Een perfecte harmonie tussen oud en nieuw

Category: Editie 103

Een bestaande woning uitbreiden, is nooit een evidentie. Zeker niet wanneer het hoofdgebouw een uitgesproken stijl heeft.Want ofwel ga je in die stijl verder en riskeer je overdaad ofwel breek je radicaal en kan de ziel van het bestaande gebouw verloren gaan. In dit project is de architect erin geslaagd om de gulden middenweg te vinden en harmonie te creëren tussen oud en nieuw.

In de dorpskern van een klein dorpje in Oost-Vlaanderen staat een witte woning in pastorijstijl, omgeven door groen. Voor de eigenaars was na vijftien jaar de tijd rijp voor een uitbreiding. Met drie opgroeiende kinderen die steeds meer behoefte hadden aan een eigen stek waar ze zich even kunnen terugtrekken, ontbrak het hen echter aan ruimte. Voor dit nieuwe volume zochten ze een architect die een mooi evenwicht kon creëren want het was voor hen wel duidelijk dat ze die uitbreiding een licht, elegant en strakker jasje wilden aanmeten. Ze zochten een architect in de buurt en hadden uiteindelijk de beste klik met In&Out. PietVermeulen:“We zijn vertrokken vanuit een paar scenario’s. Een ervan was de uitbreiding van het bestaande gebouw via een aanbouw, waarbij de hele achtergevel verwijderd zou worden. Het huidige concept lag de eigenaars echter beter omdat het minder ingrijpt. Het was vooral zaak om te zoeken naar de juiste verhoudingen. We creëerden vanuit de bestaande keuken een soort tentakel aan het gebouw. Hierdoor konden we de omgeving meer bij de woning betrekken en hadden de eigenaars finaal meer bewoonbare oppervlakte. De uitdaging bestond er echter in om de oude woning met de aanbouw te combineren zonder dat beiden verdrukt werden. Mocht je het geheel in pastorijstijl uitwerken, zou je een mastodont krijgen die niet meer elegant is. We hebben het aanvankelijk wel geprobeerd, maar dan doe je afbreuk aan het hoofdgebouw. Daarom hebben we gekozen voor een stijlbreuk met een uitbreiding die veel meer openheid kent. We zijn strakker en moderner gegaan met gebruik van architectonisch beton. Op die manier konden we fijne, elegante ribben integreren, die het gebruik van dat beton weer wat lichter maken. Ook het zinken volume heeft een zekere lichtheid. En hoewel je aan de buitenzijde een moderne beleving hebt, is het klassieke kamergevoel binnenin wel behouden. De kamerstructuur werkt en creëert sfeer en privacy.” Achteraan in de tuin heb je een mooi zicht op de uitbreiding. Om die zo licht mogelijk te maken, werd geopteerd voor veel glas. We zien een duidelijk onderscheid tussen de benedenverdieping in architectonisch beton en het volume daarop in zink. Er werd even gespeeld met de idee om ook de verdieping in beton op te trekken, maar dan had het nieuwe gebouw het oude zeker naar de achtergrond geduwd en dat wilden beide partijen absoluut vermijden. De uitvoering van de benedenverdieping in beton komt op naam van Agref, een familiebedrijf gespecialiseerd in architectonisch beton. Bernard De Witte: “We zijn hier gegaan voor een uitvoering in gezuurd architectonisch beton. Dit wil zeggen dat we het beton ruw gemaakt hebben door het in een zuurbad te plaatsen. Op die manier wordt de cementhuid verwijderd en wordt het zand – niet de korrel – zichtbaar. Zo krijg je het aspect van natuursteen. Bovendien hebben we de waterafvoer in de kolommen verwerkt. Dit geeft een esthetisch voordeel aangezien je geen afvoerpijp in de gevel moet voorzien en waardoor het geheel een nog strakkere aanblik geniet. Vooral de kolommen waren door hun vormgeving geen sinecure, maar als bedrijf staan we voor kwaliteit en dat is wat we bieden. Ook al betekent het dat we af en toe opnieuw moeten beginnen. Architectonisch beton heeft een grote esthetische waarde waarbij alle kleuren en afwerkingen mogelijk zijn. Het gaat hier over maatwerk dat prefab in onze fabriek wordt gemaakt. Als een echt familiebedrijf - binnenkort neemt mijn zoon als derde generatie over - hebben we heel veel ervaring. We worden vooral veel ingeschakeld voor prefab balkons en gevels, maar ook speciale projecten zoals restauratie van oude gebouwen en allerhande sierwerk kunnen we aan.”

