Pontonwoning aan de Leie

Category: Editie 103

Het mocht allemaal niet te clean zijn. Wel warm. Huiselijk. In harmonie met de natuur die er in zoveel vormen aanwezig is. De woning van In&Out Architecture in Sint-Martens-Latem gaat volledig op in het omliggende groen. Weiden en akkers omarmen het gebouw en worden doorkliefd door de Leie die zich in de achtertuin bevindt. In de gevel overheerst donkerbruin: hout en steen gaan in dialoog met elkaar. Hier en daar bestijgt een druivelaar het huis. Binnen overvalt je hetzelfde warme gevoel. Een vloer in kalkmortel. Een lange kastenwand in een ruwe, bijna kleiachtige materie. Overal hout. Het lijkt wel alsof de natuur zijn intrek heeft genomen in deze woning.

Luifelarchitectuur in harmonie met omgeving
“Oorspronkelijk stond hier een oude fermette, een vrij ingesloten gebouw dicht tegen de straat”, wijst architect Piet Vermeulen de plek aan waar zich nu de garage bevindt. “Het nieuwe huis werd in feite in de oude tuin gezet om zo maximaal mogelijk in contact te komen met de omgeving. Dat is meteen het grote idee achter dit gebouw. Het gaat mee in de taal van het landschap. Het omarmt de rust die hier aanwezig is. Je mocht niet voelen dat hier een huis staat. We wilden de natuur net naar binnen trekken. Ervoor zorgen dat de scheidingslijn heel klein wordt.”
de hand van architect Eddy François. Na zijn overlijden heeft In&Out Architecture meerdere van zijn projecten overgenomen. Er was onmiddellijk een klik met het bouwkoppel en samen met hen werd de draad terug opgenomen en werd de woning verder ontworpen en uitgewerkt tot wat ze vandaag geworden is.

De woning rust op een betonnen sokkel. Daardoor ontstaat een soort van ponton met langs elke zijde trapjes die weer richting de tuin leiden. De carport met groendak vormt niet alleen de aanzet tot de woning, ze fungeert ook als buffer naar de straat. Geleidelijk stap je het groen tegemoet. “Het is de bedoeling dat je al vanaf de oprijweg in de natuur staat. Je wandelt meteen langs struiken en een natuurlijke moerasachtige tuinaanleg een brugje over richting de inkom.” De tuin is trouwens volledig ecologisch aangelegd met enkel inheemse planten en de bewoners gebruiken ook nooit pesticiden.

Het ontwerp van de woning vond inspiratie in de luifel-architectuur van namen zoals Neutra, Kaufman en Frank Lloyd-Wright, die zo typisch was voor het California van de jaren twintig en dertig. De volledige ruwbouw was in handen van Elbeko, dat het huis winddicht afleverde. “Een uitstekende keuze van de bouwheer”, vertelt Vermeulen. “Het bedrijf heeft enorm veel ervaring in betontechnieken en dat bleek zeer belangrijk. Zo werd bijvoorbeeld voor de sokkel geen industrieel zichtbeton gebruikt maar een ter plaatse ambachtelijk gegoten sokkel. Voor de afwerking werd er gekozen voor een afwisseling tussen gladde en plankenbekisting.

Elbeko werkt met vaste partners. Zo heb je de zekerheid dat alleen echte vakmensen je project behartigen. Voor een complex project als dit is dat toch belangrijk. De kwaliteit van het werk, de timing, de hele service errond. Die zaken zorgen voor een gestroomlijnd proces. De houten ramen zijn het resultaat van ambachtelijk vakmanschap. Alles is op maat gemaakt. Het mooiste voorbeeld van hoe minutieus er gewerkt is, zijn waarschijnlijk de voegen in de steen. Die is onder een helling van 45° geplaatst zodat de reflectie van het licht perfect tot uiting komt.” Elbeko behartigt in de eerste plaats totaalprojecten. Het bedrijf uit Zele heeft naast een groot partner netwerk ook een eigen team interieurarchitecten. Tim Schauwvliege: “Je kan bij ons terecht voor sleutel-op-de-deur- woningen, maar niet volgens het normale procedé. We werken echt op maat, zonder beperkingen in keuzes. Van de ruwbouw en technieken tot de eigenlijke binnenafwerking. Alles kies je zelf.”

