Een eigentijdse woning in een tijdloze omgeving

Category: Editie 104

De Kempen is alom bekend om zijn uitgestrekte zandvlaktes. Minder gekend zijn de talrijke bossen en planten die het Kempisch landschap rijkelijk bevat. Het was net deze combinatie en stille omgeving die de eigenaars van deze woning zo aantrok. Oorspronkelijk hadden ze geen verhuisplannen, maar deze parel in de stille Kempen deed hen van gedacht veranderen. Zo begon hun nieuw project en gingen ze aankloppen bij architect Jef Beneens van Inartoarchitecten waar ze reeds eerder mee samenwerkten. De woning werd oorspronkelijk gebouwd in 1968. Architect Jef Beneens koos ervoor om deze te strippen tot op de ruwbouw. Enkel de buitenmuren bleven behouden. De woning kreeg een volledig make-over. De muren werden goed geïsoleerd en kregen een nieuwe jasje in de vorm van witte bepleistering. Het plat dak werd grotendeels vernieuwd en binnen werd er een volledig nieuwe indeling bekomen. Het resultaat is een eigentijdse woning in een tijdloze omgeving.

Zalig genieten van de natuur op ieder tijdstip van de dag

In zo een prachtige omgeving is een tuin van zeer groot belang. Om deze aan te leggen schakelde de bewoners professionele hulp in. ‘Vertrouw mij de volledige tuinaanleg toe en alles gebeurt onder mijn coördinatie en controle. De totale aanleg van een tuin omvat talrijke disciplines en voor elk onderdeel selecteer ik een absolute vakman. Ik ben van nature perfectio- nistisch ingesteld. Het moet dus goed zijn!’ Aan het woord is Vincent Peeters, die zorgde voor de tuincreaties van de woning. In samenwerking met de tuinarchitect creëerde hij een ontwerp waar eenvoud het sleutel- woord was. “Het is zeer belangrijk een goed ontwerp te hebben. Op die manier schets je echt een tuinbeeld voor de mensen. Zo kunnen ze zich een levendig beeld vormen van hoe de aanleg van de tuin er uiteindelijk uit zal zien”. En het resultaat is een half jaar na aanleg al prachtig te bewonderen rondom deze villa in moderne stijl. Een lange inrit met uitnodigend pad leidt ons meteen naar de voorkant van de woning. Het pad is vervaardigd uit kasseiklinkers die helemaal bijdragen tot de authentieke uitstraling van dit perceel. Omgeven door bossen doet de aangelegde voortuin met diverse beplanting, dienst als een mooie buffer tussen natuur en moderne architectuur. Er ontstaat een bijzonder geheel dat veel warmte en klasse uitstraalt. De voortuin van deze woning is volledig zuid georiënteerd. De keuze om ook aan de voorzijde van de woning een terras aan te leggen, was snel gemaakt. Dit terras is met de woning verbonden via een deur die rechtstreeks in de woonkamer uitkomt. Het terras bestaat uit keramische tegels die naadloos aansluiten op de aangelegde tuin. Op die manier kunnen de bewoners op ieder moment van de dag genieten van de oase van rust wat deze woning zo typeert. De bloemenperken en struiken waar je vanop het terras zicht op krijgt, maken het idyllische tafereel helemaal compleet.

Zwemvijver als ankerpunt van de grote achtertuin.

Aan de achterzijde van de woning bevindt er zich een ruime tuin die aangelegd is met een groot terras en beplanting. De bewoners hebben deze tuin een zeer persoonlijke toets gegeven. Van oude boomstammen maakten ze enkele tuin- banken. Deze staan mooi verspreid over de achterzijde. Een ideale rustplek om ’s morgens te genieten van de ochtendzon met een vers gezette tas koffie. Het grote aangelegde terras bereik je vanuit de keuken en is helemaal aangelegd tot aan de zijkant van de woning. De kera- mische tegels creëren een betonlook wat bijdraagt tot het eigentijdsgevoel van deze woning. Maar ook hier is de natuur weer naadloos geïntegreerd. Dit grote terras leidt namelijk naar een prachtige zwemvijver die de achtertuin doet baden in een enorm ‘zen’ gevoel, waar ieders hartritme net dat tikkeltje stiller van zal slaan. Wanneer de zon weerkaatst in de vijver en de gele lissen vol in bloei staan, is het of je op vakantie bent in zuiderse oorden. Deze planten, de gele lis, filteren het moerasgedeelte van de zwemvijver waardoor deze zeer onderhoudsvriendelijk is. Meer tijd om te genieten dus en een plonsje te wagen in deze prachtige vijver.

