Vakantiegevoel met prinselijke allures

Category: Editie 105

Een luxueuze vakantiewoning waar het steeds heerlijk thuiskomen is. Dat was de insteek van bouwbedrijf Mi Casa voor haar kijkwoning in Knokke-Heist. De locatie doet uiteraard ook haar duit in het zakje. Deze badstad combineert een mondaine sfeer met de gezellige charme van een pittoresk dorp. Het is er dan ook zalig flaneren langs de boulevards met de typische karakteristieke witte villa’s, elk met hun eigen toets. De ligging, in een rustige wijk en op wandelafstand van de zee, versterkt het vakantiegevoel nog eens extra. Het moet dan ook fantastisch zijn om je hier te kunnen terugtrekken in een exclusieve villa waar het niet ontbreekt aan luxueus comfort en tijdloze klasse. De kijkwoning van Mi Casa moest eruit springen op alle vlakken en dat doet het ook. Er gebeurt al iets als je het domein oprijdt. De woning rijst als een sierlijke zwaan uit het groen. Er is meteen al heel wat te ontdekken rondom het huis, dus onze nieuwsgierigheid is gewekt. De typische zeezon is ruimschoots van de partij en doet je meteen zin krijgen om met een verkoelend drankje op een van de zonneterrassen plaats te nemen. Hoogstammige boompjes in combinatie met een natuurlijke omheining bakenen de site af en bewaken de privacy. Een oprijlaan naar de ondergrondse garage / kelder wordt geflankeerd door twee elegant uitgevoerde muurtjes. Zij vormen een visuele scheiding tussen het meer privégedeelte van de tuin en het pad dat leidt naar de inkom die zich aan de zijkant van de woning bevindt. Het voornaamste uitgangspunt van architect Luc Toelen was dan ook de oriëntatie van de woning. “De zuidkant bevindt zich aan de zijde van de straat”, vertelt hij.“De inplanting van de woning is dan ook zo georiënteerd dat hij als het ware de zon volgt”. De keuken en de leefruimtes met directe toegang tot de terrassen en het zwembad bevinden zich aan de voorkant van de woning, terwijl de avondvertrekken eerder zuid-west gesitueerd zijn”. De ruime kelder annex ondergrondse parking loopt niet alleen onder de woning door, maar ook onder de terrassen. Zelfs het zwembad werd ingebouwd in de kelder. “Deze ondergrondse verdieping was toch wel een technisch grote uitdaging, onder andere omwille van de grondwaterstand die aan de Belgische kust steeds een stuk hoger is dan elders in het land”, legt de architect uit. “Het was een waar huzarenstukje om dit te voorzien, maar met ruimte voor minstens acht wagens biedt deze ondergrondse verdieping een serieuze meerwaarde voor de woning”.

Hedendaagse Long Island stijl

We herkennen de typische Long Island stijl van Mi Casa, maar ontdekken ook andere elementen die een interessante wending geven aan het ontwerp van de woning. Het is dan ook een stijl waar je veel kanten mee op kunt. “De landelijke stijl versterkt sowieso het vakantiegevoel”, vindt de architect. “Toch is het resultaat een goede mix geworden tussen het klassieke Mi Casa concept en een meer hedendaagse invulling”.

De rustieke gevelsteen en het houten buitenschrijnwerk beklemtonen het landelijke karakter, maar krijgen extra bravoure door de plafondhoge aluminium en fijne raampartijen in het tweede deel van de woning die ook de binnentuin bepalen. Al het houten buitenschrijnwerk en het balkon van de master bedroom werd uitgevoerd doorWertim NV.“Opvallend is dat de eigenaar met zijn architect opteerde voor houten buitenschrijnwerk in een landelijke uitvoering aan de buitenzijde, met onder andere massieve gemouleerde neuzen, in één stuk uitgevoerd met de raamdorpel, en een strakke uitvoering aan de binnenzijde”, zegt Monique Devos van Wer tim NV. Dit werd gecombineerd met een exquise donkere kleurafwerking ‘Flamant-Noir de Lune’. De gelaagde dubbele beglazing werd daarop aangepast en voorzien van zwarte warm-edge afstandshouders, zwarte weense kleinhouten tussen glas en gekleefde 37° afgeschuinde mastiek-imitatie kleinhouten. Deze uitvoering geeft extra cachet en is tegelijkertijd uiterst elegant.

