Authentiek brouwersverleden in verrassend fris jasje

Category: Editie 105

De uitgestrekte velden van het lande- lijke Watou, de rijke geschiedenis van een gepassioneerde bierfamilie en het unieke karakter van de geliefde Abt 12: de St.Bernardusbrouwerij heeft heel wat troeven in handen. Met hun nieuwbouw – inclusief belevingsshop en unieke rooftopbar – is daar een troef van formaat aan toegevoegd. Het gebouw combineert een hedendaags interieur met authentieke elementen. Een evenwichtige dialoog tussen traditie en toekomst, alsof het nooit anders is geweest. Bar Bernard is de letterlijke en figuurlijke kers op de taart. Het 360°-panorama over de hoppevelden van St.Bernardus krijg je er gratis bovenop. Al bij het parkeren van je wagen op de net aangelegde klinkertjes vooraan de site merk je het: dit ganse bouwproject ademt authenticiteit. De metalen belettering in de gekende huisstijl zet de toon. Net als de architecturale vormtaal en de keuze voor natuurlijke materialen, zoals baksteen en hout.

De grote bouwvolumes vinden een stevige basis in de West-Vlaamse kleigrond. “Naar analogie van het geloof van de brouwer in de overlevering van de traditie en de waarden van het echte ambachtelijke St.Bernardusbier”, licht architect Paul Lecluyse toe. “De solide constructies vormen het fundament voor de sterke visie en het onvoorwaardelijke geloof in de toekomst van de bouwerij.” Een toekomst waar de brouwersfamilie zich ten volle voor inzet, getuigt de indrukwekkende nieuwbouw. Het resultaat van dat geloof is een klassiek vormgegeven sokkelgebouw met een uitnodigend dakvolume. De basis van traditionele materialen vloeit naadloos over in een hedendaagse vormgeving met uitgebalanceerde zichtlijnen en doorzichten. De intrigerende architectuur lokt je naar binnen, waar familiale gezelligheid en bruisende activiteit in harmonie samenleven.

Decennia geschiedenis blootgelegd

Eens door de schuifdeur, lonkt de shop rechts. Dit is meer dan een souvenir- en productwinkel. Het is een belevings- shop, die de toon zet voor de sfeer en het karakter van elke verdieping. Strak smeedwerk wisselt er af met warm hout en een verrassend tegelmotief. Exact dezelfde materialen die Bar Bernard als sluitstuk van de nieuwbouw kenmerken.
In de shop ontdek je bovendien de geschiedenis van de St.Bernardus- brouwerij. Aan de hand van historische en gastronomische boeken, foto’s en uiteraard de spraakmakende bieren zelf maak je kennis met het rijke verleden van het bier, een verhaal met zijn diepste wortels in het begin van de twintigste eeuw.Van de Trappisten van de Catsberg die in Watou een kaasmakerij startten tot de brouwlicentie van de trappist West-Vleteren en de afscheuring tussen beide brouwerijen in 1992. Vanaf dan werden de bieren verkocht onder de naam St.Bernardus. Sindsdien groeide het volume van enkele duizenden hecto-liter naar ongeveer 43.000 liter per jaar. Tegelijk evolueerde het team van 10 medewerkers naar een equipe van 50 personen. Met de nood aan extra ruimte tot gevolg. Pieter Verdonck van St.Bernardus: “De nieuwbouw kwam er niet enkel voor de logistiek, maar ook omdat we steeds meer inzetten op beleving. Een rondleiding in de brou- werij, onze Bar Bernard, de vernieuw- de Guesthouse en ons fietsenverhuur : we zijn een echte vakantiemaker geworden.Tegelijk zetten we St.Bernardus met dit project op de kaart als meeting- en evenementenlocatie.”