 

Open concept met veel licht en ruimte

Wanneer je de woning betreedt, kom je in een grote inkom- hal die door zijn volume en witte kleur een gevoel van rust en licht uitstraalt. En hiermee is meteen de toon gezet die in de rest van de woning volledig wordt doorgetrokken. De op maat gemaakte kasten reiken tot planfondhoogte en hebben een modern design. Het meubelstuk in roestbruine kleur is eveneens speciaal ontworpen en geeft een contrasterend effect door gebruik te maken van glanzend materiaal naast de matte, witte look van de kasten. Beiden geven een luxe uitstraling net zoals de grote draaideur die de afscheiding is tussen de inkomhal en de rest van de woning. Doorheen de gehele woning staat een open concept centraal met veel lichtinval. Heel anders dan de oorspronkelijke indeling van de late jaren ’60.Toen was er veel meer sprake van aparte kamers die allemaal gescheiden werden van elkaar met muren en dichte deuren. Dit zorgt meteen voor veel minder lichtinval. Wanneer je via de inkomhal de woonkamer binnengaat is er geen sprake meer van de oorspronkelijke opdeling. Tijdens de renovatie werd er gekozen voor een zeer open concept. De keuken, woonkamer en bureau zijn allemaal te vinden in één grote ruimte. Zelfs naar de nachthal, die zich ook op de benedenverdieping bevindt, is er geen afscheiding voorzien. “We hebben echt gekozen voor een open concept. Eerst was er nog een scheiding voorzien tussen leefruimtes en het andere gedeelte van de woning, maar nu zijn we blij dat we ook hierin geen afscheiding hebben voorzien.“, aldus de eigenaars van de woning. Het open concept brengt voor een stuk ook de buitenomgeving naar binnen. Op die manier kan je op alle plekken in de woning genieten van de prachtige omgeving waarop dit pand gelegen is.

 

Zwart-wit contrast als centrale thema

In het interieurontwerp van de woning staat het contrast tussen zwart-wit centraal. Dit geeft de woning een moderne, strakke uitstraling. Toch is de woning alles behalve koel. In het interieur zijn warme kleuren een terugkerend elementen in de decoratie. Dit zowel in aankleding als vazen en beeldhouwwerkjes als in de meubels. Bijvoorbeeld een bruine, uitnodigende loungestoel om uren in weg te dromen met zicht op de rust van de natuur. Roestbruin is in deze aankleding het vaste, terugkerende element. Ook in de raamdecoratie speelt wit de hoofdrol. Van inkijk door de buren is er in deze bosrijke omgeving weinig sprake. De raamdecoratie doet hier meer dienst om een warm en een intiem gevoel te creëren. Om dit te bekomen gingen de bewoners ten rade bij Eefje Beckers van Fermolux in Lommel. Bij Fermolux staat persoonlijk advies centraal. Dit vinden de bewoners echt een meerwaarde omdat ze de authentieke moderne stijl van de woning wilden behouden. Op advies van Eefje Beckers is er dan ook gekozen voor een strakkere vorm van raamdecoratie, door de sobere stoffen en lichte kleuren te gebruiken. De uitgebreide showroom van Fermolux maakte het makkelijk een goed beeld te vormen van hoe deze raamdecoratie er kon uitzien. Dit is een absolute meerwaarde om de juiste keuze te kunnen maken. Bij Fermolux maken ze alles op maat en laten dit plaatsen door eigen vakmensen. Op die manier bekomen ze steeds tevreden klanten. Zo ook hier in de stille Kempen.

In deze woning staat het open concept centraal. Dit geeft uiteraard veel licht en een ruim gevoel, maar op bepaalde plaatsen in de woning is specifiek gekozen om voor een iets warmer effect te gaan. De gordijnen spelen hier een belangrijke rol in. Het is algemeen geweten dat het gebruik van stoffen in een woning een grote invloed kan hebben op het dragen van geluid in een woning. Door het aanbrengen van stoffen, zowel in de vorm van gordijnen als vouwgordijnen, kan je jouw woning aanzienlijk minder hol doen klinken. Het juiste advies in stofstructuur en type product, is hierin wel van groot belang. Fermolux in Lommel was doorheen heel het proces van raamdecoratie, voor deze bewoners de ideale partner om hier de juiste keuze in te kunnen maken.

