Living outdoor in het kwadraat

Category: Editie 101

‘New Waterfront City’ is gelegen op een uitzonderlijke locatie langs de Noordzeekust. Deze trendy woonwijk in wording staat volledig in het teken van de maritieme omgeving. Een panoramisch zicht over de havengeul, de duinen, het visserijdok, de stad en uiteraard de zee zorgen voor een bedrijvigheid die je nergens anders vindt. De natuurlijke aanwezigheid van het water nodigt er uit om echt te genieten van het buitenleven. De talrijke indrukken die je er op doet door het steeds veranderend landschap zijn niet te tellen. Bouwpromotor van de site, Versluys Bouwgroep, bouwde er dan ook vanuit dit perspectief en met de natuur en water als steeds terugkerend thema. De gebouwen zijn zo ingeplant dat er overal optimaal kan genoten worden van licht, lucht en panoramische uitzichten. Ruime en verkeersvrije wandelpromenades die nog volop in aanbouw zijn, brengen bijkomende openheid en rust waardoor deze site een nog aangenamere plaats wordt om te vertoeven. De architectuur van de hele site is spraakmakend omdat die gestoeld is op een internationale visie die volledig afstapt van de typische kustbouw. Door het introduceren van hoog- en laagbouw op deze site gedijen de afwisselende en vooral beeldbepalende gebouwen perfect in het variërend kustlandschap. Het gebouw waar het bouwkoppel zijn nieuwe thuis heeft gevonden, telt veertien verdiepingen. Qua vormgeving werd gekozen voor een functionele, duurzame en eigentijdse architectuur. De gevel werd uitgevoerd in gevelelementen van gestructureerd beton in combinatie met groot formaat gevelpanelen. Alle appartementen hebben een uitzonderlijk groot terras wat het buitenleven sterk stimuleert. Het bouwkoppel ontdekte dit nieuwe stadsdeel aan zee eerder toevallig en was meteen onder de indruk van het adembenemend uitzicht en het majestueuze voorkomen van het gebouw. “We hadden al meermaals het idee geopperd om aan zee te gaan wonen, maar we waren er nog niet uit waar”, vertelt de bouwvrouw. “Toen we hier bij toeval belanden, waren we meteen verkocht. Ook bij het horen van de verdere plannen die men heeft om er een dynamische en bruisende site van te maken, deed ons niet langer twijfelen”. Het bouwkoppel resideert voortaan op de negende verdieping
van dit iconisch nieuwbouwproject van Versluys Bouwgroep. Vanop het grote zuidgerichte ‘living-outdoor’ terras beleef je optimaal de omgeving, de natuurelementen en het maritieme. Het is bereikbaar zowel via de leefruimte als via de twee slaapkamers. De ingeklemde glazen balustrades staan voor een maximaal ruimtegevoel en een onbelemmerd uitzicht. Het terras is bekleed in een tropisch hardhout dat met het wit terrasmeubilair voor een evenwicht zorgt en bijna naadloos aansluit met het interieur.
De prestigieuze en sierlijke inkomhal vormt alvast een verwachtingsvolle trigger voor wat verder komen gaat. De innovatieve elektronica die toegang verleent tot het gebouw is duidelijk ook een staaltje van het visionaire concept van de bedenker. Het appartement werd casco opgeleverd aan de nieuwe bewoners waardoor zij heel wat vrijheid hadden voor de inrichting. Ze hadden een basisplan van de ontwikkelaar waarop zij konden terugvallen, maar dat werd nog bijgesteld omdat het bouwkoppel de volledige oppervlakte optimaal wou benutten en er een maximaal ruimtegevoel wilde uithalen. De grootste wijziging die ze aanbrachten in de indeling, was het voorziene keukeneiland achterwege laten en de tweede badkamer en toilet opgeven. Voor de totaalinrichting kwamen ze terecht bij Britt Van Aken en Isy Van Houtven van QTD Interieurarchitecten & Lifestyle. “Voor de inrichting van het appartement wilde het bouwkoppel zich inspireren op een ander appartement in het gebouw dat we ook volledig hebben ingericht”, duidt Britt Van Aken.
“Omdat wij telkens een uniek concept willen uitwerken, hebben we het hier toch over een andere boeg gegooid om geen exacte kopie neer te zetten van een ander project. We hebben de leefruimte als basis genomen en werkten een concept uit voor het volledig appartement dat nu eigenheid en persoonlijkheid uitstraalt”. De inkom geeft meteen een frisse indruk en het is onmiddellijk duidelijk dat het appartement baadt in een oase van licht. Wit en beige in combinatie met natuurlijke materialen zoals hout overheersen in het ganse appartement wat perfect past bij een woongelegenheid aan zee. De leefruimte oogt hierdoor elegant en stijlvol en dit gevoel wordt alleen maar versterkt met de Italiaanse designmeubelen en een steigerhouten salontafel die met het uitzicht op het visserijdok meteen doet denken aan spannende zeemansverhalen. De leefruimte is één grote ruimte waar een