Spanning tussen oud en nieuw

De dialoog tussen zachte en harde materialen, tussen oude en nieuwe toetsen in de shop is een eerste kennismaking van de stijl binnenin. Dat spanningsveld kenmerkt het volledige interieur. Na de kantoren op de eerste verdieping brengt de ruime lift je op de tweede etage. Daar zorgen de statige, geschilderde bakstenen muren meteen voor een boeiend contrast met de oude deuren. Achter die houten artefacten gaat de startruimte voor rond- leidingen schuil. Met dezelfde gezonde spanning tussen oud en nieuw. Dit keer in de vorm van een modern projectie- systeem en dito scherm, gecombineerd met antieke stoelen in verschillende uit- voeringen en een intrigerend barmeubel. De zorgvuldig uitgekozen antieke ele- menten zijn het levenswerk van CEO Hans Depypere. De liefde voor antiek stroomt – net als de passie voor bier – door zijn aderen. Zo bepaalt hij mee het charmante DNA van St.Bernardus 2.0. Nog op zijn lijst aan unieke bijdrages: de toog in de state of the art feestzaal en de glas-in-loodkunst in de toepasselijk genoemde Bar Deco. In de shop ging Wever & Ducré cre- atief aan de slag. Strakke armaturen met krachtig licht zitten verscholen tussen de hopscheuten aan het plafond. In de pasruimte – er is ook een lijn wielerkledij te koop – zorgen ledlijnen voor frontaal licht over het ganse lichaam. In tegenstelling tot die strakke lichtlijnen verspreiden drie pendel-armaturen uit de Wiro-collectie hun warm licht aan de kassa. Ze benadrukken de naturelle kleuren van het hout en de hoppescheuten. Andermaal het bewijs dat elke keuze in het interieur weloverwogen is en meebouwt aan de authentieke look en feel.

Rooftopbar als kroonstuk

Een verdieping hoger stap je binnen in de bijzondere rooftopbar. Is de shop een veelbelovende amuse-bouche en de evenementenverdieping een bevestigende hoofdschotel, dan is Bar Bernard het allesover treffende dessert dat naar meer smaakt. Er is plaats voor 120 gasten binnen en nog eens 180 (zittende) bezoekers op het buitenterras. Interieurarchitecte Marie Lecluyse maakte er dankbaar gebruik van de waardevolle zichtlijnen. “Het panorama was de basis voor de organisatie van de bar. De ligging van de brouwerij profiteert maximaal van het uitgestrekte landschap. Een bar met zo een uitzicht, rondomrond, is vrij uniek.” 360° zicht betekent ook 360° licht. Overdag profiteert Bar Bernard dankzij de panoramische inrichting volop van het daglicht. Dat licht wordt aangevuld met discrete, verzonken inbouwspotjes uit de Deep-collectie van Wever & Ducré. Boven het bargedeelte zwaait de Sqube dan weer de plak. De flexibele verlich- tingsarmaturen zijn gemonteerd op een track, die de u-vorm van het barmeubel volgt. Ze bieden functioneel en sfeer vol licht voor de open keuken en de bar. De lichtpunten zijn verplaatsbaar op de track. De warme kleurtemperatuur van het licht sluit naadloos aan bij de gezellige sfeer en het zachte interieur. Nathalie Lagae van Wever & Ducré: “De naam Sqube verwijst naar de vorm van de armatuur, die begint als cilinder maar eindigt in een puntje. Ze vormt als het ware een druppeltje. Net als een druppel bier uit de tapkraan of uit het flesje. Het design sluit dus perfect aan bij het bierthema en versterkt het verhaal verder.” Naast de waardevolle omgeving was het brouwerijthe- ma zonder twijfel de voornaamste inspiratie voor het interieur van Bar Bernard. Oude materialen, zoals het onbehandelde parket, creëren een patine op maat van de biertraditie. De gouden tafels, speelse kussens en tegels met een motiefje refereren naar de shop op het gelijkvloers.

De strakke, hedendaagse materialen en technieken vormen een stijlvolle lijn tussen al die authentieke details. Niet enkel in de aankleding van het interieur. Ook de technische voorzieningen zijn hightech. Klassieke voorbeelden zijn de geluid- en lichtinstallatie in de feestzaal en het projectiesysteem in het bezoe- kerscentrum. Minder klassiek, maar des te meer technologisch hoogstaand, is de domotica. Centrix voerde de alge- mene elektriciteitswerken uit en auto- matiseerde het gebouw. Inclusief de installatie en programmatie van het uitgebreide verlichtingsnetwerk doorheen de verdiepingen.

“Vanuit onze eigen specialisatie in domotica stelden we voor aan de bouwheer om besturing vanop afstand mee te integreren. Het paste helemaal in het plaatje van een hedendaags belevings- en evenementencentrum. Zowel de coördinerende spelers als de toekomstige gebruikers waren snel over tuigd van de meerwaarde”, weet Andy Vanden Abeele van Centrix. “Van de shop tot Bar Bernard: alle technieken zijn gekoppeld aan de centrale besturing. De bediening kan zowel van boven als beneden gebeuren. Naar gebruiksgemak toe is die domotica een absolute troef: eender waar in het gebouw worden de elektrische installaties naar wens aangestuurd.” St.Bernardus heeft zijn gebouw voorbereid op de toekomst. Dat er aan alles is gedacht toont de voorzienigheid bij het uitvoeren van de elektriciteitswerken. Elke ruimte in het gebouw heeft aangepaste lichtsferen. Deze zijn te bedienen via een centraal touchpanel, maar ook automatisch in functie van tijd en gemeten lichtniveau. Bepaalde sferen hebben ook een automatische dimfunctie. Hierdoor loopt de ‘dagsfeer’ automatisch naar de ‘avondsfeer’ zonder dat je merkt dat het lichtniveau wordt aangepast.

