Modern en functioneel wonen in alle comfort

Category: Editie 101

Bouwheren Bart en Inge waren hun vorige huis wat ontgroeid. Ze waren toe aan vernieuwing en wensten een comfortabele woonst met zicht op de achterliggende natuur en veel licht. Een ideale opdracht voor de architecten van Block Office.
 
Tijd voor iets nieuws
“We hadden een klassiek huis gekocht, niet zo ver van onze huidige locatie, en die woning was aan verbouwing toe. Dat kwam ons jammer genoeg niet zo goed uit. Op een gegeven moment hebben we gewoon besloten opnieuw te beginnen” zegt Inge. Na een korte kennismaking nam de familie de architecten van Block Office onder de arm. Vanaf dan is alles heel snel gegaan. Frederik Standaert: “Samen met de bouwheer hebben we een verhaal ontwikkeld. Het leuke is dat ze uit een klassieker verhaal komen. Dat zie je tegenwoordig wel vaker, dat er voor een tweede keer gebouwd wordt. Er wordt een stap gezet naar het hedendaagse bouwen.” Vaak wordt hedendaags geassocieerd aan kil. Veel zwart en wit. Dat is hier uiteraard niet zo. Frederik Standaert: “Het is minimalisme met een warme toets. Vooral de houtaccenten – de mooie parketvloer, de accessoires – maken dat er een aangename sfeer ontstaat. Zwart en wit geven de toon, maar overheersen nooit. Ondanks het minimalistische karakter straalt de woning toch rust uit. Dat komt door de keuze van materialen. Het is een evenwichtsverhaal van materialen, voornamelijk natuurlijke materialen.”
 
Rust door contrasten
De gesloten façade verraadt niets van het interieurverhaal. Er werd geopteerd voor volledige privacy aan de straatkant. Van de drukke weg hoor je achteraan bijna niets. Zo werden er geen leefruimtes naar voren toe gericht. Enkel de garages bevinden zich vooraan. De garagedeuren werden intelligent gecamoufleerd door de zwarte houten gevelbekleding, wat een opmerkelijk contrast vormt met de witte crepi. Het huis vormt niet enkel een spel van contrasten op gebied van materiaalgebruik, er wordt ook gespeeld met volumes. Eer je het toegangspad neemt naar de voordeur bemerk je een opvallende uitsparing in het dak. Bij mooi weer vormt het een azuurblauw vlak dat mooi contrasteert met de witte en donkere accenten van de woning. Iets wat ook typerend is voor de architectuur van Block Office. De contrasterende details werden doorgetrokken in het tuinontwerp. Dankzij aangelegde zijperkjes wordt er langs de zijkant een groene architecturale wandeling gecreëerd voor het binnenkomen van de woning. Deze verstrekt op zijn beurt ook nog eens het buffereffect tussen de publieke en de private ruimte. De stijl van het exterieur wordt doorgetrokken naar binnen, via de afwerking en de buitenkamers. Wonen anno 2018 gaat over een harmonieus samengaan van kleuren, texturen en vormen.
 
Licht en zicht
Op de gelijkvloers bevinden zich de leefruimtes, boven het slaapgedeelte, meer specifiek: de kinderkamers. “Het huis is niet extreem groot, maar heeft alles wat we nodig hebben. We wensten veel licht en aandacht voor de praktische kant van zaken.
Een huis waar je oud in kan worden. Onze voormalige woning had vele kleine vensters en trappen. Dat wilden we hier vermijden. Daarom dat de kinderkamers zich ook boven bevinden” aldus Inge. Het binnenkomen gebeurt in een lumineuze inkomhal. Frederik Standaert: “Een inkomhal kan een hele eenvoudige en simpele ruimte zijn die enkel dient als doorstroming doorheen de woning. In dit geval hebben we de hal een meerwaarde gegeven. Door de keuze van de materialen - alles in het wit - maar ook dankzij een hedendaagse scheiding, door middel van een dubbele stalen deur, tussen de inkomhal en de leefruimte. Dat element zorgt dan weer voor het hedendaagse karakter, maar blijft tegelijkertijd iets klassieks behouden. “ Voor het kleurenpalet werd hier geopteerd voor wit. Toch werkt dit niet overheersend. Frederik Standaert: “Doordat er bovenaan een vide werd geplaats kan het licht op verschillende manieren binnenstralen. Ochtenlicht, zenitaal licht, avondlicht, … elk soort licht heeft een verschillende kleur. De hal, en aansluitend de nachthal, worden dus indirecte lichtbronnen en zorgen voor extra lichtverpreiding in de verschillende ruimtes. Bijgevolg krijgen alle ruimtes licht en warmte. De leefruimte wordt dankzij de stalen deur visueel gekoppeld aan de inkomhal. Beide sferen zijn echter heel verschillend. Dat zorgt voor een grotere ruimtebeleving. Verschillende ruimtes en functies worden gecombineerd, keuken, eetkamer en zitkamer, en het alles lijkt nog groter. Subtiele scheidingen laten de ruimtes organisch in elkaar overlopen. Typerend is het maatwerk. Dat zorgt voor de nodige rust en sereniteit. Rustige vlakken en volumes scheppen tegelijkertijd orde in het interieur. Frederik Standaert: “Zoals het centrale haard- en tv-meubel. Dat vormt een visuele afscheiding met de eetruimte. Patronen worden doorbroken. Dat zorgt steeds voor een zeker spanning. “ Verder vind je op de gelijkvloers ook nog de functionele ruimtes en de ouderlijke suite. Frederik Standaert: “Een scheiding tussen het oudergedeelte en het kindergedeelte is ook iets dat steeds vaker terugkomt. Hier hebben de ouders een kamer met alles erop en eraan, dressing en badkamer, een suiteconcept. Dat zorgt voor vakantiegevoel in eigen huis.” De badkamer werd sfeervol aangekleed met fronten in eikfineer, een wandbekleding met pebbels en indirecte verlichting. De gietvloer duikt ook hier weer op, maar dankzij de glazen wand tussen de badkamer en de slaapruimte, wordt de parketvloer van het slaapgedeelte binnengetrokken in de slaapkamer. Dat brengt een zekere warmte. Door dat binnenglas maakt de badkamer deel uit van het groter geheel.
 
