De patio als lichtbron en stijlicoon

Category: Editie 104

Een wijk zoals er zovelen zijn in Vlaanderen. Daar komen we aan. De percelen zijn netjes verdeeld onder de buren en de alleenstaande huizen in verschillende stijlen staan zij aan zij. Op de individuele opritten staat her en der een auto geparkeerd. De andere buren zijn waarschijnlijk gaan werken. Ja, het is een typisch doordeweeks tafereel als we aankomen in Zuid-West-Vlaanderen. En toch is er één groot onderscheid. Terwijl de meeste wijken bevolkt zijn door woningen waar van er der tien in een dozijn bestaan, is hier iets opvallend aan de hand. Vooraan de wijk, aan de start van de doodlopende straat, staat een imposante nieuwbouw.

De atypische vorm van het perceel – de bouwgrond vormt een soort driehoek omdat het op de hoek van de straat gelegen is en zowel vooraan als aan de zijkant omgeven wordt door relatief rustige straten – is al meteen vergeten. Inkijk is er wel wat. Voorlopig toch. Want de aangeplante struiken zijn nog verre van volgroeid, al is dat een kwestie van tijd. Geef het groen nog enkele mooie zomers en de bewoners van deze nieuwbouw beleven de tuin in volle privacy. In een eerste fase zorgen een bak- stenen tuinmuur en ondoorzichtige folie voor de meest essentiële beslotenheid. Zo praktisch is het ook wel.Vooraan lijkt dit een huis met vrij traditionele vormen. Maar wie achteraan kijkt ziet hoe de hellingsgraad van het dak naadloos over- loopt in het tweede, lagere gedeelte van het huis. Het zorgt voor een opvallend schouwspel en maakt de architectuur op slag intrigerend.

Vooraan is de rode baksteen met gekleurde accenten duidelijk nieuw. De woning is opvallend groot. Zeker in vergelijking met de buren. De bewoners en architecten kozen voor twee volwaardige verdiepingen. Met ook een uitgestrekte gelijkvloers is hier duidelijk alle ruimte voor het gezin en hun bezoekers. De inkom is al zeker breed genoeg: de indrukwekkende pivoterende voordeur is verrassend. De accenten met verticale lijnen in het aluminium schrijnwerk zorgen voor een hedendaagse aanblik. Dat heb- ben ze te danken aan de Alinel-profielen die hier zijn gebruikt. Het moderne aluminiumschrijnwerk breekt mooi met de traditionele bakstenen en zorgt er ook voor dat details haast onzichtbaar verborgen zitten in de algemene aanblik. De afwerking is 100 procent.“Dat is een van de voordelen van onze Alinel-profielen: welk design je ook kiest, dankzij de gepatenteerde haaksystemen passen de kanten en hoeken altijd perfect in elkaar. Op die manier is geen enkele zijkant zichtbaar. En kan alles tot op de millimeter worden afgewerkt. Het is als een meccano-systeem van A tot Z. De verschillende onderdelen passen automatisch in elkaar. Dat zorgt voor een eenvoudige installatie door een vakman, maar ook voor een hoge afwerkingsgraad. Bovendien worden de profielen altijd eerst gezaagd en daarna gepoederlakt. Wat opnieuw voor een hoge afwerking zorgt”, aldus Jan Depaepe van Alinel. De veelzijdigheid van de strakke gevel- bekleding toont zich door de verschillende oppervlaktes. Zowel de ramen, de garagepoort als de deur en de deurbel maken deel uit van hetzelfde geometrische lijnenspel.

De architectuur aan de voorgevel is ingetogen. En ook dat is opnieuw een verrassing. Zeker als je weet wat er achter de gevel schuilt. Maar dat is voor straks. Eerst kijken we naar de omgeving: de gesloten gevel geeft weinig tot niets prijs. Hoe open en lichtrijk de woning achteraan ook is - dat zal even later blijken - zo ondoordringbaar is de gevel vooraan. De uitgebreide gevel wordt enkel onderbroken door het donkere volume onderaan waar de voordeur en garage in verborgen zitten. De oprit biedt plaats aan meerdere wagens dankzij een strakke gegoten betonvloer. Een strakheid die perfect combineert met het afgelijnde volume van de woning.