Het domoticasysteem, Centrix koos hier voor het KNX-domoticasysteem met een Gira Homeserver als kloppend hart, zorgt ook voor een temperatuursregistratie. De temperaturen van de koel/vriescellen worden automatisch opgeslaan. Het systeem mailt maandelijks een lijst met alle temperaturen. Indien er nog technieken bijkomen, worden die snel en eenvoudig gekop- peld aan de bestaande besturingssystemen. Zonder extra kabels te trek- ken. “Alles communiceert via de bestaande busbekabeling en een centraal systeem. Dat brengt als extra voordeel met zich mee dat we de programmatie vanop afstand kunnen aanpassen waar nodig. Eventuele problemen worden snel opgelost en extra functionaliteiten meteen in gebruik genomen.”

Het summum van maatwerk

Het intrigerende interieur van Bar Bernard plukt de vruchten van doorgedreven maatwerk. Van het barmeubel met naturelle, betonnen toog tot de rustieke eiken deuren en de granieten afwerking aan de toiletten. Pedro Nagel, zaakvoerder van Nagel Interieur, zette de visie van interieurarchitecte Marie Lecluyse om in realiteit. Bij Nagel maken de vaklui elk meubelstuk tot in het kleinste detail, met oog voor esthetiek en functionaliteit. “We maakten quasi de volledige bar op maat, met uitzondering van de inox onderdelen. Een dergelijk barmeubel vind je niet in standaardgamma’s. Zeker niet met de authentieke uitstraling die hier nodig was. Door materialen zoals massief eik te combineren met modern beton en strakke afwerkingen leeft ook hier de geschiedenis van het brouwersverleden verder.” Naast het barmeubel, de zitbanken met de maatkussen en de maat-tafeltjes in de rooftopbar, werkte Nagel ook het sanitair af op de bovenverdieping. De toiletmeubels zweven en laten zo ruimte voor verrassende accenten. De mozaïekgewijze granieten afwerking en spatwand geven de toiletten een aards en tegelijk luxueus tintje. Daarnaast ging Nagel aan de slag in de shop bij de inkom van het gebouw. Ook hier wisselen historische materialen af met moderne technieken. Die hedendaagse aanpak resulteert onder meer in de zwarte, fingerproof toog aan de kassa.

Naast het vast meubilair zijn heel wat losse elementen aanwezig in de roof- topbar. Die geven bezoekers de vrijheid het zich comfor tabel te maken naar eigen wens, door bijvoorbeeld extra kussens te nemen. Ze bepalen mee de informele sfeer die in de bar hangt. In de keuken wordt die lijn doorgetrokken. De kaart is eerder beperkt, want de focus ligt op de verschillende bieren. Food sharing versterkt de gezellige, losse barbeleving. Net als de lederen onderleggers in drie kleuren, volgens hetzelfde pallet als het buitenmeubilair. Marie Lecluyse: “Bij de start van het project stelden we een pallet met een aantal RAL-kleuren samen. Doorheen de variatie van materialen bleven we trouw aan die tinten. Ongeveer tien procent van de kleurkeuzes zijn fel blauw. Gouden accenten, onder meer in de lampen en tafels, verwijzen naar de koperen ketels waarin het bier gebrouwen wordt. Daarnaast is ook het zwartgelakt staal een terugkerend thema. Zo hertaalt de materiaalkeuze in Bar Bernard – en bij uitbreiding doorheen het volledige gebouw – eigenlijk het typerende bieretiket met de paters.” Het meubilair op het buitenterras brengt dan weer het hedendaagse binnen in de bar. Sinds de opening van de bar stellen gasten de huiselijkheid van Bar Bernard duidelijk op prijs. Al is het bij mooi weer vooral buiten een gezellige drukte. Om optimaal gebruik te maken van de weidse vergezichten plooit het terras van Bar Bernard zich als een deken rond het topvolume van het gebouw. Het binnengedeelte van de bar vloeit over in het buitenterras via de grote raampartijen. Op het terras zelf gaat de parketvloer over in een groot zitgedeelte met houten planken. FCC (Floor Contractors Company) installeerde de terrasvloeren. “Alle planken en tegels zijn geplaatst op regelbare terrasdragers”, weet Ivan Denolf van FCC. “In samenspraak met de architect kozen we voor het terras tegels van Abitare, met een dikte van twee centimeter. De lichte kleur laat ruimte voor de speelse, ronde tafeltjes in naturelle houtlook om te schitteren. We zijn al enkele jaren verdeler van het Italiaans tegelmerk en konden al mooie projecten verwezenlijken met hun verschillende producten.” Met de keuze voor terrastegels van Abitare leef je het oude brasserie- gevoel, maar dan wel op een vernieuwende manier.

