De Kaleihoeve - Bavikhove
Tijdloos charmeoffensief in landelijke setting

Category: Editie 105

Te midden de Leiestreek in het landelijke Bavikhove zijn de weidse vergezichten niet op een hand te tellen. Het dorpje heeft zijn bekendheid vooral te danken aan de brouwerij Bavik, maar sinds het voorjaar heeft het plaatsje er een troef bij. De Kaleihoeve biedt naast een mix van een B&B en vakantiewoning ook een heuse feestzaal aan met alle faciliteiten. Rustzoekers die uitkijken naar een ontspannend weekend met familie of vrienden kunnen er terecht, maar ookvoor privéfeesten of bedrijfsevenementen biedt de site de geschikte accommodatie. Een zwembad en sauna voegen extra luxe toe. De vakantiehoeve biedt plaats aan 14 gasten. Dankzij verschillende formules, kan men er tijdens de week ook een gastenkamer huren al dan niet met ontbijt.
Het bouwkoppel had oorspronkelijk een kleine renovatie in gedachten, maar het heeft anders uitgepakt. “De stal wilden we opnieuw gebruiken voor vee en de woning gewoon wat opsmukken, maar het is een grootser project geworden”, lacht de bouwvrouw. Voor het ontwerp deed het bouwkoppel een beroep op het architectenduo Verfaillie- Boucquet. Rheinholt Verfaillie nam hierbij de architecturale structuur voor zijn rekening en echtgenote Miet Boucquet stond in voor de volledige interieurinrichting.