Aan de binnenzijde werd gewerkt met volledig onzichtbaar beslag en vleugels die in hetzelfde vlak liggen als de kaders. Dit laatste geeft de binnen gevraagde strakke look.
De deuren werden op hun beurt dan weer voorzien van automatische, gemotoriseerde 3-puntsluitingen, waarbij zowel slot, motor, transformator en bediening volledig in de deur ingewerkt werden om perfect te kunnen aansluiten op de hedendaagse domotica. Qua buitenschrijnwerk koos de bouwheer voor een topproduct”, oordeelt Wer tim NV. “Hout is en blijft sowieso het meest isolerende en ecologische materiaal”. Binnen dit productengamma kozen ze dan nog eens voor de klasse één houtsoort Afrormosia. Een terechte keuze voor de veeleisende eindgebruiker. Dit high-class buitenschrijnwerk brengt Wertim NV naar buiten onder de merknaam‘Durenard’. Mi Casa kent hun kwaliteit-buiten-concurrentie, evenals het ruime aantal mogelijkheden en superieure uitvoeringen. Een voorbeeld in dit project is ongetwijfeld de in de onderdorpel geïntegreerde neuzen. Dit wordt aangeboden door Wertim in verschillende modellen en dieptes. Het totaalresultaat van het buitenschrijnwerk is dan ook zoals beoogd werd: landelijk en tijdloos modern.

Een kronkelend pad in betonklinkers toont de weg naar de inkom. De grandeur van de woning wordt meteen tentoongespreid door de marmeren vloer. Dat marmer een constant materiaal doorheen de ganse woning is, zal verder nog duidelijk blijken. Alle marmers alsook de tegels in deze woning werden gekozen in de showroom van Tegelbedrijf Devos uit Kortrijk. Tegelbedrijf Devos is gespecialiseerd in tegels voor zowel buiten als binnen. Een prachtige collectie keramische tegels en natuursteen behoort tot hun aanbod. Sinds kort is daar ook parket aan toegevoegd.Tegelbedrijf Devos onderscheidt zich door een bijzonder en selectief aanbod waarvoor ze exclusief verdeler zijn in de streek. Hun collectie is zo uitgebreid dat je er iets vindt dat past bij elke woonstijl. Ze hebben een ruime showroom en terraspark ter beschikking waar je alvast inspiratie kan opdoen. De nieuwste trends worden op de voet gevolgd. Heeft een klant een speciale wens? Dan gaan ze gewoon op zoek tot ze het vinden. De specifieke marmer- soort voor dit project gingen ze zelfs zoeken in Italië. Deze is zeer zeldzaam en één van de oudste marmersoorten. Deze natuursteen kenmerkt zich door zijn witte, heldere kleur en grijs/zwarte aderen. Doordat Tegelbedrijf Devos zo’n uniek totaalassortiment heeft, werken ze met een eigen professionele plaatsingsdienst die vakkundig opgeleid is om een perfecte afwerking met oog voor detail te garanderen. Het tegelbedrijf richt zich zowel op de projectmarkt als op particulieren. Ervaren werfleiders met een sterke technische know how zorgen voor een vlotte communicatie tussen de verschillende partners en zijn het aanspreekpunt voor de bouwheer. “Het gaat niet enkel om een tegel plaatsen, maar vaak komt er heel wat meer bij kijken”, zegt zaakvoerster Valerie Malfait.“We moeten niet alleen rekening houden met heel wat technieken zoals vloerverwarming, maar sommige tegels vereisen ook een speciale plaatsing. Daarom werken we enkel met zeer ervaren mensen die een feilloos resultaat garanderen”.

