Strak en wit over de hele lijn

Category: Editie 102

Strak en wit over de hele lijn 

Strak, strakker, strakst. Het minste wat je van deze woning kan zeggen, is dat die beroert. In elk detail, elke ruimte, elk meubel of materiaal is de lijn die gekozen werd, consequent aangehouden. Tot in het extreme. Zowel binnen als buiten bepaalt wit duidelijk de look & feel. Het is de verpersoonlijking van de wens van de klant.Voor zij die willen weten hoe strak en minimalistisch eruitziet, zoek niet verder... De bouwheer had een heel duidelijk beeld voor ogen van hoe de woning eruit moest zien. Dat gold ook voor de locatie, namelijk volledig zuidgericht. De bewoners hadden immers graag de hele dag door zon in de woning. Dat was de bepalende parameter om een perceel aan te kopen, de exacte ligging was van minder belang. Eens hun perceel gevonden, trok de bouwheer naar architect Christophe Baetens die ze via tevreden vrienden hadden leren kennen. Zijn stijl sloot perfect aan op hun visie. Heel strak en heel eenvoudig was de missie die ze mee- gaven. Het ontwerp dat tenslotte op tafel lag vulde hun verwachtingen dan ook meer dan zeker in. Christophe Baetens: ‘Ik vind het niet storend wanneer een klant heel goed weet wat hij wil, integendeel. Een project is soms boeiender door zijn beperking. Persoonlijk hou ik er niet echt van om carte blanche te krijgen. Ik probeer altijd zo goed mogelijk te lezen wat hij of zij wenst en dat te vertalen naar een goed plan. Daarin ligt de uitdaging. Door elkaar goed te leren kennen, kom je sneller tot een ontwerp dat beantwoordt aan de verwachtingen van de klant. Door die wisselwerking was het bijvoorbeeld duidelijk dat we een vrij gesloten voorgevel zouden kiezen. Dat zie je wel vaker, maar in ons geval is het niet enkel vanuit architecturale overwegingen. Door de aanwezigheid van een drukke straat, is het ook vanuit akoestisch standpunt en omwille van de daaruit volgende privacy het meest aangewezen. De voorgevel maakt gebruik van een doorlopende wand. Deze dient om dezelfde akoestiek reden. De tuinkamer die uitspringt, voegt iets extra toe aan de architectuur en zorgt voor veel beleving. Daar voor deed de bouwheer inspiratie op bij mijn eigen woning. Ik denk dat we erin geslaagd zijn de woning te ont- werpen die de klant voor ogen had. De kunst bestaat erin een woning die op zich compact is er toch ruim te laten uitzien. Ook dat vind ik in dit project een meerwaarde.’ 

Een wit volume in een groene omgeving laat ze beiden nog meer tot uiting komen. Het strakke uitzicht van de woning wordt doorgetrokken in de oprit en het terras dat met betonnen Euro dallen is gerealiseerd. Het voordeel in vergelijking met een gewone betonnen oprit die op de woning aansluit, is dat die scheurenvrij zijn. De gesloten voorgevel in witte crepi krijgt een herhaling in de poort, die een aankondiging is van wat je te zien krijgt. Eén strak wit vlak, op uitzondering van een smal verticaal raam, net boven de ingangsdeur. Alles moest wit dus niet alleen de gevelbepleistering maar eveneens het schrijnwerk en de dakranden. En what you see, is what you get. Ook binnen. 

In de inkomhal is de trap verwerkt, net als een vestiaire. Daar regeert wit zowel in de wanden als in de strakke gietvloer. Een tafereel dat zich in de ganse woning afspeelt. Sincostura realiseerde dit huzarenstukje dat zowel beneden als boven terugkomt. Guido Van Os: ‘Het is op zijn minst een bijzonder project te noemen waarvoor de architect ons contacteerde. Wij leggen nu wel vaker gietvloeren en andere PU toepassingen, maar zoveel wit in één woning is toch vrij zeldzaam. De klant stond erop en dan is het aan ons om met hem mee te denken hoe wij het best kunnen realiseren wat die wenst. Om die reden hebben we naar een wit gezocht dat nog witter is dan wat we doorgaans nemen. RAL 9016 heeft een extra violet pigment waardoor het nog witter wordt dan het gebruikelijke 9003. Dat hebben wij gebruikt over de hele woning: vloer beneden, trap, vloer boven inclusief de volledige douche en afwerking rond het bad. Zelfs de spatwand achter het vuur in de keuken gaven we een PU laag mee. Doorgaans leggen wij op een grondlaag een gietlaag en dan twee toplagen. Omdat een witte vloer delicaat is, zeker in vochtige ruimtes zoals de badkamer en inloopdouche, hebben we voor drie toplagen geopteerd om niets aan het toeval over te laten. Elke verdieping moet je in één beweging doen. Het voordeel, behalve de sterkte, is uiteraard dat er geen voegen of naden zichtbaar zijn zoals bij andere toepassingen.Wat we met Sincostura ook steeds vaker doen, zijn meubels meepakken en van een PU laag voorzien. Bijvoorbeeld de kasten in kinderkamers. Het maakt ze sterker dan wanneer je ze gewoon verft.Verder zijn we ook gespecialiseerd in mortelvloeren voor de industrie en keukens in restaurants en in steen- en marmertapijt, waarvoor we zowel toepassingen binnen als buiten uitvoeren.Wij zijn een klein familiebedrijf met naast mezelf sinds kort ook mijn dochter die gespecialiseerd is in de afwerking van muren en wanden. Dit was een speciaal project maar een heel aangename bouwheer om mee samen te werken.’ 

