Less is more in deze woning waar functionaliteit en gezelligheid hand in hand gaan

Category: Editie 104

We bevinden ons aan de voet van de Vlaamse Ardennen, een streek die altijd weet te beroeren. Het rustige straatje neemt even verderop een stevige duik om zich vervolgens weer fier op te richten. Dit project is om meerdere redenen bijzonder en niet in het minst omdat de bouwheer het eigenlijk heeft gerealiseerd op de plaats waar hij als kind is opgegroeid. Meer bepaald de tuin en de boomgaard waar hij uren heeft geravot. Beter goede buren dan verre vrienden luidt een gekend spreekwoord. Wel, voor hen is dat zeker geen probleem aangezien het in dit geval om directe familie gaat. Van de grootouders erfden ze elk een mooi perceel, de invulling was aan hen. Gezien de emotionele verbondenheid met de omgeving wilden ze die zoveel mogelijk in ere houden en bij de woning betrekken. Open zicht waar mogelijk en een minimum aan bomen die daarvoor moesten wijken. De woning zelf wilden ze lichtrijk, in een moderne sfeer maar toch met een warm aanvoelen.

 

De keuze voor de juiste architect kwam er via hun bouwpartner ABS Bouwteam die de bouwvrouw al jaren volgde op Instagram, zelfs voor ze wist dat ze zelf ooit het avontuur van een nieuwbouw zou aangaan. Eens dat duidelijk werd, waren zij de eerste met wie ze praat- ten en het gevoel zat meteen goed. Lynn Blancquaert, ABS Bouwteam: ‘Binnen ABS Bouwteam kijken we met heimwee terug op deze samenwerking. Indien er een ideale klant zou bestaan, voldoen zij zeker aan alle kenmerken. Niet alleen zijn het hele fijne mensen, hun input paste vanaf dag één met die van de architecte en ABS Bouwteam als een puzzel in elkaar. Met een prachtige woning als resultaat, waar we bijzonder fier op zijn. ABS Bouwteam is totaalaannemer. Dat wil zeggen dat wij onze klanten van A tot Z begeleiden bij het bouwen van hun droomvilla. We streven bij ieder project naar ABSoluut Architectuur, leveren steeds 100% maatwerk en leggen budget en bouwtermijn vast vóór de start van de werken. ABS Bouwteam staat bovendien garant voor een hoge kwaliteit en afwerkingsgraad. Wij zorgen ervoor dat de klant een zorgeloos bouwproces tegemoet kan gaan omdat wij hen alle mogelijke problemen die kunnen opduiken uit handen nemen en dit zowel tijdens als na oplevering. Het doet ons veel plezier dat zij voor ABS Bouwteam kozen en wij onze meerwaarde konden bewijzen. Dat er nauwelijks nog iets gewijzigd is aan het eerste ontwerp van de architect bewijst ook dat alles meteen goed zat.’

 

Dat ze op dezelfde golflengte zaten met de bouwpartner, gold ook voor architecte Charlotte Willaert van Ai&m. Charlotte Willaert: ‘Ook voor mij was het van bij aanvang een positieve ervaring. Het gebeurt niet vaak dat het zo vlot verloopt. Behalve het feit dat ze het contact met de tuin heel belangrijk vonden, kreeg ik verder heel veel vrijheid voor het ontwerp. Door de goede klik die we meteen hadden, voelde ik snel aan in welke richting ik moest gaan. Een huis bouwen is heel persoonlijk, dus het is dan belangrijk om op dezelfde golflengte te zitten. En dat was zo, aan het eerste ontwerp is nog nauwelijks iets veranderd. Met uitzondering van de uitbreiding van het volume boven voor een extra kamer. Dat volume balanceert haaks op een vrij gesloten voorgevel die als een soort van tuinmuur is opgevat. In diezelfde architecturale beweging ontstaat de uitkraging waardoor ze toch een impressie van een carport krijgen. In tegenstelling tot die gesloten voorgevel is de achtergevel zoveel mogelijk opengewerkt. Daardoor krijg je maximale interactie met de tuin, zelfs vanuit de master bedroom en de badkamer boven. Het verhaal klopt helemaal, dat is de sterkte van dit project. En dat is in grote mate te danken aan de openheid waarmee de klant in dit project is gestapt en mij is gevolgd.’