De keuken als hart
De keuken maakt deel uit van de leefruimte en is perfect voor liefhebbers van koken op een hoger niveau. Blikvanger is het keukeneiland. Elke vierkante meter wordt benut, zowel functioneel als esthetisch. “Het keukengedeelte was belangrijk. Ik kook graag. Dat mocht dus zeker aanwezig zijn en is ook uitstekend geslaagd. Alles is praktisch en binnen handbereik.” Voor het keukenontwerp werd er samengewerkt met Cees Brandwijk van Kitchen-Suite, een familiebedrijf met jarenlange ervaring. Cees Brandwijk: “Er werd gekozen voor een moderne en strakke keuken, aansluitend aan de stijl van de woning. Deze werd uitgevoerd in bloesemwitte laminaatlak met een Corian werkblad. Functioneel en decoratief, dat werd ook doorgetrokken in de technieken. Bij Kitchen-Suite adviseren we niets wat we zelf ook niet zouden aankopen en wordt service zeer hoog in het vaandel gedragen. Je kan bij ons terecht voor melamine keukens, laminaat, fineer, hoogglanslak en matte lak, maar ook voor massieve keukens. Massief en fineer zijn weer helemaal terug, vooral in combinatie met lakfronten. Wij informeren de klant eerst over alle mogelijkheden en informeren eveneens naar hun wensen van uitvoering, alsook hun budget. Eens we dit weten kunnen we aan de slag.  Van ieder ontwerp wordt er eerst een 3D schets gemaakt. Na akkoord van de klant gaan wij dan ter plaatse de ruimtes opmeten en worden de technische plannen opgemaakt. Op verzoek kunnen wij tevens al het werk uit handen van de klant nemen en zorgen we ook voor eventuele aanpassingen van leidingen, vloeren, deuren en/of plafonds. Wij maken keukens op maat in de ruimste zin van het woord.” Voor het functionele aspect werd er in het keukengedeelte een gietvloer geplaats. Deze komt ook terug in de inkomhal en op de trappen. 
 
Buitenkamers
Dat overvloeien van ruimtes wordt ook doorgetrokken naar de buitenruimtes. De buitenkamers werden samen met de tuinarchitect ontworpen. Voor de terrassen werd er gekozen voor een grijze klinker die qua kleur mooi aansluit met het parket. Dankzij de verzonken raamprofielen wordt er een groter panorama gecreëerd, die laten het exterieur naadloos aansluiten bij het interieur. Het buitenleven wordt visueel gekoppeld aan de binnenruimtes. In elke ruimte is er een bepaald perspectief en uitlijning naar buiten toe. Zo ligt het zwembad in het verlengde van de eetruimte. Frederik Standaert: “Perspectief, circulatie en uitlijning zijn zeer belangrijk in onze ontwerpen. Alles moet kloppen. Wij trachten steeds de circulatie doorheen een woning meer effect te geven, meer beleving, door te gaan spelen met een vide, met licht of met vensterpartijen”.
 
Met dank aan :
 
www.blockoffice.be
www.kitchen-suite.be
www.schueco.be