Slechts een plafondhoge glazen pivoterende deur scheidt de inkomhal van de leefruimte, waardoor je meteen terug naar buiten kijkt. Al zijn het in een overheersend witte ruimte vooral de vier okergele zetels die aanvankelijk met de eer weglopen. Die liet de bouwheer zelf overtrekken in de kleur en stof van hun keuze. De leefruimte is letterlijk en figuurlijk wat ze betekent. Eén grote ruimte waar alles in vervat zit en waar het leven in deze woning zich voornamelijk afspeelt. Dankzij de openheid hebben de bewoners voortdurend contact met elkaar. Door daar waar je deze ruimte binnentreedt geen eettafel of dergelijke te plaatsen, geef je letterlijk zuurstof aan de woning. Niet elke ruimte hoeft altijd een functie te hebben. In deze open zone lopen living, eethoek en keuken in elkaar. Het feit dat een keukeneiland afwezig is en de eettafel in de keuken staat, versterkt dit nog. De tuinkamer voegt daar extra beleving aan toe. Hier geniet je het hele jaar door van de tuin en omgeving, al dan niet in het gezelschap van een boek. Door de dominantie van wit komen de kleuraccenten of andere details extra tot uiting. Ze springen er als het ware uit. Dat geldt zowel voor het zwarte Aga fornuis in de keuken, de zeteltjes in de tuinkamer, het salon en de kasten in de living en de gezellige Kalfire hoekhaard. Die laatste kreeg een strategische plaats want zo hebben de bewoners er zowel genot van in de tv hoek als in de tuinkamer. Denis Salamadin, Kalfire: ‘De W90/47CR is een grote gesloten houthaard in hoekmodel. Het voordeel van een hoekmodel spreekt voor zich, namelijk dat je een groter en breder genot op het vuur hebt. De unieke eigenschap van Kalfire is dat wij ook voor deze modellen werken met gebogen glas waardoor je geen naden hebt en maximaal kan genieten van de vlam. Om dezelfde reden houden we de kaders minimaal. Voor de achterwand heb je keuze uit 3 afwerkingen. Hier is gekozen voor de Design afwerking in de vorm van een rooster-structuur. De keuze daarvan hangt af van de rest van het interieur en dient om daar zo naadloos mogelijk op af te kunnen stemmen. Wat hier ook heel geslaagd is. Onze houthaarden zijn makkelijk te bedienen en kan je gecontroleerd laten uitbranden. Aan de zijkant kan je de luchttoevoer zelf regelen waardoor de haard naar wens heel mooi en gecontroleerd kan branden. Er is ook een automatisch mechanisch thermostaat waardoor die weet wanneer het tijd is om de luchtkleppen te sluiten. Dat gebeurt mechanisch en niet elektrisch waardoor je er zelf niet moet naar omkijken en je haard perfect kan gebruiken bij stroomproblemen. Onze toestellen worden continu verbeterd om steeds beter te kunnen aansluiten op je interieur. En niet onbelangrijk vandaag voor houthaarden, wij blijven innoveren zodat we een zo efficiënt mogelijke haard kunnen ontwikkelen. Dat betekent met een groot rendement enerzijds maar met een gezond leefklimaat anderzijds. Een gezonder leefklimaat, zowel voor jezelf als voor de omgeving, is iets wat onze houthaarden in het algemeen typeert. Daar blijven we op inzetten en daarom blijven we innoveren.’ Zelden iemand alles zo consequent zien doortrekken. Zelfs in de garage loopt de witte gietvloer door. Er is ook veel aandacht besteed aan de details. Zo is de verlichting mooi ingewerkt, net als de damkap boven de al even witte gietvloeren spatwand. Om het strakke lijnenspel te kunnen aanhouden, zijn alle kasten en deuren plafondhoog. Bovendien zijn ook nergens in de woning deurkaders te bespeuren. Dergelijke ingenieuze systemen zijn een kolfje naar de hand van Argent Alu. Gert Jooris: ‘Onze kamerhoge invisidoors dienen het vooropgestelde concept in deze woning uitstekend. Het voordeel van deze invisidoors is dat het plafond nagenoeg van de ene ruimte in de andere doorloopt. Dat geeft een zekere rust in het design wat het resultaat alleen maar