Gaandeweg geeft deze droomwoning haar geheimen prijs

Category: Editie 103

Als architect je eigen woning ontwerpen en er mee als referentie uitpakken. Dat is wat Hans Van Steenkiste in Oud-Heverlee realiseerde: “De woning typeert onze eigentijdse stijl: heel strak, maar toch warm.” Stap gerust mee op ontdekking... Vaak kan je je al een eerste indruk vormen over een woning van zodra je de voorgevel ziet. Bij deze woning lukt dat niet meteen, de gevel laat zich moeilijker ‘lezen’ en vergt wat meer inspanning. Laten we het even hebben over de verschillende materialen die gebruikt werden. Als we wat dichterbij stappen, valt meteen de gevelsteen op. “Het is een steen van vijftig centimeter lang”, vertelt HansVan Steenkiste,“die dubbel gebakken is. Eerst op de klassieke manier in het Kortrijkse en nadien zuurstofarm aan de Maaskant om de antraciet kleur te verkrijgen. Vervolgens worden deze lange dubbele gevelstenen op de werf zelf in langsrichting gebroken waarbij uitsluitend de breekvlakken in zicht komen. De stenen worden in wild verband gemetst met een dunbed-mortel. Volgens mij is het de eerste keer in België dat dit zo gebeurde. In het begin wisten de metsers niet goed waar ze aan begonnen, maar eens hun werk vorderde werd het beoogde effect ook voor hen duidelijk. De steen heeft zo een heel ruw karakter gekregen en contrasteert mooi met de andere materialen, zoals het glaswerk, de witte sierpleister en de houten afrormosia lamellen.”
Naast de keuze van de materialen, is ook de vorm van de gevel en de woning anders dan bij veel andere projecten. Zo lijkt de zwar te gelijkvloerse blok - met de overdekte inkom en de bewust onopvallende garagepoort – wel uit het witte gedeelte geschoven te zijn. Vermelden we ook nog dat de gevel in totaal maar liefst vijfendertig meter lang is en aan de linkerkant uitmondt in een scherpe punthoek, en je beseft dat het wel echt om een unieke realisatie gaat.

Honderd procent inzet
Ook de achtergevel van de woning oogt indrukwekkend. Dezelfde elementen komen terug: het hout, de gebroken steen, de grote ramen en de glazen borstwering langs het padje bovenaan... En natuurlijk de strakke gevelbepleistering van de firma Consteca. Werner Casier:“Naar goede gewoonte was het opnieuw een vlotte samenwerking met de architect. Wij werken al heel lang samen en dan weten beide partijen wat ze aan elkaar hebben. Zo stuwen we elkaar naar kwaliteit in elk project die we aangaan. Het voordeel is dat we ook de andere aannemers uit zijn team kennen waardoor de samenwerking nog vlotter verloopt. En dat speelt telkens in het voordeel van de klant, dat moet steeds voorop staan. Of we nu iets voorgeschoteld krijgen dat we al kennen of iets compleet anders dat een specifieke aanpak vraagt, we zetten ons altijd voor de volle honderd procent in. Elk project zien we als een uitdaging en is daarom altijd anders. Consteca werkt zowel voor bedrijven als voor par ticulieren en we nemen zowel nieuwbouw als renovatie voor onze rekening. We hebben ervaring in bepleistering voor binnen én voor buiten, en dat sinds 1962. Onze expertise hebben we steeds uitgebreid en zo staan we waar we nu staan. Voor dit project hebben wij zowel de binnen- als de buitenbepleistering gerealiseerd alsook het gipskarton. We werkten hier met de gevelbepleistering van het kwaliteitsmerk Sto.We hebben ervaring met de ontwerpen en stijl van de architect en dan is de witte crepi of pleisterkalk van Sto voor de buitengevels iets dat wel vaker terugkomt. Het is niet alleen kwaliteit, het geeft de woning ook meteen een bepaalde uitstraling zoals je hier kan zien.”
Tijdloze houten vloeren
In de tuin achteraan valt meteen het terras op. Dat is net als de houten vloer binnenin van de hand van Parketvloeren Vanvinckenroye.“Voor het terras werd gekozen voor IPE-hout”, vertelt zaakvoerder StijnVanvinckeroye ons.“We werken daar heel graag mee: het is rechtdradig hout, wat betekent dat het heel stabiel is. Het hout heeft een heel lange levensduur en de hoogste duurzaamheidsklasse. Verder vergrijst het ook heel mooi. Het is absoluut een van de beste keuzes die je kan maken voor je terras: echte kwaliteit. We kunnen de planken trouwens verwerken tot zes meter lengte, wat niet zo gebruikelijk is. Ook voor binnen stonden we in voor de houten vloer. Daar is gekozen voor een samengesteld parket van Franse eik. Mét herkomstlabel zodat je zeker bent van de oorsprong, ook dat is steeds zeldzamer. Franse eik is heel homogeen van kleur en structuur, dit in tegenstelling tot heel veel half-massieve parketten uit China of Rusland. Je merkt echt wel het verschil, ook in de hardheid van het hout. Het parket hebben we geplaatst op een drager van berken multiplex, we hebben het ter plaatse afgeschuurd en afgewerkt met olie voor enerzijds de kleur en anderzijds de bescherming.Verder hebben we ook de trap bekleed met massieve houten treden op een staalconstructie. Deze hebben we ook ingekleurd zodanig dat ze refereren naar het parket.Als familiebedrijf hebben we meer dan dertig jaar ervaring in het plaatsen, onderhouden en herstellen van parket. En daarvoor werken we steeds met ons eigen team, dat is zeker een van onze sterktes.”

