Markant samenspel
van speelse volumes en uniforme materialen

Category: Editie 104

Eigentijds, weliswaar zonder te vervallen in een al te strak en vlak minimalisme. Dat is, in een notendop, waarom deze sfeervolle nieuwbouw ons al weet te fascineren van bij de eerste aanblik. Het boeiende reliëf in de gevel, de uit- gekiende combinatie van materialen en de bijzondere manier waarop de verschillende volumes en ruimtes in het pand werden geschakeld, maakt benieuwd naar meer. Komt daar boven- op de interessante interactie tussen binnen en buiten en een interieur dat aanvoelt als een maatpak, perfect geënt op het huis en zijn bewoners. Een rondleiding.

Deze woning draagt overduidelijk het signatuur van Blockoffice Architecten. Aan het roer architecten Dave Grosemans en Frederik Standaert die met passie vertelt over dit project dat nu zo’n anderhalf jaar geleverd werd opgeleverd. Het is een verhaal over licht en ruimte, van zuivere lijnen en transparantie in combinatie met krachti- ge volumes en speelse elementen. Het architectenbureau mocht niet alleen tekenen voor de ruwbouw maar had ook een essentiële inbreng in het ontwerp van het interieur en het maatwerk. Dit werd, in nauwe samenwerking met onderaannemers waaronder het Limburgse afwerkings- en interieurbedrijf Schoeffaerts, feilloos uitgevoerd. Uiteraard werd de bouwheer en –vrouw in elke stap van het bouwproces gekend en was er een continue wisselwerking tussen de verschillende partijen. Het resultaat: een huis dat aanvoelt als een sfeervolle thuis voor het hele gezin.

Breedte volop benut

De voorgevel van deze woning weet meteen indruk te maken. Voorheen stond hier een woning uit 1920 en even heeft men renovatie overwogen. Maar aangezien het oude huis de breedte van de bouwgrond lang niet optimaal benutte en dit alles te veel bouwtechnische beslommeringen zou meebrengen, werd er toch gekozen voor afbraak en nieuwbouw. Vandaag staat er een moderne BEN-woning die klaar is voor de toekomst: energiezuinig en uitgerust met een warmtepomp en zonnepanelen die discreet werden ingeplant op het platte dak. Maar even terug naar de gevel die met royale breedte en contrastrijke volumewerking een fraai visitekaartje van deze woning vormt. De gevel combineert een witte gevelpleister met grafietgrijs metselwerk en antracietkleurige gevelpanelen waar- mee ook de sectionale garagepoort bekleed werd. Hierdoor ligt de poort van de dubbele garage in hetzelfde vlak als het geventileerde gevelsysteem, wat voor een rustig totaalbeeld zorgt. De breedte van de woning werd geaccen- tueerd door de horizontale vlakken in de gevel. Deze worden op hun beurt extra onderlijnd met in het pleister- werk geïntegreerde ledlichtlijsten die na valavond, zowel vooraan als aan de achtergevel, voor extra cachet zorgen.

Dieptewerking en inhammen

Door de niveauverschillen van het per- ceel ligt de woning een stuk hoger dan het straatniveau. Dit werd opgelost door de landschapsarchitectuur met terrassen en variërende aanplanting. Architect Frederik Standaert: “Omdat het verhaal niet stopt aan de voordeur en ramen, werken wij nauw samen met de tuinarchitect zodat het één mooi verhaal wordt.” Het feit dat het huis hoger ligt, geeft het iets statigs. Statig, maar niet statisch. Er zit veel beweging in de architectuur. De dieper liggende ramen en het bijgevolg uitspringend pleisterwerk zorgen, samen met de uitkragende volumes, voor reliëf in de gevels rondom het huis. Bovendien werd het bouwvolume niet volledig ingevuld - dus alles behalve een recht- hoekige doos - maar werd er ruimte vrijgemaakt voor inhammen en terrassen, trouwens zowel op de beneden- als bovenverdieping. Dit zorgt niet alleen voor dynamiek maar maakt ook dat binnen en buiten nog meer in elkaar overvloeien. De oriëntatie van deze ‘tuinkamers’ werd mee bepaald door de positie van de zon gedurende de dag. Van het ochtendterras aan de zijgevel dat aansluit op de eetplaats over het royale terras achteraan tot een dakterras dat een volledige hoek van de bovenbouw inneemt. Vooruit- kijkend als de bouwheer en –vrouw zijn, werd er aan de zijgevel ruimte voorzien om later een buitentrap naar de bovenverdieping te installeren. Zo bestaat de mogelijkheid om op termijn de bovenverdieping van een apar te toegang te voorzien en de bouwlagen als het ware te ‘ontkoppelen’. Op deze manier wordt het huis omgevormd tot een volwaardige kangoeroewoning voorzien van alle comfort.

