Dé moderne interpretatie van landelijk wonen

Category: Editie 102

Een weids uitzicht op de velden en een charmante en deels beschermde schuur, dat zijn mooie troeven voor een bijzonder woonproject. De bijhorende woning was dan weer verouderd en ook de schuur diende gerenoveerd te worden. De bouwheer zocht een partner die zijn droom kon realiseren om er een moderne interpretatie van landelijk wonen van te maken met hedendaagse en duurzame materialen. Van bij de eerste gesprekken met Elbeko werd duidelijk dat er een match was. 

Hij vertrouwde hen zijn project toe met dit resultaat als gevolg dat zelfs zijn verwachtingen over trof. De geschiedenis van deze boerderij gaat ver terug toen de schuur nog het woonhuis was met bijhorende stallingen. In de jaren ’60 bouwde de toenmalige eigenaar een nieuwe woonst en gebruikte hij het oude woonhuis als schuur. We bevinden ons in agrarisch gebied, waardoor de bouwheer zich voor zijn nieuwe project aan de regel van 1000 kubieke meter moest houden. De waardevolle schuur diende wel in ere te worden hersteld met respect voor het verleden. Elbeko:‘Die is volledig gerestaureerd en ondermetst. De mensen waren destijds een pak kleiner, vandaar dat we twee treden zijn gedaald. In samenspraak met de klant hebben wij voorgesteld om vooraan, met een knipoog naar de oude woonfunctie, in een soort voute een logeerkamer te voorzien met daaronder de badkamer, mooi verborgen in een zelfde paneel als de instapvestiaire en inbouwkasten. Die horen bij de flexibele leefruimte, waarvan de open haard tegelijkertijd het voornaamste kookvuur is. Door de aanwezigheid van de zeer open Bulthaup keuken, leent deze ruimte zich ideaal voor gezellige feesten allerhande. Er wordt hier dus weer ‘geleefd’, net als vroeger maar weliswaar in een nieuw jasje.’ 
Dit gebeurt onder meer dankzij het b2 keukenconcept van Bulthaup. Deze flexibele keuken waarbij je alles dicht bij de hand hebt, neemt inderdaad weinig plaats in en vormt meer een mooi object in de ruimte. Daarbij horen eveneens de twee massieve houten opbergkasten die enerzijds het servies en anderzijds de toestellen zoals een koelkast en microgolfoven verbergen. Het maakt van deze ruimte een uiterst gezellig en open ontspanningsoord. Bovendien is speciale aandacht aan details besteed. Zo is de breedte van de inbouwkasten afgestemd op de breedte van de bakken die in de osmose vaatwasser gaan. Die bevindt zich achteraan in de uitbreiding. Door de schuur achteraan in dezelfde sfeer uit te breiden, wou Elbeko in dezelfde beweging ook andere nutsvoorzieningen en garages integreren zonder aan de sfeer van de schuur te raken. Je ziet nauwelijks waar de oorspronkelijke schuur eindigt en de nieuwe uitbreiding begint. Elbeko: ‘De schuur is naar de geest van toen gerestaureerd met eiken spanten op natuurstenen sokkels, zichtbeton en kalkverftechnieken.Terwijl de nieuwe woonst onze moderne interpretatie is van landelijk wonen en dus iets strakker is opgevat. Geen gekaleide gevels maar daar hebben we echt gewerkt met heel hedendaagse materialen die weliswaar perfect matchen met de landelijke sfeer, vormgeving en gezelligheid. Dat is het concept dat we samen met de klant bepaald hebben.’ Die moderne interpretatie krijgt meteen een gezicht wanneer je de woning nadert. Een moderne gevelsteen siert het exterieur en wordt gecombineerd met een nieuwe pan met recuperatie-look en gecementeerde boorden. Ook de vaste guillotineramen, dakvensters en het fijn houten schrijnwerk in afzelia geven mee vorm aan het impressionante gebouw.Toch loopt vooral de brede en statige inkomdeur met die eer weg. De kader in blauwe steen werd niet klassiek gezandstraald maar is een combinatie van een speciale schuurtechniek met fijne accenten die gefrijnd werden en voor elegantie zorgen. Ook de majestueuze dorpel werd, net zoals bij kastelen, van een sluitsteen voorzien. 

