Eigentijdse thuis met warme ziel

Category: Editie 104

De bouwheer van deze markante villa, een extreme renovatie van een bun- galow uit de jaren 70, is gepassioneerd door architectuur. Bovendien is het gezin zeer bewust bezig met duurzaam wonen en leven. Het resultaat is een karaktervolle woning van formaat die weliswaar zo goed als helemaal energieneutraal blijkt. Strak van design, maar wel met een warme ziel, dit dankzij de uitgekiende materiaalkeuze die de natuur in de architectuur en het interieur integreert. Subtiele mediterrane en etnische accenten in de aankleding maken het compleet. Of hoe eigentijds, energiezuinig én genoeglijk wonen perfect kunnen samen gaan in een persoonlijk geheel dat zich op meer dan één vlak weet te onderscheiden.

Een reis naar Pennsylvania was voor de bouwheer niet compleet zonder een bezoek aan Fallingwater, het master- piece van Frank Lloyd Wright. Deze gerenommeerde Amerikaanse architect maakte al in de jaren 30 furore met deze villa, vandaag beschouwd als één van de meest iconische gebouwen van de architectuur uit de 20ste eeuw. Niet alleen de locatie is uniek – boven een waterval – maar ook de kubistische architectuur met horizontale volumes in beton en uitkragende terrassen was zijn tijd ver vooruit.Vandaag is het huis een museum waar menig architectuurliefhebber zijn hart kan ophalen. Zo ook de bouwheer die zich hier liet inspireren voor de verbouwing van zijn eigen woonst die aan een grondige renovatie toe was. Het huis moest een stuk moderner, lichter, ruimer en vooral veel energiezuiniger. Een uitdaging op het lijf geschreven van architect Hans Van Steenkiste die zich, naast strakke en energiezuinige nieuwbouw, toelegt op totaalrenovaties waar van het eindresultaat niet van nieuwbouw valt te onderscheiden. En ook hier is dat het geval. Niet alleen een pluim voor architect Van Steenkiste maar ook voor bouwfirma Van der Steen die, in goede en continue samenspraak met de architect en bouwheer, als een goed geolied team voor een totale en geslaagde transformatie van de bestaande woning kon zorgen.

BEN-woning

Niet alleen oogt het pand als volledig nieuw, het is ook net zo energiezuinig. Het is dan ook een BEN- of ‘bijna energieneutrale’-woning. Daarvoor zorgt niet alleen de warmtepomp maar ook een zonneboiler en zonnepanelen, verzonken en amper zichtbaar geïn- stalleerd op het platte dak, die tevens elektriciteit opwekken voor de elektrische auto, scooter en speedbike van het gezin dat inzet op een duurzame levensstijl. Wie BEN-woning zegt, zegt uiteraard ook isolatie, hier in de vorm van driedubbele beglazing en een 17 cm dikke thermische isolatie. Binnen zorgt de mechanische basisventilatie (type D) voor het gezonde en aangename binnenklimaat, aangevuld met het systeem C voor het nachtgedeelte op het gelijkvloers. “De volledige bouwschil van de gestripte oude woning en de nieuwe bovenbouw werd deskundig ingepakt met isolatiemateriaal, terwijl de nieuwe binnenmuren werden opgetrokken in thermoblokken”, licht werfleider Joris Van der Steen toe. Samen met zijn zus Saskia staat hij aan het roer van de Leuvense bouwonderneming Van der Steen. Ze vormen de derde generatie aan het roer van dit dynamische familiebedrijf dat al meer dan 60 jaar actief is en continu mee evolueert met de laat- ste bouwtrends. Ecologisch bouwen én verbouwen is dan ook een belangrijk thema dat men op de voet volgt. Het belang hier van neemt alleen maar toe en op dit vlak is er in Vlaanderen nu eenmaal nog heel wat werk aan de winkel. Bij dit project stond de Algemene Bouwonderneming Van der Steen in voor zowel de ruwbouw- als dakwerken en een deel van de omgevingswerken. Naast de vereisten qua isolatie en duurzaamheid stond de bouwonderneming hier ook voor een aantal boeiende architecturale uitdagingen die voor een esthetische meerwaarde zorgen. Deze werden, in nauwe samenspraak met architect en bouwheer, gretig aangegaan en nauw- gezet uitgevoerd. Zo zijn er onder meer de horizontale en uitkragende gevelvolumes, zonder steun en dus met een zwevend effect. Joris Van der Steen: “We gaan geen uitdaging uit de weg en maken er een erezaak van om elk project tot in de puntjes te verzorgen. Een goede en open communicatie, gedurende het hele bouwproces, is daarbij essentieel. En daar zetten we dan ook volop op in.”

