Huiselijke weelde in een strak jasje

Category: Editie 105

Een beeldbepalende woning met een rijk en opvallend interieur. Dat was de oorspronkelijke woning van ons bouw- koppel. Na het afwegen van de te maken kosten voor de renovatie van het intussen 45 jarige pand, besloten ze het over een andere boeg te gooien en te kiezen voor een moderne strakke woning. De eerste aanblik is dan ook een minimalistisch toonspel waarbij eenvoud primeert. De woning ligt heel centraal en langs een hoofdweg, wat de nodige bedrijvigheid met zich mee brengt, maar daar lijkt het geen last van te ondervinden. Door de ruime voortuin wordt de nieuwbouw volledig onttrokken aan de drukte en ligt hij er vredig bij. Het deel voor de woning is groots opgevat met een brede oprijlaan en voldoende parkeermogelijkheid. De betonvlakken en terrastegels worden onderbroken door groene perken waar bloemen en struiken in paars- en wittinten voor een bijpassend kleurenpalet zorgen. De typische lijnen en zwart-wit contrasten die eigen zijn aan een moderne stijl ontbreken niet in het vooraanzicht. De uitgestrekte voorgevel in witte crepi wordt onderbroken door de aluminium gevelbekleding en een grote sectionale garagepoort in antraciet. L-Door, producent van garagepoorten voor woningen en bedrijfsgebouwen, zorgde hier voor het ontwerp en de plaatsing van dit geïntegreerd geheel. L-Door staat voor Belgisch kwalitatief maatwerk. Door alles zelf te produceren en monteren kan je telkens rekenen op een uitstekende uitvoering en service en dat is hier ook niet anders. De volledig geautomatiseerde garagepoort voldoet aan alle kwaliteitseisen. Door de poort in hetzelfde vlak te zetten als de gevel en eenzelfde gevelbekleding door te trekken, krijg je een haast naadloos geheel, wat helemaal past bij de afgemeten stijl van de woning. Voor de gevelbekleding werden vaste aluminium platen gepoederlakt wat ze heel duurzaam maakt. Omdat het bouwkoppel ook houdt van het zwart-wit contrast was deze conceptuele keuze dan ook een logisch gevolg. Nochtans zijn er qua kleuren geen beperkingen en doordat alles eigen Belgisch design is, zijn de mogelijkheden bij L-Door onnoemelijk groot. “De klant krijgt een volledig uit- gewerkt 3D-model van wat er op de werf gaat uitgevoerd worden”, klinkt het bij L-Door. “De afmetingen zijn tot op de mm juist en worden gerealiseerd met enkel high-end kwaliteitsmateriaal”. Een perfecte, naadloze afwerking is standaard. Details zoals het uitwerken van de retouren naar de ramen en naar de voordeur zijn finessewerken die het team van L-Door moeiteloos heeft uitgevoerd. Nauw overleg met het bouwkoppel en de architect is bij elk project een absolute vereiste en dat was ook hier het geval.

Minimalistische gevel met strakke, rechte lijnen


De architect koos ervoor om nog een volume bovenop de eerste bouwlaag te plaatsen. Dat breekt niet alleen het lange horizontale vlak, maar geeft ook een meer architecturale esthetiek aan het geheel. Heel bewust werd de voorkant van de woning relatief gesloten gehouden wat mogelijke inkijk van de straatkant vermijdt en de privacy van de bewoners garandeert.“De minimalistische gevel met strakke, rechte lijnen zorgt voor de nodige intimiteit en vormt eveneens een gezichtsscherm en een geluidsbuffer naar de rest van de woning toe”, vult de architect aan.
Het bouwkoppel wist perfect wat ze wilden en zette dan ook de krijtlijnen van hun ideale woning uit voor het team van Jonckheere ir-architecten. De volledige ruwbouw inclusief buitenschrijnwerk en gevelafwerking werd gerealiseerd en gecoördineerd door Lapeirre Woningbouw. Naast de wind- en waterdichte afwerking stond de totaalaannemer ook in voor de buitenscreens die volledig werden geïntegreerd in de ruwbouw zelf waardoor ze quasi onzichtbaar zijn in open toestand. De tuinmuur vooraan vermijdt rechtstreekse inkijk in de achtertuin van aan de straatzijde.
“De sterkte van de woning is ongetwijfeld de uitzonderlijke gevelbreedte van het gelijkvloers die visueel in het oog springt”, vertelt Isabel Lapeirre van Lapeirre Woningbouw. “Dit groot vlak trekt alle aandacht naar zich toe, waardoor een feilloze uitvoering ervan een absolute must is”, klinkt het. Zo moest het aanbrengen van de crepi grenzen aan de perfectie en naadloos aansluiten bij het buitenschrijnwerk en poort, gezien dit domineert in het uitzicht van het gebouw”, klinkt het bij Lapeirre Woningbouw.
De luifels zorgen niet alleen voor interessante zichtlijnen, maar zijn multifunctioneel. Vooraan zorgen ze voor beschutting aan de inkom, achteraan doet de luifel dienst als zonnebreker en speels accent in de zuidgeörienteerde tuin. De bouwheer liet zich hier voor inspireren door de vakantievilla’s in het zuiden. De totaalaannemer heeft ook aandacht voor energiezuinigheid. Een superieure isolatie in combinatie met luchtdichte afwerking van de bouwschil zorgt in combinatie met waterpomp en ventilatiesysteem D voor een uitstekend E-peil en een gezond binnenklimaat.