 

Zwart en wit, mét kunstzinnige kleuraccenten


Om inkijk vanop de toch wat drukkere baan te vermijden, werd de voorgevel eerder gesloten gehouden.Vandaar ook de keuze voor een volle, antracietkleurige voordeur. Zwart en wit zet de toon, maar een kleurrijk accent moet kunnen. Dat zien we hier in de vorm van een sculptuur, met drie rode en ranke figuren, dat meteen de aandacht trekt. Werk van de getalenteerde vrouw deze huizes, zo blijkt, voor wie het huis als een canvas is voor haar kleurrijke beelden en schilderijen. Haar werk vinden we ook terug in het interieur dat we nu mogen ontdekken. Vooreerst is er de hal, niet eens zo groot en toch is het hier heel licht en voelt het ruim aan. Dankzij de strakke glazen binnenwand en in een hoek aansluitende draaideur heeft men van hieruit al meteen een zicht doorheen de woning tot in de tuin. Openheid troef. Het glas kreeg een zwart gelakt en slank profiel dat niet alleen extra cachet toevoegt maar ook het uitzicht stijlvol omkaderd. Dit maakt benieuwd naar meer.

 

Klantgerichte totaalaanpak

De professionele plaatsing en zorgvuldige afwerking van dit binnenglas is de verdienste van Schoeffaerts, het afwerkings- en interieurbedrijf uit Diepenbeek dat trouwens de eer mag opstrij- ken voor een groot deel van de interieurwerken: alle minutieus afgewerkte pleisterwerken en de plafonds, de giet- en tegelvloeren, de discrete aluminium plinten van amper 2 mm en tot slot de binnendeuren en het deurbeslag. Schoeffaerts profileert zich onder meer als een specialist in bijzondere en exclusieve deuroplossingen - zowel in glas als andere - en is onder meer een erkend en vertrouwde partner van de Belgische labels Anyway Doors en Brems Doors. De klantgerichte totaalaanpak - alles voor het interieur onder één dak - vormt samen met het eigentijdse vakmanschap, de aandacht voor het kleinste detail én de naservice, een belangrijke troef waarmee Schoeffaerts zich weet te onderscheiden. Kwaliteit is daarbij steeds de rode draad. Geen loze woorden als je weet dat Ronny Schoeffaerts, zaakvoerder met zelf 30 jaar ervaring als gedreven stukadoor, met zijn ondertussen bloeiend bedrijf een meer- voudig winnaar is van de Plaster Trophy Award in de categorie pleisterwerken voor particuliere woningbouw. Een bekroning die je moet verdienen.

 

Interessant geschakelde ruimtes

Op de vloer, mét vloerverwarming, plaatste Schoeffaerts een rustige grijze tegel die door de subtiele kleurnuances toch voor warmte zorgt. Deze tegelvloer strekt zich uit over bijna de volledige benedenverdieping. Eens binnen valt ons meteen de interessante en misschien wat atypische schakeling van de verschillende ruimtes op met elk een eigen en unieke lichtbeleving. Meteen links van de ‘glazen hal’ is de eetplaats met aansluitend het oostelijk gericht ontbijtterras. Deze eetplaats wordt van de keuken gescheiden door een dubbele kastenwand, voor het grootste deel plafondhoog maar naar het uiteinde toe ook met een lager gedeelte. De gastheer houdt van koken voor gasten maar wil liever niet dat men op zijn vingers kijkt. Op deze manier kan hij kokkerellen zonder ‘pottenkijkers’, terwijl hij toch nog de gesprekken aan tafel kan volgen. Langs de kant van de keuken maakt de kastenwand een combinatie van een warme eikenfineer met wit lakwerk. Vernuftige kastoplossingen maken dat alle kleine toestellen en keukenaccessoires achter de fronten verscholen gaan. “Visuele pollutie vermijden”, om het in de woorden van Frederik Standaert te zeggen. Alleen de geïntegreerde ovens geven aan dat het hier inderdaad om een keukenwand gaat. De materialen zien zich herhaald in het lange kookeiland met werkblad annex ontbijttoog in solid surface, een naadloos ingebouwde spoeltafel en een kraan waaruit men, naast gewoon kraantjeswater, ook gefilterd en bruisend water kan tappen. De inductiekookplaat heeft een geïntegreerde afzuiging waardoor een dampkap aan het plafond niet hoefde. Wat het interieurontwerp en maatwerk typeren, zijn de uitgepuurde lijnen die weliswaar ruimte laten voor persoonlijke details. Zo werden de maatkasten her en der voorzien van nissen voor decoratie. In de keuken valt ons de wand op met zwarte, hoogglanzende Marokkaanse tegeltjes en glazen leggers. Een geslaagde persoonlijke toets.

 

Vive le vide!

