Een stijlvolle maar gezellige modernisering

Category: Editie 102

Een oud-Vlaamse woning uit de jaren zeventig door een volledige renovatie ombouwen tot een modern en gezellig interieur is wat een woning in Turnhout heeft ondergaan. De bouwvrouw liet haar oog op de losstaande woning met tuin vallen vanwege de ligging. Het huis bevindt zich vlakbij het centrum gelegen in een rustige wijk en toch nog dicht genoeg bij de autostrade. Ook de naar het zuiden georiënteerde tuin was uiteraard een doorslaggevend pluspunt. De verzorgde, groene voortuin en de charmante gevel verwelkomen de bezoeker met een warm gevoel. Aan de buitenzijde van de woning liet de bouwvrouw niets veranderen. Het interieur daarentegen onderging een totale vernieuwingsoperatie dankzij de inbreng en het advies van QTD Interieurarchitecten & Lifestyle uit Brasschaat. De zaak werkte een concept uit om alle kamers in dezelfde stijl te moderniseren.

Bij het betreden van de inkomhal valt meteen de grote ruimte op om gasten te ontvangen. “Door middel van inbouwkasten maken we plaats voor een comfortabele vestiaire om jassen en schoenen netjes in op te brengen. Deze kasten nemen geen ruimte in, waardoor we een decoratief geheel konden plaatsen in de sfeer van het interieur.We kozen voor drie zuiltjes omdat je daar makkelijk iets op kan plaatsen eventueel verbonden met het seizoen. Boven de zuiltjes hangen de zogenaamde ‘globes’ of bolvormige lampen. In de living hangen dezelfde armaturen. Dit type van verlichting kan eveneens worden gedimd”, vertelt Britt Van Aken van QTD Interieurarchitecten & Lifestyle over het concept. Links om de hoek bevindt zich, nog steeds in de hal, een ruim toilet met wastafel. Eén deur verder lonkt een grote wasplaats. Dit vertrek deed voor de verbouwingen nog dienst als keuken. “De vloer vanuit de inkomhal hebben we doorgetrokken naar de wasplaats omdat de kamer vrij luxueus is. Deze tegel geeft eveneens aan dat je in een aangename kamer staat en niet in een kille wasplaats. Hierdoor maakt ze deel uit van het geheel. Het wasrek werd op maat gemaakt. De kledij die gestreken is, kan op die manier erg makkelijk gesorteerd worden.” De wasplaats geeft rechtstreeks uit op de garage waar ook een nieuwe vloer werd gelegd. Het is dus handig om met bijvoorbeeld boodschappen meteen in de ruime wasplaats te komen die op haar beurt een doorgang naar de keuken heeft.

Wit met zwarte tinten 
Vanuit de inkomhal kunnen we langs rechts naar het elegante bureau gaan. Net als de rest van de woning werd deze kamer afgewerkt met witte muren en zwarte toetsen. Het geeft een moderne uitstraling maar het warme en huiselijke gevoel is nooit ver weg. De zwarte smeedijzeren binnendeuren tussen enerzijds de inkomhal en het bureau en anderzijds tussen de inkomhal en leefruimte passen perfect in dit geheel. Als vloerbekleding wordt hier gebruik gemaakt van parket. “Dit materiaal heb- ben we doorgetrokken in de leefruimte en de eetkamer. Enkel in de twee badkamers wordt opnieuw gekozen voor een vloerbedekking met tegels.” Verder werden enkele handige kantoor- technieken verwerkt in het bureau.“De printerkast is weggewerkt achter een grote deur die niet aan het plafond met een geleider is bevestigd. Op die manier creëerden we een uitzicht van een bijkomende kast wanneer er niet geprint moet worden. De bureautafel zelf heeft fijne poten en het werkblad werd afgewerkt met zwart Fenix-laminaat. Het voordeel is dat het geen vingersporen achterlaat.Tot slot voor- zagen we een klein bijkomend bureaumeubel waarin onder andere de stopcontacten zijn verborgen”, overloopt Britt de troeven van het stijlvolle bureau. Langs het bureau wandelen we verder naar de leefruimte of de living waar dezelfde vloer werd behouden. In het eerste deel valt de haard meteen op. “De open haard is op dezelfde plaats blijven staan maar we hebben er wel en gesloten gashaard van gemaakt. De haard moest blijven staan omdat we de schouw niet konden afbreken. Maar het geeft zeker een meerwaarde en een gezellig gevoel aan de woonkamer. Voor de gashaard staat een zitmeubel om bijvoorbeeld tijdens de winter gezellig een boek te lezen.” “Voor dit project werd door de interieurarchitecte gekozen voor een gesloten gashaard van het type Derby Small van het merk Bellfires. Deze gashaard is haast niet te onderscheiden van een echte houthaard door zijn realistische houtstammen en vlammenbeeld. Het vuil en de assen zijn er in tegenstelling tot houthaarden niet. Het Eco Wave-principe zorgt bovendien voor 40 procent minder verbruik. En zelfs wanneer de gashaard op een lagere stand staat, zijn de vlammen nog steeds zeer mooi.” Deze gashaard werd geplaatst door AMA Haarden uit Kapellen. AMA Haarden is een bedrijf met 40 jaar ervaring op gebied van haardinstallaties. Vandaag staat de 2de generatie, met als zaakvoerders Cees en zijn vrouw Kim, aan het roer. In de inspirerende showroom te Kapellen wordt u aangenaam ontvangen door een team van professionals die u vanaf de eerste kennismaking begeleiden tot op het moment dat u kan genieten van uw droomhaard. AMA haarden levert perfect maatwerk en plaatst dit met kennis, kunde en ervaring! In de showroom van AMA Haarden vindt u een ruim assortiment aan kwalitatieve gas, hout en electrische haarden. Deze haarden zijn telkens geïntegreerd in uitnodigende interieurs en kastenwanden. Een bezoekje aan de toonzaal is zeker de moeite waard. In het tweede deel van de woonkamer bevindt zich het salon met een warm en strak meubilair. “Voor de aankleding van het interieur en de meubels kozen we samen met de bouwvrouw voor een warm karakter. Dit wordt extra in de verf gezet met de houten lamellen aan de ramen vooraan. Het tijdloze karakter kan voor vele jaren meegaan.” Links naast het salon en eigenlijk in het midden van de woning pronkt de keuken. Deze is bereikbaar via de leefruimte maar dus ook langs de wasplaats. “De keuken bevond zich vroeger waar nu de wasplaats is. In ons concept opteerden we ervoor om de keuken naar deze centrale ligging te brengen. Op die manier beschikt de bewoonster over erg veel licht met lichtinval vanuit de veranda aan de ene zijde van de keuken en lichtinval van de ramen vooraan in het salon.” De laatste ruimte op het gelijkvloers is de veranda. Ook deze was reeds voor de verbouwingen aanwezig. “Meestal wordt zo’n ruimte als een aanbouw gezien. Maar in dit concept maakt het deel uit van de woning. In het midden staat een grote tafel waar bijvoorbeeld gasten aan kunnen eten. Links plaatsten we nog een loungehoekje om onder andere een boek te lezen.” De veranda geeft uiteraard een zalig uitzicht op de verzorgde tuin van de woning. Zeker tijdens de zomer vormt de tuin een bijkomende troef van de woning dankzij het vele groen en de zon. 

