Luxevilla 2.0, compacter maar met behoud van alle comfort

Category: Editie 102

De tijd van de luxevilla’s met hectares aan tuinen en park erbij zijn nagenoeg voorbij. Vaak ontbreken de beschikbare gronden, het kapitaal of gewoonweg de tijd en zin om het allemaal te onderhouden. Zeker voor mensen die van hun oudere dag willen genieten. Daarom is de nieuwe trend om wel nog villa’s te bouwen, maar op een kleinere oppervlakte. OSCAR V speelde in op die groeiende vraag door een kijkvilla te bouwen die in alle opzichten beantwoordt aan de wensen van vandaag. Ze bewijzen daarmee dat compacter bouwen geenszins betekent dat we aan comfort moeten inboeten. Wel integendeel, het zal je verbazen wat je op slechts vijf are kan realiseren... 

De kijkvilla bevindt zich in hartje Knokke en geniet dus alvast een uitzonderlijke locatie. Op dit perceel van vijf are stond een oude woning die OSCAR V inruilde voor een villa van maar liefst vier bouwlagen: kelder, benedenverdieping, eerste verdieping en zolderruimte. Uiteraard volgens de gekende bouwvoorschriften waarvoor Knokke gekend is, dus met witgekaleide bakstenen en een hellend dak met charmante pannen. OSCAR V zag haar kans schoon om op deze locatie haar nieuwe visitekaartje af te geven op 1 april 2017. Steeds meer kregen ze immers te horen dat hun cliënteel niet meer op zoek was naar een hele grote villa met een grote tuin en bijgevolg veel onderhoud. OSCAR V wou specifiek voor hen een alternatief aanreiken. Op slechts vijf are realiseerden ze deze ruime woning tot in de puntjes afgewerkt. Nagenoeg zonder onderhoud maar met alle luxe en comfort die je van een villa verwacht. Dit is de luxevilla 2.0. 

Het oog wil ook wat en de eerste indruk van de woning is alvast veelbelovend. Het uitzicht wordt in grote mate bepaald door de witgekaleide baksteen. Dit zorgt voor een strakke aanblik maar eens dichterbij zijn de bakstenen wel nog duidelijk zichtbaar. OSCAR V gebruikt dit procédé graag en in dit geval werd de kaleilaag afgewerkt met waterafstotende siloxaanverf. Deze beschermende laag zorgt er ook voor dat de gevel minder snel verkleurt. De combinatie van kalei en siloxaan voegt karakter toe aan de gevel waardoor het geheel mooi combineert met de elegante pannen en de opvallende zwarte raampartijen die iets naar buiten treden. Dat komt door de noordoriëntatie. Op die manier wou OSCAR V de zon daar zoveel mogelijk laten binnenvallen in de leefkeuken. 

Binnenvallend licht is ook de reden waarom er in de inkomhal gekozen is voor grote stalen glaspartijen. De luchtige, lichtrijke en open inkomhal geeft zuurstof aan de woning. Je wordt er verwelkomd door een sierlijke olijfboom die centraal opgesteld is. Aan beide zijden - op de scheiding met de living enerzijds en leefleuken anderzijds - komt er licht doorheen de hele woning dankzij de hoge ramen in staalglas. De combinatie van de olijfboom met de glaspartijen geeft de indruk van een aangename serre en compenseert het gebrek aan een grote tuin. 

De tuin is in dit concept vooral beperkt tot aangename leefterrassen. Enerzijds heb je er een ruime eettafel en aan de andere kant een zitbank met op maat gemaakte kussens. Daar geniet je het langst van de zon. Behalve veel licht in de woning heb je de dominantie van natuurlijke en duurzame materialen. Ook dat is een stokpaardje van OSCAR V. ‘Wij houden ervan omdat het kwaliteit en karakter toevoegt aan een woning. Wij opteren ervoor om niet mee te doen aan trendgevoelige materialen zoals keramische tegels. Wij laten ons niet leiden door modegrillen maar willen materialen die over tien jaar nog altijd overeind blijven. Op die manier creëren wij tijdloze woningen. Daar hechten wij veel belang aan bij OSCAR V.’ 

Dat valt meteen op wanneer je rechts van de inkomhal in de zithoek komt. Een stevige parketvloer en smaakvolle houten accenten creëren samen met de strak ingewerkte open haard meteen een gezellige sfeer. Samen met de neutrale witte wanden en het gulzig binnenvallende licht bepaalt het de aanblik van deze ruimte. De houten blokken bij de haard krijgen een herhaling in de salontafel maar vooral de houten venstertablet trekt de aandacht door zijn natuurlijke karakter. Het werd uit een oude lange tafel gerecupereerd. Een ander deel ervan werd overigens gebruikt in de slaapkamer boven. Het is ook met deze creatieve en spitsvondige creaties dat OSCAR V een verschil probeert te maken. Even belangrijk als de keuze voor natuurlijke en duurzame materialen is de repetitie ervan in de hele woning. ‘Beter een aantal materialen die doordacht terugkeren dan een kakafonie van materialen die door elkaar worden gebruikt, want dan riskeer je overdaad en dat resulteert altijd in chaos. Nu brengen we rust in de woning door dat gebruik te limiteren. De natuursteen die het keukeneiland siert, brengt eveneens karakter in het toilet en de badkamer bij de master bedroom boven.’ 

