal uit zwarte en witte marmer met grijze accenten bestaat.

Verrassend & ruim

Langs de achtertuin loodst Massimo ons mee naar binnen. We betreden de nieuwe aanbouw, die helemaal voorzien is op een gezin met twee jonge kinderen, Alessia en Christian. De eerste kamer met kleine keuken en lange tafel is multifunctioneel. Werken, huiswerk maken, de was en de plas, maar evengoed feestjes bouwen... het kan hier allemaal en je bent ook snel met al je spullen op het terras.Want wat we nog niet hadden prijsgegeven: de bewoners leven eigenlijk boven, beneden slapen ze en vertoeven ze wanneer het uitkomt. Daardoor zijn er heel wat verrassende ruimtes te ontdekken, ja zelfs een wijnkelder onder de multifunctionele kamer.

De vloer is hier van polybeton – goed voor een tijdloos karakter – en loopt van het terras gewoon door naar binnen. ATP betonvloeren uit Tessenderlo was aan zet voor het gieten en afwerken van de witte betonvloeren. We zien een knap staaltje vakmanschap dat veel verder gaat dan de traditionele techniek.“Het klaarleggen, polieren en afwerken verloopt in fases en duurt normaal gezien een 3-tal dagen”, vertelt Alexander Fonteyn van ATP betonvloeren.“Maar wij hebben zo onze eigen manier van werken, voor het beste resultaat. We komen namelijk nog een dag terug voor extra afwerking. Enkel zo krijg je een decoratieve topvloer in polybeton. Hier is hij egaal wit, mat en beschermd tegen gladheid. En om deze zo wit mogelijk te krijgen hebben we gewerkt met een speciale beton die langzaam droogt. Als de beton te snel droog dan bestaat de kans erin dat je bij een witte vloer bij het polieren vlammen krijgt (blauwe wolken in de afgewerkte vloer).

Maar eigenlijk is polybeton verkrijgbaar in heel wat kleurschakeringen. De kleur is afhankelijk van het verwerkingsproces en de gebruikte kleurpigmenten. Zeker is dat je er alle kanten mee uit kunt”. Gegoten betonvloer zoals we die hier zien, heeft heel wat voordelen. Hij is visueel aantrekkelijk én erg praktisch voor de dagdagelijkse activiteiten. Door het naadloze aspect is hij zeer makkelijk te onderhouden en oogt hij hygiënisch omdat er geen vuilresten kunnen achterblijven in de voegen. En aangezien er geen voorbereidende chapewerken nodig zijn, is het een uitblinker op vlak van prijs/kwaliteit. Duidelijk is dat ATP betonvloeren met passie en toewijding is meegegaan in de wensen van de bewoners, want de polybeton geeft het huis een bijzondere dimensie.

In de multifunctionele ruimte kan je via een gat in de grond al even een blik werpen op de wijnkelder of er gewoon naartoe gaan via een witte trap. In de kelder is verder een complete logeerkamer met douche ingericht – voorlopig doet die dienst als speelruimte voor de kleinsten. Een patio werpt fijn licht naar beneden. Zon of sneeuw, elk seizoen komt zo zalig dichtbij. Terug op het gelijkvloers nemen we een kijkje in een gezellige zithoek. Ideaal om ‘offline’ bij te praten of een boek te lezen. Er hangt hier duidelijk een voorliefde voor ronde vormen en contrasterende lijnen in de lucht, knap ontworpen door Massimo van UAU Collectiv. Dat komt tot uiting in ronde binnenmuren waar je zachtjes kan langsglijden. Of in het schrijnwerk dat hier en daar is afgewerkt met gleuven en lijnen, voornamelijk bedoeld ter verluchting of technieken die in de kast zijn weggewerkt.

De ruimtes volgen elkaar op. Stuk voor stuk gezellige, compacte kamers die samen een ongelooflijk gevoel van ruimtelijkheid creëren. De volledige woning doet trouwens tevens dienst als showroom voor klanten, als voorbeeld dat compact wonen ook ruimtelijk kan zijn.
Daar was het de bewoners om te doen, een huis bouwen waar overal wordt samengeleefd. En dat doe je bijvoorbeeld niet in de slaapkamer, die hoeft niet bombastisch groot te zijn. ’t Zit ‘m ook vaak in de details, want de ouderlijke kamer gaat over in een oase van rust die de bewoners vinden in de bad- kamer met inloopdouche, losstaand bad... en zicht op de tuin. Er is ook nog een badkamer op kindermaat. We zijn nog steeds beneden en ons oog valt op een goederenlift, vlakbij de zij-ingang aan de carport. Die maakt het mogelijk om inkopen en spullen zonder al te veel gedoe naar boven te krijgen, naar de keuken en opbergruimte. Geen overbodige luxe als je voornamelijk op de eerste verdieping leeft.