LED-verlichting 
Deze vernieuwende LED-verlichting is een realisatie van LedLab. In dit project maakten we gebruik van profielen waarin een LED-strip werd bevestigd als lichtbron”, laat men bij LedLab weten. De fabricatie van de verlichting en de armaturen gebeurt allemaal bij het bedrijf uit Oudenaarde zelf. “Dankzij het gebruik van profielen kan er met indirect licht gewerkt worden. Dit betekent dat er niets te zien is van de lichtbron op zich. In het concept in Turnhout bijvoorbeeld werden de profielen van de LED-verlichting in de keuken weggestoken onder een vals plafond. Maar het licht bewaart nog steeds zijn mooie zachte gloed.” De dampkamp werd in het keukeneiland, met een werkblad van HI-MACS, verwerkt zodat de hemel boven het eiland geaccentueerd kan worden met een vals plafond en LED-verlichting. “Wanneer men ’s avonds in de zetel zit, kan met deze vorm van verlichting de keuken nog zacht en gezellig verlicht worden.” Dit type van verlichting kan in alle kleuren worden gekozen en het is toepasbaar in alle kamers van de woning. “We plaatsen deze LED-verlichting altijd als maatwerk. De profielen bestaan uit aluminium en kunnen in alle lengten worden voorzien. Voor meer licht, in onder andere bureaus of praktijken, beschikken we over bredere profielen voor de strips. Een professionele omgeving kan gerust meer licht gebruiken. Ook in vochtige omgevingen kunnen de strips met LED-verlichting van LedLab worden geplaatst. “De profielen worden opgegoten met Resine. Dit is een soort van hars waardoor het materiaal helemaal waterdicht wordt. Op die manier kan het eveneens toegepast worden in douches, aan lavabo’s, langs de oprit of zelfs in een zwembad voor een prachtige accentuering met licht.” De deur naar de wasplaats werd onopvallend mee in de symmetrische inbouwkasten van de keuken verwerkt. “Als alle deuren gesloten zijn, zien we aan de beide buitenzijden van de muurkasten twee bredere deuren. De linkse geeft uit op de wasplaats, de andere is de werkkast waar toestellen als een koffiemachine of een broodrooster makkelijk kunnen blijven staan. Boven het koffiemachine zijn de legkastjes daarom iets minder diep zodat de dampen sneller verdwijnen.” 

Gezandstraalde trap 
De trap naar de eerste verdieping staat in de leefruimte. “De trap op zich bleef behouden maar we hebben de treden laten zandstralen en laten kleuren. De oude balustrade werd verwijderd om meer openheid te creëren.” Bij het boven komen, bevinden zich links twee slaapkamers. Het verrassende is dat zij verbonden zijn door een kleine, maar efficiënte, gemeenschappelijke badkamer met een toilet en een douche. Op die manier heeft iedere bewoner van deze slaapkamers toch zijn eigen badkamer. In de slaapkamers zelf is er plaats voor een eigentijdse wastafel. Rechts van de trap bezoeken we eerst de dressing met links de grootste badkamer van het huis.“In de dressing hebben we plaats voor een eiland en veel inbouwkasten onder het schuine dak. Ook hier werken we net als in de keuken met LED-verlichting om het schuine plafond te accentueren.” De grote badkamer tegenover de dressing is op zich nog klein maar alle comfort is aanwezig met een grote wastafel waar ook accentverlichting werd aangebracht, een douche, een toilet en een handdoekradiator. Achter deze twee ruimten ligt de grote slaapkamer.“De wandverlichting naast het bed en de ronde verlichting in drie niveaus aan het plafond maken het geheel speels maar gezellig. De wandverlichting kan in verschillende standen draaien waardoor het decoratief kan zijn maar ook nuttig om te lezen.Tegen de muur naast het bed plaatsen we een tablet dat als decoratie kan dienen maar het is eveneens handig om er jezelf te maquilleren”, besluit Britt Van Aken van QTD Interieurarchitecten & Lifestyle de rondleiding. 

Met dank aan: 

www.qtd.be 
www.amahaarden.com 
www.ledlab.be