mooier, strakker en minimalistischer maakt. Door deze kamerhoge deuren in dezelfde witte kleur als de wanden te realiseren, gaan deze volledig op in het interieur. Dat is te danken aan het onzichtbaar aluminium kader waardoor je de indruk krijgt dat deur en wand bijna versmelten. Met dit systeem kan je zowel linkse als rechtse deuren creëren, die bovendien naar binnen of naar buiten opendraaien. Je kan het toepassen op een klassieke draaideur zoals hier maar evengoed op pivoterende en schuif-in-de-wand deuren. Bij het onzichtbaar aluminium deurkader wordt standaard een magnetisch slot en een verwijderbare akoestische witte slagdichting als deurdemping geleverd. Ook de onzichtbare 3D regelbare scharnieren zijn inbegrepen en in verschillende afwerkingen mogelijk. Met dit onzichtbaar deursysteem zijn talrijke hoogtes mogelijk, wat het extra interessant maakt.Van klassieke standaarddeuren tot kamerhoge deuren tot maximum 4 meter hoog. Ook in de breedte kan je variëren.Tot 1,25 meter voor een enkele deur en 2,5 meter voor een dubbele. Met Argent Alu proberen we altijd mee te denken met onze klanten en te innoveren. Deuren zijn nu eenmaal een belangrijk onderdeel in de woning en bepalen mee het interieur. Soms lopen ze met de aandacht weg, maar in bepaalde concepten zoals hier is het eerder aangewezen om uit te blinken in onopvallendheid.’ 
Dat de bewoners het meeste tijd doorbrengen in de leefruimte is niet meer dan normaal. Hier speelt het hele leven zich af. Door de integratie van de tuinkamer voelt het alsof je echt in de tuin zit. En hoe kan het ook anders, ook die is strak en eenvoudig ingericht door de bouwheer. Een rij coniferen vormen een haag met de buren.Verder enkel strakke planten en hoge grassen, netjes op een rij, begeleiden het terras en de oprit maar vormen verder geen hinder op de weidse vergezichten over het al even strakke gazon. Achteraan in de tuin met zicht op de woning komt de strakke architectuur tot zijn recht en valt op hoe open de achtergevel oogt dankzij de grote glaspartijen en de tuinkamer.Wat een contrast met de gesloten voorgevel. Hoewel de verwachting anders laat vermoeden, bevindt de master bedroom zich niet aan de open tuinzijde. Het is daarentegen de centrale logeerkamer die, boven het groendak van de tuinkamer, uitkijkt op de groene omgeving.Van datzelfde zicht genieten de bouwheer en -vrouw vanuit de badkamer daarnaast. Omwille van de privacy is die daar voorzien en niet aan de zijgevel. Daar bevindt zich de slaapkamer van de eigenaars. Indirecte LED-verlichting versterkt de kracht van wit. Ook hiervoor werd niets aan het toeval overgelaten en deed de bouwheer beroep op een lichtstudie.Tenslotte heb je nog een toilet op de bovenverdieping en aan de voorzijde, ter hoogte van het raam boven de ingangsdeur, een flexibele kamer voor de was en plas. Technieken en extra bergingsruimte zijn opgenomen in de -1 van deze woning die nagenoeg volledig onderkelderd is. Daardoor blijft de woning zelf heel luchtig en groots aanvoelen. Het kan simpel klinken om alles eenvoudig wit te maken, het realiseren is nog iets anders. En om dat dan nog zo consequent te doen waardoor de architectuur en het interieur overeind blijven en elkaar versterken, is allesbehalve eenvoudig. Dankzij de geslaagde samenwerking tussen architect en bouwheer zijn ze er hier duidelijk in geslaagd. 

Een bijkomende troef van de woning is zonder twijfel de energiezuinigheid, te danken aan het gebruik van een performante warmtepomp en veel andere maatregelen zoals driedubbel glas. Het zorgt ervoor dat deze bijzondere en strakke BEN- woning moeiteloos de normen haalt en klaar is voor de toekomst. Die oogt voor deze woning - vergeef me de woordspeling - rooskleurig... 

Met dank aan : 

www.christophebaetens.be 
www.sincostura.be 
www.kalfire.com 
www.argentalu.com 
www.concretehouse.be