Het licht is aan zet in deze flexibele gezinswoning

Category: Editie 105

Op weg naar de crèche stootte het bouwkoppel van deze woning op een perceel in een groene omgeving en toch dichtbij de stad, met zowel aan straatzijde als achteraan een mooi uitzicht. In hun keuze voor een architect lieten ze zich vooral leiden door het gevoel dat Baeyens & Beck, behalve voor het esthetische ook oog had voor de praktische kant van een woning en garant stond voor een nauwgezette opvolging. Dat de architect begrijpt hoe het is om met kinderen te leven, voelde eveneens vertrouwd aan. Yannick Baeyens: ‘Voor een gezin met kinderen is een multifunctioneel huis heel dankbaar, zeker in een latere fase. We zijn blij dat we, mede doordat we ook het interieur mochten ontwerpen, in ons concept geslaagd zijn. Hoewel het een eenvoudig en compact volume betreft, voelt het nooit aan als een standaard woning. Ook het perceel met zijn mooie vergezichten was dankbaar. Net als de klant die voor een aangename look & feel in het interieur heeft gezorgd. Als architect mag je nog het mooiste huis ontwerpen, zelfs het maatwerk in het interieur doen zoals hier, maar de aankleding heb je verder niet in de hand. Wij kunnen enkel goed luisteren naar wat de klant wil en hoe die leeft. Daarna geven wij enkele aanzetten in ontwerpfase met uiteenlopende parcoursen waar we vervolgens samen aan sleutelen en verfijnen tot het goed zit. Dat de klant heel goed weet wat hij of zij wil, vinden wij niet storend. Integendeel, dat helpt en vind ik een leuk aspect aan onze job. Vooraf veel nadenken zorgt altijd voor een vlottere bouw, dat geef ik steeds aan mijn klanten mee. Wij zetten ook sterk in op een secure opvolging. Dat is onze manier van werken en wordt door de klant gesmaakt. Het is telkens een intensieve samenwerking en als het klikt, zoals in de meeste van onze gevallen, houden we er nadien vaak aangename contacten aan over.’

 

Van het uiteindelijke ontwerp schrapte de klant de luifels die volgens hen geen meerwaarde boden en ruimte inpikten. Enkel vooraan bij de inkom is er nog een kleine oversteek. Daar dient de woning zich eerder gesloten aan, met uitzondering van een smal verticaal raam op de verdieping. Karaktervolle baksteen in combinatie met hout bepalen het uitzicht. Hout dat wordt herhaald in de carport. De oversteek leidt de bezoeker naar binnen via de brede aluminium pivoterende inkomdeur. Het vele glas verlicht de sobere inkomhal met daarin een verborgen deur die naar de berging leidt. Voorbij de inkom betreed je de ruime leefruimte die baadt in het licht en door de royale en mooi verzonken glaspartijen de tuin en de natuur naar binnen haalt. Deze ramen, en bij uitbreiding alle buitenschrijnwerk, zijn gerealiseerd met Reynaers aluminium door Solemé nv. Bart Solemé: ‘Wij hebben het plezier om veel mooie projecten van Baeyens & Beck te mogen realiseren, maar ook van andere architectenbureaus. Na verloop van tijd ken je elkaar en weet je wat er verwacht wordt als je het plan in handen krijgt. Met Solemé zijn we gespecialiseerd in projecten met aluminiumbuitenschrijnwerk met een hoge toegevoegde waarde. Dit kunnen we enkel dankzij de inzet en de kwaliteit van onze in eigen huis opgeleide medewerkers. Zij zijn de kracht van onze onderneming. Voor het werk dat zij leveren is het noodzakelijk het hoofd erbij te houden. Per project maken wij een draaiboek op met zowel een productie- als een plaatsingsinstructie per raam. Dit is nodig om de dikwijls complexe architecturale details correct te kunnen uitvoeren. Het buitenschrijnwerk is hier gerealiseerd met CS 77 Hi raam- en deurprofiel van Reynaers Aluminium en perfect verzonken geplaatst om het ruimtelijk effect te maximaliseren. Er zijn ook drie CP 155 LS schuiframen geplaatst en twee pivoterende deuren, enerzijds de inkomdeur en anderzijds op ons aanraden ook in de tuinberging. Oorspronkelijk was daar een dubbele deur voorzien, maar dan verlies je veel plaats, zeker als je met fietsen in en uit moet rijden. Nu zit er een naar buiten draaiende pivoterende deur in die mee bekleed is met de houten gevelbekleding en waar de klant achteraf heel blij was dat we met hem meedenken. Ook de noodzakelijke stalen kolommen binnenin hebben we proberen integreren in het schrijnwerk zodat die visueel zo weinig mogelijk opvallen. Nog voor het visuele effect is er in de leefruimte gekozen om in de hoek ramen met glas in overslag te plaatsen om de transparantie zo hoog mogelijk te houden. Daarbij werken we zonder profiel op de hoek en verankeren we het ene glas met een tand in het andere. Kijk, mijn grootvader richtte het familiebedrijf op kort na WO II en specialiseerde zich in stalen ramen voor openbare gebouwen zoals scholen. Wij hebben er onlangs nog moeten uitbreken omdat die uiteraard energetisch niet meer voldoen, maar de kwaliteit is na meer dan een halve eeuw nog altijd onberispelijk. We zijn intussen geëvolueerd zijn naar aluminium, maar we gaan nog steeds voor diezelfde kwaliteit en plaatsen het schrijnwerk voor de klant alsof het voor ons zelf zou zijn. Ik denk we ook hier geslaagd zijn om met het buitenschrijnwerk een meerwaarde te bieden.’