 

Het spel van de volumes valt meteen op wanneer je voor de woning staat. De twee zwevende kamers bovenop de uitkraging die als carport dienst doet, is een ingreep van de architecte die bij de klant enthousiast werd onthaald. De architecte benutte bijna de volledige breedte van het perceel, net om de tuin en het contact met de omgeving achteraan maximaal te houden. De beplanting en aanleg vooraan is sober en bescheiden. Het zijn vooral de twee bomen die zijn gebleven die de aandacht krijgen. Net als de architectuur van de woning die door de gesloten en strakke aanblik vooraan imponeert. Dat wordt vooral versterkt door de afwerking in witte gevelbepleistering. Deze sierpleister is een product van Sto, Barbara Lonneux: ‘Het huis is afgewerkt met StoLotusan® korrel 1,0 Stowit sierpleister. StoLotusan® heeft uitstekende eigenschappen qua gevelbescherming dankzij de Lotus-Effect®-Technologie. Het Lotus-Effect®, een principe dat reeds miljoenen jaren in de natuur bestaat, wordt met behulp van de modernste technieken op de StoLotusan toegepast. Je moet het zo bekijken: de bladeren van de lotusplant zijn niet vuil te krijgen. Na iedere regenbui is het blad weer schoon. De afrollende waterdruppels nemen losse vuildeeltjes probleemloos mee. Hetzelfde resultaat bereiken we nu met onze sierpleister: water en vuil rollen van de gevel, waardoor deze langer mooier blijft. Het zorgt zo voor een lange levensduur, kleurstabiliteit en duurzaamheid. Bij Sto staan we nooit stil, we streven er altijd naar om onze bestaande producten te verbeteren. Innovatie is daarbij het codewoord. Deze sierpleister met zelfreinigend karakter is daar één van. Sto is technologieleider op het vlak van gevelisolatiesystemen voor zowel nieuwbouw als renovatie en streeft naar een mooiere en energiezuinige gebouwde omgeving. Met onze gevelisolatiesystemen is energie-efficiëntie gegarandeerd.

 