Onherkenbare transformatie

Het is een feit, de voormalige woonst onderging een onherkenbare transfor- matie. Bijna niets doet nog herinneren aan de bungalow van voorheen, behalve dan de L-vormige ‘footprint’ die onder meer uit stedenbouwkundige redenen werd behouden. Het volume werd weliswaar uitgebreid in de hoogte, met een bovenbouw voorzien van haast naadloze horizontale glaspartijen - glas op glas met een transparante siliconenvoeg - die het licht gulzig binnentrekken en uitspreiden over het volledige interieur. De voorgevel van de benedenverdieping werd eerder gesloten gehouden om inkijk te vermijden en de privacy te garanderen. De vijf verticale en langwerpige ramen vormen daar een uitzondering op. “Deze zorgen niet alleen voor daglicht, weliswaar op een discrete manier, maar voegen ook een zeker architecturaal ritme toe aan de gevel”, verklaart architect Van Steenkiste. Een interessante afwisseling in het overwegend horizontale lijnenspel van dit architecturaal hoogstandje.

Garagepoort als deel van een groter geheel

Qua kleuren zetten zwart en wit doorgaans de toon: van de zwarte elektronische toegangspoor t en de witte kiezels tot de witte sierpleister en de antracietkleurige garagepoort. Deze laatste blijkt trouwens een meester in camouflage en maakt als het ware een integraal deel uit van de omringende gevelbekleding met horizontale aluminium lamellen. Zowel gevel als garagepoort wordt immers in hetzelfde vlak bekleed met aluminium. “Ik zocht een alternatief voor de tradi- tionele garagepoort die soms al te prominent aanwezig is in de voorgevel”, aldus de bouwheer. “Dit systeem van L-Door was voor mij de uitgelezen oplossing.” L-Door staat voor Belgisch en kwalitatief maatwerk met innovatieve designoplossingen die bijdragen tot het architecturale totaalplaatje. Dit specifieke model komt uit de Puma Line STL, een unieke lijn die L-Door ontwikkelde in een exclusieve samenwerking met Renson. Meer dan alleen een sectionale garagepoort is Puma Line STL eerder een totaalconcept. Zowel gevel als garagepoort worden in hetzelfde vlak bekleed met de strakke Renson lamellen. Hierdoor gaat de gesloten garagepoort perfect op in het grotere geheel. Niet alleen de garagepoort en de omliggende gevelbekleding maar ook de voordeur kan desgewenst voorzien worden van deze gepoedercoate lamellen. De mogelijkheden zijn legio en elk project is maatwerk dat door L-Door – van advies tot plaatsing – met de grootste zorg wordt begeleid en tot in het kleinste detail wordt afgewerkt. Wim Kryn van L-Door:“Hier koos men voor horizontale bekleding, maar ook een oplossing met ver ticaal geplaatste aluminium lamellen behoor t sinds kor t tot de mogelijkheden. En wat meer is: tussen de lamellen kunnen in optie houten inzetstukken of ledlampen voorzien worden.” Voor telkens weer een uniek resultaat, geënt op de wensen van de bewoner en de architectuur van de woning.

Precieus pleisterwerk
en spitsvondige steenstrips


De gevel is zowat het visitekaartje van de woning en verdient dus alle aan- dacht. Een krachtige belijning, unieke combinatie van materialen en minuti- euze afwerking maken hier het onder- scheid. Zo is er ook de sierpleister die de grootste opper vlakte beslaat en het eigentijdse karakter kracht bijzet. Voor de pleisterwerken, zowel de sier- pleister buiten als de binnenpleisters, werd er trouwens een beroep gedaan op de firma Consteca uit het Vlaams- Brabantse Londerzeel. Dit familiebedrijf, opgericht anno 1962, staat dus voor 57 jaar aan vakwerk en telt ondertussen 40 professionele medewerkers die elke dag weer het verschil weten te maken met hun nauwkeurig werk. Esthetiek en kwaliteit gaan daarbij hand in hand. Zo werd de gevelpleister voorzien van een vuilwerende afwer- kingslaag die de buitenbepleistering nog beter bestand maakt tegen onze Belgische weersinvloeden en de daarbij horende wisselende kou, warmte, regen en vuil. Een standaardgarantie van 10 jaar bevestigt het vertrouwen. Daarnaast houdt Consteca de vinger aan de pols van de laatste bouw- en woontrends. Werner Casier: “Steeds vaker kiezen mensen er voor om gevelpleister te combineren met vlakken in andere materialen, zoals steenstrips. Ook hier hebben we ons op toegelegd, met zowel steenstrips in natuursteen als kunststeen die vakkundig verwerkt en geplaatst worden.” Met de iconische Waterfall villa in het achterhoofd was ook de bouwheer erop gebrand om een stenen ‘karaktervlak’ in de gevel te integreren. De keuze viel op een best grote kunststeen die een wat ruwere, warme en zelfs mediterrane knipoog toevoegt aan het totaalplaatje. Deze kunststenen werden stuk voor stuk verlijmd tegen de muur. Best een huza- renwerkje dat vakmanschap vereist, maar het resultaat mag er zijn. Wanneer je de gevel in zijn totaliteit bekijkt, valt de kunststeen niet van echte natuursteen te onderscheiden. De steenstrips vielen trouwens danig in de smaak en werden bijgevolg her- haald in het interieur, meer bepaald in het kleinste kamertje van het huis: het toilet. Buiten werd naar binnen gehaald, niet alleen met een stenen wandkleding maar ook met een houten stronk die de bouwheer eigenhandig verzaagde om er een steun voor de wastafel mee te maken. Een creatieve inbreng die voor een extra persoonlijk cachet zorgt, zelfs op plekken waar je het niet verwacht.