Wanneer de deur wordt geopend merk je pas hoe breed die is. De massieve excentrische voordeur leidt een brede inkomhal in. Een impressionante wand in gefreesd hout met paneelhoge deuren verbergt de greeploze toegang naar een toilet en vestiaire en voegt extra cachet aan deze ruimte toe. Zeker het donkere toilet met lavabo in zwarte natuursteen en gefumeerde spiegel is opvallend. Net als de pivoterende stalen deur die de bezoeker uitnodigt tot de leefruimtes door al iets prijs te geven maar eigenlijk ook niet. Een lage kast zorgt voor een lichte afscheiding met de eetkamer, net als dat die als passage dient om de circulatie in de woning te begeleiden. Maar ons oog valt vooral op het grote gebogen raam voorbij de eettafel dat de aandacht naar buiten leidt. Elbeko: ‘Bij de benedenverdieping was de wens om een zekere hoogte te hebben en openheid te behouden zonder een loft-gevoel te creëren. Dat werd bekomen door op de juiste plaatsen insnoeringen te voorzien, stabiliteit te beperken en de ruimtes ook apart te definiëren. Zo blijf je in de sfeer van landelijk wonen. Een andere belangrijke ingreep hier was voldoende en strategische raampartijen te voorzien om veel natuurlijk licht binnen te krijgen en doorzichten te bewaren. Een bijkomende troef was dat we in dit project met onze interieurarchitect ook het volledige interieur mee mochten helpen bepalen.’ Een voorbeeld daarvan vinden we in het ontwerp van de eettafel met houten blad maar vooral met een riante stalen voet. Alle gebruikte materialen zijn van de hoogste kwaliteit. De lage kast in de eetruimte heeft een marmeren blad en is een voorbode van het keukeneiland in exact dezelfde natuursteen. Van een eyecatcher gesproken. Ook de rest van de Bulthaup keuken laat niets aan het toeval over. Een inox werkblad, eiken fronten, alle mogelijke accessoires en toestellen netjes ingewerkt, plaveien de weg voor een hobbykok.Van in deze leefkeuken heb je een mooi zicht, zowel op de velden als op de schuur.Via een deur in de achterliggende bijkeuken die uitblinkt in functionaliteit ga je opnieuw naar buiten waarbij je directe toegang hebt tot die schuur. Handig dus wanneer je met boodschappen thuiskomt.Tussen keuken en bijkeuken is er bovendien een sasdeur voorzien om de kou indien nodig buiten te houden. Langs de andere kant van de inkom ruilen de keramische grootformaattegels zich voor karaktervolle parket. De bijzondere tekening in dit Oostenrijks parket komt door - daar waar het hout door hitte brak - de barsten opnieuw met hars op te vullen. De eiken planken zijn breed en tot vijf meter lang in deze leefruimte, eerst ingenomen door een bureau en middels enkele treden af te dalen, door de ruime living met open haard en rechtstreekse toegang naar een eigen terras. Dat ligt ook iets lager waardoor je hier een zekere beschutting geniet. Deze lagergelegen living bepaalt meteen ook de positie van de onderliggende home cinema - waar hoogte omwille van de akoestiek niet belangrijk is - en de bovenliggende slaapkamer waar de bouwheer wel graag een hoger plafond had. Omdat details nu eenmaal het verschil maken, is Elbeko ook in de living ver gegaan. Zo hebben ze de ribstalen achterwand van de open haard laten terugkeren in bijhorende speakers. Alles in de woning draait om een centrale circulatiezone met daarbij in een koker alle technieken. Door die op één plaats te centraliseren kan je ze efficiënter gebruiken. Dat speelde zowel een rol in het ontwerp als in de indeling van de ruimtes. Naast die koker brede trappen die zowel naar boven als naar beneden leiden en die je desgewenst kan afsluiten door een schuifdeur. De volledige woning is ook onderkelderd. Al is er weinig sprake van een keldergevoel met ruimtes tot vijf meter onder het maaiveld. Eerder voelt het als extra leefruimtes. Alles staat dan ook in het teken van ontspanning. De brede trap waarlangs je je intrede maakt, brengt je meteen in een open bar met een tablet in kopshout en heeft dezelfde karaktervolle parket als boven, zij het dan met planken die iets meer gebakken zijn en met barsten in een ander kleur hars. De hoogste ruimte is voorzien voor de wijnkelder met schitterende gewelven. Die wijnkelder is volledig geclimatiseerd en rondom is een deel van de zichtbeton nog zichtbaar. Die werd ter plaatste gestort. De wijnkelder, naar een ontwerp van Elbeko, werd gerealiseerd door Bosmans Haarden. Zij zorgden voor de wijnrekken en lieten hetzelfde patroon terugkomen in de hoge stalen ramen die deze ruimte afsluit en de pivoterende stalen deur in de inkomhal. Echt ontspannen doe je in de laagste ruimte van deze kelder- verdieping. De home cinema helemaal op het einde is in tegen- stelling tot de rest van deze verdieping logischerwijze verdonkerd en minder luchtig. Voorbij de indirecte LED-verlichting die als lichtkader een cinemadeur suggereert, lijk je in een echte bioscoopzaal binnen te stappen met overal indirect licht. Om die reden was het idee om alle technieken niet te laten zien. Alle details zijn hier dan ook mooi in- en weggewerkt. Achter de gordijnen heb je een rasterwerk van lamellen op de spanwanden voor een betere akoestiek en (inbouw)speakers bevinden zich in de wand achter het projectiedoek. De schilder techniek in deze ruimte is afgestemd op de lijnen met gouddraad die je terugvindt in de gordijnen. In de gigantische zetel is het heerlijk onderuit zakken voor uren filmplezier. Het scherm kan, net als alles in deze woning, met de smartphone en tablet perfect bediend worden via domotica. Duo Techno zorgde ervoor dat werkelijk alles centraal beheerd wordt.Van geluid, beeld, licht, gordijnen tot koeling, verwarming en camerabewaking.Tot slot bevinden ook de technische ruimtes zich in deze kelderverdieping. In een woning waarbij niets aan het toeval overgelaten wordt, is er uiteraard eveneens goed nagedacht over het verwarmen en koelen van het gebouw. Dit gebeurt hier door een combinatie van een gaswandketel met een kleine warmtepomp die alles kan ophalen in het tussenseizoen. Het grote voordeel is dat je met een gaswandketel water op hoge temperatuur kan brengen met hoog rendement. Hierdoor krijg je een zuinig verbruik van water voor sanitair gebruik. Bovendien is de warmtepomp volledig gecompenseerd in zonnepanelen. 

