Architectuur stuurt woning als strakke kijkdoos richting natuurgebied

Category: Editie 102

Architectuur stuurt woning als strakke kijkdoos richting natuurgebied 

In de buurt van de Belgisch-Nederlandse grens vinden we een uitzonderlijk natuurgebied. De Steense bossen, een boscomplex van loofbomen vernoemd naar het nabijgelegen Sint-Jansteen, is een waterwingebied gelegen op een dekzandrug. Dat, in combinatie met paarden en reeën, vormt het unieke decor voor dit woonproject. 

De bouwheer is eigenaar van een adviesbureau in ruimtelijke ordening. Met zijn vakkennis zag hij kans om deze mooie locatie, een in onbruik geraakt landbouwperceel, te herbestemmen naar een bouwkavel. De bouwheer en -vrouw kwamen via de website in contact met BEO Architecten. In hun zoektocht naar een geschikte architect voor hun woning was er één project in het bijzonder die hen aansprak omdat het de stijl was die zij voor ogen hadden. Strak, tijdloos en gebruik van warme materialen stonden namelijk bovenaan hun wensenlijst. Zoals een parketvloer, marmeren keukenblad en een mooi huwelijk van wit en zwart. Daarop volgde een goed gesprek en op buikgevoel besloten ze met BEO in zee te gaan. Tom Beddeleem: ‘We zaten inderdaad vrij snel op dezelfde golflengte. Je kan strak en tijdloos best warm maken. Vandaar de keuze om voor hout te kiezen in de voorgevel in plaats van aluminium. Andere details die het verschil maken, zijn een betonnen plint in plaats van een plint in blauwe hardsteen. Dat zorgt voor een zachtere overgang met de witte gevelbepleistering. Fijn lattenwerk net boven de donkere passages valt niet echt op maar draagt ertoe bij dat het hout langer mooi zal blijven omdat het als een soort van druipneus fungeert. Detaillering vinden wij heel belangrijk.’ De bouwheer en -vrouw waren in de wolken met de inspraak die ze kregen en het feit dat geen enkele moeite teveel was, zowel voor als tijdens het bouwproces. In het eerste ontwerp van BEO, waarbij de klant zowel een 2D als 3D voorstelling kreeg, was de volledige voorgevel op niveau O in hout voorzien. Tom Beddeleem: ‘Samen met de klant sleutelen we aan het ontwerp tot het helemaal goed zit. Zij kozen voor een iets gereduceerd houten volume en dat leidde tot de huidige verhouding. Elk project van ons is een compromis en net dat vinden wij goed. Wij dringen niets op. De wisselwerking met de klant maakt ons werk net leuker. De uiteindelijke vormgeving met een L-vormig benedenvolume met daarop een naar achteren geduwd balkvolume, heeft te maken met oriëntatie, stedenbouwkundige voorschriften en programma. De bouwvoorschriften stonden op de begane grond aan de voorzijde een uitbouw toe. Er is voor gekozen om de garage naar voren uit te bouwen, waardoor we hier automatisch de beweging naar achteren krijgen. Ook de diepe eerste bouwlijn die in Nederland geldt, speelde zijn rol. Maar zo ontstaan wel nieuwe en interessante ideeën waar je op in kan spelen.Wat wel snel duidelijk was, is dat het zicht zou primeren op de oriëntatie.’ 
Door de L-vorm ontstaat een soort binnenplein en krijg je een gezellige ontvangst bij het benaderen van de woning. Die oogt strak door de combinatie van de witte gevelbepleistering met een heel fijne korrel, de plint in architectonisch beton en het contrast met de donkere passages waarbij wanden en ramen één mooi vlak vormen. De donkere lijn komt trouwens subtiel terug in de dakplint. Het zwart-witte verhaal binnen wordt dus buiten al aangekondigd. De zwarte aluminium ramen kregen een behandeling met structuurlak. Op die manier wordt het licht net iets anders weerkaatst waardoor het minder hard over komt. In eerste instantie valt het niet echt op dat de donkere partijen hout zijn in planchette structuur. Net zoals de positie van de voordeur. Om beiden te kunnen onderscheiden moet je dichter gaan staan. Maar dan heeft het toch meer cachet om het karakter van hout te ontwaren. Wooden Heart nam de garagepoort en de houten passages voor zijn rekening. 
Eens binnen in de woning vang je links voorbij de gang meteen al een glimp op van de Steense Bossen dankzij de glazen achtergevel. In de lichtrijke inkomhal krijg je recht voor je een inham naar toilet en vestiaire, rechts leidt de trap naar de bovenverdieping. Het binnenhalen van licht is een telkens terugkerende vereiste voor elk project. Vandaar de verdiepingshoge ramen. Ook het raam in de gang en de strakke pivoterende glazen deur tussen gang en leefruimte dienen dit streefdoel. Die laatste is een mooie realisatie van Anyway Doors. Koen Dries: ‘Onze ‘steel look’ pivoterende deuren met BKO-omlijsting zijn razend populair. Het is dan ook een tijdloze blikvanger die in elke interieurstijl tot zijn recht komt. In tegenstelling tot echt staal is onze steel look pivoterende deur vederlicht door de combinatie van zwart geanodiseerd aluminium met 6mm gehard glas. Het glas zit rondom geklemd in dit geanodiseerd aluminium kaderprofiel waarin ook de volledige scharniertechniek zich bevindt. Deze minimalistische blokomlijsting zorgt bovendien voor een goede akoestische en thermische afdichting. Je kan de deur in 1 (90°) of beide draairichtingen (180°) geluidloos openen dankzij de pivotscharnier die we bij Anyway voor deze deur ontwikkelden. In deze gepatenteerde ‘Anyway’ sluiting is een hightech comfortsluiting ingebouwd zonder inbouwdelen in de vloer. Dat betekent dat deze pivoterende scharnier bovenop de afgewerkte vloer geplaatst kan worden. Je hoeft dus op voorhand niets in te bouwen en ook vloerverwarming is geen probleem. Het ingebouwde vergrendelsysteem blokkeert de deur dan weer op 90° in geopende stand. Een andere troef van deze deur is dat je die op maat kan ontwerpen omdat de aluminium onder verdelingen bovenop het glas worden geplaatst. Modern of klassiek, helder, gezandstraald of mat gezuurd glas, met veel verticale of horizontale traversen, je bepaalt het allemaal zelf. Je hebt ook keuze uit verschillende grepen. Wij zoeken bij Anyway Doors continu naar producten die een meerwaarde voor uw interieur kunnen betekenen. Het is met ons ‘Room Divider’ concept in het achterhoofd dat we deze moderne stalen deur interpretatie ontwikkelden. Dat we daarmee al meerdere awards in de wacht hebben kunnen slepen, ver vult ons met trots en geeft ons veel voldoening.’ 