Lichtovergoten openheid

De inspirerende architectuur maakt benieuwd naar meer, dus zijn we klaar om het interieur te ontdekken. De royale pivoterende glazen voordeur met aluminium kader zet meteen de toon: veel licht, enorme glaspartijen en unieke maatoplossingen met hoog designgehalte die het onderscheid maken. Voor het aluminium buiten- schrijnwerk deed architect Van Steenkiste een beroep op het vak- manschap van ALU2+. Deze firma ontwerpt, produceert en installeert aluminium buitenschrijnwerk - dus van a tot z - met focus op kwaliteit en maatwerk in elke stijl. Daarbij durven ze afstappen van platgetreden paden en meedenken met architect en bouwheer om te komen tot een oplossing die het geheel naar een nog hoger niveau tilt. Als gecer tificeerde par tner van het Sapa Building System werkt ALU2+ enkel met hoogkwalita- tieve aluminium oplossingen die een combinatie maken van duurzaamheid, energie-efficiëntie en esthetisch design. Zo is er de enorme glaspartij die maakt dat de leefruimte een weidse uitkijk heeft op de groene tuin en omgeving. Chris Lowies van ALU2+: “Bij deze structureel opgebouwde glaspartij werden de ramen koud op elkaar geplaatst, glas-op-glas verbindingen die het minimalistische karakter onderlijnen, zonder uiteraard te raken aan de duurzaamheid of isolatiewaarde wat hier uiteraard van essentieel belang was. Bovendien moesten we hier een speciale constructie realiseren om het geheel achter- liggend te verankeren aan de bouw.” Opdracht geslaagd! Ook het Sapa Artiline schuifraam, dat uitgeeft op het terras, werd gerealiseerd en geïnstalleerd door ALU2+. Dit schuifraam wordt gekenmerkt door extreem slanke aluminium profielen en een elegant design dat licht en ruimte schept. De rode draad die voor een lichtovergoten openheid zorgt, doorheen de hele woning.

Eclectisch minimalisme

Glas, glas en nog eens glas. Transparantie troef in deze villa. Zo is ook de hal, uitgerust met een vestiaire in de vorm van discrete inbouwkasten, enkel via een grote glazen wand gescheiden van het bureau. De jaloezieën kunnen desgewenst toe wanneer men ongestoord wenst te werken. Hal en leef- ruimte worden op hun beurt gescheiden door een deur in... glas. Zo lijken alle ruimtes al het ware op een natuurlijke manier in elkaar over te vloeien. Dit ook dankzij de vloer met grote tegels in leisteen - 90 op 90 cm - die eveneens gewoon doorloopt. Minimalistisch, maar ook hier met een subtiel ‘ruw kantje’ door de structuur in de steen. Leefruimte en keuken vormen samen één grote ruimte met immense vide en een zee van licht dat langs alle kanten gecapteerd wordt door de raampartijen. Een eclectische verzameling aan design, kunst en decoratieve objecten maakt van het huis een thuis dat een persoonlijke stempel kreeg van haar bewoners. Elk object is het resultaat van een ‘coup de foudre’ of een warme herinnering aan een reis of land:Afrikaanse kunst uit Burkina Faso waar de vrouw des huizes een tijd lang werkte, een zwaargewicht van een Aziatische olifant van een reis naar Sri Lanka, een pop-art replica van Roy Lichtenstein boven de strakke haard of juist een bronzen beeld van een kunstenaar uit de streek. Zeer verscheiden, en toch klikt alles in elkaar. Her en der ook een olijfboompje dat dan weer een mediterrane knipoog toevoegt. Elk object draagt bij aan het grotere en warme geheel, zonder weliswaar afbreuk te doen aan de strakke, luchtige en eigentijdse manier van wonen. Het eclectisch minimalisme tot leven gewekt.