Stukje paradijs midden het groen

De toegang tot het domein zit ver- scholen achter een hek dat privacy en veiligheid garandeert voor de gasten. Wanneer we de oprijlaan oprijden, opent het hek zich als de tot de verbeelding sprekende hemelpoort, want meteen verschijnt een stukje paradijs midden het groen. De feestzaal springt het eerst in het oog. De woning bevindt zich links daarvan en vormt een mooi aansluitend geheel. De landelijke stijl primeert en doet de omgeving alle eer aan. De wandelpaden verbinden de ruimtes met elkaar en worden verder omgeven door bloemperken en een grasvlakte. Schapen op de weiden rondom het domein zorgen voor een schattig tafereel. Voldoende parkeerruimte verhoogt het comfort van de gasten. Deze open ruimte is nog een stille verwijzing naar de bedrijvigheid van weleer die zich afspeelde op het voormalig veebedrijf. De buitenkant bleef ongewijzigd, maar binnen werd de oude, donkere hoeve volledig gestript en getransformeerd tot een open en licht geheel. Het resultaat is dan ook een authentiek ogende hoeve met binnen alle hedendaags comfort en een tijdloze vibe. De gevel werd gekaleid en vormt een slotstuk met de feestzaal. Meteen weten we ook waar het bouwkoppel de mosterd haalde voor de naam van hun domein. Een wandelpad in mozaïektegels leidt ons naar de voordeur. In de inkom laat de warme, huiselijke sfeer zich meteen voelen. Het bouwkoppel heeft dan ook hard ingezet op het creëren van eenzelfde gevoel in de ganse woning door onder andere het gebruik van natuurlijke en duurzame materialen, de kleuren en het bijpassend meubilair. De kleine tegels in blauwe hardsteen vormen een mooi contrast met de witte muren. We begeven ons naar de leefruimte waar een gezellige lichtrijke zithoek zich openvouwt. De eiken balken en de ruw gelaten parketvloer versterken opnieuw het natuurlijk karakter en zorgen ook hier voor een zeer huiselijke sfeer. Enkele elementen uit de oude hoeve werden bewaard en daar is de haardwand één van, weliswaar in een nieuw kleurtje. Ook de eiken deuren werden gerecupereerd en gezandstraald waardoor ze ook hun plaatsje in het geheel opeisen. Witte houten shutters van de firma CacheCur filteren het licht in het zitgedeelte en zorgen voor een aangename lichtinval. Bovendien bieden ze de nodige privacy en zien ze er prachtig uit als onder- deel van een groter geheel. CacheCur is de decoratieve divisie van Phaz, de speciaalzaak voor alle oplossingen rond de raam- opening, zowel voor buiten als binnen. Al meer dan vijf generaties garandeert deze familiezaak functio- nele en decoratieve producten in combinatie met een professionele service. CacheCur biedt de meest exclusieve merken in gordijnen aan en bestaat uit een professioneel team van decorateurs. Een eigen confectieatelier zorgt dat de afwerking steeds kwalitatief en tot in de puntjes verzorgd is. Natuurlijke stoffen zitten in hun DNA en laat dit nu net ook de tone of voice zijn in deze hoeve. Naast de shutters kleedde CacheCur ook het keukengedeelte en de slaapka- mers aan met een combinatie van overgordijnen, vouw- en rolgordijnen. De linnenlook van de overgordijnen in de keuken bevestigen de huiselijke, gezellige sfeer. De stof in polyester is bovenal ook heel makkelijk in onderhoud. Ook de natuurlijke omgeving matcht met de naturelle uitstraling. In de slaapkamers beneden gunnen transparante vlakwandjes privacy aan de gasten. Verduisterende vouwgordijnen in een iets donkere kleur garanderen een fijne nachtrust. Diezelfde stof komt terug in de slaapkamers boven in de vorm van overgordijnen tot op de grond. Dit oogt niet alleen heel stijlvol, maar accentueert ook de hoogte van de ruimte wat de slaapkamer optisch vergroot. Alle overgordijnen zijn bevestigd aan een zwarte roede die harmoniseert met andere details in de kamers zoals onder andere het deur- en meubelbeslag. Ook voor het overgordijn in de feestzaal werd dezelfde stof gebruikt. Hier vervult het overgordijn vooral een akoestische en verduisterende rol. Vanuit de zithoek arriveer je onmiddellijk in de keuken die gedomineerd wordt door een grote, eiken eettafel die uitnodigt om meteen aan te schuiven. De glaspartijen tot op de grond laten ook hier veel licht binnen. Een bar met trendy barkrukken luidt het feitelijke keukengedeelte in. Deze is functioneel en praktisch ingericht met een koelcel als nuttig extraatje. De kasten in grijs-wit gelakte mdf en het werkblad in gebrande graniet combineren perfect. Ook hier komt het gelakte houtwerk in een ‘Brun Caribou’ uitvoering terug. Voor de tegelwand werd gekozen voor een mozaïekstructuur in een donkerdere tint, die neigt naar olijfgroen. Terug aan de inkom vind je links twee tweepersoonskamers, elk met een eigen badkamer met douche. Elke kamer werd afgewerkt in een andere kleur en eigen accenten. Zo voelt elke kamer anders aan, terwijl toch telkens trouw gebleven is aan de landelijke stijl. De badkamertegels vormen een mozaïekpatroon waarbij drie tinten telkens verschillende combinaties maken. Dezelfde tegels komen terug in elke badkamer en als achterwand in de keuken, maar zijn telkens op een andere manier geconcipieerd. Elke badkamer omvat een inloopdouche, een wastafel en een toilet. Het zijn de details die zorgen voor perfectie en dat is dan ook het motto van Dauby, exclusief fabrikant van raam-, deur- en meubelbeslag. De Dauby-collectie past volledig in het interieurconcept van de Kaleihoeve waar zelfs de kleinste details perfect aansluiten bij de stijl en de smaak van het bouwkoppel. Elk stuk dat bij Dauby ontworpen en gemaakt wordt, is uniek. “Het ontleent zijn karakter aan het handwerk in het ambachtelijke productieproces of aan de signatuur van de ontwerper. Een ‘Dauby’ is dan ook ontworpen ‘voor het leven’”, klinkt het daar. Dauby werkt uitsluitend met natuurlijke en recycleerbare materialen zoals natuurbrons, wit brons, ruw brons, britannium, gietijzer, etc. kortom stevige en kwalitatieve materialen. Alle producten worden op authentieke wijze gegoten in zandmallen en daarna verder met de hand afgewerkt.