Zowel de keuken als de aangrenzende leefruimte, tevens voorzien van een maatkastenwand voor onder meer alle audiovisuele apparatuur, genieten volop van het licht dat door de grote raampartijen én de vide naar binnen vloeit. Zo’n vide met dubbele hoogte doet wonderen voor het ruimtelijk gevoel, zeker als de glaspartijen van de bovenverdieping nog eens voor extra lichtinval zorgen. In tegenstelling tot de voorgevel, is de achtergevel zeer open met grote ramen die uitkijken op de tuin. Ook hier wordt nogmaals duidelijk hoe het buitengebeuren een natuurlijk verlengde is van de architectuur. De tuin hoeft qua inrichting trouwens niet onder te doen voor het interieur: een door een aparte warmtepomp verwarmd zwembad, diverse terrassen en zithoeken en met bomen omzoomde kiezeltuin waarin nog een kunstwerk van de vrouw des huizes prijkt. Van hieruit hebben we een mooi zicht op de achtergevel met uitkragende en zwevende volumes. Architect Frederik Standaert: “Steunkolommen proberen we zoveel mogelijk te vermijden.” Dat het ook anders kan, bewijst de zwart gelakte aluminium structuur aan het dakterras op de bovenverdieping. Deze zorgt niet alleen voor enige privacy en een mooi spel van licht en schaduw, maar heeft in dit geval ook een dragende functie. Het tuinterras, aangrenzend aan de leefruimte, is gedeeltelijk overkapt zodat men bij de eerste regendruppels of al te felle zon niet meteen naar binnen hoeft te vluchten. Het in de overkapping geïntegreerde lamellendak laat zich elektrisch bedienen. De positie van de aluminium lamellen kan worden aangepast afhankelijk van het weer en de gewenste lichtinval, ook in de aangrenzende leefruimte. Ook hier dus weer een unieke lichtbeleving die kan worden aangepast aan de noden van het moment.

Werken en slapen

Rest ons op de benedenverdieping nog een bureel en de master bedroom. Het bureel is uitgerust met maatkasten, een bureau- blad in solid surface, architecturale lichtobjecten en twee ramen: een strak en kaderloos binnenraam voor extra contact met de leefruimte en een buitenraam voorzien van zwarte jaloezieën. Bij een geopende binnendeur kun je de volledige breedte van de woning ervaren, van het raam in het bureau tot het tegenoverliggende zijraam in de keuken.Toch ook even aandacht voor de vernuftige deur die hier meer doet dan de bureauruimte afsluiten. Het is een kaderloze deur die slim geïntegreerd werd in het geheel. Eens geopend, komt ze in hetzelfde vlak te liggen als de kastenwand en lijkt het of er helemaal geen deur is. Knap! Trouwens net zoals de master bedroom met de allures van een luxueuze hotelsuite, de laatste ruimte op het gelijkvloers. Ook hier weer vernuftige deur-oplossingen en een ingemaakte kastenwand van formaat, waardoor een aparte dressing overbodig werd. Maar wat uiteraard het meest opvalt is de bijhorende badkamer die enkel door een kamerbrede glazen wand en deur, geplaatst door Schoeffaerts, van de slaapkamer gescheiden wordt. Transparantie troef, ook bij de inloopdouche met glazen wand. De badkamer kenmerkt zich door gestroomlijnd design met een dubbele wastafel in solid surface die lijkt over te vloeien in het ligbad en een zitbank met daaronder opbergruimte. Alles klikt in elkaar. Het resultaat van ver doorgedreven maatwerk en vakmanschap.

Eigen lichtbeleving

De master bedroom en badkamer zijn voorzien van een aangenaam aanvoe- lende en onderhoudsvriendelijke PU gietvloer, vakkundig gerealiseerd door Schoeffaerts. Hetzelfde lichtgrijze en egale materiaal treffen we aan op de trap en vloer van de bovenverdieping. De bordestrap verbindt niet alleen de twee bouwlagen maar heeft ook een heel eigen lichtbeleving en past ‘als gegoten’ in het architecturale totaal- plaatje. De volledige bovenverdieping is het terrein van de kinderen die hier niet alleen een kamer hebben maar ook beschikken over een praktische en multifunctionele ruimte. Ook deze is enkel door middel van een glazen wand en deur van de nachthal gescheiden en heeft een groot raam dat uitkijkt op het royale dakterras. Dit maakt dat de volledige nachthal baadt in het licht, ook dankzij het conse- quent gebruik van lichte kleuren. Maatwerk zet de toon: van de ingemaakte kasten in de multifunctionele ruimte over de witte kastenwand in de nachthal tot de kasten met decor van lichte eik in de slaapkamers. Dit garandeert visuele rust. Zo is de gastenkamer uitgerust met een wastafel die weliswaar schuil gaat achter de fronten van de ingemaakte kast. De muurhoge en minimalistische Brems binnendeuren, eveneens geplaatst door Schoeffaerts, zetten het puntje op de i van het esthetische en eigentijdse totaalplaatje dat weliswaar ontworpen werd om ook praktisch te zijn. Mooi én functioneel wonen perfect verzoend.

 

Met dank aan :

Blockoffice Architecte
www.blockoffice.be

Schoeffaerts Afwerking en Interieur
www.schoeffaerts.be