Gezellig wonen aan het water

Category: Editie 105

Op de bovenste verdieping treffen we dit unieke penthouse aan. Het uitzicht van het water geeft een enorme rust die meteen opvalt wanneer je deze woning betreedt. Maar deze rust wordt zeker niet alleen gecreëerd door het prachtige uitzicht. “In het interieurontwerp van dit penthouse staan strakke lijnen en modern design centraal. Echter betekent dit niet dat men hier aan leefsfeer moet inboeten.” Aan het woord is wijlen Raf Lijnen van Studio Lijnen en Partners. “Door de materiaalkeuze en het gebruik van warme kleuren, trachten we een interieurontwerp te bekomen waar je je meteen thuis voelt. In een woning moet geleefd worden.”

Ontwerpen naar persoonlijke behoefte

De ruime inkomhal van deze woning zet meteen de toon voor de rest van de woning. Je komt binnen en voelt je meteen ‘thuis’. In deze ruimte is gewerkt met warme kleuren. De op maat gemaakte kasten zorgen voor een nette afwerking zodat de ruimte optimaal benut kan worden zonder dat er spullen of kledingstukken zichtbaar zijn. In de inkomhal bevindt zich ook een gastentoilet. Deze is afgewerkt met een marmeren wand. Dit materiaal geeft een zeer stijlvolle, luxueuze uitstraling. Het is tevens het materiaal dat de rode draad vormt doorheen de volledige woning.“We gaan de marmeren platen zelf uitkiezen bij de fabrikant in Italië”, vertelt Raf Lijnen. “Op die manier heb je zelf volledig het ontwerp in handen. Ik kan een marmeren plaat kiezen die wat kleur en motief betreft volledig past bij het ontwerp dat ik voor ogen heb. Het zijn deze details die echt het verschil maken.” “In de eerste fase van ons ontwerp maken we altijd een studie rond het aspect ‘Hoe leven deze mensen?’. In deze penthouse bijvoorbeeld is de inkomhal de enige entree van de woning. Het iszeker belangrijk dat daar voldoende kastruimte benut kan worden”, aldus interieurarchitect Raf Lijnen. ”We trachten steeds een ontwerp te maken dat echt aansluit bij de persoonlijke behoeftes en noden van de mensen. Deze geven inzicht en drijft ons naar creativiteit. Met ziel zetten we dan lijnen uit. We combineren deze met vormen om op die manier een totaalontwerp tot stand te brengen.”

Veel glaselementen om extra licht te creëren

Via een grote glazen deur, omlijnd met een zwarte rand uit aluminium, betreed je de woonkamer. Hier ontdek je een prachtig uitzicht over de stad en de waterkant. Grote raampartijen zorgen voor veel lichtinval en doen de ruimte groter aanvoelen dan ze in werkelijkheid is.Vanuit deze leefruimte is via een glazen deur een doorgang naar een terras aan de linkerzijde van de woning. De scheiding tussen terras, zithoek en buitenzicht loopt naadloos in elkaar over waardoor de grenzen tussen binnen en buiten lijken te vervagen. Marmer komt ook in de zithoek aan bod, zij het weliswaar via subtiele, bijna speelse elementen. In de op maat gemaakte tv-wand is het marmer verwerkt, maar ook aan de zijkant van de sofa’s is er een soort bijzettafeltjes gecreëerd van diezelfde marmeren plaat. Een subtiel element wat niet meteen opvalt, maar dankzij een goed oog voor detail van de interieurarchitect, zorgt dit meteen voor dat tikkeltje extra sfeer. Ook in de interieurelementen is er gewerkt met glas. “Wij werken vaak samen met ontwerpen van Rimadesio. Deze ontwerpen zijn gekenmerkt door het gebruik van aluminium en glas. Zoals bijvoorbeeld de glazen deur die de inkomhal met de leefruimtes scheidt, maar ook in meubelstukken zoals deze lage kast of het wandrek in de zithoek. Het creëert licht en een eenheid doorheen heel de woning. Ook boven zijn er scheidingswanden van Rimadesio tussen de twee slaapkamers en badkamers”, aldus Raf Lijnen. Licht is het sleutelwoord van deze woning. Niet alleen overdag, ook ’s avonds is er optimaal gebruik gemaakt van een lichtontwerp. Dit zowel via direct, functioneel, licht als via indirecte verlichting die op vele plaatsen in de woning terugkomen. Bijvoorbeeld in de eethoek, barkasten en in de keuken waar lichtstroken in LED verwerkt zijn. Dit alles op een bijna onzichtbare manier.