De gevel werd eerst optimaal geïsoleerd. Als afwerking koos de bouwheer voor een moderne en stijlvol ogende gevelbepleistering. In het aanbod van Sto vind je eindeloze designmogelijkheden en combinaties voor een traditionele, moderne of vernieuwende uitstraling. Helemaal in is het combineren van diverse structuren, bv. crepi en ruwe baksteen. Waar je de inkomdeur doorgaans verwacht onder de uitkraging, is dit hier niet het geval. Je betreedt de woning opzij en komt in een lichtrijke hal terecht. Het was haast niet opgevallen maar de voordeur is wel degelijk in spiegelglas. Overdag zie je van buiten niet naar binnen, maar het laat wel licht toe. De hal, met daarin ingewerkt toilet en vestiaire, is sober met op het einde de mogelijkheid om links naar de bovenverdieping te gaan, rechts scheidt opnieuw een glazen deur de leefruimte van de gang. Zodra je de ruime leefruimte betreedt, kijk je door de opengewerkte achtergevel direct op de boomgaard in de tuin. Die staat er op dit moment van het jaar op zijn best bij. De talrijke fruitbomen dragen hun bloesems met trots. Om dit tafereel en bij uitbreiding al het moois van de seizoenen optimaal te kunnen aanschouwen, werden de grote glaspartijen gevelhoog en perfect verzonken voorzien. De ruimtes in de leefruimte kennen aangename proporties. De leefruimte lijkt heel open maar de haardwand als roomdivider tussen keuken en eethoek enerzijds en de zitruimte anderzijds werkt heel goed. De haardwand met doorkijkhaard zorgt voor gezelligheid in beide delen van de ruimte. Bovendien stimuleert het in de zitruimte een gevoel van cocooning. En dat is belangrijk want er komen vaak vrienden over de vloer en die hebben nu iets meer ruimte en licht dan in hun vorige woning. Het open gedeelte van de haardwand met houten accenten dichtbij het schuifraam zorgt voor huiselijkheid en interactie met de tuin. Dit knap staaltje zagen ze in de showroom van Bosmans en ze waren meteen verkocht. Arn Bosmans: ‘Onze roomdivider is inderdaad een dankbaar product en het valt goed in de smaak bij onze klanten. Wat doorgaans de grootste vrees is bij klanten wanneer ze twee ruimtes opsplitsen, is dat je twee aparte entiteiten krijgt. En vooral dat je je woning daarmee kleiner maakt. Dat was ook de zorg van deze klant. Maar ons ontwerp is als dusdanig dat je de juiste intimiteit creëert in de zithoek. Enerzijds zit je afgesloten maar anderzijds ook weer niet. Om dat principe duidelijk te maken, hebben we een gelijkaardige opstelling in onze toonzaal staan. De meerwaarde van dit haardmeubel is de integratie van de open objectenkast. Dit idee is gegroeid uit een ontwerp van een barkast van ons die vaak achter een schuifdeur zit. Het feit dat we de legplanken niet recht maken, zorgt voor een bepaalde dynamiek waardoor deze kast een andere beleving krijgt. Door de haard aan de glazen zijkant van de roomdivider te voorzien, creëer je meer openheid en verbinding tussen twee ruimtes, terwijl je doorgaans bij een gewone doorkijkhaard bepaalde delen afknipt. Door het model in onze toonzaal te zien, konden we ze hiervan overtuigen. Ook omdat we vrijwel meteen een goede klik hadden met deze klant. Het is een heel fijne samenwerking geweest, ook met de rest van het team. Wij plaatsen al bijna 20 jaar haarden voor ABS Bouwteam en de architect kennen we eveneens van andere projecten. Uiteraard zijn er in elk project de klassieke hindernissen zoals hier het rookkanaal dat boven door de badkamer diende te passeren, maar als je een goede dialoog onderhoudt met de rest van het team, is dat geen enkel probleem. We hebben ook al wat ervaring, ik ben intussen de vierde generatie van Bosmans Haarden. Mijn overgrootvader was slot-, stoof- en kachelmaker en mijn grootouders en ouders hebben ook nog een tijdje andere zaken gecombineerd, maar toen ik erbij kwam, heb ik er resoluut voor gekozen om enkel in haarden te specialiseren. Met de toevoeging van het meubelatelier begin jaren 2000 kunnen we sindsdien elk project tot in de puntjes verzorgen.’