Box-in-the-box

En dan is er uiteraard de leefkeuken, met als pièce de résistance het zeven meter lange kookeiland. Aan het tien centimeter dikke werkblad in graniet met gehamerd oppervlak wordt niet alleen gekookt maar ook ontbeten en geleefd. Ruimte zat. De strak geïntegreerde spoeltafel kreeg het gezelschap van een multifunctionele keukenkraan die meteen ook voor instant warm én kokend water zorgt. Hierdoor wordt vermeden dat het warme water van de zonneboiler een al te lange weg moet afleggen. Alle toestellen zijn aanwezig, zonder zich visueel op te dringen. Integendeel. De inductiekookplaat is volledig vlak ingebouwd in een nis in de kastenwand met een gepolijst granieten blad en een glazen spatwand waarachter sfeervol ledlicht voor een warme gloed zorgt. De ovens zitten op hun beur t in de zijkant van deze kastenwand, onzichtbaar vanuit de leefruimte. Bijzonder is dat deze kastenwand, met fronten in een diepbruine notelaar melanine, deel uitmaakt van een volledig blok dat onder meer ook doorloopt in het bureau. Een in het plafond verzonken ledstrip zet de ‘samenhorigheid’ van dit ruimteoverschrijdende en plafondhoge volume letterlijk extra in het licht.Thinking ‘out-of-the-box’ met een ‘box-in-the-box’.

The ‘sons cave’

Rest ons op het gelijkvloers nog de tv-kamer en nachtvleugel - ondergebracht in het been van het L-vormig grondplan - waar de drie zonen elk hun kamer hebben. De tv-kamer wordt van de leefruimte gescheiden door een grote en pivo- terende wand in ‘smoaked oak’, hetzelfde warme materiaal waarmee ook de ingemaakte kasten in deze ruimte werden afgewerkt. Hier kunnen ze gewoonweg chillen voor de tv - noem het een ‘son cave’ - terwijl men in de woonkamer amper of geen hinder heeft van het geluid. Een schuifdeur verbindt de tv-ruimte tot slot met de slaapkamers van de jongens. Ook deze kamers hebben elk een ruim raam dat uitkijkt op de tuin die binnenkort trouwens verder wordt opgewaardeerd met een zwemvijver. Vermeldenswaardig is dat ALU2+ deze ramen voorzag van Hella outdoor blinds of buitenjaloezieën die meer kunnen dan alleen de kamer verduisteren. Zo laat een variërende lamellenstand toe de lichtinval te regelen. Daarnaast houden ze in de zomer de hitte buiten en dragen bij tot een aangenaam binnenklimaat. Tot slot: de outdoor blinds zijn ook gewoon mooi. Architectuurwaardig design dat mag gezien worden.

Master mezzanine

Nu terug naar de leefruimte waar een opmerkelijke zwevende en geblokte trap in zwart gecoat staal - de trap tot de essentie herleid - ons naar de ‘master mezzanine’ leidt. Deze volledige bovenverdieping is het terrein van de ouders.Vooreerst is er de mezzanine met massieve parket, ingemaakte lage kasten met fronten in matzwarte melanine, een glazen balustrade met in de vloer onzichtbaar weggewerkt profiel en twee bureaus die uitnodigen tot aangenaam thuiswerken. Een deur geeft toegang tot het dakterras waar de buitenhaard in aanmaak is. Op deze verdieping treffen we uiteraard ook de master bedroom voorzien van alle comfort, inclusief toegang tot het domoticasysteem. Links en rechts is er een doorgang naar de dressing en badkamer met inloopdouche, natuurstenen designwastafel en wandvullende badkamerspiegel. Om ook hier een optimale lichtinval te garanderen, werden er twee extra dakramen voorzien. Aan alles werd gedacht en alles werd in het werk gesteld om de woon- en het levenscomfort te optimaliseren, steeds met het ecologisch gedachtengoed in het achterhoofd. Het bewijs dat mooi, ruim, licht én duurzaam wonen wel degelijk hand in hand kunnen gaan.

Met dank aan:

Architectenbureau Van Steenkiste

www.hansvansteenkiste.be

Algemene bouwonderneming Van der Steen

www.van-der-steen.be

L-Door

www.l-door.be

Consteca Pleisterwerk

www.consteca.be

ALU2+

www.alu2.be