A casa

Waar gasten binnenkomen en ontvangen worden, is marmer aan zet. Witte marmer in de centrale inkomhal, zwarte marmer in het gastentoilet. Helemaal in lijn met de klassevolle soberheid die de woning siert. Een knipoog naar de roots van de bewoners is nooit veraf: Maastricht, het Italiaanse Massa en Hasselt ontmoeten elkaar in kunstige schilderijtjes. Of in de verschillende douches doorheen het huis, waar de vader van de bouwheer eigenhandig Italiaanse mozaïeksteentjes plaatste. Dat is eigenlijk pure emotie. Maar er is meer. Centraal in het huis nemen we de trap naar de bovenverdieping. Hier heeft Karin, de echtgenote van Massimo, de functionaliteit bepaald. Het ontwerpproces was bij wijze van spreken een teamwork tussen Massimo als vormgever en zijn vrouw als gebruiker. De keuken en woonkamer rond het trappenhuis vloeien naadloos in elkaar. Er schijnt langs alle kanten licht binnen door grote raampartijen. Ramen die opengaan, liggen dieper naar binnen. Schuifdeuren verdwijnen bij het opengaan in een vide. Hier eten moet een zaligheid zijn, want je ziet continu het landschap en je voelt je quasi buiten. Gewoon de ramen openschuiven en je hebt frisse lucht. Speciaal glas houdt bij hoge temperaturen de warmte buiten. Een warmtepomp en zonnepanelen zorgen voor duurzame energie.

De bewoners kunnen verder perfect op straat kijken, terwijl de inkijk door het lijnenspel rond de patio beperkt is.Achteraan heb je zicht op het lagergelegen woongedeelte, maar dat stoort niet. Alle daken zijn bedekt met leisteen kiezel, een esthetische keuze. De bolverlichting van TAL op het aangrenzende dak zorgt voor de finishing touch. Over verlichting gesproken. Ook daar is zeer goed over nagedacht en dat zie je doorheen de hele woning. Beneden in de inkomhal leek de verlichting wel een kunstwerk, met armaturen en koorden die je zelf kan stylen. Hierboven wordt het nog indrukwekkender. Boven de ronde tafel bijvoorbeeld is een lamp in U-vorm ingewerkt in het plafond, om zo weinig mogelijk littekens over te houden. Een geslaagd (rond) ontwerp, dat we ook terugzien in de woonkamer. In de keuken is de verlichting vooral functioneel bedacht. Hier wordt gekookt en geleefd. Eten doen de bewoners waar ze verblijven. Dat kan aan de tafel zijn, maar evengoed aan het keukeneiland, met afgeronde vormen.Alles lijkt clean en dat komt omdat de meeste gebruiksvoorwerpen een plekje hebben achter de maatwerkkasten. Het is ook maar een kleine moeite om alles even op te ruimen als je het niet gebruikt, zelfs met kleine kinderen in huis. Kwestie van mindset. In dat rijtje past ook de goederenlift die om de hoek aankomt, aangrenzend aan de opbergruimte en keukentoestellen zoals de oven. De kers op de taart op de bovenverdieping is toch wel het marmer ‘statuario’ op de vloer. Die heeft een witte basiskleur met grijs gekleurde aders. Voor de keuken zelf is het kleine broertje ‘statuarietto’ gebruikt en die heeft wat fijnere aders. Knap om te zien, maar vooral ook onderhoudsvriendelijk. Het is hier dat het hart van Italië klopt, want het marmer komt uit Toscane en verbindt de bouwheer met zijn grootouders. Het grijs van de nerven in de vloer is doorgetrokken in het vloertapijt in de woonkamer die tegen de straatkant ligt. De grijze huiskat Milan is een grappig detail, hij past bij het geheel en zorgt voor een lieflijke noot. Opmerkelijk is nog de knappe haard van Faber, een gevestigde naam op vlak van moderne en innovatieve gashaarden, elektrische kachels en buitenhaarden. In de woonkamer zien we een hoekhaard die naadloos in de schuine wand is ingewerkt en langs 2 kanten te aanschouwen is. Perfect van maat, zonder alle aandacht op te eisen. Een grote troef van zo’n Faber-haard is dat hij naar eigen smaak kan worden opgebouwd en een interieur extra cachet geeft. Zowel op vlak van sfeer als warmte is het een absolute voltreffer. Het beeld van een rijk vuur en de gezellige gloed zijn onevenaarbaar. Goed voor onvergetelijke momenten met familie en vrienden, bij een lekker glas wijn. Kwestie van thuiskomen – a casa. Zo is het hier in ieder geval.

UAU Collectiv | architect Massimo Pignanelli

www.uaucollectiv.com

Tuinaanleg Gert Kwanten

www.gert-kwanten.be

Artstonenv - beton-keramiek-natuursteen

www.artstone.be

ATP betonvloeren

t. 0474 870 121

Faber Haarden

www.faber-fires.eu