Niet alleen materialen keren terug in de woning. Hier is in de eetruimte een tweede haard geïntegreerd. Zeker in kijkwoningen komt dat telkens terug bij OSCAR V. ‘Onze keukens zijn ontworpen als echte leefkeukens. Wij werken niet meer met aparte eethoeken. Een groot deel van de gezelligheid speelt zich immers af in de keuken. Daar wordt echt geleefd. Het is de plaats waar we mensen ontvangen, samen kokkerellen en waar het dus altijd gezellig is. Een haard is daar onlosmakelijk mee verbonden en versterkt dat effect nog.’ Het is inderdaad gezelligheid troef in deze leefruimte. De zachte zitbanken rond de haard, de houten tafel met zowel stoelen als houten bankjes en het uitnodigende marmeren keukeneiland waar je met zijn allen rond kan zitten op de barstoelen voor een heerlijke aperitiefmoment. Bij mooi weer kan je zo doorsteken naar het terras waar dezelfde gezelligheid wordt gecreëerd door het loungesalon en de herhaling van veel hout in het terras en de zitbanken. Op het gelijkvloerse beschikt de woning ook nog over een bureau en een gastentoilet. Net achter de olijfboom in de inkomhal kan je zowel de trap naar boven als naar beneden nemen. Beneden wacht je opnieuw een verrassing. Geen kelder zoals je die verwacht, maar een ruime open kunstgalerij verwelkomt je hier. OSCAR V organiseert er regelmatig tentoonstellingen tijdens opendeurdagen. Het gaat dus echt om een extra ‘woon’ verdieping, want er is eveneens een wasplaats bij, een atelier en een gastenkamer. In deze kamer zorgt een groot buitenraam voor binnenvallend daglicht. Behalve een dubbel bed voor een koppel, zijn er daarboven nog twee bedden voorzien. Een gezin met twee kinderen kan er dus best comfortabel logeren. De gasten beschikken op deze verdieping ook over een eigen badkamer. Je mag hier dus best spreken over een volwaardige leefruimte. De strakke witte mortexvloer bepaalt mee het uitzicht en zorgt ervoor dat je nooit een keldergevoel hebt. OSCARV wil met deze ruimte aantonen dat je - ondanks de beperking van slechts vijf are - alle beschikbare ruimte optimaal kan benutten. 

Wanneer je de trap naar boven neemt, biedt een raam in de traphal interessante zichten. Zeker op het platteland kiest OSCAR V daar graag voor in hun projecten omdat mensen dan op de tuinen uitkijken wanneer ze de trap afdalen. Begrijpelijk, maar ook hier is het geslaagd. Je kijkt immers niet op een blinde gevel. Boven krijgen we twee kinderkamers met daartussen een douchecel. Een leuk detail is de aanwezigheid van een mezzanine in één van de kinderkamers. Daarin bevindt zich het bed.Aan de andere kant op de eerste verdieping heb je de master bedroom met dressing en badkamer. In die laatste is de op maat gemaakte wastafel en inloopdouche in dezelfde natuursteen als in de keuken een echte parel. Net als de rest van het interieur werd ook deze eyecather door OSCAR V ontworpen en gerealiseerd. De stapelzolder tenslotte bevindt zich, net als de mezzanine van de kinderkamer, onder het dak. Daarin zijn alle technieken met onder meer het ventilatiesysteem en de warmtepomp ondergebracht en heb je extra bergruimte. De woning wordt verwarmd met vloerverwarming en er zijn ook zonnepanelen aanwezig. In deze nieuwe luxevilla ervaar je overal een groot ruimtegevoel. Dat en de fijne en mooie afwerking en detaillering zijn één van de troeven van OSCARV. Het gebruik van kleuraccenten in deze woning zit voornamelijk in details in het interieur. Dat interieur werd helemaal op maat ontworpen door de eigen interieurarchitect van OSCARV. Binnenin de woning is vooral gekozen voor neutraal wit, tijdloos zwart en hout dat warmte geeft aan het geheel. Bij OSCAR V zijn ze er immers van overtuigd dat dit de aangewezen manier is om rust te brengen in een woning. Het zorgt er bovendien voor dat de kunstwerken extra tot hun recht komen. In een stad waar kunst om de hoek loert, bepalen deze werken mee het uitzicht van de woning. Ze dragen zeker bij tot het concept waarbij een iets compactere villa nog steeds kan uitblinken in luxe en comfort. Het mag duidelijk zijn: centrum Knokke heeft er een nieuwe trekpleister bij... 

OSCAR V - Kijkvilla Knokke: : Elizabetlaan 195 - 8300 Knokke-Heist 

www.oscarv.be