Raamdecoratie zorgt voor extra sfeer en privacy

Ook de raamdecoratie gaat volledig op in het geheel, op een zo onzichtbaar mogelijke manier. “Dit penthouse was voor ons een echte uitdaging. Omdat de raampartijen verschillende niveaus hebben, is het een complex gegeven om de buisjes waaraan de optrekgordijnen zijn bevestigd, naadloos in elkaar door te laten lopen.” Aan het woord is Véronique Volders, zaakvoerster van De Roos Interieur. “We hebben ons eigen naaiatelier van naaisters met meer dan 30 jaar ervaring. Omdat we deze expertise in huis hebben, konden we deze opdracht tot een goed einde brengen. We streven steeds naar kwaliteit en perfectie.” Het resultaat mag er inderdaad wezen. De oprolgordijnen vormen een mooi gestroomlijnd geheel wat warmte bijdraagt aan de gehele sfeer van dit penthouse.

Maar ook aan privacy is gedacht in deze open woning. Op de bovenverdieping zijn er in de slaapkamer verduisterende gordijnen aanwezig. “Boven hebben we in deze woning gekozen voor wave-gordijnen. Deze vallen steeds mooi in de plooi en dragen zo bij tot de strakke, moderne look van deze woning.” Volgens Véronique Volders is het belangrijk om steeds een persoonlijke service te bieden. “Bij ieder nieuw ontwerp voor een woning kom ik zelf ter plaatsen opmetingen doen. Ik vind het persoonlijk contact met de bewoners zeer belangrijk. Op die manier is er een goede communicatie en dit draagt bij tot een vlotte werking met natuurlijk als doel een mooi eindresultaat”. In al die jaren heeft De Roos Interieur zich verder gespecialiseerd in raamdecoratie, zonwering, verf, behang, tapijten en verlichting. Ze werken steeds op maat van iedere woning en passen het ontwerp aan naar ieders noden en behoeften. Zo ook in dit penthouse.

Een kunstwerk als tapijt

In het modern interieurconcept van deze woning was de uitdaging dat het designaspect niet mocht inboeten aan warmte en gezelligheid. Naast verlichting en warme kleuren, maken tapijten van deze woning een echte warme ‘thuis’. “Belangrijk is dat een tapijt een meerwaarde geeft aan het interieur. Uiteraard moet deze wat betreft stijl passen bij het totaalconcept, maar het tapijt moet op zich een volwaardige ‘eyecatcher’ zijn. Een echt kunstwerk als het ware.” Aan het woord is Marc Deckers zaakvoerder van Deckers Tapijten. “De handgeknoopte tapijten die wij verdelen komen hoofdzakelijk uit landen zoals Indië en Nepal. Met deze landen hebben wij een zeer goede samenwerking, en dat is heel belangrijk. Uiteindelijk is het hele proces, van schaap tot afgewerkt tapijt volledig handwerk. Wanneer we sommige collecties bekijken is het ongelooflijk wat er allemaal mogelijk is. De meeste tapijten die hier aangeboden worden zijn exclusief voor ons gemaakt.” Zo ook deze tapijten. In de woonkamer ligt een exemplaar uit Nepal van de collectie ‘Vieux Mur’. In de eetkamer pronkt een prachtexemplaar uit Indië. Een tapijt vervaardigd met een speciale techniek ‘handcarved’. Op die manier bekom je een speciaal 3D effect. “Meestal wordt samen met de klant een selectie van mogelijke tapijten gemaakt, waarna een van onze interieur- specialisten met deze tapijten aan huis gaat voor advies. Op deze manier kan ook de juiste afmeting nog ter plaatse bepaald worden, afgestemd op de grootte van de meubels en de ruimte die ter beschikking is. Dus niet met kleine staaltjes maar met de effectieve tapijten. Een heel karwei, maar wanneer de klant ter plaatse het volledige plaatje dan ziet, kan de beslissing met een gerust hart genomen worden.” En dat is ook te zien in de leefruimtes van dit penthouse.

Functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid op alle niveaus

Het penthouse is voorzien van een keuken met berging. De kasten in de keuken zijn op maat gemaakt en bestaan uit hetzelfde materiaal als de inbouwkasten van de inkomhal. Het is een massieve gerookte eik. Zijn chocoladebruine kleur draagt helemaal bij tot het warme thuisgevoel dat we krijgen wanneer we ons doorheen deze woning begeven. Het marmer kan ook in de keuken en zithoek niet ontbreken. Ook hier weer zie je een patroon dat van toog tot achterwand een bijzonder geheel vormen. Maar daarnaast is in deze keuken en berging volgens Raf Lijnen ook gedacht aan functionaliteit: “ Wanneer we kijken naar de persoonlijke behoeftes en noden van de bewoners kan je natuurlijk ook de functionaliteit niet vergeten. In onze ontwerpen proberen we de dingen zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Een totaalvisie vraagt om evenwicht. Tussen strak en warm.Tussen functionaliteit en esthetiek.” En dat is zeker ook zo in deze woning. De keuken is zeer praktisch ingericht. Het kookgedeelte is gericht naar de achterste wand die voorzien is van een spatplaat, uiteraard om dit deze makkelijker is in onderhoud. De Novy dampkap is volledig verwerkt in het plafond. Er is gekozen voor een witte uitvoering om perfect in het design te passen. Deze dampkap is aangesloten op de aanwezige verlichting zodat het bestaande lichtontwerp van de woning ook in de keuken behouden blijft. Dankzij de mogelijkheid om de dampkap te bedienen via de kookplaat zelf, speelt hoogte geen rol. Zoals hier kan dat perfect op 2,6 m. Naast het design is ook het geluid, of beter gezegd het geluidloze, van dit toestel een grote troef. Dit draagt bij tot een optimaal kookcomfort.“Het Pureline model uit ons Novy assortiment is zeer gemakkelijk in gebruik. Zo geeft deze na 20 uren automatisch aan dat de filters gereinigd moeten worden”, zegt Julie Cottyn van Novy. “Ook bezit het model een standaard naventilatie van 10 minuten. Een dampkap die over deze functie beschikt, verwijdert nog tot tien minuten na de kooktijd alle geuren uit de keuken. Daarna schakelt het toestel zichzelf automatisch uit. Verder bieden wij op al onze toestellen 5 jaar garantie in plaats van de wettelijke 2 jaar. Een service die vele klanten zeer sterk op prijs stellen.” Het afwasgedeelte is gericht naar de zithoek toe. Daartussen bevindt zich een koelkast en een doorgang naar de berging. Deze is bovendien afgescheiden door een schifdeur, wederom in dezelfde gerookte eik van chocoladebruin. In de berging zijn alle nutsvoorzieningen aanwezig. Ook is gedacht aan opberging van afval, zodat je niet iedere dag deze velen verdiepen naar beneden moet dragen. Dit alles netjes uit het zicht, achter mooie ingesloten, op maat gemaakte kasten. Ook op gebied van vloeren is nagedacht over functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Alle ‘natte’ plaatsen van de woning zoals de keuken, berging en badkamer zijn voorzien van een keramische tegel met reliëfstructuur. Daarnaast zijn de leefruimtes voorzien van een parketvloer in visgraatmotief. Ook de trap is bedekt met parket. Dit in dezelfde kleur als de leefruimtes om een mooie overgang tussen beneden en boven te creëren.