En de aanbouw nodigt ook echt uit om de stap te zetten en van de tuin te genieten. Die laatste werd eveneens onder handen genomen. Er werden bloemenperken langs de lounge voorzien die je ook op andere plekken in de tuin ziet terugkomen. Het terras onderging een transformatie en werd in oppervlakte met maar liefst twee derden uitgebreid. Daarvoor kozen ze een karaktervolle tegel, die ook aan de voorkant van de woning terug te vinden is. Door die tegel bovendien in de lengte te plaatsen, wordt ook hier weer de verticaliteit van de woning in zijn geheel benadrukt. Bijkomend voordeel van een groter terras is dat zo mooie en aangename schaduwplekjes ontstaan. Aan de raampartijen bij de eetkamer bijvoorbeeld krijg je daar door de overspanning een soort overdekt terras. Onder dat afdak heb je aan de zijde van de lounge een vensterbank die in de zomer dienstdoet als raambank waar het heerlijk toeven is.
Het is een aangename verrassing wanneer je door de woning wandelt en de keuken bereikt. Die bevond zich vroeger achteraan en was vrij donker door een gebrek aan natuurlijk licht. In het nieuwe concept vormt de keuken nu het scharnierpunt en onderging die zelf ook een transformatie. De keuken is door de instructies van Piet Vermeulen nog sterk gewijzigd tijdens de ontwerpfase. Zo werd de ruimte ook voorzien van een open houten ‘huiselijk’ wandmeubel welke de keuken en eethoek met elkaar verweven en de ruimte in balans brengen.Voor de realisatie kwamen ze, net als voor alle maatwerk in dit project, terecht bij de mensen van Woonproject.

Roberto Arnedo: “We hebben ons met veel plezier op dit project gestort. Voor ons is het heel belangrijk om een goed gesprek met onze klanten te voeren over wat ze willen en over wat ze niet willen. De klant moet zich immers thuis voelen in zijn eigen project.Vervolgens krijgen ze van ons een 3D voorontwerp, waarna we samen finetunen tot alles goed zit. Daarna wordt het gelinkt met de productietekeningen en kunnen we alles op maat maken. Dat gebeurt allemaal in eigen huis. Wij hebben onze eigen productie, eigen lakkerij en plaatsers. Dat wil zeggen dat we niet met tussenpersonen werken en er dus geen tijdverlies voor de klant is. Qua materialisatie hebben we voor de keuken en de kasten in de slaapkamer geopteerd voor laminaat, afgewerkt met structuurlak in porselein wit. De kasten in de doucheruimte hebben we gerealiseerd in brute mdf omdat we daar uitgefreesde grepen hebben voorzien en dat is niet mogelijk in kunststof. In de keuken vind je een tablet met houtimitatie in lichte eik en in het kookeiland zijn we gegaan voor het smaakvolle Carrara Quartz als werkblad. Tenslotte is er nog de speciale juwelenlade in de master bedroom. Dat is een houten lade met een glasplaat erbovenop. De houten uitvoering is donkere wengé. Ik denk wel dat we erin geslaagd zijn met Woonproject een meerwaarde te creëren bij deze realisatie en dat proberen we in elk project na te streven.”
De keuken is omarmd door de grote glaspartijen van de uitbreiding. Het volledig witte interieur wordt wel doorbroken door een warm houtaccent. De houten wandkast zorgt er immers voor dat het geheel niet klinisch en koud aanvoelt. Ook de groene Marokkaanse zelliges geven mee kleur aan het geheel en leggen een mooie link naar de groene buitenomgeving. Deze eyecather vonden ze bij familiebedrijf Standaert nv. Ook de vrij neutrale keramische tegel die de keuken en eethoek mooi in elkaar laat overlopen, werd gekozen bij Standaert nv. Michèle Decabooter:“Omdat de klant onderhoudsgemak heel belangrijk vond, hebben we onmiddellijk een keramische tegel voorgesteld. Het toeval wou dat onze plaatsers net een warme grijze tegel met marmerimitatie in een schoonheidssalon gelegd hadden. Die klant was zeer tevreden over het onderhoudsgemak ervan en het bleek ook hier een uitstekende keuze, want de vloer past perfect bij de parketvloeren in beide gebouwen.
Voorbij de eetplek kom je via een smalle gang en twee tredes naar beneden in het pièce de résistance van het nieuwe gebouw: de lounge of tuinkamer, zoals de eigenares ze liefkozend noemt. Door de grote glaspartijen komt hier enorm veel licht naar binnen. Ze genieten er vooral van de ochtendzon. Door die grote lichtinval, was een goede zonwering weliswaar noodzakelijk. Om de strakke lijn van het gebouw door te trekken, het contact met de tuin ten volle te behouden en maximaal licht inval , was een gezellig overgordijn niet de goeie keuze. Rolgordijnen beantwoorden wel aan deze vereisten.Een realisatie vanTendeVan der Hauwaert. IngridVan der Hauwaert:“Op die manier zie je de rol niet hangen en komt het strakke doek vanuit het plafond naar beneden.We zijn, in overleg met de klant, bewust voor zwarte screengordijnen gegaan. Enerzijds omdat die kleur naadloos past bij de kleur van de raamprofielen maar anderzijds om het contrast met het interieur nog meer te laten uitkomen en nog meer warmte te creëren. Bovendien zit je hier met grote glaspartijen. Hadden we gewerkt met stofkwaliteit, dan zou de stof heel snel gaan doorhangen. Screens geven een strakkere look en zijn bovendien een pak onderhoudsvriendelijker. De screens zijn naast zonwerend ook lichtdoorlatend. Een bewuste keuze want de klant wilde enerzijds van binnenuit het contact met de buitenomgeving behouden maar anderzijds ten allen tijde het licht van buiten naar binnen brengen. Net door de ruime lichtinval in de lounge, komt het donkere wengé parket nog meer tot zijn recht. Die is iets verweerd, waardoor het nog meer past in het geheel van zwarte raamprofielen, zwarte screengordijnen en de zwarte gashaard. Het is gezelligheid troef in deze ruimte waar kleuraccenten in de kussens en de objecten in het bijzondere wandmeubel subtiel aanwezig zijn. Alle aandacht gaat zo nog meer naar buiten.