Doordat de vloer alle aandacht naar zich toe trekt, werd de hal voor de rest heel sober gehouden met aan de rechterzijde nog de trap naar de bovenverdieping en daarnaast een lift voor extra comfort.
In de leefruimte snuiven we meteen het vakantiegevoel op. We komen in een open, lichtrijke ruimte dat de uitgestrekte zithoek alle eer aandoet. De zichtbare houten massieve balken en het horizontale lattenwerk van de typische Mi Casa signatuur worden er afgewisseld met strakke witte muren die het geheel een hedendaags, maar toch warm elan geven. De eiken vloer met extra brede planken en de open haard laten geen enkel gezelligheidsdier onberoerd. De zithoek vloeit naadloos over in de eetplaats dat zich als het ware rond de binnentuin slingert. Vanuit de eetplaats gaat het moeiteloos richting keuken. Alle leefruimtes staan in verbinding met elkaar en dat was ook de bedoeling. “Het contact tussen de verschillende ruimtes is zeer belangrijk”, zegt David Houthoofd van Mi Casa. “Enerzijds voelt elk deel heel open en licht aan, maar toch is het compact opgevat. “Om die openheid en het contact nog meer te versterken, hebben we bijvoorbeeld ook gekozen om geen deuren ofwel transparante glazen deuren zoals tussen de inkom en de leefruimte te plaatsen”. Er werd een eufonisch evenwicht gevonden tussen ruimte en licht, materialen en kleuren. Het hout, marmer en accenten in zwart en brons harmoniëren doorheen de volledige woning. Door ze steeds in een andere gedaante te laten terugkeren, wordt telkens opnieuw een krachtige setting gecreëerd. Door dan nog eens te kiezen voor niet-alledaagse interieurelementen zoals opvallende verlichting of aparte gordijnen wordt dit, al krachtig effect, nog een sterkere cohesie. Zo is de open wijnkast niet alleen een aantrekkelijke blikvanger, maar vormt ze ook een transparante scheiding tussen de eethoek en de keuken. Het keukeneiland met bargedeelte is afgewerkt in natuurlijk fineer. Het massief ogende werkblad in Calacatta marmer is een specialiteit van Philip Dumoulin.

Haute Couture in marmer

Het familiebedrijf is al meer dan 35 jaar actief in het verwerken van natuursteen met een sterke specialisatie in marmer. De ruwe stenen worden verwerkt tot douchewanden, badkamer- meubels en zoals hier in keukenbladen. Het marmer wordt ontgonnen in Carrara een streek in Italië. De platen van twee cm worden dan verder verwerkt tot de gewenste afmeting. Het keukenblad werd in dit project uitverdikt tot tien cm waardoor deze een massieve look heeft. Alle marmer werd voorts in ‘open boek’ aangebracht waardoor de tekeningen overal mooi doorlopen in vlindervorm. Aan de plaatsing gaat telkens een grote voorbereiding met inbegrip van een foto- reportagevooraf.“Bijna kleermakerswerk”,beaamt de marmerspecialist. Alle marmer wordt ook zoveel mogelijk in eigen atelier klaargemaakt voor de definitieve plaatsing. Hiervoor hebben ze een goed uitgerust machinepark ter beschikking met de meest geavanceerde technieken waardoor de mogelijkheden quasi onbeperkt zijn. “Marmer is een prachtig natuurproduct dat de eeuwen trotseert en altijd uniek is”, vertelt Philip Dumoulin. ”Daarom mag deze natuursteensoort echt als een high-end materiaal beschouwd worden dat een aparte touch geeft aan een interieur”.Verschillende bewerkingen geven telkens een andere uitstraling. In totaalprojecten is men dan ook fan om verschillende combinaties te maken die telkens een andere feel aan de ruimte geven. Zo werd de Calacatta in de inkom gepolijst, terwijl het keukenblad en ook de douchevloer en -wand in de badkamer van de master bedroom verzoet werd en een eerder matte look heeft. Philip Dumoulin durft zich dan ook een echte trendsetter noemen in marmer. Zijn firma is dan ook helemaal up to date wat betreft de speciale technieken en de nieuwste trends.