Als familiebedrijf kiest Lapeirre steeds voor een persoonlijke aanpak en een begeleiding van A tot Z. Daarom besloot het bouwkoppel ook met hen samen te werken.“De klik was er meteen”, zegt de bouwvrouw. “We kregen gericht advies en de werken werden niet alleen kwalitatief uitgevoerd, maar ook nauwkeurig opgevolgd”. We hebben nu zelf ingestaan voor de inrichting, maar mochten we nog eens bouwen, mag Lapeirre Woningbouw het totaalproject uitvoeren”, klinkt het overtuigd.

De tuin achteraan is opgevat als een groot gazon, voorafgegaan door een riant buitenterras dat opgedeeld is in een tafel- en loungegedeelte. Wintergroene beplanting omlijst de tuin. Een bloemperk in een rechtlijnig patroon, fungeert als breekpunt en ligt helemaal in lijn met de strakke uitvoering van de woning. De tuin werd volledig aangelegd door Tuinen Vanthournout Ronny & Zoon. De tuin, zowel vooraan als achteraan, is dan ook een klassevolle realisatie geworden, volledig in synergie met de woning. “Het bouwkoppel wou vooral een onderhoudsvriendelijke tuin die mee evolueert met de seizoenen”, vertelt de tuinaannemer. “De privacy in de tuin garanderen was verder ook een aandachtspunt”. Om daaraan tegemoet te komen, koos de tuinaannemer voor strakke leibomen (Tilia Cordata in leivorm) aan de ene kant van de tuin. Drie steeneiken (Quercus Ilex), die bladhoudend zijn in de winter werden op strategische plaatsen ingeplant. Vooraan wisselen strakke graspaviljoenen en bloemperken gevuld met bodembedekker Waldsteinia Ternata vergezeld van Aluim, Tulpia ‘Queen ot Night’ en Narcissus Thalia bloembollen, elkaar af. In combinatie met de grijze tegelvlakken luidt een lappendeken van graspatronen en groenperken de kennismaking met de woning in. In de bloemperken werden bloemen geplant die elk hun specifieke bloeiperiode hebben. Zo worden de seizoenwissels steeds een bloeiend tafereel met telkens een andere invalshoek. Zowel vooraan als achteraan koos de tuinaannemer voor een combinatie van witte en paarse bloeiers (Hydrangea Macrophylla ‘lanarth white’ en Perovskia Atriplicifolia ‘little spire’). Twee winterharde palmbomen (Trachy- carpus Fortunei), die een stille herinnering vormen aan de vorige woning werden gerecupereerd en symmetrisch tegenover elkaar geplant. Eentje staat vooraan ter hoogte van het tuinmuurtje en de andere staat achterin de tuin. De tuinaannemer en zijn zoon installeerden ook een beregeningsinstallatie die op 6 verschillende circuits volledig automatisch werkt. Onder het grasvlak werd een mollennet aangebracht. Het team van Ronny Vanthournout en zoon Tiemen is van alle markten thuis en staat niet alleen in voor de aanleg en het onderhoud van een tuin, maar voeren ook totaalconcepten uit waarbij de realisatie van een vijver of zwembad niet uitgesloten is. Zijn aandacht voor het esthetisch aspect en uitgebreid vakmanschap maken van deze tuinaannemer de ideale partner voor een tuin naar wens.

Perceptie van ruimte en openheid

Alle wegen leiden naar Rome, maar hier is het de ruim ogende inkomhal die naar verschillende bestemmingen leidt. De voordeur in transparant glas laat toe om al even binnen te piepen. De inkomhal is eerder eenvoudig geconcipieerd. Een witte tint overheerst waardoor een kunstwerk en subtiele detailverlichting ter hoogte van de trap er echte blikvangers zijn. De deur naar de leefruimte is in mat glas en geeft nog niet veel prijs van de rest van de woning. Links gaan we richting keuken en passeren we nog een gastentoilet met om de hoek een lavabo. Hoe intiem en gesloten de voorkant van de woning is, hoe open en ruim voelt de rest van de woning aan. De inrichting werd door het bouwkoppel volledig aangepast aan hun behoeften. “De indeling was heel belangrijk”, beaamt de architect. “De bewoners zijn echte familiemensen en de interferentie met de keuken, de leefruimte en de tuin met een uitgebreid terras waren dan ook van primordiaal belang.” De perceptie van ruimte en openheid laat zich ook voelen in de ruime afmetingen van de verschillende vertrekken.