Crushed Velvet en Microtopping
Alle woonfuncties concentreren zich rond een centrale as die een compleet doorzicht biedt in de woning. Vanaf de inkom kijk je tot in de tuin richting de Leie en aanpalende akkers en weiden. Zowel links als rechts wordt de gang afgebakend door kasten. Aan de ene kant bevindt zich een dubbelzijdig houten blok dat zowel de gang als de living bedient. Aan de andere kant is er een lange wand afgewerkt in crushed velvet, een speciale decoratieve verftechniek die een kleiachtige indruk nalaat. “Heel eigenzinnig van look”, vertelt Ronny Wuyts van Texture Painting, gespecialiseerd in ambachtelijke schildertechnieken, Texture Panels en het bekleden van wanden, vloeren en meubels via Microtopping-techniek. “Crushed Velvet is een speciale schilder techniek die een heel warm, aards gevoel geeft aan meubilair of muren. Hier hebben we gezorgd voor een leemachtige uitstraling, een heel natuurlijke look die wat weg heeft van een schorseffect en zo perfect past bij de sfeer van deze woning. Het resultaat is vrij ruw van structuur, korrelig, zeg maar.” De kastenwand herbergt de masterbedroom en -bathroom, een toilet, de technieken en geeft toegang tot de trap, om vervolgens af te buigen richting de keuken. Net voor die afslag fungeert een groot paneel als deur om de gang af te sluiten.

Interieur op maat
Eetkamer en keuken hebben het integrale overzicht op de tuin en de Leie. Centraal situeert zich een eiland in notelaar. Spoelbak en kraanwerk vallen uit het zicht door een verhoogde rand. “In het algemeen hebben we geprobeerd zo veel mogelijk het keukengevoel weg te nemen. Het mocht allemaal niet te steriel zijn. De volumes moesten aanvoelen als meubels, als interieur-elementen. Zo zorgen uitsparingen ter hoogte van
het eiland voor een lichtere indruk. Zo zitten de toestellen allemaal weg achter de grote kastenwand. Achter het eiland is er een speelse kast met één paneel dat je kan verschuiven, waarbij er telkens een bepaald gedeelte van het volume blijft openstaan. Het mocht geen groot vlak zijn, maar veeleer een interieurobject. De kast vormt tevens de achterwand die een opening laat voor de bureauruimte daarachter.” Achter de keuken bevinden zich een kantoor en een aanpalende berging. Zoals in de rest van de woning is ook hier alles ontworpen door In&Out en op maat gemaakt door Meubelmakerij Stijn Verdonck. Zo zijn er aparte opbergsystemen voor jassen en schoenen, is er een speciaal systeem voorzien om de strijkplank op te bergen en werd er een stang geïntegreerd boven een wasbakje. “Alles is heel functioneel. Er is grondig nagedacht over hoe de eigenaars het huis wilden gebruiken.Voor de meubelmaker was dat lang geen evidentie. Ik denk overigens niet dat wij een gemakkelijke klant waren. Verschillende detailleringen zijn heel specifiek. We hebben Stijn Verdonck bepaalde uitvoeringswijzen opgelegd, maar het moet gezegd dat er ook heel knap, fijn werk geleverd is. Het doordenken van elk meubel is een heel proces geweest. Sommig meubilair zit heel complex in elkaar. Er zijn ook veel maten die buiten proportie zijn. Neem de hele kastenwand afgewerkt met Crushed Velvet. Daar moest de meubelmaker expliciet rekening houden met de dikte van die specie. Bovendien moest ook de trap gelijke tred houden met de as van die kasten. De leuning van de trap is dan ook een boekenkast. Die moest perfect uitkomen op de treden. Dat is allemaal minutieus meet- en maatwerk. Maar het resultaat mag gezien worden.”
 
Massieve woning
De woning bestaat uit verschillende ruimtes die organisch overvloeien in elkaar. “Er is contact tussen de verschillende kamers en toch staan ze ook op zichzelf”, vertelt Piet Vermeulen. “Overal ben je in relatie tot de overige ruimtes en de natuur, terwijl je toch een subtiel gevoel van beschutting ervaart. Een goed voorbeeld zijn de massieve blokkaders die de verschillende raampartijen scheiden en zo een gevoel van geborgenheid oproepen. De woning opent zich naar de omgeving, maar je staat niet te kijk.” Hout is overvloedig aanwezig. Zware houten blokramen en het buitenplafond in afzelia, een tropische hardhoutsoort. De plankenvloer in de living is een vergrijsde variant. De kastenwand in notelaar heeft veel tekening. “We zijn de fineervellen zelf gaan kiezen”, vertelt de architect. “Er moest vlam inzitten. Het moest er zo natuurlijk mogelijk uitzien, als echt hout.”