Zowel via de berging als via de keuken kan je de tuin betreden die er weliswaar aangelegd uitziet maar niet clean. Er is aandacht voor voldoende natuurlijke elementen die de overgang naar de achterliggende velden verzacht. De grillige vorm die het terras daardoor krijgt, stoort geenszins, integendeel. Het terras is gerealiseerd met een getrommelde kleiklinker in een gelijkaardige kleur als de baksteen van de gevel maar dan op de kopse kant. Nils Willaert van Tuinen Willaert: ‘De klant had Jeroen Bijl van Ono-en-Tuur gecontacteerd voor het ontwerp van de tuin. Voor de aanleg zelf zijn ze op aanraden van de architect bij mij gekomen. Ik werk vaak met hen samen en sindsdien ook met Ono-en-Tuur. Het is een niet alledaags ontwerp, maar speciale projecten die een uitdaging vormen, zijn heel dankbaar. Jeroen heeft het concept bedacht en vervolgens heel gedetailleerd uitgetekend. Dergelijke totaalconcepten waarbij we zowel tuinaanleg, terras, verhardingen en beregening verzorgen, doen wij heel vaak en graag. In sommige gevallen komt daar nog zwembad- of zwemvijveraanleg bij. Die expertise deed ik op in een vorige job, waarbij ik zowel bij een topfirma in beregening werkte als bij een firma die luxezwembaden plaatste. Ik heb er veel geleerd en exclusieve projecten mogen doen. Het is door toedoen van mijn schoonvader die tuinaanleg doet, dat ik mij daarop ben gaan toespitsen. Het voordeel is nu dat ik die totaalprojecten aankan, waarbij de klant slechts één aanspreekpunt heeft voor alle werken en dat was ook hier het geval. Dit project is om meerdere zaken uniek: de bijzondere vorm van het terras met kleiklinkers die in een soort wildverband zijn gelegd waardoor geen enkele lijn overeenkomt en je het gevoel hebt op een vlak te stappen, de afboordingen in cortenstaal die we ter plaatse hebben gelast, soms tot 19 meter, om mooie ronde vormen te bekomen zoals vooraan in de oprit waar we kiezels in visgraat hebben geplaatst en ook opvallend is het gebruik van lavasubstraat ipv schors tussen de beplanting. Dit substraat is uiteraard duurder maar wel duurzamer en beter vochtregulerend. Samen met het cortenstaal zorgt het voor een mooi effect in overgang van de klinker naar de kleurrijke tuin. En vergis u niet, ik denk dat we ongeveer 1300 plantjes hebben voorzien die via druppelbevloeiing onder het lavasubstraat rechtstreeks in de wortel bevochtigd worden. Het is in die vorm één van de bijzonderste projecten die we al hebben gedaan en een mooie referentie.’

 