Je zou het bijna niet opmerken maar in de lounge naast de gebogen wand is ook een deur verwerkt. De reden waarom die niet meteen in het oog springt, is omdat het een profielloze deur met kliksysteem is. Die deur leidt je via een wenteltrap naar de bovenverdieping. Een sterk architecturaal staaltje. Piet Vermeulen: “Op een gegeven moment is de vraag voor een tweede trap gekomen. De ouders wilden immers een aparte toegang naar de bovenliggende master bedroom. Anders moesten ze in het oude gebouw door de slaapkamer van een van de kinderen. Door de beperkte ruimte moesten we wel creatief zijn.Tijdens het ontwerpproces dacht ik opeens aan die geheime trappen van vroeger in kastelen, de ‘amoureuze trapjes’. Vandaar deze spiraaltrap, omgeven door een plooibare gyproc wand die de welving van de trap mooi omhult.”
Boven kom je via de wenteltrap onmiddellijk in de master bedroom terecht: een zeer lichtrijke ruimte die warm ingericht is. Hier heeft Tende Van der Hauwaert gewerkt met overgordijnen in linnen en met een verduisterende voering. Ook hier is de rail van het gordijn in het plafond ingewerkt zodat het gordijn mooi onder het vlak van het plafond glijdt. Het geeft een strakke en sobere look aan de ruimte maar anderzijds creëert het klassiek vallend gordijn wel de nodige warmte. In deze ruimte schuilt ook nog een kleiner raampje waar geen rolgordijnen of overgordijnen op passen. Daarom stelden we een strakkere afwerking voor met aluminium jaloeziën. Deze werden binnen de glaslat geplaatst zodat deze als het ware versmelten in het raam en als meerwaarde in eender welke stand kan functioneren. Om de lamellen volledig te laten blenden met de raamprofielen, werden ze zwart gecoat. Belangrijk detail hier is de afwerking van de lamellen met onzichtbare lamelgaatjes. Deze zitten namelijk achteraan op de lamel, waardoor ze niet zichtbaar zijn bij het dichtklappen, een mooiere uitstraling en betere verduistering bieden.We zijn er in dit project in geslaagd aan de wensen van de klant te voldoen. Met dit mooie resultaat als gevolg.”