“De producten krijgen steeds meer karakter en uitstraling naarmate ze gebruikt worden. Met de tijd wordt de patina steeds mooier. Onderhoud is dus niet nodig. Laat het natuurlijk ver- loop maar gewoon zijn gang gaan”, meent Dauby. Zowel het vlinderknopje in verouderd ijzer als de meubelgreep die ontstaan is uit het vlinder-meubel- knopje vinden we terug in de leefomgeving. De nonchalante vorm springt in het oog en geeft zo meer cachet aan een deur of meubel. De deurklinken, eveneens in verouderd ijzer, zijn geïnspireerd op het Chemin de Fer-model dat in 1883 speciaal ontworpen werd voor de luxueuze eetwagons van de Oriënt Express. De PhL "L+L" van Pure® steekt dit historisch model in een nieuw kleedje met een meer speelse maar tegelijk krachtige vorm. Ook de handdoekhouder in de keuken is er eentje van Dauby. Niet alleen esthetisch mooi, maar ook heel praktisch in gebruik door de korte steunen. Tussen de keuken en de leefruimte zit een eiken trap die ons naar de bovenverdieping voert.Twee slaapkamers tot vier personen en één tweepersoons- slaapkamer, telkens met een aanslui- tende badkamer, bieden de gasten een comfortabele slaapruimte. Net zoals de slaapkamers op de benedenverdieping hebben alle vertrekken dezelfde stijl, maar door te spelen met kleur en andere accenten is elke ruimte uniek en heerst er een gevoel van rust. Als accentmuur komt telkens het donkere houtwerk terug, wat meteen zorgt voor een warm effect.

Egyptische kalksteen met lichtgrijze fossielen

Grenzend aan de keuken strekt zich een ruim buitenterras uit over de ganse lengte van de achtergevel met een uitloper ter hoogte van de zijgevel. Je profiteert er optimaal van de zon. Het tuinmeubilair nodigt uit om te ontspannen en te genieten van de buitenomgeving in al zijn facetten. Zelfs een spelletje petanque is mogelijk. Het buitenterras is, net als de wandelpaden aangelegd in Sinai Pearl, een Egyptische beige kalksteen met lichtgrijze fossielen en subtiele kleurnuances. Beltrami, professional en trendsetter in natuursteen voor binnen en buiten, leverde deze veelzijdige natuursteen die zowel voor binnen- als buitentoepassingen kan dienen. “Klanten die op zoek zijn naar meerwaarde weten dat niets kan tippen aan de schoonheid, rijkdom en elegantie van echte natuursteen”, klinkt het bij Beltrami. Een sterke eigenschap van natuursteen is dan ook dat elke steen uniek is, want qua kleur, design en afwerking zijn de mogelijkheden oneindig. Omdat alles rechtstreeks uit de natuur wordt gehaald, kan Beltrami alle mogelijke formaten aanbieden.Voor het buitenterras en de wandelpaden werd voor een combinatie van relatief grote tegels van 90 op 60 geopteerd in combinatie met een vierkante uitvoering van 20 op 20. Als afwerking kozen ze Antico. Deze bewerking geeft een verouderd effect aan de steen door onder andere afgekartelde randen. Beltrami zit al meer dan 30 jaar in het vak en mag zich dan ook een expert noemen op vlak van natuursteen. Door constant op zoek te gaan naar nieuwe materialen en ongekende afwerkingen zijn ze koploper op het vlak van innovatie en kwaliteit. In hun showroom maak je kennis met de laatste nieuwe trends voor vloeren, maar evengoed voor wandbekleding, douchewanden of werk- bladen voor keukens. Het buitenpark biedt inspiratie voor natuursteen voor terras, oprit en buitenafwerking.