Het praktisch aspect zeker niet uit het oog verliezen

Zowel in de keuken als de wasplaats staat functionaliteit op de eerste plaats. Dit op vraag van de bewoners die praktisch gebruik van materialen hoog in het vaandel dragen. Dit alles zonder natuurlijk het esthetische plaatje uit het oog te verliezen. Ook in de keuken is gekozen voor wit en strakke lijnen. Het composiet keukenblad sluit daar naadloos bij aan. Ook de spoelbak en keukenkraan passen perfect in het design. “In deze keuken is de afdekking van de spoelbak verwerkt in het keukenblad. Dit geeft een zeer strakke look aan deze moderne keuken.” Aan het woord is Roxanne Lalmant van Franke.“ Er is gekozen voor een spoelbak zonder afdruipgedeelte. Iets waar zeer veel klanten anno 2019 voor kiezen. De bedoeling is om de spoelbak en kraan echt te integreren in het design van de keuken. Op die manier wordt dit één geheel met de keuken. Bovendien is het ook nog praktisch in gebruik zonder een doorn in het oog te zijn. De spoel- bak is ook geplaatst in onderbouw. Hierbij wordt de spoelbak gelijmd aan de onderkant van het werkblad en is er aan de bovenkant geen enkel storend element zichtbaar.” Zelfs het ventiel van de spoelbak is ontworpen met een speciaal ventiel. Deze heeft een coverplaat zodat ook deze volop vol- doet aan de stijl van de gehele keuken.

“Keukenkranen en spoelbakken van Franke zijn echt tot in detail afgewerkt. We vinden dit heel belangrijk, omdat het verschil hem net zit in die kleine details.” Volgens Roxanne Lalmant mag echter het praktische van een keuken nooit ondergeschikt zijn aan het design. “De kraan van deze keuken heeft als vorm een rechte hoek met uittrekbare uitloop. Uiteraard geeft deze vorm een moderne look, die dezer dagen zeer populair is. Maar bovendien is deze kraan zeer praktisch in gebruik. Doordat je de kop van de kraan kan uittrekken kan je er bijvoorbeeld heel gemakkelijk grote potten onder zetten. Met dit soort kraan kan je makkelijk je spoelbakken onderhouden. Het is mogelijk om met je kraan ieder hoekje van de spoelbak te bereiken.” Iets waar de bewoners van dit huis heel tevreden over zijn.

De keuken is de verbindingsplaats tussen de eetkamer, woonkamer en het bureaugedeelte. Enkel de wasplaats is gescheiden van het leefgedeelte door een deur. Dit voornamelijk om praktische redenen. Toch doet dit niets af aan het ruimtegevoel dat je krijgt wanneer je je doorheen heel deze woning een weg baant. Net zoals de keuken en wasplaats is ook de badkamer een belangrijke kamer in ieders huisgezin. Deze wordt immers iedere dag gebruikt. Zo ook in deze moderne woning. Voorzien van de laatste snufjes, zoals bijvoorbeeld een infrarood verwarmingsplaat, is deze bad- kamer zeer esthetisch en bovendien praktisch in gebruik. Een losstaand bad omgeven door een muur van prachtige mozaïektegels is een ware eyecatcher. Deze mozaïektegels keren eveneens terug op het toilet van de inkomhal. Wederkerende elementen en gebruik van materialen zorgen voor een inte- rieurontwerp dat perfect in balans is. Deze woning is een oase van rust die met zijn strakke lijnen net naadloos aansluit bij de natuurlijke elementen waar deze omgeving rijkelijk mee gevuld is. Architect Jef Beneens van Inarto architecten zorgde met zijn ontwerp voor een harmonieus geheel waarbij de oorspronkelijke moderne look van de woning zeker behouden bleef.

Met dank aan :

Jef Beneens - Inarto architecten

www.inarto-architecten.be

Fermolux - gordijnen & zonwering

www.fermolux.be

Vincent Peeters - tuincreaties

www.vincent-peeters.be

Franke - kranen en spoelbakken

www.franke.com