In de grote leefruimte komt de flexibiliteit van de woning heel mooi tot uiting. Er is een bureau om de hoek die afgesloten kan worden, je hebt zicht op de keuken maar ook weer niet door twee schuifdeuren aan elke zijde maar het meest opvallende schuifpaneel verbergt de trap naar boven die zich middenin de circulatieblok bevindt. In deze wand opent zich daardoor een bibliotheekkast die op zijn beurt weer verdwijnt wanneer de trap zichtbaar wordt. Hoewel het slechts om één paneel gaat, zorgt deze spitsvondigheid voor een wereld van verschil in beleving van de ruimte. Het maatwerk met een duidelijke fijne zwarte horizontale lijn is van hoge kwaliteit. Het klopt dat elke ruimte zijn eigen sfeer heeft. In de doorgaans witte keuken wisselt de eiken parketvloer van de leefruimte zich voor donkere tegels in marmercomposiet waarvoor ze zich lieten inspireren op het kantoor van hun architect. Door het gebruik van deze Bomarbre granito vloer straalt deze ruimte op een andere manier karakter uit. Kristof T’Sjoen, Stone: ‘Het is een Terrazzo Bomarbre Compact, Serie Old Style in kleur Belpa. Met Stone doen wij al Terrazzo sinds 1923 en zijn daarin de Belgische referentie en in distributie ook een internationale speler. Wij hebben altijd sterk ingezet op de mensen die materialen voorschrijven en op architecten met wie we die markt hebben ontwikkeld. Het doet ons plezier dat zij en ook privé personen ons materiaal naar waarde schatten. Het is niet alleen authentiek en extreem duurzaam, je kan het perfect plaatsen in de juiste context. De laatste tien jaar hebben wij een verschuiving gezien in de markt van een heel instrumentele benadering van Terrazzo naar een eerder esthetische. Het heeft duidelijk zijn weg gevonden naar de hedendaagse architectuur dankzij de integratie door (interieur)architecten. De referenties die we in die tijd hebben opgebouwd, toont dat dit materiaal perfect past in het totaalplaatje van tijdloze architectuur. Maar het is geen vrijblijvende keuze. Dat adviseren wij ook aan iedereen. Het gebruik van Terrazzo is interieurbepalend en dan moet het passen in het totale beeld van de woning. Dat toont dit project ook aan waar het gecombineerd wordt met hout, een combinatie die altijd versterkend werkt. Terrazzo is van alle tijden en we zien dat architecten, zeker zij die de pure architectuur nastreven, altijd op zoek gaan naar materialen die authenticiteit uitstralen en een langere leeftijdstermijn hebben. Ook het duurzame aspect is belangrijk, dus zijn ze geneigd terug te grijpen naar heel natuurlijke materialen. Terrazzo, een cementbinding met marmer of natuursteenkorrel, valt onder die categorie. Behalve met natuursteen zelf, ga je weinig referenties vinden van projecten die na meer dan 100 jaar nog standhouden. Bovendien is Stone een Belgische fabrikant, een troef in de tendens om lokaal te sourcen. Sinds Stone en Bomarbre, vroeger zusterbedrijven, alle activiteiten hebben gebundeld onder de nieuwe vlag Stone met hoofdkantoor in Olsene, bieden we onze klanten zowel Terrazzo, natuursteen en keramiek aan - plus het maatwerk in de drie materialen - waardoor we hen een totaalaanbod kunnen geven wat harde bevloeringen betreft. En ook alle knowhow zit in eigen huis waardoor we een meerwaarde aan architecten en professionals kunnen bieden wat leidt tot betere en mooiere resultaten.’

 

Van het zicht op de tuin en de achterliggende velden kunnen ook de drie kinderen boven genieten. Hun kamers, bijna drie identieke kopieën, zijn allemaal aan de achterzijde georiënteerd. De inrichting van de bovenverdieping met brede gangen en opnieuw met wanden vol opbergruimte, zit ingenieus in elkaar. Ook hier regeert het licht. De raampartijen van beneden krijgen hier bijna een identieke herhaling, zoals het hoekraam in de linkse slaapkamer. Aan het vlakke eiken parket van beneden is boven wel een speelse twist toegevoegd. Het lijkt allemaal onopvallend maar het plan werkt en zorgt voor een leuke sfeer. Of wat gezegd van de donkere nis op het einde van de trap waar diffuus licht voor de favoriete plaats van de lezende of gamende kinderen zorgt? Links daarvan kan je de gang ingaan die voorbij de kinderkamers opnieuw een hoek maakt en daar verbreedt tot een speelruimte inclusief zitbank en televisie. Net daar voorbij leidt een deur naar de badkamer voor de kinderen en nog langs deze zijgevel is er op het einde een logeerkamer. De ouders kunnen vanuit hun kamer tot in de logeerkamer en via de andere zijde terug naar de hoofdgang, waar net voor de nis, de deur naar de grote badkamer leidt. Ook hier is er een hoofdrol weggelegd voor licht dat, net zoals in de kinderbadkamer, zenitaal via het dak en een grote koker naar binnenvalt. Dat zorgt voor heel aangenaam licht dat bovendien weerkaatst wordt door de enorme spiegelwand boven de spoelbakken en de afwerking van dit meubel in Corian. Tussen deze wand en de deur is de restruimte ingevuld met een zitbankje die door iedereen veelvuldig wordt gebruikt. Het is ongelooflijk hoeveel licht deze ruimte uitstraalt en dat enkel via de koker in het dak. Daar heb je zicht op, zowel van in het ligbad als van in de ruime inloopdouche. De Bomarbre tegels van in de keuken en in het bezoekerstoilet beneden, krijgen hier een herhaling en zorgen ook nu weer voor de nodige sfeer. Net als beneden halen de vele planten in het interieur ook hier de natuur naar binnen. En zo zijn we boven helemaal rond kunnen gaan, een beleving die je maar zelden ervaart in een bovenverdieping maar die hier zeker een meerwaarde heeft.

 

Het is net die beleving die de hele woning typeert. Dit wordt in de hand gewerkt door de spitsvondige ingrepen van de architect want die zorgen voor veel natuurlijke lichtinval, een aangename circulatie en rust door de vele bergruimte, verborgen deuren en eenduidig verhaal in materialisatie. Flexibiliteit en functionaliteit zijn dan wel een wezenlijk onderdeel van het ontwerp, ze gaan ook hand in hand met esthetiek. Daar is deze aangename en lichtrijke gezinswoning het bewijs van…

 

Met dank aan:

Baeyens & Beck ir. architecten
www.baeyens-beck.gent

 

Solemé nv

www.soleme.be

 

Tuinen Willaert

www.tuinenwillaert.be

 

Stone

www.stone.be

 

Reynaers Aluminium

www.reynaers.be