In de kast zijn zowel de televisie als een gesloten gashaard van Cosyflame geïntegreerd. De haard is afgewerkt met een stalen achterwand waarin een maatwerk metaalkader zorgt voor een optische verlenging van het toestel. “Het gaat om een gashaard uit onze Incognito-reeks, een assor timent gashaarden met ontspiegeld glas die we op maat maken voor de klant”, vertelt Karl De Baenst, zaakvoerder van fabrikant Cosyflame. “In deze woning is die voorzien van een stijlvol zwart metalen frame, maar vaak wordt die ook zonder aanpaskader of gemetste rand geplaatst, zodat het glas als het ware wegebt. Op die manier valt de volledige aandacht op het vuur. Het unieke is ook dat we de schouw niet aanpassen aan het toestel maar wel omgekeerd. Ook hier wordt de maatvoering helemaal bepaald in verhouding tot het ontwerp van het meubel. Je kan je haard dus volledig personaliseren volgens je eigen smaak, zodat hij prachtig tot zijn recht komt in je interieur. De keuze van binnenwanden is daarbij onbeperkt. Van geverfd antraciet zwart tot geroest cortenstaal, van gietijzer tot spiegelend zwart glas en unieke dakpannenstrips.”
De vuurbeleving is de essentie van een haard. Cosyflame streeft naar het mooiste vuur. In de showroom in De Pinte kan je een veertigtal haarden live aan het werk zien. Bovendien bevindt zich ook in het pand de grootste stock in de Benelux aan exclusieve antieke Franse sierschouwen in alle mogelijke stijlen. “In onze toonzaal willen we mensen onderdompelen in het vuur. Daar kan je de haarden en schouwen volop bewonderen. Op zaterdag zijn we altijd open, of je kan ook gewoon een afspraak maken. Dan geven we tekst en uitleg bij de verschillende types gashaarden, de verschillende diktes, groottes, noem maar op. Al onze uitgestalde modellen branden ook constant, zodat je de echte vuurbeleving kan ervaren.Want daar draait het toch om: je kiest eerst je vuur en dan pas je wand.”

Uitkijkpost over Leie
Een open trap leidt naar de eerste verdieping. Als leuning werd een grote open boekenkast geïntegreerd die aan de achterzijde voldoende ruimte biedt om schoenen en andere zaken op te bergen. De hele verdieping is ingericht voor de kinderen, zowel voor nu als voor later als de kinderen of kleinkinderen er op vakantie komen. Er is een aparte toegang voorzien die uitkomt vooraan het gebouw via een trap die zich tot boven wentelt. Vanaf die inkom heb je bovendien zicht op het groendak van de garage, alsof er zich een bloemenweide voor de woning bevindt. Doorheen de hele woning is een microtopping aangebracht op de vloer die ook doorloopt in de trap en badkamer. In die laatste ruimte bestrijkt het materiaal zelfs de wanden en het meubilair. “Microtopping is een heel functioneel pleister met een grote decoratieve waarde”, legt Ronny Wuyts van Texture Painting uit.“Niet alleen is het waterdicht, het zorgt ervoor dat je vloeren en muren naadloos met elkaar kan verbinden. Je hebt geen voegen, nergens. In dit geval zijn ook het tablet en de wastafel meegenomen in het materiaal, zodat de hele ruimte een perfect geheel vormt.”

Opvallend is de slanke vorm van het kraanwerk. De bewoners kozen voor CEA, een Italiaanse fabrikant die gepassioneerd werkt en regelmatig in de prijzen valt.“De kranen zijn allemaal vervaardigd uit massief inox van de hoogste kwaliteit”, vertelt Peter Toch van Toch Sanitair. “De klant wilde iets aparts. Samen zijn we gaan kijken welke elementen het best pasten bij hun stijl van wonen, zowel qua functionaliteit als qua design. Het esthetische speelt natuurlijk een belangrijke rol. Met CEA kies je ontegensprekelijk voor kwaliteit.Vervolgens hebben we voorstellen gedaan van verschillende modellen en afwerkingen. Uiteindelijk koos de klant overal voor de MILO-reeks, heel fijne inbouwkranen in geborsteld roestvrij staal die een matte, satijnachtige indruk geven.”

Toch Sanitair is een groothandel in Gent St-Amandsberg en inmiddels meer dan 75 jaar gespecialiseerd in hoogwaardig sanitair. “Dagelijks helpen we zowel installateurs, particulieren, architecten als studiebureaus om de juiste keuzes te maken, zowel esthetisch als technisch. We trachten aan iedereen een verregaande service aan te bieden. Als groothandel ben je meer dan voorraadhouder, je moet daadwerkelijk een oplossing kunnen bieden op elke vraag van de mensen die vertrouwen in je stellen. En dat doen we met hart en ziel.”

Twee slaapkamers met veel glas bieden een zicht op de tuin en zijn voorzien van terrassen met een borstwering in steen en glas.“De kinderkamers zijn een soort van uitkijkpost over de Leie”, vertelt Piet Vermeulen. “Het was de bedoeling dat je op de verdieping in het groen zit, zodat je ook daar kan meeleven met de seizoenen. Daarnaast zorgen de gemetselde muurtjes toch voor enige geborgenheid, zodat je niet te kijk staat voor de omgeving. In principe vat heel dit gegeven het idee achter dit huis kernachtig samen.”


Met dank aan:

IN & OUT ARCHITECTURE
www.in-outarchitecture.be

Elbeko
www.elbeko.be

Texture Painting
www.texturepainting.be

Meubelmakerij StijnVerdonck
www.meubelmakerijverdonck.be

Cosyflame gashaarden
www.cosyflame.be

Toch bvba
www.toch.be

Canopy Greenroofs Greenwalls
www.canopy-greenroofs.be