keukenwand, een eethoek en een zithoek de ruimte invullen. De inrichting is strak en modern. “Omdat de bouwheer en –vrouw nog elk hun eigen woonst hadden, was het belangrijk om veel bergruimte te hebben”, vertelt de interieurarchitecte. “Een grote kastenwand was de oplossing, maar we wilden een groot saai, monotoon vlak vermijden. Zo zijn die schuine lichtstrepen ontstaan”. Even dachten we inderdaad dat een streepje zon de leefruimte binnenviel, tot we merkten dat de zachte lichtstreep gewoon deel uitmaakt van het design voor de kastenwand. Wanneer we straks ook de andere woondelen bezoeken, ontdekken we dat deze asymmetrische lichtstrepen als een rode draad doorheen het appartement lopen. Dit speels accent zorgt voor een extra dimensie en geeft elke ruimte een extra touch waar alles bewust strak en hedendaags werd gehouden. “Deze ledstrepen zorgen voor instant sfeer en doorbreken eentonigheid op een leuke manier”, vult de interieurarchitecte aan. Een keramische parketvloer doortrekt het volledig appartement en beaamt de harmonie van het interieur. Deze werd samen met de interieurarchitecte gekozen bij tegelbedrijf Strubbe.
Dit familiebedrijf bundelt meer dan 30 jaar ervaring met een grondige vakkennis en een hoge kwaliteit bij de afwerking. In de showroom ontdekken de klanten er de nieuwste trends en maken ze er kennis met een waaier aan materialen en mogelijkheden. “Een keramische parkettegel combineert het beste van twee materialen”, vertelt Els Strubbe. “Je hebt het onderhoudsgemak van een keramische vloer en de warme uitstraling van een parket. De parkettegels zijn nu sinds enkele jaren op de markt en winnen sterk aan interesse”. De prints, structuren en kleuren worden telkens verfijnder, waardoor steeds meer de illusie van een echt parket kan gewekt worden. “Bij de plaatsing van een keramische parketvloer is een zekere doordachtheid nodig, want een goed variërend plaatsingspatroon bepaalt de uiteindelijke schoonheid van het gehele vloeroppervlak”, weet Els. “Zo een strak interieur als dit laat geen marge voor imperfecties en daar kunnen wij ons als firma perfect in vinden. Onze projectleider Kurt Coucke volgde het project van A tot Z op met een oog voor detail en een feilloze afwerking als resultaat”.
Voor het appartement viel de keuze op een zandkleurige variant met een duidelijke nerfstructuur. De illusie van het hout geeft warmte en gezelligheid aan het interieur.
In de verlenging daarvan vinden we een lineaire module als verlichting die matcht met de indirecte lichtstrepen in de kastenwand. ’s Avonds zorgen verschillende schakeringen en schaduwen voor een frivool schouwspel wanneer een frisse zeebries speelt met de witte losse overgordijnen. Voor we de leefruimte verlaten, passeren we de witte ronde eettafel die met zijn ronde, zachte vormen haast ongemerkt opgaat in het geheel. Daarna gaat de aandacht naar de keukenwand. De afwerking van de kasten is in laminaat, hetzelfde materiaal als de grote kastenwand. Een streepje indirecte verlichting breekt met de keramische achterwand in imitatiemarmer. We verlaten de leefruimte en komen in een gang die leidt naar de andere kamers. Links vinden we een toilet en daarnaast de berging, rechts komen we in een multifunctionele kamer die nu ingericht is als bureau/logeerkamer en waar ook een dressing is ondergebracht. En ja, ook hier zorgt een lichtstreep voor een petillant effect. Het machtige uitzicht is eveneens duidelijk aanwezig dankzij het grote raam tot aan de grond. De deur recht voor ons brengt ons vervolgens naar de badkamer. Daar werd een witte faience met een structuuroppervlak geplaatst. Deze textuur brengt zachtheid in de ruimte, zonder aan strakheid te moeten inboeten. De monotone witte kleur oogt tijdloos en is gemakkelijk in onderhoud. Net zoals het badkamermeubel dat uitgevoerd werd in een naadloos en wit Corian. De keramische parketvloer loopt ook hier gewoon door tot in de inloopdouche. Voor het kraanwerk werd gekozen voor een strakke en hoekige uitvoering van Gessi. Dezelfde uitvoering zagen we ook al eerder in de keuken. Fris, intens en licht. Dat zijn de woorden die bij je opkomen, wanneer je de grote slaapkamer binnenwandelt. De slaapkamer ademt de zee door de zachte tinten van het bed en de decoratiespullen. Een kastenwand werd ook hier voorzien van een streepje licht. De robuuste arbeid van de vissers kan je, door de grote glaspartij als het ware gewoon bekijken vanuit je bed. De nieuwe thuis van het bouwkoppel staat dan ook synoniem voor maximaal genieten op een adembenemende locatie waar de natuurelementen vrij spel hebben en zich telkens op hun mooist manifesteren.
 
 
 
Met dank aan:
www.qtd.be
www.tegelbedrijfstrubbe.be