En dan opent de deur. Pivoterend, uiteraard. Een voordeur met standing en elek- tronische bediening. Eentje die past bij de omvang van de woning. Meteen wordt de toon gezet: ruimte, licht en hier en daar een opvallend architecturale spielerei zijn de codewoorden voor de indeling. Dat start al in de inkomhal. Een ruime vestiaire heet je welkom en het gastentoilet neemt je mee naar exotische bestem- mingen met een zebra-print en beige mozaïeken. Je bent hier duidelijk op je gemak. Eenmaal binnen word je aandacht naar de trap geleid. Die toont amper een glimp van zichzelf, maar genoeg om zigzaggend de ruimte te domineren en meteen ook een zicht te bieden op de tuin.Wie groot genoeg is, of op zijn tenen staat, kijkt hier eerst dwars door de achterliggende patio, daarna doorheen de keuken om te eindigen op het terras en de tuin. Met wat zin voor overdrijving kan je dit best een statement noemen.

Lichtbron

De patio vormt het hart van de woning. Het is de bron van licht voor het hele gelijkvloers en zorgt er ook voor dat op de verdiepingen natuurlijk licht de kamers en gangen bereikt. Dat de oppervlakte opgeofferd wordt voor buitenruimte is geen issue. De woning is sowieso ruim en de patio zorgt ervoor dat de bewoners op elk moment toegang hebben tot een windvrij terras. Inclusief open haard om te gebruiken als barbecue op zomerse avonden. “Zowel met de kinderen als met de vrienden zitten we hier erg vaak”, bekent de heer des huizes. “Tot laat in de avond ben je beschermd voor de wind en zorgt het haarvuur voor extra warmte.” De muren van de patio herbergen nog een extra verrassing: bakstenen die volgens een vast patroon haaks zijn ingewerkt in de voor de rest vlakke gevel. “Het zorgt voor spanning in de ruimte”, verduidelijkt Kevin Van Hauwaert van het Rumbeekse architectenbureau V2. De patio is bereikbaar via zowel de grote open leefruimte als de keuken. Een van de blikvangers in de leefruimte is het opvallende glas in de vloer. Niet om zomaar eens een nieuwe vloerbekleding uit te testen, wel om een mooi zicht te hebben op de knappe wijnkelder. “Het was een ideetje van de architecten. Er is maar één nadeel: nu moet ik altijd zorgen voor een opgeruimde en gevulde wijnkelder”, glimlacht de bouwheer. Je wandelt er over de kelder en ziet welke bordeaux er (hopelijk) later op tafel verschijnt.