Wooden Heart nam wel nog meer voor zijn rekening in dit project. Mario Vanderveken van Wooden Heart: ‘Hoewel wij ook kleine werken uitvoeren voor onze klanten, gebeurt het vaak dat wij door architecten als BEO ingeschakeld worden om een heel concept uit te voeren in een woning. Hoe minder partijen er aan te pas komen, hoe beter het resultaat. Het is ook belangrijk om dezelfde lijn in een woning aan te houden zodat je rust creëert. ‘A lifestyle for everybody’ is onze leuze, de passie voor hout onze drijfveer.Wij willen met onze projecten een interieur creëren waar mensen zich thuis voelen, waar ze gelukkig zijn en mooie momenten kunnen beleven. Net zoals hier krijg je dan een weerspiegeling van de persoonlijkheid en levensstijl van de eigenaar. Samen overlopen we alle materialen en toestellen die de klant wil. Warme en duurzame materialen waren hier belangrijk en hout voegt karakter aan een woning toe zonder te overheersen. Zoals bijvoorbeeld het eiken parket in Hongaarse punt dat een persoonlijke toets geeft. Door de leefruimte niet te vol te proppen met meubels en tapijten, komt het hier mooi tot zijn recht. Dezelfde behandeling van op dit parket hebben we ook toegepast op de trap om een vlotte overgang naar boven en opnieuw die eenheid te creëren. Wij werken alles uit op maat en kiezen bewust voor kwaliteit. De haard- en keukenwand zijn bijvoorbeeld gerealiseerd in fineereik die donker gerookt werd, een afwerking die karakter en gezelligheid toevoegt en toch rust brengt. De combinatie met het marmeren werkblad werkt heel goed. Details zijn voor ons en de architect belangrijk, vandaar dat we bijvoorbeeld het donkere uitzicht in de leefruimte ook binnen in de kasten doortrekken. Het omgekeerde geldt voor het badkamer- meubel met Corian tablet waar we de witte partijen binnenin laten doorlopen. Boven was de mooie integratie van de dressing in de gang essentieel. Door de plafondhoge en greeploze kasten in hoogwaardige laminaat - zowel boven als beneden is er nauwelijks speling - krijg je het effect van een donkere wand en niet van een echte kast. In een gang waar geen einde aan lijkt te komen, is het aangewezen om het geheel strak te houden. Daardoor stimuleer je opnieuw die rust. Dat geldt trouwens ook voor de eerder vermelde garagepoort en de houten passages buiten in Sipo. Met deze vraag is dit project voor ons overigens begonnen. Het is leuk dat we daarmee de klant konden overtuigen waarop die ons ook voor het interieur heeft ingeschakeld.’ Ook voor het interieur werkten bouwheer en architect met elkaar samen. Daarbij trad BEO op als adviseur met enkele tips & tricks. Tom Beddeleem: ‘Ik vind het altijd fijner om verder te mogen gaan en ook aanzetten voor het interieur te mogen geven, op voorwaarde dat de klant een goede en duidelijke visie heeft. Dat was hier gelukkig het geval. Als het echt persoonlijk wordt, zie je dat ook terug in het interieur. Anders verzeil je al snel in een standaard interieur.’ 
Dat is hier allerminst het geval en komt duidelijk tot uiting in de grote leefruimte. Die ruim en de rest eerder compact was een uitdrukkelijke wens van de klant. De glazen achtergevel biedt een mooi venster op de natuur waar paarden en reeën zich laten gelden. Maar ook binnenin zorgen natuurlijke en duurzame materialen enerzijds voor karakter maar anderzijds zijn ze allesbehalve overheersend. Dat maakt dat je rust krijgt in het interieur en je blik sowieso naar buiten wordt geleid. Het strakke en rustige patroon van het parket in Hongaarse punt draagt daar zeker toe bij en bepaalt mee het menselijke uitzicht van het hart van deze woning. Hetzelfde geldt voor de mooi ingewerkte gashaard en het Fior di Bosco marmeren keukentablet. Door de rust in het gebruik van materialen, springen details nu eenmaal nadrukkelijker in het oog. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de gouden Cea kraan in het keukeneiland. Keukens zijn immers al lang geen aparte functionele ruimtes meer, maar maken integraal deel uit van het interieur. Zeker in open leefruimtes zoals hier. In de keuken leidt een deur naar de berging - die achter de inkomhal doorloopt - helemaal tot in de garage vooraan, handig wanneer je met boodschappen thuiskomt. Deze invisidoor, geplaatst door Wooden Heart, is een product van Argent Alu. Gert Jooris:‘Het voordeel van de invisidoor is dat je rust kan creëren in het interieur. Dankzij het onzichtbare deursysteem gaat de invisidoor nagenoeg helemaal op in de wand. Zeker belangrijk in een keukenwand zoals hier waar het aangewezen is dat de toegang naar achterliggende ruimtes zoals de berging in dit geval zoveel mogelijk verborgen blijven.’ Dat het voornaamste verhaal in dit project zich afspeelt in de grote leefruimte en tuin, komt ook boven tot uiting. De bovenverdieping ondergebracht in een balkvolume is compact maar heel functioneel. Ook hier is de lijn van natuurlijke en duurzame materialen doorgetrokken. Al verschilt het legmotief van het eiken parket hier met beneden. Bovenaan de trap werpt een langwerpig raam licht naar binnen. 