Een natuurlijk aanvoelen
We komen binnen en volgen de lange gang - met geïntegreerde ledverlichting - aan de voorzijde van de woning. Aan onze rechterkant staat wat de architect de box noemt, een ruimte van vijf meter op vijf. Als het ware een doos in een doos, waar zich naast een toilet, badkamer, sauna, kasten, berging ook alle technieken bevinden. Bedoeling was onder andere om zo in de woning zo goed als geen kasten meer te hebben. Wat verder komen we in de grote open ruimte waar het daglicht een prominente rol opeist. Midden in de vide staat de trap naar de bovenverdieping te pronken. Daar kwamen drie constructeurs voor aan te pas: voor het staal, het hout en de glazen borstwering. Deze laatste komt trouwens zowel binnen als buiten in de woning terug. Het glas werd telkens ingeschoven tussen twee aluminiumplaten en met klemmen vastgezet, waardoor enkel het glas zichtbaar is.
Aan de rechterkant van de ruimte bevindt zich de mooie open keuken. Het is het har t van de woning, waar niet alleen het kookgebeuren plaatsvindt maar waar ook gezellig aan de toog kan aangeschoven worden.Al het maatwerk in de woning werd trouwens verzorgd door Grietens Concept. Van deuren, kastenwanden tot de keuken, het bureau en de badkamer. Stijn, interieurarchitect bij Grietens Concept, vertelt ons graag wat meer over hun typische aanpak.
“In dit soort projecten worden wij van bij het prille begin betrokken bij de eerste architecturale plannen. Dat is ook de werkwijze die onze absolute voorkeur geniet.Vertrekken van een voorontwerp biedt zo veel voordelen, het geeft je de kans om op voorhand het nodige denkwerk te verrichten en indien nodig ook de plannen te laten bijsturen. Wat doe je met de vloeren, de raamdecoratie, de verlichting, de inrichting van de ruimtes? Hoe vroeger je betrokken bent, hoe beter je de dromen van de klant kan waarmaken. Ook de materiaalkeuze en de details qua afwerking komen dan al aan bod. Een van onze sterktes is ook het integreren van functies in een woning, zoals hier bijvoorbeeld in het centraal volume, de box zeg maar. We hebben de boxwand donker bekleed zodat deze goed opvalt en je als het ware door de woning leidt. Door het massieve effect gaan elementen zoals deurgrepen er ook wat in vervlakken en krijg je zo een strak blok dat van alle kanten gezien mag worden. Het was een mooi project om aan te werken, het ziet er eenvoudig uit maar we hebben er enorm veel over nagedacht en energie ingestoken om het zo te krijgen. Dat is de essentie van een binneninterieur: het moet natuurlijk aanvoelen.”

Een perfecte symbiose
Een essentieel element in de keuken zijn natuurlijk het kraanwerk en de spoelbak. Elke Vanthuyne:“Deze behoren tot de meest intensief gebruikte onderdelen van de keuken en zijn van het merk Blanco. Ze vormen de centrale werkplek en dat is reden genoeg om deze zorgvuldig uit te kiezen. In deze keuken werd gekozen voor een Culina-S Duo mengkraan. Naast het esthetisch aspect werd ook de functionaliteit ervan tot in de details doordacht. Zo is de SteelArt mengkraan uitgerust met een aparte bedieningshendel, die op een plaats naar keuze in de nabijheid van de spoelbak geplaatst kan worden. Een ander bijzonder kenmerk is het hoge cilindervormige lichaam en de bijhorende gebogen uitloop, die 360° draaibaar is. Dit zorgt ervoor dat het reinigen en vullen van hoge kookpannen en vazen eenvoudiger wordt. De spoelbak Andano sluit met zijn strakke accenten perfect aan bij de mengkraan, mee dankzij de moderne vormgeving van overloop en korfventiel. Bij elk model zijn er aangepaste accessoires, zoals passende snijplanken, multifunctionele inzetbakjes of mandjes, verplaatsbare afdruipplaten en zoveel meer beschikbaar. Al onze producten zijn esthetisch volledig op elkaar afgestemd, zodat het totaalconcept zorgt voor de ‘finishing touch’ in de keuken. De afwerking van de Blanco keukenkraan en spoelbak zijn in perfecte symbiose met elkaar. Zo zorgen we voor eenheid in de keuken.”
Ondertussen is ook de bouwdame, Lieve Bruyninckx erbij komen zitten en vertelt ze ons wat meer over haar droomwoning. “Kort samengevat: veel licht en contact tussen binnen en buiten. Zo hebben we dezelfde grote rechthoekige leisteen tegels gekozen die van binnen naar buiten doorlopen; buiten is de steen evenwel dikker zodat deze bestand is tegen vorst. Ook het hout komt overal terug, net als de glazen borstwering en een volume in dezelfde donkere gevelsteen als buiten, waarin TV, audio en houthaarde mooi geïntegreerd zijn in een langgerekte nis. Inderdaad: een haard binnen en een haard buiten. En verder is er natuurlijk het licht dat binnenstroomt, we hebben bijna altijd zon in huis. Ook het zicht op de zwemvijver was belangrijk, die zien we zowel van de leefruimte als uit de verschillende ruimtes boven, zelfs vanuit het bad en de douche.”