Realistisch gasvuur

De open leefruimte is erg gezellig ingericht. Het parkethout is perfect in overstemming met het accenthout in het schrijnwerk. De ene zijde wordt gedomineerd door een ingewerkte gashaard. Met een druk op de knop spuwt hij zijn realistische vlammen uit. Gestuurd door de domotica in huis. De bouwheer programmeerde het zelf. “Ik volgde een extra opleiding en stel alles zelf in. Dat werkt perfect, want we passen de functies aan onze leefgewoontes aan. Bovendien ben ik gerust: zelfs via mijn telefoon kan ik de haard uitzetten.” Het gaat om een gashaard uit de Incognito-reeks van Cosyflame. “Een assortiment gashaar- den met ontspiegeld glas die we op maat maken voor de klant”, vertelt zaakvoerder Karl De Baenst. “In deze woning is die voorzien van een stijlvol zwart metalen frame, maar vaak wordt die ook zonder aanpaskader of gemetste rand geplaatst, zodat het glas als het ware wegebt. Op die manier valt de volledige aandacht op het vuur. Het unieke is ook dat we de schouw niet aanpassen aan het toestel maar wel omgekeerd. Ook hier wordt de maatvoering helemaal bepaald in verhouding tot het ontwerp van het meubel. Je kan je haard dus volledig personaliseren volgens je eigen smaak, zodat hij prachtig tot zijn recht komt in je interieur. De keuze van binnenwanden is daarbij onbeperkt. Van geverfd antraciet zwart tot geroest cortenstaal, van gietijzer tot spiegelend zwart glas en baksteen.” De vuurbeleving is de essentie van een haard. Cosyflame streeft naar het mooiste vuur. In de showroom in De Pinte kan je een veertigtal haarden live aan het werk zien. Bovendien bevindt zich achter het pand de grootste stock in de Benelux aan exclusieve antieke Franse sierschouwen in alle mogelijke stijlen. “In onze toonzaal willen we mensen onderdompelen in het vuur. Daar kan je de haarden en schouwen volop bewonderen. Op zaterdag zijn we altijd open, of je kan ook gewoon een afspraak maken. Dan geven we tekst en uitleg bij de verschillende types hout- en gashaarden, de verschillende diktes, groottes, noem maar op. Al onze uitgestalde modellen branden ook constant, zodat je de echte vuurbeleving kan ervaren. Want daar draait het toch om: je kiest eerst je vuur en dan pas je wand.”

Hobbykok

En dan stappen we de keuken binnen. Een zeer grote oppervlakte die erg functioneel werd ingericht met luxueuze materialen. Het imposante keukeneiland in marmer biedt meer dan genoeg plaats om de hobbykok in je los te laten. Bovendien werd aan alles gedacht. Er is een stoomoven, twee gewone ovens, een bordwarmer, een microgolfoven en koffiemachine ingebouwd in de vaste kasten. Het inductievuur is state of the art en zelfs de kraan doet mee op hoog niveau. Zowel kokend water als spuitwater komt hier zomaar uit de kraan. Maar het meest opvallende? Dat moet het enorme raam zijn met een open zicht op de tuin. Het raam is zonblokkerend om oververhitting tegen te gaan en bestaat uit één stuk: goed voor 7,5 meter op 2,7 meter. Groter bestaat niet. En er is nog een blikvanger: het hoekraam. Dat schuift langs twee kanten open. Zo verandert de keuken in één beweging in een overdekt terras. Het naadloze overlopen tussen buiten en binnen wordt nog eens versterkt door de grote keramische tegels die zowel in de inkomhal, de patio, de keuken en het terras perfect gelegd zijn volgens de afmetingen. Het maakt het terras zeer aanlokkelijk. Zeker als je weet dat er nog volop werk gemaakt wordt van een zwembad. Dat zal worden verwarmd met een zonneboiler van maar liefst 22 vierkante meter. Want ondanks de grote omvang, heeft dit huis een energiepeil van amper 30. Dat is BEN, bijna energie- neutraal.

Op de eerste verdieping bevinden zich alle slaap- en badkamers. Er is een ouderlijke slaapkamer met bijhorende badkamer, enkel gescheiden door een dressing. En er is ruimte voor drie kinderkamers en een extra badkamer. Bovendien is er ook nog een aparte bureauruimte. Een gietvloer in silicone strekt zich overal uit. Tot in de douche en het bad. Ook de zolderruimte is mee opgenomen in de strakke gietvloer. Maar die is voorlopig nog voorbehouden als hobbyruimte. Of als extra gastenkamer als er familie komt slapen. Sowieso heb je hier plaats zat. Er is meer dan voldoende bewoonbare oppervlakte, maar ook meer dan voldoende licht. Met dank aan de unieke patio die de vormgeving van de woning definieert.

Met dank aan :

V2 Architecten
www.v2-a.be

Alinel
www.alinel.be

Cosyflame
www.cosyflame.be