De keuken vormt ongetwijfeld het middelpunt van het huiselijk leven. Vanuit de keuken heb je ook een zicht op de eet-en zithoek en is overal het contact met buiten aanwezig. De centrale leef- keuken is meer dan enkel een plek waar het eten klaargemaakt wordt. Het keukeneiland met een werkblad in Corian loopt uit in een bargedeelte waar het alvast gezellig kan worden. De keukenwand tegen de muur bestaat uit een ontbijtkast, het fornuis en een aantal hoge kasten waar onder andere de keukentoestellen in verwerkt zijn. Boven het fornuis werd gekozen voor een spatwand in Dekton, een heel onderhoudsvriendelijk materiaal dat zich ook perfect leent als werkblad. Het marmerdesign breekt het witte en zorgt voor een subtiele overgang naar de hoge kasten in notelaar. In het verlengde van het keukengedeelte staat een ronde tafel met stoelen die matchen met de bruin lederen barkrukken in de keuken. Omgeven door ramen heerst er daar een sterk buitengevoel. Een hoekhaard maakt het extra gezellig. De leefruimte, die bestaat uit een royale zithoek en eethoek, kan met een schuifwand gescheiden worden van de keuken. De gastvrouw houdt van interactie met haar gasten, dus bij familieaangelegenheden blijft die wel meestal open. De lange eettafel in donker hout met bijpassende stoelen lonkt uitnodigend en is ideaal om met veel gasten te tafelen. Het bijpassend salon en de haard- en tv-wand, waar de notelaar uit de keuken opnieuw zijn intrede doet, creëert een gezellige leefruimte waar je uren kan genieten. Ook hier is de connectie met de buitenomgeving voor tdurend present. De grote schuiframen aan de achterzijde van de woning bieden een weids zicht op de tuin en laten een ruime interactie met buiten toe op elk moment van de dag. De witte, doorzichtige overgordijnen filteren het licht en zorgen bij het vallen van de avond voor een knus gevoel. De grote, moderne keramische tegel die zowel voor binnen als het buitenterras gebruikt werd, maakt de grens tussen binnen en buiten nog kleiner.

Breuklijn tussen leef- en slaapgedeelte

We haalden al aan dat de keuken het hart van de woning vormt, maar de keuken kan in principe ook opgevat worden als de breuklijn tussen het leef- en slaapgedeelte. Een nachthal met een plafondhoge kastenwand leidt ons naar de slaapvertrekken. Een open ruimte die eigenlijk alle slaapruimten verbindt, doet dienst als extra zithoek. Een ideaal plekje voor de kleinkinderen als ze komen logeren.Twee gespiegelde kamers met een bijhorende badkamer en apart toilet zorgen voor alle comfort. De masterbedroom bestaat achtereenvolgens uit het slaapgedeelte, een dressing en een badkamer. De badkamer in marmerlook doet meteen denken aan de spatwand in de keuken en refereert opnieuw naar de harmonie in de materialen. Terug in de keuken passeren we nog een ruime bijkeuken en de toegang tot de garage om vervolgens in de inkom de trap te nemen naar de bovenverdieping. Achter een dubbele deur in mat glas ontpopt zich een ruime werkunit met kitchenette en een extra multifunctionele kamer. Ook hier is het uitzicht op de buitenomgeving verzekerd door de grote glaspartijen die georiënteerd zijn naar de achterkant van de woning. De bewoners wilden ook vooral een woning bouwen waar ze zo lang mogelijk kunnen blijven wonen in het ruimste comfort. Bepaalde details zijn hier dan ook op geënt. Zo kan de werkunit makkelijk omgebouwd worden tot een appartement en kan er indien nodig zelfs een lift geplaatst worden. Het bouwkoppel voelt zich alvast helemaal thuis in hun nieuwe stek.“Ik heb nog niets ontdekt waarvan ik achteraf denk: dat had ik anders moeten doen”, zegt de bouwvrouw. Voor ons is het perfect zoals het is en dat ervaren we elke dag”.

 

 

Met dank aan:

Jonckheere ir-architecten

www.jonckheere-ir-architecten.be

Lapeirre Woningbouw

www.lapeirre.be

L-Door

www.l-door.be

TuinenVanthournout Ronny & Zoon

www.tuinenvanthournout.be