Op de monumentale gang die tegelijkertijd dienst doet als dressing, zijn in eerste instantie twee kamers geënt die uitkijken op het binnenplein, namelijk een logeerkamer en bureau. Privacy en oververhitting worden er tegengegaan met buitenscreens. Daarnaast vinden we boven toegang tot een apart toilet en een badkamer. Bij die laatste is gezelligheid troef dankzij de afwerking van het geheel in microtopping, de LED strip als verlichting en de gecreëerde lichtstraat waardoor de inloopdouche bijna een buitendouche lijkt. Ook in de gang leidde de zoektocht naar binnenvallend licht tot de integratie van een lichtbron, met name een dakraam. De gang mondt uiteindelijk uit in de master bedroom die al dan niet met een schuifdeur afgesloten kan worden van de rest en die beschikt over het summum qua zicht. Door een gelijkaardige glazen gevel met dezelfde ritmering als beneden en het feit dat die hier iets uitsteekt voorbij de achtergevel van het benedenvolume, heeft deze slaapkamer iets weg van een uitkijktoren op de omgeving. Behalve een hoger zicht op de Steense Bossen kan je hierboven nog duidelijker de contouren onderscheiden van de diverse afgebakende velden die de paardenfokker heeft opgetrokken. Door de bomen in de achterliggende velden duikt in de verte ook een statig herenhuis op. Maar de voornaamste aandacht gaat zonder meer naar het uitzonderlijke natuurgebied.Veel meer dan een verrekijker heb je niet nodig na het ontwaken, wat met dit zicht en de architectuur van deze woning heerlijk moet zijn... 

Met dank aan:

www.beo-architecten.be 
www.anywaydoors.be 
www.woodenheart.be 
www.argentalu.com 
www.reynaers.be