Esthetisch verantwoorde sauna

In elke leefruimte en dus ook in de keuken heb je een rechtstreeks contact met de binnentuin.We komen even op onze passen terug, want in de zithoek is er nog een deur in transparant glas die ons naar een tweede deel van de woning brengt. Dat deel werd ook geconcipieerd rond het centrale tuingedeelte. Aan de linkerzijde treffen we een zogenaamde ‘mudroom’, een praktische ruimte voor als je van buiten komt en bijvoorbeeld je schoenen of jassen wil opbergen. Een douche laat je zelfs toe om je eerst helemaal op te frissen. De vloer is een keramische tegel met het design van een gevlekte vloer uit een kunstatelier en past volledig in dit gebruiksvriendelijk gedeelte. Vervolgens komen we in de wellnessruimte met sauna. De sauna werd op maat gemaakt en geplaatst door Sauna House. Deze fabrikant van sauna’s voor privé en professioneel gebruik is gespecialiseerd in maatwerk. Naast een uitgebreid gamma standaardmodellen, richten zij evengoed een volledige wellnessruimte in op maat. Voor de uitvoering in dit project werden horizontale latten gebruikt. “Deze zijn niet alleen praktisch en degelijk, maar zorgen op esthetisch vlak ook voor een rustige uitstraling”, geeft de zaakvoerster aan. Door de minutieuze uitvoering en door ervoor te zorgen dat alle lijnen en voegen rechtlijnig op elkaar passen, wordt die zen-uitstraling nog versterkt, wat natuurlijk helemaal past in de context van een wellnessruimte. Zowel voor de zitbanken als de wanden werden brede planken gebruikt wat helemaal aansluit op het lattenwerk in de rest van de woning. Het esthetisch plaatje klopt. Alle sauna’s worden in eigen atelier gemaakt met echt kwaliteitshout. “Om het temperatuurverschil op te vangen tussen bijvoorbeeld de onderste plank en het plafond is het heel belangrijk om hout van de beste kwaliteit te gebruiken”, klinkt het.“Het hout blijft ook naturel zodat het kan ademen. Het is immers de bedoeling dat een sauna levenslang meegaat”. Er komt steeds meer maatwerk aan te pas. Sauna House staat hierbij in voor het volledig plaatje: van het uitwerken van het ontwerp en het grondplan tot de definitieve plaatsing. De deur van de sauna is in transparant glas en ook deze trend is in opmars. “Meer en meer wordt gekozen voor een glazen façade”, bevestigt mevrouw Talpe van Sauna House.“Dat zorgt niet alleen voor een open gevoel, maar de ruimte lijkt hierdoor ook optisch groter”. Wie overweegt om een sauna te plaatsen kan terecht in de showroom van Sauna House. “Je kan er de kwaliteit en de afwerking bekijken en je keert huiswaarts met een duidelijk idee hoe het er bij je thuis zal uitzien”, besluit ze.

De galerij, die start in de leefruimte, eindigt tenslotte in een gezellige bar. Het hoge plafond, bekleed met akoestische platen en de grote raampartijen in aluminium bieden de perfecte revue voor een feestje of een gezellig samenzijn met vrienden of familie. Het barmeubel is volledig afgewerkt in Zebrano hout. De houten wandbekleding matcht uitstekend met de warme kleur van de muur en de accessoires. De bar loopt tenslotte uit in een loungeterras aangelegd in Padoek zodat je ook buiten kan delen in de feestvreugde.

Via dit terras kan je meteen naar het zonneterras en het zwembad dat tijdens een warme zomerdag lonkt voor een verfrissende plons. De inplanting van het zwembad werd heel secuur gekozen en past perfect binnen de verhoudingen en de gezichtsassen ten opzichte van de tuinen de woning. Een stevige verdienste van de architect en de tuinarchitect meent men bij Willy Naessens Swimming Pools. Niet ver van de keuken, dichtbij de verschillende terrassen en met ruimte om te zonnen is het zwembad perfect geïntegreerd in het samenspel van de woning en de tuin. Passend bij de woning werd dan ook gekozen voor een topzwembad, de Rolls Royce onder de zwembaden, zeg maar. Mi Casa selecteerde een onderloopzwembad, waarbij je het gevoel hebt dat de waterlijn onder het terras verdwijnt. De boordsteen zweeft hierdoor als het ware boven het wateroppervlak. Een onderwaterzitbank over de breedte van het zwembad is ook een meegenomen en opvallend extraatje dat het zwembad een terechte upgrade geeft. Van deze constructie werd dankbaar gebruik gemaakt om het rolluikmechanisme te verbergen. Een trap, eveneens over de breedte van de kuip, maakt van het zwembad een ideale trekpleister om te chillen, af te koelen en vooral te genieten. Doordat het zwembad in het verlengde van de woning ligt, wordt het lounge effect nog vergroot. De binnenbekleding van het zwembad is uitgevoerd in glasmozaïek waardoor de kleurschakeringen van het water er heel apart uitzien. Het verwarmde zwembad werd verder uitgerust met een volautomatische filterinstallatie en automatische waterbehandeling. De korte uitvoeringstermijn en de ser vice van Willy Naessens Swimming Pools zit vastgeroest in het DNA van dit familiebedrijf dat al 56 jaar ervaring prijsgeeft. “Tijdens een verkennend gesprek peilen we uitgebreid naar de besognes van de klant”, klinkt het. “We bekijken hun wensen, de gezinssituatie en uiteraard het budget. Een tevreden klant is iemand die zegt: “Hier ligt het zwembad dat ik in gedachten had”.