Less is more. Dat was het uitgangspunt van architecte Charlotte Willaert. ‘Ik ben geen voorstander van architecturale ingrepen die geen nut hebben. Mensen moeten in hun woning vooral goed en praktisch kunnen leven. Ruimtes moeten daarbij functioneel zijn en een logische indeling hebben. Wel belangrijk aan te stippen is dat dit geen synoniem hoeft te zijn voor ongezelligheid. Het gebruik van warme materialen zoals de parketvloer en slimme ingrepen zoals de haardwand bewijzen hier zelfs het tegendeel.’ De houten accenten in het interieur van de woning voegen inderdaad warmte toe aan het neutrale spel van wit en zwart. We herkennen het in de parketvloer die zowel boven als beneden terugkomt, de haardwand maar zelfs in de keuken die eveneens getypeerd wordt door een grote mate van functionaliteit. Voor de eigenaars was het belangrijk om naast het raam geen kast van boven tot beneden te voorzien. Anders lijkt het alsof het raam in een kader wordt geduwd en hier wilden ze het net open laten. In materialisatie hadden ze, net als in de rest van de woning, een combinatie van wit, zwart en hout voor ogen. En voor het werkblad bij voorkeur marmer of iets wat er op lijkt. Elke Vangroenweghe, Diaform: ‘De keuze is uiteindelijk gevallen op een kwartscomposiet met een subtiele tekening die van ver op Carrara marmer lijkt, namelijk de Frosty Carrina van Caesarstone. Het grote voordeel van kwartscomposiet is dat die heel makkelijk is in onderhoud, nog sterker dan graniet en ook vlek- en krasbestendig is. De klant had een gelijkaardig model van keuken in onze toonzaal zien staan en daar hadden ze hun oog op laten vallen. Op basis daarvan hebben wij een eerste verkennende gesprek gehad waarbij ze hun globale wensen hebben geuit. Daarna maken wij een ontwerp voor de klant in 3D en bezorgen we hen ook een offerte. Nadien zijn we nog eens samen gekomen om alles te finetunen. Hun wens om de combinatie van wit, zwart en hout aan te houden zoals in de rest van de woning hebben wij uiteraard gerespecteerd. Alle kasten zijn gemaakt in wit laminaat, de toestellen, de spoelbak en kraan zorgen dan weer voor het zwarte accent. Net als de opstand tegen de kookwand in zwart gelakt glas. Daarnaast hebben we ook enkele hangkastjes voorzien in eiken fineer. Die hebben een dikke eiken laag waardoor je de inkervingen in het hout maakt en niet in de mdf. Verder was het belangrijk om een heel praktische keuken te ontwerpen met voldoende beweegruimte en opbergmogelijkheden. Vandaar dat wij in het eiland langs beide zijden kasten hebben ingewerkt. Met Diaform maken wij alles op maat en in ons eigen atelier in Deinze. Dit familiebedrijf met toonzaal in Olsene verzorgt, behalve keukens, ook andere interieurinrichtingen op maat zoals de vestiairekast en het televisiemeubel in dit project maar wij doen evenzeer kantoorinrichtingen en totaalinterieurs. Onze grote troef is ongetwijfeld dat wij alles op maat kunnen maken voor onze klanten en dat bovendien afgewerkt in alle mogelijke materialen. Het was een fijn project om te doen en met heel fijne mensen. Ik denk dat ze veel plezier aan hun keuken zullen beleven, zeker met dergelijk mooi zicht op de omgeving.’

Op weg naar boven komen we eerst twee kinderkamers tegen. Die bevinden zich boven de uitkraging vooraan de woning en zijn nagenoeg elkaars kopie. Langs de zijgevel passeren we de badkamer voor de kinderen en in de uitbreiding de extra gevraagde kamer die een derde kinderkamer kan worden maar momenteel evengoed dienst kan doen als logeer-/ hobbykamer. Wanneer je de deur naar de master bedroom opent, valt meteen het unieke zicht naar buiten op. Het moet hier heerlijk ontwaken zijn met het geluid van zingende vogels enerzijds en het zicht op de kruinen van bomen en het kader van de Vlaamse Ardennen anderzijds. Hetzelfde geldt vanuit de aanpalende badkamer waar, naast het badkamermeubel dat in Corian is afgewerkt, vooral het gebruik van de Terra muur- en vloerafwerking overheerst. Deze decoratieve stucafwerking, gebaseerd op de eeuwenoude Tadelakt techniek is zowel doorgetrokken in de vloer alsook naadloos in de wanden en plafond van de douche wat het geheel in een warme en Oosterse sfeer dompelt. En zo wordt in deze woning nog maar eens bewezen dat functionaliteit en warmte en gezelligheid best hand in hand kunnen gaan. De bouwheer beleeft er alvast een aangename tweede jeugd…

 

 

Met dank aan:

 

Ai&m architecten

www.aim-architecten.be

 

ABS Bouwteam

www.absbouwteam.be

 

Sto nv

www.sto.be

 

Bosmans Haarden

www.bosmanshaarden.be

 

Diaform - Interieur Gebroeders Claerhout

 

Sapa

www.sapabuildingsystem.com

 

Franke

www.franke.com/be