We hadden al aangehaald dat voldoende ramen het zicht naar buiten vrijwaren en dat staat letterlijk en figuurlijk in het teken van de omliggende landbouwactiviteiten.Velden, velden en nog eens velden. Dat zicht geniet je uiteraard ook boven waar drie kamers zijn voorzien, de master bedroom met badkamer en dressing en twee flexibele kamers. Die doen in eerste instantie dienst als bureau en extra dressing maar kunnen heel gemakkelijk omgevormd worden tot twee kinderkamers. Daarnaast is er een extra badkamer voorzien. De master bedroom is zo opgevat dat je gemakkelijk in de badkamer en dressing kan zonder de andere te storen. Een vrijstaand bad voor het raam laat je extra genieten en ook hier voegt natuursteen karakter toe aan de ruimte. In deze natuursteen ingewerkte stopcontacten, sierlijke kranen en zelfs een lichtschakelaar lijken details maar tonen vooral de onuitputtelijke mogelijkheden die je interieur net dat extra comfort geven. Maar ook buiten zijn er eindeloos veel details zoals het gazon met een onderlaag van lava zodat er moeiteloos auto’s op kunnen parkeren. Elbeko: ‘Details maken het verschil en hoeven niet altijd een extra kostenplaatje te betekenen. Door goed na te denken en origineel te zijn, proberen we mensen met een woning zoals deze te inspireren.’ 

Met dit project bewijst Elbeko dat je hedendaags landelijk op een hoger niveau kan brengen. Niet alleen op het gebied van sfeer en gezelligheid, maar zeker ook op het vlak van duurzame materialen, optimale integratie van technieken en elegante details... 

www.elbeko.be