Via een wandelpad bereiken we het overdekt buitenterras van de feestzaal, tevens aangelegd in Sinai Pearl. Eén van de favoriete blikvangers van de bouwvrouw, want daar droomde ze al lang van. Het terras is dan ook tot in de nok uitgewerkt in volle eik. Centraal staat een grote tafel waar makkelijk 20 personen kunnen aanschuiven. Een buitenkeuken met barbecue en de tuin als uitbreidingsmogelijkheid voldoen aan alle wensen voor een feest of evenement. Ingewerkte tentzeilen zorgen er ook voor dat het buitenterras in alle seizoenen ten volle gebruikt kan worden. ’s Avonds zorgt de sfeervolle verlichting in de tuin voor extra gezelligheid. Als tuinverlichting werd gekozen voor een combinatie van grondspots, wandverlichting en pendels. PSM Lighting is een Belgische lichtfabricant met een lange productietraditie die indoor en outdoor design en architecturale verlichting vervaardigt. Kwaliteit en design zijn daarbij de sleutel- woorden. “Een goede buitenverlichting is niet alleen mooi, maar zorgt ook voor meer veiligheid en is bestand tegen alle weersomstandigheden”, klinkt het bij PSM Lighting. Daarom zetten ze volop in op materialen van superieure kwaliteit die met een grote vaardigheid en zorg worden gemaakt. Armaturen van PSM Lighting zijn dan ook 100 procent Belgisch en dat vertaalt zich onder andere in korte levertermijnen. Omdat de producten stuk voor stuk in eigen atelier in Aalter gemonteerd worden kan het familiebedrijf aan alle wensen op maat voldoen. Rondom de feestzaal werd gekozen voor verlichting uit de Poloreeks. “Polo is een originele reeks met lichtarmaturen voor buitengebruik in een rustieke klassieke stijl”, luidt het. “Alle ontwerpen zijn heel duurzaam vervaardigd uit inox 316 met een frame dat telkens voorzien is van glazen panelen. De reeks blinkt uit in eenvoud. Alle wand-, plafond- en hanglampen ogen heel stijlvol en puur”. Voor het licht in de armatuur wordt telkens gebruik gemaakt van filamenten ledlampen of standaard led- of gloeilampen met E27-lamphouder. De filamenten ledlampen hebben een laag verbruik en een warme kleur. Ze ademen een sfeer van nostalgie uit door hun fijne opbouw die doet terugdenken aan de gloeilamp. De ketting van de pendel boven de tafel benadrukt opnieuw de stijl van het gebouw. Qua uitvoering werd gekozen voor een zwarte poedercoating. PSM Lighting beschikt dan ook over een eigen lakafdeling waar ze een lichtarmatuur volledig kunnen afwerken volgens de persoonlijke verlangens van de klant.

Een liefde voor natuurlijke materialen

De liefde van het bouwkoppel voor natuurlijke en degelijke materialen etaleert zich overal en in de feestzaal zet deze trend zich gewoon verder. In het eerste gedeelte van de feestzaal trekt de volledig uitgeruste bar de aandacht. Deze is vervaardigd uit Rusty Slate stonepanels, een leisteen uit China waarvan het oppervlak van de strips natuurruw wordt gehouden. De bouwvrouw koos deze uitvoering ook bij Beltrami. Deze leisteen wordt geleverd in plakketten die als het ware in mekaar gepuzzeld worden waardoor je een aantrekkelijk laagjeseffect krijgt. Dezelfde structuur komt nog eens terug in de wand die de overgang naar het wellnessgedeelte inluidt. Een zwembad en infraroodsauna vormen immers een luxueus extraatje om de gasten nog meer te verwennen. De kalksteen Sinai Pearl komt ook hier nog eens terug rond het zwembad. De muren van het douchegedeelte en de kleedruimte werden uitgevoerd in Yellostone en kregen een roestkleurige tint die opnieuw een ode brengt aan het natuurlijke en aardse karakter van de site. Het tweede gedeelte van de feestzaal fungeerde vroeger als koeienstal, maar daar is nu niets meer van te merken, buiten de structuur en hier en daar een knipoog die behouden bleef. Deze multifunctionele zaal leent zich voor heel wat toepassingen en werd bewust opgevat als één open ruimte. Ook de harmonie in materialen wordt hier opnieuw herhaald met een accentmuur in het houten lattenwerk ‘Brun Caribou’. De vloer in zwarte polybeton is vooral heel gebruiksvriendelijk en makkelijk in onderhoud. Het schrijnwerk van alle ramen is in hout en werden in Noir de Lune geschilderd, een matte lakverf van Flamant die naadloos integreert in de landelijk-moderne stijl van de feestzaal. Even onthaasten of een feest organiseren op een bijzondere locatie? De Kaleihoeve voldoet aan alle voorwaarden om de site in te vullen met je eigen creativiteit en volop te genieten met al je zintuigen.

 

Met dank aan:

De Kaleihoeve

www.dekaleihoeve.be

Architectenbureau Verfaillie-Boucquet

www.verfaillie-boucquet.be

CacheCur, Curtains by Phaz

www.cachecur.be

Dauby

www.dauby.be

Beltrami Natural Stone

www.beltrami.be

PSM Lighting

www.psmlighting.be