Royale suite als master bedroom

Het Zebrano hout van de bar keert terug in de uitvoering van de trap naar de bovenverdieping.We maken het ons gemakkelijk en nemen deze keer niet de trap, maar de lift, een exemplaar van thyssenkrupp, naar boven. “Een lift in huis verhoogt het comfort en zorgt ervoor dat men ook op latere leeftijd thuis kan blijven wonen”, benadrukt Bart Gussé van thyssenkrupp. “Serviceflats en homes worden steeds duurder en de wachtlijsten langer. Uit onderzoek leren we bovendien dat meer dan 3 op de 4 senioren het belangrijk vinden om thuis te kunnen blijven wonen. Bovendien vergroot een lift de waarde van een woning”. Een lift past dan ook perfect in het plaatje van duurzaam bouwen met duurzame materialen.

De lift werd hier prachtig geïntegreerd in het geheel van de inkom en biedt toegang tot elke verdieping. Er werd gekozen voor quasi geluidloze en trilloze Gearless technologie. De vloer in de lift werd identiek afgewerkt als de vloer in de hal.Voorts zijn de zijdelingse deurkaders van de schuifdeuren verborgen in de wand. De kleur van de schuifdeuren is tenslotte identiek aan de muur wat zorgt voor een serene en eerder minimalistische look.

Meer en meer mensen kiezen voor een lift in huis. Thyssenkrupp biedt oplossingen aan in alle vormen en maten. Dit gebeurt steeds in samenspraak met de klant en/of architect. Alle details worden besproken en de afwerking wordt gepersonaliseerd volgens de wensen van de klant.“Een lift kan, net zoals in dit project, perfect geïntegreerd worden in de woning en dit volledig op maat van de klant”, zegt de liftspecialist. Zowel in een nieuwbouw als bij een verbouwing biedt een efficiënte lift uitzonderlijk gemak en een hoge flexibiliteit. Je kan een beroep doen op thyssenkrupp voor zowel conventionele liften als huisliften. Voor een huislift is geen put en uitloop nodig, wat enkele bouwkundige voordelen oplevert.

De master bedroom is zonder twijfel de blikvanger van de bovenste etage. Deze kamer is opgevat als een weelderige hotelsuite waar het je aan niets ontbreekt. In het eerste deel is een ruime inloopdressing de droom van elke modeliefhebber. Het luxegevoel blijft hangen als we vervolgens de badkamer met royale allures bereiken. De zeldzame Callacata marmer werd gebruikt als betegeling rond het bad, in de inloopdouche en als afwerking voor het badkamermeubel. In het slaapgedeelte zijn de maritieme invloeden voelbaar door de rijke lichtinval, de horizontale, witte wandbekleding en de subtiele accessoires. Het balkon geeft uit op de binnentuin en laat je maximaal genieten van de zon. Ook de twee andere slaapkamers profiteren van die overdaad aan licht. Een aansluitende badkamer met douche voorziet weerom in alle hedendaags comfort. Voor de afwerking van het meubel en de douchewand werd Carrara Bianco gebruikt, een meer random marmersoort dat geïnspireerd is op een bamboetekening in 3D. De speciale toets wordt hier gevormd door de structuurtegels in marmer die door Tegelbedrijf Devos werden uitgewerkt.

Mi Casa, in samenwerking met zijn partners, heeft alles uit de kast gehaald om met deze kijkwoning puur vakmanschap en magnifieke details in een high-end afwerking in de kijker te plaatsen. Het is dan ook een geslaagde realisatie waarvoor de superlatieven uit heel wat monden zullen vloeien. De woning is steeds te bezoeken op afspraak.