Als kers op die maatwerktaart prijkt de grote personenlift, die je in recordtempo van de shop op het gelijkvloers naar de rooftopbar bovenin brengt. Het is een exemplaar met een draagkracht van drie ton, dat de liftschacht maximaal benut.Verolift uit Zwijnaarde zette de wensen van de St.Bernardus-brouwerij om in een uniek ontwerp, met als eyecatcher de tekening in de liftschacht. Zaakvoerder Francis Verrone: “Personalisatie is onze sterkte. De bouwheer leverde een beeld aan dat zicht- baar moest zijn vanuit de lift. We verwerkten de tekening, een ontwerp van Xavier Truant uit Poperinge, in de liftschacht, zodat je van onder tot boven een veranderend beeld te zien krijgt.” Om de afbeelding goed tot zijn recht te laten komen, werkten de techniekers een maximale glazen wand in aan de achterzijde van de lift. Inclusief een nauwgezette inplanting van de schacht- en de liftverlichting om een spiegeleffect op het glas te vermijden. “Naast personalisatie – tot de liftvloer en de RAL-kleur van de deuren toe, geheel in de lijn van de volledige nieuwbouw – was vooral comfort cruciaal. Er was nood aan een snelle lift om de zware trafiek in het gebouw vlot te laten verlopen. Daarom kozen we in overleg onder meer voor deuren die extra snel ope- nen en sluiten. Een nauwe samenwer- king met de architect en de bouwheer zorgden mee voor dit duurzaam en kwalitatief resultaat.” De grote Verolift is een eigen productie van het bedrijf, verder afgewerkt en geïnstalleerd door een eigen team van vaklui. “En dat is noodzakelijk,” benadrukt de zaakvoerder nog, “om deze graad van individualisering mogelijk te maken.”

Een huiselijk logement

Om het toeristisch verhaal van de spreekwoordelijke strik te voorzien, onderging ook het naastliggende Brouwershuis en Guesthouse een grondige make-over. Van de living in Engelse stijl tot de orangerie die met zijn wisselende kunstcollectie veel weg heeft van een levend museum. De werken zijn trouwens niet zomaar gekozen. Sommige keren terug in de shop, waar ze de magnumflessen Abt 12 in beperkte oplage mee kleur geven. De authentieke keuken is in zijn oude glorie hersteld. “Er verblijven hier tot 26 gasten. Het gaat om een internationaal publiek, onder meer Amerikanen, maar ook heel wat biertoeristen uit Scandinavische landen” aldus Pieter van St.Bernardus. “Zij zijn erg gecharmeerd door de inrichting van ons Guesthouse. Voor ons is het een kwestie van trouw blijven aan onze geschiedenis. En dat is eigenlijk de rode draad over gans onze brouwerssite. Vanuit de woonkamer en in de tuin heb je zicht op de biertanks. De link met ons product is dus nooit veraf. Dat is de sterkte van St.Bernardus, zeker met de nieuwe mogelijkheden van dit bouwproject en de renovatie.” In navolging van het succes van bier vroeger en de revival op gastronomisch vlak toont St.Bernardus meer dan ooit het geslaagd huwelijk tussen traditie en toekomst. De moderne aanpak en historische elementen vloeien naadloos in elkaar over en laten een gevoel van voldoening achter. Niet toevallig vergelijkbaar met het genot dat een perfecte schuimkraag van drie centimeter veroorzaakt.

 

Met dank aan:

St.Bernardus

www.sintbernardus.be

Ontwerp- en architectenbureau Lecluyse

www.architectlecluyse.be

Centrix

www.centrix.be

Wever & Ducré

www.weverducre.com

Nagel

www.nagelinterieur.be

FCC - Floor Contractors Company


www.fccnieuwpoort.be

Verolift

www.verolift.be

Xavier Truant

www.xaviertruant.com