Ontspannen in een zee van rust

Wanneer je de tweede verdieping van dit penthouse betreedt, kom je meteen uit op een overloop die door het gebruik van hetzelfde houtmaterialen als de benedenverdieping een mooi bindmiddel vormt tussen beneden en boven. De hal is tevens voorzien van een thuislift.“Deze lift is zeer uniek in het gamma van thuisliften en dit om verschillende redenen”, zegt Angelo Castro van Ace-Liften. “Onze liften zijn zeer gemakkelijk te plaatsen in een woning. Daar waar je vroeger vaak een hele constructie moest opzetten met veel afbraak- en opbouwwerk, is het plaatsen van deze lift vrij eenvoudig. Vanwege de unieke spindel-technologie, gebruiken Ace-Liften zeer weinig ruimte en is er geen aparte machinekamer, put- en dakopbouw nodig. Er is enkel een open ruimte nodig tussen twee verdiepingen waar we de lift kunnen plaatsen.” Een ander uniek aspect van deze thuisliften is dat je ze kan personaliseren. Je kan deze aanpassen naar de interieurstijl van de woning. In dit penthouse is er bijvoorbeeld gekozen voor één glaswand. Op die manier start je kijkrichting in de inkomhal en vervolgens naar de overloop op de eerste verdieping of omgekeerd. Van claustrofobie is hier zeker geen sprake. De andere liftwanden zijn van materiaal en kleurkeuze conform de rest van het penthouse interieur. “Comfort en mobiliteit zijn uitermate belangrijk in deze tijd. Stel je voor om met één gemakkelijke druk op de knop veilig naar boven of naar beneden te gaan. Het geeft toekomstperspectief en een exclusieve uitstraling aan uw woning”, aldus Angelo Castro. “Bovendien zijn al onze liften eco-vriendelijk. Stilstaand hebben ze een A-label, in beweging voldoen ze aan het B-label. Het plaatsen van een Ace thuislift is dus in alle aspecten een moderne oplossing voor uw comfort.”

Vanuit de overloop krijg je makkelijk toegang tot de twee slaapkamers met ieder een eigen badkamer. Deze badkamers zijn helemaal op maat gemaakt en ook hier is nog moeite of tijd gespaard om een uniek geheel te creëren.“In onze afwerking zit oog voor detail. Met passie voor schoonheid: zo doen we ons ding.Van voorstudie tot productie. Van uitvoering tot afwerking.”, zegt Raf Lijnen van Studio Lijnen & partners.“Deze wastafels zijn bijvoorbeeld gemaakt uit Krion. Dit materiaal is plooibaar waardoor we ontwerpen kunnen maken waarbij geen naad en overgang meer zichtbaar is. Dit ziet er niet alleen stijlvol uit, het is bovendien ook zeer gemakkelijk in onderhoud”.

Doorheen dit penthouse neemt het woord ‘stijlvol’ vaak de bovenhand. Op de eerste verdieping kan marmer bijgevolg niet ontbreken. Hier is gekozen voor zeer speciale, elegante motieven die net dat tikkeltje ‘extra’ stijl voorzien. Op het toilet is een Braziliaans marmer gebruikt. Deze is wat donkerder van kleur. In de badkamer van de masterbedroom en de achterwand van de tweede slaapkamer is dan weer gekozen voor lichtere kleuren. Maar hier zit vooral het verschil in het motief. De wand in de tweede slaapkamer is een zogenoemde ‘Golden spider’. Een uniek materiaal dat de slaapkamer een mooie, luxueuze uitstraling bezorgt.

Dit penthouse is een uniek in al zijn aspecten. De ligging aan het water, maar bovenal het warme, stijlvolle, interieurontwerp maken van deze leefruimte een plek waar het fijn vertoeven is op ieder tijdstip van de dag.

 

Met dank aan:

Studio Lijnen en Partners

www.lenp.be

De Roos Interieur

www.deroos-interieur.be

Deckers Tapijt

www.deckerstapijt.be

Novy nv

www.novy.be

 

Ace-Liften bvba

www.aceliften.be

Schüco Belgium

www.schueco.be