In het interieur van deze kamer ging ook een meisjesdroom van de bouwvrouw in vervulling.Voor haar vele juwelen zag ze in een magazine of in een interieurwinkel de oplossing voor het eeuwige gepruts met allerlei doosjes en tasjes: een juwelenlade. Het donkere wengé hout dat gebruikt werd voor deze lade verwijst bovendien naar het parket beneden.Via een smalle gang die dienst doet als dressing, kom je in de badkamer van de master bedroom. Waar beide gebouwen beneden mooi met elkaar verbonden zijn door de keuken en de eetplek, vormt de badkamer die link op de bovenverdieping. Deze ruimte kan langs twee zijden mooi afgesloten worden dankzij profielloze schuifdeuren van Argent Alu.
Gert Jooris: “Bij de schuifdeuren werd gebruik gemaakt van de Argenta Proslide, die toepasbaar is bij kamerhoge schuifdeuren met gipsplaatplafonds. Langs de ene kant werd zelfs gekozen om met twee schuifdeuren te werken, in functie van de aanpalende slaapkamer van een van de kinderen in het hoofdgebouw. De verborgen deur in de lounge beneden is gerealiseerd met onze Invisidoor. Die ontwikkelen we al sinds 2013. Daardoor krijg je een strak design dat extra tot zijn recht komt in combinatie met onze onzichtbare designscharnieren ‘invisible neo’. Uniek aan ons systeem is dat bij het magnetisch deurslot de aantrekking gebeurt met een regelbare slotplaat waardoor je daar achteraf nog kan bijregelen mocht die bijvoorbeeld niet mooi in het vlak staan. Er is in het interieur overigens overal gewerkt met onze kaderloze binnendeuren, net om de strakke belijning te garanderen. Daardoor zijn ze opvallend onopvallend. Het is altijd fijn wanneer onze producten mooie projecten als deze helpen realiseren.”

De tegels van de badkamer zijn dezelfde als deze van de keuken. Hierdoor werd een eenheid gecreëerd doorheen het hele project. Vandaag de dag kunnen heel wat vloer tegels even goed gebruikt worden als wandtegel, al dan niet in andere formaten. En dat kan zelfs in een inloopdouche als je weet waar je mee bezig bent. Voor de uitvoering van de douche werd gekozen voor een douchebodem met antislip strips. En achter het bad werd een soort spatwand geplaatst in wederom dezelfde vloertegel als in de keuken. Wij hebben enorm veel ervaring met badkamers en door onze grondige kennis van de producten zijn we ook gespecialiseerd in renovatieprojecten. Architecten doen, net vanwege onze ervaring, graag een beroep op ons. Standaert nv is een familiebedrijf in de echte betekenis van het woord. Ik ben zelf al de vierde generatie en werk samen met mijn ouders in de zaak. Wij benaderen onze klanten heel persoonlijk en maken hen graag wegwijs in onze toonzaal van ruim 1000m2 die recent nog werd vernieuwd en in ons uitgebreide gamma.”
Een heikel punt in de badkamer was nog het raam aan de douche en boven het bad. De buren aan de overkant van de straat hadden vrije inkijk als iemand in de douche stond. De oplossing was een transparante, zelfklevende stof die enerzijds inkijk belemmer t maar anderzijds wel toelaat om naar buiten te kijken. Het is de ‘squid’ van Tende by Van der Hauwaert. Ze kozen voor een linnen afwerking met zandstraaleffect omdat dit een warme uitstraling heeft en aansluit bij de linnen overgordijnen in de master bedroom. De folie werd tot boven ooghoogte geplaatst maar het contact met het groen blijft wel behouden. Dat laatste was een belangrijke vereiste. Het gevoel in de natuur te leven en die waar mogelijk binnen te trekken, vormde de rode draad doorheen het project. En daar zijn ze zeker in geslaagd. Net als met de integratie van het lichte volume in de bestaande woning en de centrale positie die deze inneemt in de tuin. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de eigenares een nieuw favoriet plekje in huis heeft gevonden: de lounge van waaruit ze, zowel in de winter als in de zomer, maximaal kan genieten van de natuurpracht.Voor haar een levend schilderij...

Piet Vermeulen heeft als ontwerper en interieurvormgever de klant uitstekend begeleid en deze bouwpartners en producten aangebracht. Van ruwbouw tot afwerking heeft hij met zorg de materialen voorgesteld om tot de juiste sfeer en ruimtelijkheid te komen wat het geworden is.

met dank aan:

IN & OUT ARCHITECTURE
www.in-outarchitecture.be

Agref
www.agref.be

Woonproject
www.woonproject.biz

tende Van der Hauwaert
www.vanderhauwaert.info

Argent Alu
www.argentalu.com

Standaert vloerwerken
www.standaert-vloerwerken.be