Het beste van beide werelden
De leefruimte baadt inderdaad in het licht. De muur in donkere gevelsten biedt zowel plaats aan de haard als aan het scherm en de geluidsinstallatie. De vloer hier is in hout. Een bewuste keuze, want als de tafel onder de trap geschoven wordt, heb je meteen een dansvloer. Ideaal om een fuif in eigen huis te geven! Ook de gordijnen dragen bij tot de charme van de woning: in de leefruimte is het op sommige plaatsen net alsof ze van de eerste verdieping tot het gelijkvloers doorlopen. Via de keuken wandelen we langs de achterzijde van de woning. In de box zelf werd nog een badkamer met sauna geïntegreerd. En ook hier is er contact met de zwemvijver: via een buitendeur kan je in één-twee-drie een verfrissend plonsje nemen. In de badkamer staat een mooie inloopdouche en ook hier werd alles tot in de puntjes verzorgd.Tot slot is er nog een bureelruimte, die nog omgebouwd kan worden tot een extra slaapkamer.
Terug in de leefruimte nemen we de trap naar boven. Links van ons is een grote open ruimte, multifunctioneel zeg maar. We stappen even het overdekt terras op en worden verrast door de ingebouwde berging die voor volume zorgt in de punthoek. Handig om de terraskussens op te bergen.Vermelden we nog dat je ook langs de achterzijde verder buiten kan wandelen, al keren we wel op onze stappen terug om naar binnen te gaan.
Via de bovengang aan de achterzijde van de woning, gaan we tot in de master bedroom. Opvallend is de connectie met de badkamer. Tussen het bed en het losstaand bad hangt een ietwat dunner geweven gordijn. En ja, ook vanuit de douche heb je zicht op de vijver. Tot slot stappen we even de dressing binnen. Daar is een doorgang naar de wasruimte zodat je nooit met de was hoeft te sleuren. En van daaruit kom je weer aan de voorzijde van de woning waar de logeerkamer zich bevindt.
Hans Van Steenkiste vertelt ons tot slot nog even wat meer over de energetische ingrepen in de woning.“De uitdaging was om de grote glaspartijen te combineren met een zo groot mogelijke energie-efficiëntie. Passiefwoningen hebben meestal kleine raamoppervlakten, maar hier moest het licht domineren. Toch zijn we erin geslaagd om het beste van beide werelden te combineren en hebben we een E-peil van 3 gehaald, dat is tien keer minder dan wat gold voor een bijna-energieneutrale woning toen we de bouwaanvraag indienden. Daarvoor hebben we meerdere ingrepen uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak en driedubbele beglazing op de benedenverdieping.Verder hebben we natuurlijk ingezet op een goede isolatie, en is de toegang tot de garage langs binnen afgesloten door een buitendeur die de warmte binnenhoudt; de garage zelf wordt niet verwarmd. Ook hebben we een geothermische warmtepomp geplaatst die de energie levert voor de vloerverwarming. Daar waren vier boringen van meer dan tachtig meter diep voor nodig.Vermeld ik tot slot ook het ventilatiesysteem dat enkel wanneer nodig - aangegeven door een sensor - zorgt voor een lichte afzuiging van de vochtige plaatsen zoals de keuken of badkamer. De verse lucht die wordt dan weer rechtstreeks van buiten aangevoerd via klepjes boven de ramen. Zo blijft die lucht ook vers omdat die niet door een buizensysteem doorgestuurd wordt dat al te vaak stof en andere vuiligheden verzamelt.”
En hiermee sluiten we dit prachtig bezoek af.



Met dank aan:

Architect Hans Van Steenkiste
www.hansvansteenkiste.be

Consteca Pleisterwerken
www.consteca.be

Parketvloeren Vanvinckenroye
www.vanvinckenroye.be

Grietens Concept
www.grietensconcept.be

Blanco Benelux
www.blanco.be

Beltrami Natural Stone
www.beltrami.be

Argent Alu
www.argentalu.com